Sziasztok!
Ezt Junko kérésére hoztam nektek:
Sziasztok!
Bár vissza egyenlőre nem térek, de leírom a szerdai napot tanúlságként, meg hogy tudjátok mi van:
Tegnap megjártuk a géndiagnosztikát. A helyzet szar, szarabb mint az alaphelyzet, de nem reménytelen.
Szóval a 13-as és a 14 -es kromoszómáimmal van probléma. Az egyik DNS szál nem bírt a seggén maradni és hozzáragadt egy másikhoz, amit meg nem kellett volna. Vagy valami ilyesmi...Állitólag ez a leggyakoribb
Arra az esélyem, hogy egészséges babám szülessen, 20-40 %. Vagyis az embriók/petesejtek 60-80 %-a annyira hibás, hogy életképtelen, vetést eredményez.
Ami "jó", hogy ebből életképes, de nagyon beteg nem fog születni, mert előbb elhal legkésőbb a 12-i hétig.
Hogy ezt örököltem-e a szüleimtől, vagy bennem alakult ki nem lehet tudni. Erre választ adna talán az ha tesóm is elmenne erre a vizsgálatra, vagy anyukám.
Minden esetre a természetes fogantatás sem kizárt, csak nagy az esélye a vetélésnek.
Két lehetőség van, vagy mindent csinálunk így tovább ahogy eddig és bevállaljuk a kockázatot, hogy elvetélek-, vagy PGD.
És miért mondom azt hogy nem jutottunk előrébb. A kromoszóma eltérés nem magyarázat a majd 4 éves sikertelenségre, mert attól vetélésnek kellett volna lennie legalább. Nem is rétik, hogy-hoyg elmentem úgy-hogy nem volt soha terhesség...Szóval most ott tartunk, hogy az amúgy is kis esélyeink még tovább csökkentek és ha sikerülne PGD nélkül lombikkal, vagy természetesen teherbe esnem még számolnom kell azzal, hogy jó esetben 40 % rosszabb esetben mindössze 20 % esélyem van arra hogy a baba meg is születik.
Minden esetre mi azt hiszem mindent csinálunk úgy mint eddig. A fagyibébiket mindenképpen visszatetetem és vállaljuk a kockázatot. Kevés számuk miatt nem csinálnák meg a PGD-t ráadásul az ébresztésük után már nem lenne idő elvégezni. Az meg, hogy megválok tőlük, képtelenség, soha nem tennék ilyet. Fogunk lombikozni is tavasszal/nyáron és majd látjuk bevállaljuk-e a PGD-t. Szerencsére lehet itt Szegeden csinálni tovább, bár csak az Istenhegyen csinálnak vizsgálatot. (30 000 Ft a vizsgálat+ petesejtenként 10 000 Ft/petesejt) Itt kiveszik a sejtet és csak azt viszik fel. (PGD-t egyébként havonta 1-2-t csinálnak...)
Szóval nem könnyű. Azért kicsit megnyugodtam. Úgy mentem oda hogy ha már 1 % esély van jók vagyunk. Két nap alatt sikerült olyan picire zsugorodnom és annyira kicsire tenni magammal szemben a lécet, hogy ezt a 20-40 %-ot már-már Isten adományának tekintem.
Szóval megyünk tovább, de ez már tényleg nem lesz egy sétagalopp és az is biztos, hogy nem adatik meg az, hogy gondtalan babavárásom legyen (cserébe, ha már ilyen nehezen kapom meg
) Hiszen a PGD vizsgálat is csak 95 %. És már látjuk, hogy ezek a százalékok szart sem érnek. Hiszen mennyi volt annak az esélye, hogy nálam találnak ilyen kromoszóma eltérést. Ha beleesik az ember abba a 0,00001 %-ba hát van értelme az egésznek? Hogy mennyire kicsi az esély??? Hálát adok a sorsnak, ha egy édes gyermekem lesz.
Így az építendő családi házunkat is áttervezzük. Kisebbre vesszük, kevesebb szobával és lemondunk a szocpolról is. Az álmokkal tele a padlás, tényleg racionálisan kell látnom a helyzetet, bár ezzel eddig sem volt hiba.
Én azt tanácsolom, menjetek el erre a vizsgálatra. Már csak azért is mert gondolom esetemmel sok emberben elültettem a bogarat...10 000 Ft/fő, de hát mint tudjuk a pénz nem számít.
Amennyit már belefeccöltünk... És nyugodjatok meg nem fognak nálatok ilyesmit találni, mert matematikailag én beleestem a kis százalékba, ezért ti nem fogtok...de azért nagy megnyugvás ha itt nincs gond.
Ja a nap végére annyira szétcsúsztunk, hogy visszafelé megálltunk egy benzinkútnál kávét inni. Segítettünk románoknak -adtunk nekik csavarhúzót- és úgy egészében véve szipmatikus fiatal párnak tűntünk.
Aztán simán elhagytuk az ojjektumot fizetés nélkül. Úgyhogy még piti kis tolvajok is vagyunk.
puszi Nektek
UI: Nem akarok itt nagy drámát, nem is vagyok híve, de ez most így sikerült. Majd lesz valahogy.
Egyébként a PGD is kísérlet mint ahogy a lombik is az...nem látjuk előre mi sül ki belőle. De hát kockázat nélkül nincs rizikó mint tudjuk.
Junkó