Jamina:
Mi reformátusok vagyunk és a református lelkésznő megkeresztelte Bogit függetlenül attól, hogy nem vagyunk összeházasodva a gyermekem apjával. A református lelkészek valahogy rugalmasabbak nem olyan földhöz (menyyhez
) ragadottak, mint a katolikusok. De ezt papja válogatja, gondolom én. Igen a keresztszülő meg kell, hogy legyen keresztelve. Ez "törvény", viszont nem baj ha más vallású. Pl uncsitesóm is református és a gyerekük keresztanyja katolikus, de a református lelkésznő megkeresztelte még így is, szó nélkül.
Nekünk "felkészítőre" se kellett járni, se a tesómnak (ő a lányom keresztanyja) se nekem. Csak a kezünkbe nyomott egy füzetet, hogy olvassuk el. Megigértette velünk, hogy elolvassuk és ennyi! Egyébként elolvastam, volt vagy 40 oldal.
Az nem baj, ha nem vagy hívű, csak ne hangoztasd
Tűrj, gondolj arra, hogy gyorsan túl leszel rajta....én is utálom az ilyen ceremóniákat. Egyenesen megőrülnék, ha templomba kellene férjhez mennem. Meg bárhol máshol is megőrülnék.....
Ajándék: Naná, majd mákos....manapság már minden alkalomra illik meghívni a pereputtyot és majd hozzák az ajándékokat! Nyaklánc, karlánc, medál a gyerek horoszkópjával nevével, monogramjával...stb Nálunk a pénz nem divat, de még divatba jöhet, miért nem jutott előbb eszembe???
Viszont az egyháznak is fizetnetek kell azt se felejtsétek el, méghozzá nem is keveset! Kb annyi, mint egy házasságkötés.... Kell fizetni azt az éves díjat, ha az nincs befizetve akkor visszamenőleg be kell fizetnetek januárig és ezen felül még egy rakás pénz!
Nálunk a falunkban volt egy eset, hogy a pap (katolikus) nem volt hajlandó eltemetni egy hívőjét, mert nem fizette ki az éves díjat(szegény volt!) Tudod az egyházban is pénz beszél....
Sajna!!!!!
És ne feledd a perselyt! Oda is illenék dobni és nem csörgőset!!! És az még látványos is!
Ja! És a keresztszülő is jó ha számít arra, hogy a papnak pénz dukál!! Nem csak Ti szülők!! És az ebédre is illik meghívni a lelkipásztort!
Na nekem most, hogy így összegeztem elment a keresztelőtől a kedvem! Még jó, hogy már túl vagyok rajta!
Majd írd meg milyen volt!!!
Üdv Enikő