Adós vaygok
zakuszka recepttel, most van egy szusszanásnyi időm, pihenésképpen begépelem:
5 kg paradicsom,
2 kg piros paradicsompaprika
2 kg zöldpaprika
1 kg hagyma
1/2 l paradicsomsűrítmény (mi összefőzött friss paradicsommal csináltuk)
só, őrölt bors, babérlevél ízlés szerint
1+1/4 l olaj
2 féle paprika, hagymát megtisztít, húsdarálón ledarál. Padlizsán sütőben megsüt, szintén ledarál. 1/2 l olajon hagyma üvegesre pirít, 2 féle paprika hozzáad, addig párol míg megpuhul. Fűszerek beletesz, utána aledarált padlizsán, még 1/2 l olaj és a végén a paradicsom. Addig főz,míg az olaj megjelenik a tetején.
Eredeti recept szerint a legvégén 2 teáskanál Na benzoátot és 2 teáskanál szalicilt is belefőz (na mi ezt kihagytuk, de nem romlott meg
)
Kisméretű befőttesüvegekbe tölt forrón, 1/4l olajat felforrósít (én hidegen tettem az olajat) és a evőkanállal az üvegek tetejére kanalaz, hogy ellepje. Lezár, száraz dunsztba rak.
Én ezt sütöttem Karácsonyra: finom lett, csak muszáj formába tenni mert elterül mint a Nagyalföld
Karácsonyi gyümölcskenyér reformosan
Elkészítési idő: 4 óra + 3 óra áztatás
Hozzávalók:
· 25 dkg aszalt szilva
· 25 dkg aszalt alma
· 15 dkg mazsola
· 15 dkg aszalt füge
· 1 dl vörösbor
· 10 dkg mogyoró
· 15 dkg tisztított mandula
· 1 bio citrom reszelt héja
· 1 bio narancs reszelt héja
· 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
· 40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
· 1-2 tk. fahéj
· 2,5 dkg élesztő
· 3 csipet mézeskalács-fűszerkeverék
· 2 ek. méz
· 1 csipet tengeri só
· 1 narancs kicsavart leve
· liszt
· vaj
Az aszalt gyümölcsöket forró vízben megmossuk, szárazra töröljük, majd kockákra vágjuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk a bort és 3 dl meleg vizet, majd 3 órán át áztatjuk. 5 dkg mandulát hosszában felszeletelünk, és félretesszük. a maradékot a mogyoróval együtt durvára aprítjuk, a citrom és a narancs héját külön lereszeljük.
A kétféle lisztet összekeverjük, közepébe mélyedést formázunk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a fűszereket.
A meleg vízbe beáztatott aszalt gyümölcsöket leszűrjük, a levét felfogjuk, és 2,5 dl-ig kipótoljuk vízzel. Langyosra melegítjük, hozzáadjuk a sót, a narancs levét és héját, majd adagonként hozzáadjuk a liszthez. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle - ha szükséges, kevés vizet adunk hozzá. Akkor jó, ha a tészta már nem tapad az edény falához. Akkor hozzáadjuk az áztatott aszalt gyümölcsöt, a durvára aprított mogyorót, mandulát és citromhéjat. Alaposan összedolgozzuk, majd meleg helyen 1-1,5 órát pihentetjük, amíg a kétszeresére dagad (pl. 50 fokra melegített sütőben is lehet keleszteni). Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Lisztezett gyúródeszkán két hosszúkás cipót formálunk a tésztából, tetejüket megszórjuk a szeletelt mandulával. A cipókat vajjal kikent sütőformába rakjuk, és 15 percig még kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben, az alsó polcon 1-1,5 óra alatt kisütjük. Az oldalát vajjal megkenjük, majd nyitott sütőajtó mellett, a sütőben hagyjuk kihűlni.