Hozzávalók:
25 szem kockacukor;
4 dl rum (a Portorico a legjobb, az jó erős is
);
300g vegyesen aszalt v. kandírozott gyümölcs, mazsola, dió (én befőttet szoktam);
2 liter édes fehérbor (én vöröset szoktam)
fahéj, szegfűszeg;
fél citrom héja;
2 narancs leve;
1 liter tea
A gyümölcsféléket nem túl apróra vagdaljuk, a borból a szegfűszeg, fahéj és citromhéj hozzáadásával forralt bort készítünk, elkészítjük a teát is. A kockacukrokat átdörzsöljük a megmosott és megtörölt narancsok héján (nem tudom, ez miért kell).
Az asztal közepére teszünk nagyobbacska alátétet, arra tűzálló tálat. A tál tetejére tiszta rostot, és azt megrakjuk a kockacukrokkal, meglocsoljuk rummal. Meggyújtjuk a rumos kockacukrokat (sötétben igazán látványos), és megvárjuk, míg lecsöpög a tálba. Hozzáadjuk a forralt bort, teát, narancsok kifacsart levét. Innen lehet még szülség szerint édesíteni, esetleg hígítani még teával v. forró vízzel.
Ezt aztán még forrón isszuk!
A szakácskönyv is írja, hogy vigyázat, mert igen be lehet csípni!
Na, én mondjuk nem csinálok belőle ekkora látványosságot, hanem egyszerűen összeöntöm és összefőzöm a cuccokat. Nem gyújtogatom a cukrot.
És ugye a gyümölcsöket, diót már jó előre beáztatom a rumba!