Ja... azt nem tudom írtam e, hogy az IR miatt nagyon figyelni kell az étkezésre. Lényegében úgy kell ennünk, mint a cukorbetegeknek
Ez nagyon fontos, mert különben semmi értelme a kezeléseknek.
Itt van néhány dolog:
Ajánlott nyersanyagok:
Húsok húskészítmények:
Csirke, pulyka, fácán, galamb, tyúkhús, sovány része bőr nélkül. Sertéshús sovány részei: Tesso fitt sertéshús (5 % alatti zsírtartalom), comb, rövidkaraj, szűzpecsenye
Marhahús sovány részei: Tesso fitt marhahús (5 % alatti zsírtartalom), hátszín, felsál, bélszín, fehérpecsenye
Zsírszegény halak: makréla, heck, tőkehal, busa, harcsa, amur, fogas, hering, kecsege,
15 % zsírtartalom alatti felvágottak: sonkafélék: gépsonka, prágai sonka, vitál sonka, pulyka sonka, Sága: fátyolsonka, füstölt pulykamellsonka, olasz pulykamellsonka, prémium pulykasonka, selyemsonka, Tesco: fitt hullámsonka, Zalahús: aszpikos sonka, fitt szelet, göcsei szendvicssonka, pikniksonka, piroska felvágott, velencei szelet, Bábolna hullámsonka, Kaisers wellnes joghurtos párizsi, Norbi: zalai, lángolt karaj,
Tojás:
zsírszegényen elkészítve (főzve, teflonedényben, levesbe) heti 3-5 db, amennyiben ennél többet eszel, a többinek csak a fehérjéjét használd fel
Tej:
0,1, 1,5 %, kalciummal, fehérjével dúsított (Olimpik) termékek
Savanyított tejtermékek:
Kefírek: Tesco 1,4 %, sole 1,4 %, kaukázusi
Joghurt: natúr, zsírszegény, cukor mentes zsíszegény gyümölcsjoghurtok: jogobelle light, Vitalinea: eper, meggy, őszibarack,sárgabarac, ananászos, Ehrmann: diabetikus: epres, ExQuiza: diat: epres, müzlis, Frankenland: diétás: frcht&Quark diat, cseresznyés, Gourmet:diat: ananász, per, megg, őszibarack-maracuja, Milli0%: epr, málna őszibarack, Mizo: AB Herba: aloe vera, bodzavirág, Parmalat: light: eper, erdei gyümölcs, őszibarack, Zott: Jogobella Diat: ananász, őszibarack-maracuja, szeder-cseresznye, Bauer: diat: cseresznye, eper, Capina: Optiwel:cseresznye, őszibarack,
Ivójoghurtok: Bauer: light, Campina: eper, cseresznye, Milarm: diabetikus tejsavóital, Sole: natur, epres, ősziabarackos, Tesco: epres, málnás, kajszibarackos
Túró: félzsíros, sovány, Tesco, Landfrisch: cottage cheese, saját készítésű túrókrémek ( + gyümölcs, tej vagy joghurt, édesítőszer, snidling, póréhagyma, zöldhagyma szára stb.)
Sajtok:
(15% alatti zsírtartalom): Tolnai köményes, Tolnai fokhagymás, Túra, Gouda light, Medve ömlesztett light, Tesco lapsajt fitt, Alpenhain mini mozarella, Bakony kincse light, Biomark Kft. Qargel sajt natúr, fokhagymás, Camping ömlesztett zsírszegény sajt, Chevroux kecskesajt, Du darfszt natúr friss sajt, Meggle Baguette: fokhagymás, zölfűszeres,fetasajtos, Boci natúr+Ca, Óvártej óvári sajt: darabolt, fokhagymás, köményes, fokhagymás füstölt, Sole mozarella,
Gabonaipari termékek:
liszt: minnél magasabb kiörlési fokú: teljeskiörlésű, durum, Graham, Norbi liszt
gabona magvak : zab- kukorica-, rozs-, hajdinapehely (cukor nélküli változat, ha lehet ne a puffasztottat) pl: Tescosba van hozzáadott cukrot nem tartalmazó,
búzakrpa, zabkorpa (napi 1-3 kanál kefirbe, joghurtba, ételkészítéshez)
ham-lett, abonett ( a korpás változatt a lassabb felszívódás miatt jobb választás): pl.: Vaffe , Wasa, Lieken,
barna rizs, hajdina, köles, árpagyöngy,
müzlik: hozzáadott cukrot nem tartalmazóakat részesítsük előnyben
Sütő- és tésztaipari termékek:
kenyér: magas kiőrlési fokú lisztből készültek: Graham, Bakonyi barna, Rozs, len-, szezámmagos, tönkölybúza, Friss és Ropogós sütőipari kft.:bajor rozskenyér, feketeerdei diós rozs, Frank teljes kiörlésű 100%-os rozs, hamburgi rozsos burgonyás, Leiht & Gut kalóriaszegény, stájer hárommagvas, tökmagos bugaci rozsos, Mestemacher: 3 magvas, napraforgómagos, teljeskiörlésű rozs, Alanatur: Roggen Volkorn
Ca- al dúsítottak: Atlasz, Tescó ca- al dúsított
Zsemlék, kiflik fogyasztását nem javaslom, helyettük a korpás, teljeskiörlésű lisztből készült, magas rosttartalmú változatokat ajánlom. Egyéb pékáruk közül is csak azokat fogyasszad amelyeknek a krost tartalma magas, zsírtartalmuk alacsony, hozzáadott cukrot nem tartalmaznak.
Tésztafélék közül a durumtésztákt (nincs bennük tojás) javaslom.
Sütemények: ha lehet minnél ritkábban inkább csak csalónapokon, akkor is csak korlátozott mennyiségben
Zöldségek:
„Korlátlanul” fogyaszthatók amennyiben nyersen esszük (persze csak amit lehet) illetve salátának, párológépben párolva, gőzben főzve készítjük el: brokkoli, cékla, cukkini, endivia, fejes káposzta, fejes saláta, fekete gyökér, karfiol, kelkáposzta, kínai kel, mángold, padlizsán, paradicsom, paraj, rebarbara, retek sóska, spárga, uborka, vörös káposzta, zellergumó, paprika, savanyú káposzta, kovászos uborka, cukor nélküli savanyúságok.
Zsírszegényen elkészítve normál mennyiségben fogyasztható.
Olajos magvak:
dió, mogyoró (nem a pörkölt, nem sós, változat), lenmag, szezámmag mért mennyiségben, leginkább a lefekvés előtti fehérjéhez.
Édesség:
Algida light fagyi (a tápanyag értékei majdnem megegyeznek a kefirével), vannak más cégeknek is light fagyijai, de én nem találtam olyat aminek az összetétele ennyire jó lenne.
Protein szeletek.pl.:
Fehérje turmixok: a legjobbak a kazein alapúak, vagy kazein tejsavó keverékek, mert lassabban szívódnak fel. Pl.:
Magában, fagyinak le fagyasztva, csak minimális vizzel kikeverve krémként,
Natúr joghurt vagy sovány túró, gyümölcs, esetleg folyékony édesítőszer keverék (saját kezűleg).
Tejberizs vagy tejbe gríz (cukor nélkül), tejsavó fehérje.
Natúr zab-, vagy kukoricapehely, fehérjeturmix.
Zsiradékok:
Ahol csak lehet meg kell spórolni. Light margarinok: Teso, Delma , Liga, Linco, Light Növényi olajok: Napraforgó, olive, lenmag, dió
Folyadék:
Ásványvizek, edzésidőn kívül, ha lehet alacsony Na tartalmúak: Szenkirályi, Pannon agua, Nestlé,
Energiamentes (édesítőszerrel készült) üdítőitalok
Gyümölcs teák (a legjobb, ha mindenfajta ízesítőanyag nélkül isszuk).
Gyümölcslevek csak a cukormentest és csak korlátozott mennyiségben szénhidrát tartalmukat a napi össz szénhidrátmennyiségbe beszámítva
Ízesítő anyagok:
mesterséges édesítőszerek
fűszerek: zöld fűszerek, nem sóval tartósított fűszerek pl.: Kottányi
Saláta öntet: otthon készített nem majonéz alapú , cukrot nem tartalmazó (helyette lehet édesítőszert használni), ecetes, kefires, joghurtos citromos, almaecetes, + fűszerek
Sót minél kevesebbet: ha lehet ne sózzuk utána az ételeket és a nyers zöldségeket se. A só 180-szoros mennyiségű vizet köt meg.
Ajánlott ételkészítés technológia
Sűrítés:
Rántás tejfölös habarás legírozás, montírozás helyett:
- egyszerű, kefires, natúr joghurtos, tejes habarás
- száraz rántás (olaj nélkül csak megpirítjuk a lisztet)
- hintés
Párolás
- egyszerű vagy aromás, a nyersanyag zsírmentes vagy minimális olajjal átkent felületen
Sütés bőzsírban sültek helyett
- alufóliában, sütőzacskóban, mikroban, AMC edényben, Zepteredényben, teflonedényben, kuktában, római tálban, jénai edényben,
Lazítás anyaggal rizs, zsemle helyett
- barnarizs, rozsos zsemle, részben búza-, zabkorpa
és még valami:
Miért kell diétázni?
A diétának nagyon fontos szerepe van a cukorbetegség egyéb kezelése (inzulin adása vagy gyógyszer szedése) mellett. Mindig az étrendi kezelést egészíti ki a gyógyszeres vagy inzulinos terápia és nem fordítva!!!!
A helyes diéta elősegíti a vércukorszint normalizálását, mely elérésével a cukorbetegség szövődményei elkerülhetőek, időben kitolhatóak.
Inzulinnal kezelt betegeknek azért kell diétázniuk, mert még az ún. intenzív inzulinterápiával sem védhető ki a vércukor túlzott megemelkedése nagyobb – 80-90 g-ot meghaladó- szénhidrát egyszerre történő elfogyasztása után, mivel a „kívülről” beadott inzulin nem képes teljes mértékben utánozni az egészséges inzulin elválasztást, inzulin szintet.
Tablettával kezelt cukorbetegnél, pedig azért fontos a diéta, mert az inzulin elválasztás ill. az inzulin hatékonysága nem megfelelő és ehhez kell alkalmazkodnia az étkezésnek.
Szénhidrátok, édesítőszerek, cukorpótlók
Milyen szénhidrátok vannak? Lassan felszívódó szénhidrátok (L) Gyorsan felszívódó szénhidrátok (Gy)
Miben található? §1 Gabona termékek, pl.: barna-, rozskenyér, korpás zsemle, durum tészta, barnarizs, korpás kekszek §1 Gyümölcsök (minden termék, amely gyümölcsből készül, pl. gyümölcslé, lekvár, befőtt stb. )
§2 Tej, kefir, joghurt
A cukor, méz, szőlőcukor használata tilos! Helyettük édesítésre a mesterséges édesítőszerek és a cukorpótlók alkalmasak.
A mesterséges édesítőszereknek nincs szénhidrát- és energia tartalmuk. A bolti forgalomban általában folyadék vagy tabletta formában kaphatók, pl. Süssina, Polysett stb.
A cukorpótlók általában por alakúak, pl. Canderel por. Van szénhidrát-, illetve energiatartalmuk, ezért elhízott vagy túlsúlyos betegek számára nem javasolt az alkalmazásuk.
Normál testsúlyú cukorbetegek napi 15-30 g mennyiségben használhatják fel.
A cukorpótlók 100 g-jában 100 g szénhidrát található, a felhasznált mennyiség szénhidráttartalmát bele kell számolni az étkezés szénhidráttartalmába. Cukorpótlókat csak olyan süteménytészta elkészítéséhez célszerű felhasználni, amelyhez elengedhetetlen a cukor hatása, pl., hogy megkeljen a tészta stb., minden más esetben ajánlott mesterséges édesítőszerekkel megoldani az édesítést.
Cukor helyett édesítésre alkalmas Mesterséges édesítőszerek Cukorpótlók
o1 Hőre bomló:
§1 aszpartam (pl. Canderel tbl.)
§2 szacharin
o1 Hőre nem bomló:
§1 aceszulfám-K
§1 ciklamát §1 szorbit (Glukonon)
§2 fruktóz (gyümölcs cukor)
§3 maltodextrin (Canderel por)
A hőre bomló mesterséges édesítőszereket utólag kell az ételekhez hozzáadni, mert ha együtt főzzük, forraljuk az ételekkel vagy italokkal mellékízt adhatnak (pl. szacharin) vagy elvesztik az édesítő erejüket (pl. Canderel).
A hőre nem bomló édesítőszereket a főzés bármely szakaszában az ételhez adhatjuk, mert nem okoznak ízváltozást és édesítőerejüket megtartják, pl. Süssina.
Nyersanyag válogatás
A nyersanyagok helyes kiválasztása mellett fontos azok pontos kimérése is. Ehhez olyan mérleget kell beszerezni, amely 1-2 gramm kimérésére is alkalmas.
A nyersanyagokat mindig tisztítva mérjük le, hogy valóban azzal számoljunk, amit valójában elfogyasztunk. A rizst, tésztát, hasábburgonyát mindig az ételkészítés előtt mérjük ki!
Gabonaipari termékek
A hagyományos fehér lisztből készült kenyerek, zsemlék fogyasztása nem javasolt, helyette a teljes kiőrlésű lisztből készült barna, fekete kenyér a fogyasztható. Ezek rosttartalma igen magas, ezáltal lassabban emelik a vércukor szintet, mint a fehér lisztből készült termékek.
Ha a kenyér címkéjén az összetevők között szerepel a maláta, akkor a kenyér színezve van, nem a magas rosttartalom miatt sötét, ilyen kenyeret nem javasolt vásárolni.
A rozskenyér könnyen felismerhető savanykás illata és íze alapján.
A szójás, burgonyás, kukoricás kenyerek szénhidrát és energia tartalma is magas ezért ezek fogyasztása nem javasolt.
A fehér liszt helyett kedvezőbb, a teljes kiőrlésű liszt, ill. a fehér rizs helyett a barna rizs használata.
Zsemlemorzsával is számolni kell! Egy átlagos panír szénhidráttartalma kb. 15 g.
Az abonettből a magasabb rosttartalmúakat, illetve a Ham-lett-ből a búzásat válasszuk (magasabb rosttartalma miatt).Fő étkezésre azonban ezek sem. javasoltak
J ajánlott L nem ajánlott
Fekete-, barnakenyér, rozskenyér, korpás zsemle, -kifli, korpás buci, Cukor stop keksz, Korpovit keksz, teljes kiőrlésű liszt, barna rizs, durum tészták, natúr müzli, magas rosttartalmú Abonett félék, pl. Wasa, Fraser Crips stb., Graham liszt, zabpehely. Fehérkenyér, szójás-, kukoricás-, burgonyás kenyér, fehérzsemle, -kifli, háztartási keksz, kalács, ropi, hagyományos tészták, csokis, aszalt gyümölcsös, mézes, cukrozott stb. müzlik és pelyhek, magas zsír- és/vagy cukortartalmú finom pék árúk, pl. kakaós csiga, sajtos roló, búrkifli, croissan, tepertős pogácsa, lekváros táska, briós.
Zöldségek, főzelékfélék, gombák
Azokkal a zöldségekkel, amelyek 10 dkg-jában 5 vagy 5 g-nál kevesebb szénhidrát van, pl. zöldpaprika, paradicsom, retek, uborka, paraj, tök, sóska stb. addig nem kell számolni, amíg fogyasztásuk nem haladja meg a 20 dkg-ot. Ugyan ez vonatkozik a gombákra is.
A többi zöldséggel, melynek 5 g feletti a szénhidrát tartalma mindig számolnia kell, pl. karalábé, burgonya, kukorica, zöldborsó, szárazhüvelyesek stb.
A zöldségek fogyasztása (magas rosttartalmúk miatt) igen kedvezően hat a vércukorszintre, ezért célszerű a legtöbb étkezésbe beiktatni őket, pl. nyers vagy saláta formájában.
Gyümölcsök
Minden gyümölcs fogyasztható CH tartalmukat számolva, kivéve a szőlőt és az aszalt gyümölcsöket!
A görögdinnyéből, nagy víztartalma miatt, nagy mennyiséget képesek vagyunk elfogyasztani, így sok CH kerül be a szervezetbe, ezért itt különösen fontos a pontos kimérés.
Ha a gyümölcsökből otthon levet készítünk, a nyert lével úgy kell számolni, mint magával a gyümölccsel.
Lekvár, befőtt, kompót cukor nélkül, mesterséges édesítőszerrel otthon is készíthető.
Tej, tejtermékek
A tej, kefir, natúr joghurtok fogyaszthatók, CH tartalmukat számolva.
A hagyományos gyümölcs joghurtok nem fogyaszthatók, mivel cukrot tartalmaznak, de számos diétás termék kapható már, pl. Parmalat light, Danon Vitalinea 0%, Milli 0% stb.
Minden diétás terméknél érdemes elolvasni, hogy a diet, light, diétás, limit, 0%, energiaszegény stb. felirat mire vonatkozik, mivel valamikor ez csak a csökkent zsírtartalomra utal, nem pedig a cukor hiányára.
A sajtok CH tartalmával nem kell számolni. A sovány sajtokat javasolt gyakrabban fogyasztani (pl. Tolnai, Tenkes, Túra, köményes Mozzarella, Derbi, Medve-, Boci light stb.) és ritkábban a zsírosabb sajtokat (pl.: Trappista, Karaván, Camembert stb.).
A túrónál 10 dkg feletti mennyiségnél kell figyelembe venni a szénhidrát tartalmat.
Zsírszegény tejföl beépíthető az étrendbe és alkalmanként használható diétás tejszínhab is. Egy nap maximum fél liter tej vagy annak megfelelő tejtermék fogyasztható.
Tojás
A tojásnak nincsen CH tartalma. Amennyiben nincsen egyéb olyan betegsége, ami ezt ellenjavallaná zsírszegényen elkészítve heti 3-5 db fogyasztható az ételkészítésnél felhasználtakat is beleszámolva.
Húsok, húskészítmények
A húsoknak és húskészítményeknek nincs CH tartalmuk, viszont magas a fehérjetartamuk, (vesét megterheli) ezért fogyasztásukban egy egészséges mértéket kell tartani.
A soványabb húsrészek javasoltak felhasználásra, pl. csirkemell, pulykamell bőr nélkül, sertéskaraj- és –comb, marha lapocka, heck, fogas, tonhal, sovány felvágottak stb.
Nem ajánlott a zsírosabb húsok, pl. oldalas, dagadó, csülök, disznósajt, szalámik, kolbászok stb.
Olajos magvak
Az olajos magvak CH és energiatartalma igen magas, ezért fogyasztásuk csak ritkán kis mennyiségben ajánlott.
A hagyományos gesztenyemassza fogyasztása nem ajánlott, mert hozzáadott cukrot tartalmaz. Lehet azonban cukor nélküli natúr, illetve mesterséges édesítőszerrel készült gesztenyemasszát is kapni, mely (szénhidrát értékét számolva) felhasználható.
Édességek
A hagyományos cukorral készült édességek, Pl. csokoládék, cukrok, töltött kekszek, sütemények fagylaltok stb. fogyasztása nem javasolt!
Készítenek diabetikus termékeket, pl. sütemények, nápolyi, fagylalt stb., de ezek cukorpótlóval készülnek, ezért szénhidrát tartalmuk, alig különbözik a normál termékekétől, ezért fogyasztásuk ritkán és kis mennyiségben javasolt.
Diabetikus süteményeket csak olyan diabetikus cukrászdában ajánlott vásárolni, ahol fel van tüntetve a termék szénhidrát tartalma.
Üdítő italok, gyümölcslevek
Cukor nélküli, mesterséges édesítőszerekkel készült üdítőitalok fogyaszthatók, pl. Pepsi light, Cola light, Deit, stb. de ezek sok mesterséges anyagot tartalmaznak, melyek egészségkárosítóak, ezért csak ritkán 1-2 dl mennyiségben ajánlott a fogyasztásuk.
Szintén fogyasztható a Bolero italpor, mely cukor nélkül készül.
A gyümölcslevek közül is számos cukor nélküli termék kapható, pl.: 100%-os gyümölcslé, Top-Joy Fittness stb., de gyümölcstartalmuk miatt figyelembe kell venni a szénhidráttartalmukat, mely a doboz oldalán 1 dl-re vonatkozóan megtalálható.
Alkoholok, élvezeti szerek
1-3 dupla kávé, 2-4 csésze tea naponta (cukor helyett édesítőszerrel) elfogyasztható. A koffein gyakorlatilag nem emeli a vércukorszintet.
Alkoholok közül fogyasztható a világos sör, alkoholmentes sör, diétás sör, száraz vörös- és fehérbor, tömény alkohol.
A diétás sör, száraz bor és a tömény alkoholok meredek vércukor szint eséséhez vezethetnek, ezért csak ritka alkalmakkor, legfeljebb egy pohárkával, vagyis 50 ml-nyi ajánlott éthezéssel egybekötötten!
1dl bor = 3 g CH; 1 dl világos sör = 5 g CH; 1 dl diétás sör = 1 g CH
Kerülendő alkoholok közé tartoznak a barna sör, likőrök, desszert borok, édes-, félédes pezsgők.
J fogyasztható L kerülendő
Diétás sör, világos sör, alkoholmentes sör, száraz vörös- és fehérbor, tömény szesz Barna sör, édes-, félédes pezsgő, desszert borok, likőrök
Fűszerek, ételízesítők
A friss és a szárított fűszerek felhasználhatók, szénhidrátot gyakorlatilag nem tartalmaznak.
Az ételízesítők közül a készen kapható ketchup, mustár, majonéz tartalmaz cukrot, helyettük a diétás változat ajánlott, pl. Aranyfácán diabetikus ketchup, Biomark diabetikus mustár.
Az étkezés megvalósítása
inzulinos
időpontok tablettás
időpontok
7.00 7.00 Reggeli: 30 g 30 g L pl.: 6 dkg v. magas rosttartalmú pékárú + margarin felvágott 20 dkg- nál kevesebb kerti vetemény
9.30 10.00 Tízórai: 20 g 10 g L pl.: 4 db Cukor stop keksz
10 g GY pl.: 2 dl kefir
12.15 13.00 Ebéd: 50 g
14.45 16.00 Uzsonna: 20 g mind a 20 g GY pl.: 25 dkg narancs
17.15 19.00 Vacsora: 40 vagy 30 g un. mint a reggeli
19.45 - UV: 20 vagy 15 vagy 10 g csak L lehet pl.: keksz, kenyér stb.
22.15 - UV: 10 vagy 15 g csak L lehet
Jelmagyarázat: Gy = gyorsan felszívódó szénhidrát
L = lassan felszívódó szénhidrát
CH = szénhidrát