Sziasztok!
Még egyszer szeretnék írni az orvos-témával kapcsolatban, és a későbbiekben én nem szeretnék ehhez többet hozzászólni.
Julcsi tegnap kapta meg a 15 hónapos oltást, igaz, már régen elmúlt 17 hónapos is. Először betegség miatt maradt el, később pedig azért, mert pár nappal előtte tesóm beadta neki a prevenart. Pedig direkt megnézte az útmutatót, megkaphatta volna utána pár nappal is, de az orvosunk nem adta be, adott 4 héttel későbbre időpontot. Hiába mobdtam neki, hogy beadhatná, be sem mehettünk, csak hozott ki egy papírt, amin rajta volt a következő időpontunk. Ez volt a régi dokinőnk utolsó napja, utána nyugdíjba ment, velünk ezt ekkor közölte, és minden jót kívánt.
Szóval tegnap mentünk délre (!), az új dokinő nézett ránk nagy szemekkel, hogy miért jöttünk, és miért csak most. Elmeséltem neki az okot, majd bőszen helyeselt, bizony a prevenar után 4 hetet várni kell. Kisebb vita alakult ki közöttünk, mert mondtam neki, hogy én másképp tudom, de alig fejezhettem be a mondatot. Végül mondtam, hogy tulképpen már tökmindegy, eltelt a 4 hét, kivártuk. Nekem kellett kérni, hogy mérjék már meg a gyereket, mert régóta nem tudom a hosszát meg a súlyát, így gyorsan megmérték, és legalább nem kint kellett öltöztetnem. A recepteket már úgy hozták utánam a folyosóra. Itt annak örülnének a legjobban, ha szinte meztelen gyerekkel mennék be, akkor legalább az öltözéssel nem menne az idő. Egyéb privát kérdéseket gyorsan öltözés közben fel lehet tenni, esetleg válaszolnak rá... Én legtöbbször még receptet is elfelejtek kérni, mert szinte kidobják az embert, amint ők úgy gondolják, hogy végeztünk.
Ismerem a Hunyadi utcai rendelőt, voltam a tanácsadós és betegrendelős részlegen is. Az itteni rendelő kb. harmad akkora, nincs is kifejezett váró a tanácsadós részen, csak egy pici folyosó-szeű pár székkel. Ha 3 babakocsi bent van, akkor már közlekedeni sem lehet. Most kb. fél órát vártunk az időpontunk ellenére, és Julcsit állandóan húzogattam magamhoz, nehogy fellökjék az emberek jártukban-keltükben.
Nálunk az orvosok 2 órás váltásban rendelnek, egy rendelő van, ott váltják egymást, tehát egyszerre mindig csak egy doki van. El lehet képzelni, milyen tömeg várakozik, mikor épp taknyos-köhögős időszak van... Csak időpontra lehet menni, ha épp úgy betegszik meg a gyerek, hogy már reggel nem tudnak több időpontot adni, akkor vagy marad a könyörgés, vagy védőnőhöz telefonálás időpontért kunyizva, vagy marad a pech, és másik nap kell vinni a gyereket. Tanácsadásra szintén csak időponttal lehet menni, és csak saját dokihoz, volt, hogy több, mint egy hónapra kaptam időpontot, mert épp szabin volt a dokink.
Mindezeket csak azért írtam le, mert szerintem ehhez képest még Félegyházán is sokkal jobb a helyzet.
Itt a felnőtt szakrendelő mellett van külön gyermekorvosi szakrendelő, ez olyasmi, mint Félegyházán az SZTK. Ide kellett mennünk a szemészeti szűrésre egy évesen, ami abból állt, hogy kis fényes lámpával világított Julcsi szemébe, egy-két játékot húzogatott előtte, majd közölte, hogy midnen rendben, nem kancsal. Később elvittem még egyszer, mikor a másik doki rendelt, ő egy picit tovább foglalkozott vele, majd ő is mondta, hogy rendben van. Félegyházán legalább cseppentenek bele a gyerkőcök szemében, hogy utána alaposabban meg tudják vizsgálni... Mikor egyszer piros volt Julcsi szeme, akkor meg azt találták ki, hogy allergiás, utána másik soki meg azt mondta, ennyi idős korban még nem alakul ki allergia. Utána nem sokkal ismét bepirosodott a szeme, épp Félegyházán voltunk, elvittem oda is, kíváncsi voltam, ott mit mondanak. Az ottani doki azt mondta, vmi gyulladás, kapott antibiotikumos cseppet. Kérdeztem, nem lehetne-e vmi műszerrel is megnézni, mert addig mindegyik doki csak ránézett, és az alapján tippelgetett. Akkor ő azt mondta, ennyi idős korban nem lehet műszerrel vizsgálni, mert ekkora gyerek még nem tudja mozdulatlanul hosszabb ideig a műszernél tartani a fejét, és egy pontra fókuszálni. Így náluk vagy marad a cseppes dolog, amit a szűrésen is vizsgálnak, vagy más vizsgálatoknál ha nagyon indokolt az altatás.
A kancsalságot egyébként legpontosabban úgy lehet vizsgálni, ha kap előtt olyan cseppet, ami ki ideig leállítja a szem mozgató izmokat, így nem tud a szem korrigálni.
Na, asszem kellőképpen kiveséztem ezt a témát.
Edit, nagyon helyesek a gyerekek, Virágnak szép csupa-fog vigyora van!