Ez szerintem is egy egész jó tervezet (bár ezt a korábbi koraszülöttes részt megmagyarázhatná valaki...).
Idő előtti burokrepedés: Ágiék elmondják, hogy ilyenkor mi a teendő, és milyen dolgokra kell nagyon figyelni (mikor kell azonnal kórházba menni, mikor lehet várni), direkt kihangsúlyozzák, hogy minden része mennyire fontos. És azt mondják, hogy csak az várjon türelmesen a méhösszehúzódásokra, aki be tudja tartani a szabályokat, és nem idegeskedik (viszont ők azt mondják, hogy a szabályok szigorú betartásával több napig is simán lehet várni). Én pont ezért nem örültem, hogy a magzatvíz folyt el először, mert nem akartam ezt a felemás helyzetet, és emiatt hívtam inkább Ágit, és nem a dokimat, mert a kórházba bemenvén ugye mindenképpen megvizsgálnak, és akkor máris el van vetve a kocka, a vizsgálat miatti fertőzésveszély következtében x időn belül meg kell indulni a szülésnek. Én meg nem akartam indítást. Aztán végül nem is kellett sokat várnom, majd másfél óra múlva jelentekezett az első összehúzódás. Hú, de brutál volt.
Ó, szép emlékek.
Még annyi eszembe jutott, hogy vajon van-e olyan doki, aki az első egy-két évben, amikor még a szülésznők nem képződtek ki, vállal otthonszülést, és ugyanez a kérdés a szülésznőkkel kapcsolatban (bár akkor ott van ugye a doki, mint fő "felelős")... A másik kérdés meg az, hogy vajon én megbízom-e valakiben, aki még nem kísért otthonszülést. Persze, tudom, hogy minden orvos sok-sok szülést látott már, de vajon el tudnak-e vonatkoztatni a beavatkozós személetüktől? El tudnak-e ücsörögni csendben a sarokban, hagyni, hogy a szülésznő segítsen akkor, amikor támasz kell? Lesz-e olyan doki, akit el tudok fogadni (pl. a Bálintok ilyenek, mert tudom róluk, hogy hagynak szülni, de vajh vállalják-e)? Arról nem beszélve, hogy én inkább nőkkel körülvéve szülnék... Meg aztán, ha egy doki a kórházban van, akkor akár több "kismamája" is szülhet egyszerre (legfeljebb járkál a szülőszobák között), míg ha kimegy valakihez, és egy-két másik páciense szintén vajúdni kezd, akkor velük mi lesz? Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan indul be a gépezet, és szerencsésnek érzem magam, hogy nem most állok szülés előtt... Ja, és Ágival mi lesz? Ugye el van tiltva, mint szülész, de bábaként vajon jelen lehet szüléseknél? És mi lesz a többi bábával, akik eddig otthonszüléseket kísértek? Még az is eszembe jutott, hogy az ember otthon szül egy dokival, és Ági a szülésznő mellette... Vagy Ági, mint a család barátja, jelen van.
És ez most nem Ágikultusz, ne higgyétek, de azért ő csak 17 éve kísér otthonszüléseket. Én pl. ezért hozzá mentem, és nem Nanduhoz (volt bennem kis bizonytalanság). (Vicces, de nem is Ági jött ki hozzánk egyébként, mert nem ért volna oda, örültem, hogy a másik bába odaért 10 perccel a kibújás előtt.
)
Tanfolyamról: hát, ez nagyon jó kérdés. Mert Ágiék ugye csak azokhoz mentek ki, akik elvégezték a tanfolyamot (azaz megfelelően informálódtak arról, hogy mit is vállalnak, és az egész terhességről, a vizsgálatokról, a szülésről, az újszülöttről, az újszülött vizsgálatairól, stb.). Ez a jelenlegi tervezetben nem kritérium... Ha nem Ágiék mennek ki, akkor tájékozódás nélkül is lehet otthon szülni? Nem hiszem, hogy Ágiék tanfolyamát kötelezővé tennék... (Hozzáteszem, hogy szerintem egy minden kismamának nagyon hasznos tanfolyamról van szó, akkor is, ha kórházi szülést tervez.) Szóval fogalmam sincsen, mi lesz... És nem irigylem a mostanában otthonszülést tervezőket...
Jó éjt!
F.