Kedves XYZ,
a "tanácsaimat" egyáltalán nem kell megfogadni. Általában leírom a tapasztalataimat, vagy amit másoktól olvastam, nos, ezt el lehet olvasni és meg lehet fogadni, vagy el lehet vetni. Nem szentírás ez... Én nem vagyok képzett orvos, se védõnõ, de még egészségügyi dolgozó sem, mégis elég sok anyuka fordult már úgy hozzám, hogy írtak, én meg e-mailen keresztül vissza, és megoldódott a problémájuk.
Mielõtt a kérdésedre válaszolnék, szeretnék megírni vmit, utána is nézhetsz. Mikor a kisfiam megszületett, és nem volt hajlandó szopni semmilyen formában, kétségbeesésemben a netre írtam. Így hangzott az egyik kérdésem: "Azt gyanítom, hogy vizes a tejcim" Ma már tudom, hogy iylen nincs, hiszen sokmindent olvastam. Azért eltelt másfél év, és közben fejlõdik az ember. Kérdésedre válaszolva:
nem volt nála megállapítva a tejallergia, még vért sem vettek, és nem ütötte ki, csak nagy adag kaki volt mindig a tejtermék után. És kimondottan csak utána. Benyomott egy pöti danont, és szétdurrant a pelus, majdnem szószerint. De csak akkor. Megbeszéltük a dokinénivel, hogy néhány hónapra felfüggesztjük az összes tejtermék fogyasztását, egy éves kor után pedig majd meglátjuk. Még1x szeretném hangsúlyozni, nem volt bizonyítottan tejallergiás, (vérvizsgáalt, biopszia, kilégzéses vizsgálat szükséges hozzá), de érzékeny volt a gyomrocskája. Ezért hanyagoltuk.
Akivel általában magánban levelezek, mindig le szoktam azt is írni, hogy a mai eszemmel már nem adnék a kisfiamnak egy éves kor alatt gluténes cuccot, de akkor még nem tudtam ezeket a dolgokat, meg azt sem, pl. hogy eljön az idõ, mikor én is gluténmentes diétára leszek fogva.
Megmutatnád, hol ajánlja az LLL a nuku glutén egy éves korig?
Miért te tudtad, hogy tejporral, liszttel dúsítják a felvágottakat? Mert én nem. Korábban sosem volt dolgom ilyennel, igen mellbevágott, mikor megtudtam.
2. idézett mondat: nem értem, mi az ellentmondás. Azokat kapta, amik nincsenek tiltva egy 9,5 hónapos gyereknél, normális emberi kajákat. Jó szalonnával nem etettem.
Sonka kérdés: reklám nélkül tudva levõ, hogy a DélHús vagy Pick termékekben nincs tej és glutén sem, a gyár szavatolja. Erre értettem a jó minõségût.
Tanácsadó: rövidesen, ez jó. ÉN nem tudok róla. Hosszú még odáig az út. Igen, készülgetek, olvasok, tájékozódom, de nem mostanában lesz az biztos.
Nem nem elég az egy éves korig szoptatás, de majd az arra hivatottak eldöntik, hogy lehetek-e vagy sem. Ha egyáltalán akarok.
Bár azért hagy írjak még 1-2 dolgot: a honlapon fenn van: ne adjunk nyers sárgarépát, virslit, ropit, kekszet. Hát az én kicsim kapott, és köszöni jól van. Természetesen nem azzal tömöm állandóan, de eszi és kész.
Ellenben adható a banán (allergiát okozhat), sárgabarack (hasfájást okozhat), én viszont nem adtam ezeket, csak mikor már eg ykicsit érettebb volt a bélrendszere.
És sorolhatnám még: 3 hetes korától kezdve külön szobában aludt, az elsõ 6 hétben nem szopott, cumisüvegbõl kapta az anyatejet, amit nem kézzel, hanem géppel fejtem, volt cumija, lehet, hogy bölcsibe megy szeptembertõl, egyszercsak megcseréltem a szopi és a szilárd étel sorrendjét, és nem szoptattam naponta 8x, hanem kihagytunk 1-1 szoptatást...
Mind emellett azonban, mi így neveljük, teljes egyetértésben a párommal, mert mi látjuk, hogy mi és hogy a jó neki, mi vagyunk vele nap mint nap, örülünk ha boldog, és mi tûrjük a hisztijeit...
Remélem minden kérdésedre megtaláltad a választ, igyekeztem semmit sem kihagyni, ha mégis, várom. De azt hiszem jobb lene magánúton, mert ez igazán nem topiktéma.
Ágci