Na, jövök beszámolni. Ha valami hülyeséget írok, Rita lécci javíts majd ki. Szóval nekem, minden előadás újdonság volt, én érdeklődve hallgattam mindkét oldal álláspontját. Csak azokat emelném ki, ami engem megfogott, mert különben holnapig írnék. Volt egy holland orvos beszámolója az ottani otthonszülésekrő, ami nekem nagy csalódás volt, mert ő angolul beszélt, a felvetített prezentáció magyarul volt és hiába tudok angolul, nem a mikrofonba beszélt, így a szöveget amit mondott alig-alig értettem. Gyakorlatilag az ő kiválasztási kritériumaikat mondta el és a statisztikai számadatokat ismertette, ennyi. Kihangsúlyozta viszont, milyen fontos a bizalom az orvos-bába-ügyfél (ez sztem nem túl szerencss kifejezés, de így hangzott el- de lagalább nem beteg)háromszög minden tagja között.
Érdekes volt dr Világhy előadása, aki Svájcban praktizált, most az Őrségben nyit, születésházat, ha jól értettem. Ő kint kórházban, születésházban és otthon is dolgozott. A születésházban bábákkal dolgozik, ő csak a kitolási szaktól van jelen, ha nincs semmi nem avatkozik be. Viszont szülést követően mindenki kap oxytocint lepényleválást serkentendő, ellenőrző vizsgálatokat és varrást ő csinálja. 28 éves praxisában 2% volt a császármetszés aránya, viszont fogót előszertettel használ. Pl. császár utáni hüvelyi szülést,amit csak krházban csinál, kizárólag fogós befejezéssel vállal. Ez nekem elég hátborzongató volt, de nyilván ebben nagyon profi (írt is erről tankönyvet) és biztos sokat lehet tőle tanulni e téren.
Nagyon tetszett a Jahn Ferenc kórházról szóló előadás,itt a szülésznők önállóan vezethetnek szülést és az elmúlt év tapasztalatait ismertették, ami még nem mutat jelentős változásokat, de pl. a gátvédelem miatt már kevesebb a gátmetszés. Nyilván nem lehet 20-30 évnyi rutint egyik pillanatról a másikra maguk mögött hagyni, főleg úgy, hogy azoknak az orvosoknak az irányítása alatt nőttek fel, akik rendszeresen végeztek beavatkozásokat. De nagyon nagyra értékelem, hogy akarnak változtatni, szeretnének tanulni, ezt a kerekasztal beszélgetésen az egyik szülésznő mondta is, hogy ők szeretnék megnézni, megtanulni, hogy a "másik oldal" hogy csinálja.
Tetszett, hogy kimondták, sok változtatás elindítója Ági tevékenysége volt, az, hogy a kórházak nyitottak és rájöttek hogy változtatni kell.
A délutáni beszélgetés sztem nem egészen arról szólt amiről kellett volna, akit moderátornak hívtak valami miatt nem jött el, aki helyette moderált volna, az szerintem nem moderált, úgyhogy pl. elég sokáig azon lovagoltak, hogy Ági mért vállal császár utáni szülést otthon, de ez semmiképp nem segítette az álláspontok közelítését. A hozzászólások között volt néhány amitől a hajam az égnek állt, pl. hogy a szüléshez két ember kell, egy szülő nő és egy szülészorvos(mondta egy szülészorvos), mire Molnár Judit, akit Rita is említett, azt mondta, hogy ez óriási tévedés, a szüléshez egy vajúdó nő és egy magzat kell, akit nevezzünk bátran embernek... Ő még egy csomó mindenről beszélt, ami nagyon fontos szerintem, de sajnos én úgy láttam a hallgatóságon, hogy sokan nem fogták, hogy miről van szó. (mellettem ült pl egy orvosnő, aki közölte, hogy na ő ezt a lila ködöt már nem érti és kiment a teremből)Meg hogy az otthonszülés egy mesterségesen indukált folyamat és nem valós igény és azok a perifériára szorult orvosok gerjesztik akik nem tudnak elhelyezkedni és így kívánnak megélni, meg hogy tegye fel a kezét, aki akar otthonszülést vezetni. Szerencsére volt olyan szülésznő, aki elmondta, hogy valós igény és hogy speciel köztük van olyan, aki szeretne otthonszüléshez menni..Sok minden volt még, én mégis úgy érzem, hogy amíg még mindig ott tartunk, hogy az egyik oldal terheset mond arra,akire a másik várandósat, az egyik levezetni akarja a szülést, a másik kísérni, addig továbbra is elbeszélés lesz egymás mellett. Lehet, hogy ez csak szóhasználat, de szerintem fontos.
Ja, nekem az is feladat volt tegnap, hogy kommunikációs szempontból is figyelni kellet az előadásokat. Én próbáltam a hallgatóságot is időnként.. Lehet, hogy erről fogok szakdolgozatot írni
Hú, bocs nagyon hosszú lett..