Kellene egy igazi babajátszótér minden városnak. Az én kisfiam nagyon jó kis babajátszóteret tudna tervezni!
Ő most tizenöt hónapos, pont abban a korban van, mikor a játszótér már nagyon kell neki, de a nagyok játszóterei még balesetveszélyesek a számára. Persze azért járunk, csak sok a "nem szabad".
Épp tegnap gondolkodtunk, milyen a babáknak való játszótér. Szerintem kerítés veszi körbe, melynek kapuját csak felnőtt vagy nagyobb gyerek tudja kinyitni. Kutyáknak természetesen tilos a bemenet. A játékok: homokozó, megfelelő méretű csúszda, magas peremmel, hosszú vízszintes szakasszal a végén, fa létrával. Aztán kellenek mindenfajta csövek, amin át lehet mászni, kis házak, amiben lehet bújkálni, ajtót csapkodni baj nélkül. Kell még babáknak való hinta, baba-mama nagyhinta, sok árnyék, akár egészen fedett rész is. Minden puha műanyagból kéne hogy legyen, vagy néhány dolog fából, mert a vas nem babáknak való. Ha lenne fedett vagy fedett-őrzött játszótér (játszóház?), oda tennék sok párnát, amivel birkózhatnak, nagy matracot, amiben ugrálhatnak. Sok gumilabda kéne még, esetleg több gumilabda felkötve valahová, és lehetne köztük bomolni. Labirintust is lehetne csinálni, persze csak akkorát, hogy anyuka belelásson. És óriási, de puha műanyag építőkockák is lehetnének (ez megint inkább játszóházba való). Én egyébként most szeretnék a fiamnak a leendő saját szobájába matrac-építőt varratni. Fél méteres építőelemeket matracból. Remélem, szeretni fogja.
Ja, a gömbökkel telerakott homokozókeretet is imádják. És a minivárat, ahonnan a gömbök közé lehet lepottyanni, és nem ütik meg magukat.
Szeretik egyébként (tapasztalat) a nem sík homokozót, hanem a homokdombot is, lehet rajta hegyet mászni.