Sziasztok!
Muffin, köszi a kérdésre a választ! A rákszűrésben biztos voltam, az amúgy is esedékes lenne. Hüvelyi uh-on voltam már tavaly, remélem, ennek a dokinak is van ilyen szerkentyűje.
Bogyó, nekem is be van gyulladva a szemem, de nekem a hülye kontaktlencse miatt:( Ez már 2 hónapos és cserélni kéne, de még nem hozták meg az újakat. Szemcsivel meg nem látok rendesen.
Kriszta, nekem is s napokban volt pé, és nagyon érzékenyek nekem is a mellbimbók. Tegnap fürdéskor azt hittem, lekaparom a falat, annyira szar volt! Már én is gondolkodtam, mi a fene van velem?
Csucsu, gratulálok a kis pöttyhöz, és nagyon bizom benne, hogy ott az a kistesó!!!
Nyuszifüllke, ezt neked kerestem:
A megtermékenyült pete további sorsa
A megtermékenyítés után hat nappal mind a pete mind a nyálkahártya felkészült a beágyazódási folyamatra, amely a 12. napon fejeződik be. Ennek során a csírahólyag külső felszínét borító és ott szaporodó trofoblasztsejtek lelökik a petesejt hártyáját, és közvetlen érintkezésbe lépnek a méh nyálkahártyájával, amelyet szövetoldó tulajdonságuk következtében képesek feloldani. Az ekkora már 0,2-0,4 mm átmérőjű pete besüpped a deciduába.
Amint a pete elfoglalta védett és tápláló környezetét, az embrioblasztsejtek rohamosan fejlődésnek indulnak és a
14. nap végére henger alakú testté formálódnak, fejés farokrész alakul ki, amelyet középen a nyél köt össze a lepénykezdeménnyel. Ez a nyél lesz a későbbi köldökzsinór. Még nincs emberi embrió formája, pl. a tengeri sün megtermékenyített és fejlődésnek indult petesejtje ebben a fejlődése szakaszban még nem különböztethető meg az emberétől.
A
harmadik hét végére az embrió már 2-3 mm hosszú, ebben az időszakban kezd kialakulni az idegrendszer. A henger alakú test hátoldalán velőcső képződik, amelynek feji része hólyaggá alakul. Ebből fejlődik ki később az agy, a cső többi részéből pedig a gerincvelő.
A
negyedik hét végére a test alakot ölt, de még nincs baba formája, az embrió hossza 67 mm (ultrahanggal már diagnosztizálható). Megjelennek a végtagnyúlványok, a szem és a fül kezdeményei, kialakulnak az agy, idegrendszer, gerinc és az arc kezdeményi. Már van kezdetleges érrendszer, és a keringést együregű szív tartja fenn. A záródó velőcső két oldalán felfedezhetők a későbbi csigolyák kezdeményei (somita), valamint a bordatelepek.
A
negyedik héttől az embrió naponta átlagosan 1 mmt nő. A fejlődés felgyorsult üteme azonban jelentős egyéni ingadozást mutat, senki ne essen kétségbe, ha az elvégzett vizsgálatok során terhességének nagysága eltér az átlagértékektől.
6. hét: az embrió a magzatvízzel kitöltött magzatburokban lebeg. Hossza 1,5 cm, jól felismerhető a gerincvelő kezdeménye, a gerinchúr. Az öthetes embrió hossza kb. 10-12 mm, már jól elkülöníthető a fej és a törzs, megfigyelhető, hogy a fej aránytalanul nagyobb. Hathetes korban például a fej és a nyak együttes hossza a testhossz felét teszi ki, míg az újszülötteknél a fej már csak negyede a test hosszának. Nincs még koponyacsont, az agyhólyagok áttűnnek a finom bőrön. Az ötödik héten a végtagrügyekből fejlődésnek indulnak a lábak és karok, a hét végére már kivehető az öt kézujj. A felső végtagok általában gyorsabban növekednek, mint az alsók.
A
6-7 hetes embrió hossza már 15 mm körüli, ebben az időben alakul ki a gerincvelőt védő csigolyasor és a csontváz. A csigolyák oldalnyúlványaiból indulnak fejlődésnek a bordák, melyek előrefelé növekedve és egyesülve a mellcsonttal alkotják a mellkast. A törzsben jól látható a szív, a máj és az azokat elválasztó rekesz.
A
nyolcadik hét végére az embrió hossza már 30-40 mm, minden szerve kialakult, és folytatja fejlődését. Az izomzat spontán mozgást végez, amely ultrahangvizsgálattal (UH) már kimutatható, de az anya számára még nem érezhető. Elkezdődik a májban a saját vérképzés. A gonádtelepek (amelyből később a külső nemi szervek alakulnak ki) már felismerhetők, de a magzat neme még nem állapítható meg.
Azt hiszem, most eddig elég a fejlődés. Bocsi mindenkitől, hogy sok helyet foglaltam el!!!!!!!!