Új privát üzeneted érkezett!

Szeretnék céklás recepteket..Tök ciki, de csak a hagyományos céklasalátát tudom :oops:

Eszter

Kép
esztercica
 
 


Céklaleves - köménymag, babérlevél, sárgarépa, krumpli (kolbász :lol: ) tejföllel behabarni a végén, mehet bele citromlé is

céklasaláta tormás joghurttal - én ezt melegen is szeretem

héjában sült cékla

Reccától tanultam a céklás fasirtot, ha jól emlékszem, akkor mindent ugyanúgy, csak belereszelni a céklát és utána kisütni. Én másképp fúszerezem a fasirtot egyébként is, de finom.
indianyo
 
 


A csepeli piacon lehet kapni kimért tejet. A férjem eddig nagyon nem akarta, hogy vegyek (nem biztonságos stb). Ámde most beleegyezett, miután jól megnéztünk minden papírjukat, és ráadásul pasztőrözött a tej, amit árulnak. Ja, és csináltam belőle túrót, és a legnagyobb ámulatára tényleg túró íze volt :).
Szóval hajrá tejfeldolgozás :)

Kérdésem van sok persze. Ti mit használtok? Teljesen friss tejet, vagy pasztőrözöttet? Az utóbbiból mit lehet csinálni? Joghurtot biztosan, a jelek szerint jó túrót is. Egyéb?
A savó felhasználására is hangzottak el ötletek, tudom, de talán hajlandóak lennétek újra leírni. Bár az állatok lelkesen megitták, nem kellett kiönteni.

köszi
orsi
orsko
 
 

 
 

Szilvi: légyzi ne tartsd titokban az ilyen "cikisen egyszerű" receptjeidet! :lol:

Megcsináltam ma a spenótosat. Nem volt feta a Plusban, úgyhogy juhtúrót tettem bele :) NYa-nyam. Fini lett, épp most eszem!

KépKép
livus
 
 


Livus,
akkor a legegyszerűbb tésztaszósz.
1 szép nagy póré karikára vág, vajon pirít (érdemes nem olajat használni), fél kiló szeletelt gomba rádob, rövid ideig fonnyaszt. Picit lehet sózni, esetleg leheletnyi bors is mehet bele. Frissen kifőtt, leszűrt tésztához kever, leönt 2-3 dl tejszínnel (a tésztamennyiségtől függően), fedő alatt 5 pecig állni hagy, hogy a tejszínt jól beszívja a tészta és krémes legyen.
Opcionális parmezán a tetejére.
Hasonlóan nyamm.
h_szilvi
 
 


Indianyó,
mit csinálok rosszul a héjában sülttel? Hiába picikék, hiába sül majd' egy órát, nem olyan finom puha, mintha főzném...
h_szilvi
 
 


Én frisset használok. Tejsavót használok mindenbe, amibe tejet vagy vizet használnék (a vizes ételeket gazdagítom, a tejeseknél spórolok ;)) és nem zavaró a savanyú íz. Alap persze, hogy azzal sütöm a kenyeret. Ja, és a gyerekek is imádják meginni! Nem szoktam direkt feltálalni, csak mondjuk odasündörögnek kenyérsütés közben és kérnek belőle. Úgy, hűtőhidegen töltök nekik és úgy fogy, hogy öröm nézni! :) Egyébként igazuk van, mert tényleg finom.
Egyébként itt vmelyik topicban linkelte be valaki nemrég a Tudatos vásárlók tejtesztjét. Ajánlom Neked! Ők is beszámították a megbízhatóságot, de még így is a piaci frissen fejt, no name tej nyert.

hordozo
 
 


Szilvi :) Nekem se lesz ugyanolyan puha, de nem szokott zavarni.

Orsko :) Gyakorlatilag mindenbe beleteszem a savót: levesbe, főzelékbe, kenyérbe, ezzel főzöm a gabonákat.
indianyo
 
 


Szilvi: Köszi, de a gomba annyira nem a szívem csücske... :? Leginkább nyersen szertem. Ja, meg töltött kifliben! :)

NAygon felbuzdultam tegnap, úgyhogy ma este megcsináltam a vöröslencse levest is. Az is fincsi lett.

Amúgy miért jobb a vörös lencse, mint a "hagyományos". Vagy nem is jobb (csak drágább)? :roll:

KépKép
livus
 
 


Livus :) a vöröslencse hamar puhul, könnyebben emészthető (nincs vastag héja), nincs olyan jellegzetes ize, mint a mi hagyományos lencsénknek, ezért könnyebb többféle ételt késziteni vele. No és elég mesziről jön, igy érthető, hogy drágább.
indianyo
 
 


Livus, tényleg egész mas a hagyomanyos és a vöröslencse. Izre is.
Nekem ez az SOS kaja, ha olyat akarok csinalni, amit mindenki megeszik és nincs idöm konyhatündért jatszani. Nem kell beaztatni.
A v.lencse egyébként szétfö, a végén egy sarga masszat kapsz, nem ugy, mint a hagyomanyossal.

Ajanlom :)!

Kiprobaltam egy francia receptet, a birszselé, amit ugy hasznalnak, mint a lekvart. Nagyon fincsi lett, jövöre beirom ide, ha lesz sok birs, mint idén. :)

Sára

Kép

Kép
saara
 
 


Tudatos Vásárlós tejtesz nekem nem volt egyértelmű...
Én is sokat gondolkodtam ezen, hogy melyik a jobb: a bio UHT tej, ami ennél fogva élettelen vagy a piaci friss. Bio, csomagolt "friss" tejből errefelé csak a Zöldfarm kapható, de többször előfordult, hogy aludt vagy romlott volt, ahhoz meg elég drága.

Én a friss piacira szavaztam volna.
Férjem viszont, aki többek közt állategészségüggyel és élelmiszerbiztonsággal foglalkozik, egyből azt mondta, hogy az állati eredetű termékekben mindig jobb a bio, akkor is, ha hosszabb feldolgozási láncon ment keresztül, mint a nem bio.

Hát én nem tudom. Persze a legjobb a bio friss tej, de az nincs a közelben.
pindi
 
 


Csak a tisztánlátás kedvéért. A friss tejen azt értitek, ami úgy van, ahogy kijött a tehénből, max leszűrték egyszer? Se forralás, se semmi?
Ha nem ilyen, de nem tejüzemből származó szétszedett, és újra összerakott a tej, amit veszek, azért használható sok mindenre ugye?

Kenyérsütés savóval jól hangzik :) más ize lesz tőle?

o
orsko
 
 


Egy szorgalmas olvasó kérdésekkel jelentkezik:

köles: hántolt kölesről van szó? Pl. amit a Biopont-os cimkével lehet kapni (Származási hely: Kína???)

római kömény: egészben, vagy őrölt formában megy a padlizsános ételekbe?

tej: a pasztörizálatlan/forralatlan tejből készült tejfölt/túrót stb. nyersen is eszitek?

Köszi, ha válaszoltok.
katicabogár
 
 


Sziasztok!

Szilvi!
én is hasonlóan készítem a spenótos kölest, csak túró nélkül, de így is ki fogom próbálni.

Tej-dolgok minket is foglalkoztatnak, eddig nem nagyon ittunk, de most kívánom is és én is szeretnék otthon tejtermékeket gyártani :)

Katica!
Szerintem hántolt, legalábbis én ilyet szoktam. Nem tudom, hogy a Naprában található hántolatlan-e.

Orsi
osoa75
 
 


Én úgy tudom, a hántolatlan a madáreledel. :wink: Szóval, hogya köles embernek csak hántolva... Ezt egy gabonakonyhás füzetecskémben olvastam.
h_szilvi
 
 


Szilvi, férjem gyakran nézi madáreledelnek, amit eszem :lol: de akkor oké, nem keresek hántolatlan kölest.
Római kömény? Egészben, vagy őrölve?
katicabogár
 
 


[quote="katicabogár"]
írta:
katicabogárRómai kömény? Egészben, vagy őrölve?


ha egész, akkor pirítsd meg, ha őrölt, akkor nem kell. Nekem va mindkettő, de talán az őrölttel érdemes kezdeni.
h_szilvi
 
 


Orsko, szerintem az a nyers tej. A friss nálam az, ami pasztőrözött, de nem "hosszanfriss", nem UHT. Tehát a csepeli piaci tej az friss, de nem nyers. Igen, abból lehet sok mindent, bár a joghurt nekünk abból pont nem sikerült, gusztustalan nyúlós valami lett belőle.

Pindi
pindi
 
 


Hozzánk kisüzemi tej jön, én forralom és úgy használom fel. Most épp a tojásos túrósajthoz "alszik" a tej a konyhában.
indianyo
 
 


Mi frissenfejt tejet veszünk, és mi is forraljuk. Utána ezt is remekül lehet altatni, pl túróhoz.
m_andi
 
 


Pindi,
érdekes, nyúlik az aludtej is egy kicsit, amit a piaci tejből csinálok. De a túró tökéletes.

o
orsko
 
 


Egyébként biztos jó így is, Finnországban boltban árulnak ilyen nyúlósat, rendesen csomagolva, külön szavuk is van rá.
De nekem inkább ne nyúljon... :)
pindi
 
 


Pindi,
a piacon a csarnokban árult nyers tejet próbáltátok már?

Más: ti honnan szereztek be mézet? Nagyon kellene egy jó, megbizható méhész, akitől lehet kisebb-nagyobb (najó, inkább nagyobb) mennyiségben mézet venni.

o
orsko
 
 


Orsi, nem, mi kint a savanyús mellett vesszük. A benti nyers? Na akkor majd kipróbáljuk azt is, köszi! :)

Pindi
pindi
 
 


Czédulás Mééhészet Solymáron, ők tagjai a Biokultúra Egyesületnek is, waldorfos szülők
indianyo
 
 


Off
Pindi, menjünk egyszer együtt piacra, megmutatjuk egymásnak a lelőhelyeinket :)

o
orsko
 
 


Indi,
köszi :)
hol lehet őket elérni?
o
orsko
 
 


Pindi!

Nekem is szokott nyúlós lenni a joghurt, valószínűleg nem volt elég meleg a tej, mikor összekevertem a kanál joghurttal. (Máskor túl meleg, nna, akkor meg kicsapódik, és darabos. Ez azért macera, de ha eltalálom, nagyon fini tud lenni.)

Orsko!

Épp most próbáltam nyers tejből (forralatlan biotej, Lehelen lehet kapni az Ökosarokban 140.-/ liter) tejfölt és irtó fini lett. (Jobb , mint a forralás után altatott társa.) És a maradék kiis oltómból pedig sajt készült, az picit száraz lett, de nagyon fini az is.

Mi nyersen is fogyasztjuk ezeket a házilag készített tejtermékeket, semmi bajunk egyelőre :P

klári /puma
pumama
 
 


Orsi, ferjemnek van egy baratja, aki mehesz, nagyon rendes ficko, szeretjuk (ot is es a mezet is :)). Nagyon sok fele meze van (levendula, mezontofü, fenyo, medvehagyma, selyemfu, mustar, gesztenye...... persze hars meg akac is)

Nem bio (pedig ok is bio kajakat esznek). O azt mondja, h a bio mez az mar kicsit az eroltetett kategoriaba tartozik.
saara
 
 


Orsko :) elérhetőség itt
indianyo
 
 


Férjem nagybátyjától vesszük a mézet. Nagyon elégedettek vagyunk vele. Megbízható, igényes, precíz. Ráckevei egyébként.

hordozo
 
 


Indi, az ütött szöget a fejembe, hogy miért kerülitek a trappistát? Mi a baj véle?
márti_23
 
 


Sara, Ági, köszi :) kaphatnék elérhetőséget is?
Miért is ez a hirtelen felbuzdulásom? Eddig a csepeli piacon áruló méhésztől vettünk nagyobb mennyiségben mézet, de mostanában vásárokon, búcsúban is vettünk mindenféle mézeket. És rájöttünk, hogy az eddig használt méz esetében mindegy, milyet vettünk, egyforma ize volt mindnek.... pedig micsoda különbség van egy repce és egy gesztenye méz között! Valami nem stimt ennél a helyi méhésznél...

o
orsko
 
 


Sziasztok!

Én is szeretnék kérni méz-elérhetőségeket! Köszönöm!

Egyébként édes káposztából miket szoktatok főzni? Most gondoltam paradicsomos káp-ra, meg esszük nyersen, de pl gabonával vegyítve?

Orsi
osoa75
 
 


Sziasztok,

úgy tudom, a bio-méz azt jelenti, hogy a méhek nem kapnak gyógyszereket, merthogy amúgy sokféle betegségeik vannak nekijük, és azokra bizony antibiotikumokat, stb. kapnak rendszeresen. Mi egyébként a Lehel piaci mézárusnál szoktunk venni, sokféle van, szerintem elég jó minőség, az ízek teljesen különbözőek.

Saara, esetleg a Méhész Ismerősötök :) címét közreadnád? Mustár és levendulamézzel pl. még nem is talákoztam...

Picin
picinke
 
 


[quote="picinke"]
írta:
picinkeúgy tudom, a bio-méz azt jelenti, hogy a méhek nem kapnak gyógyszereket, merthogy amúgy sokféle betegségeik vannak nekijük, és azokra bizony antibiotikumokat, stb. kapnak rendszeresen.


Nekem meg azt mondták, hogy csak télen kapnak antibio-t a bio-méhek, de akkor azok is. Meg a kaptártávolság is számít a bioméznél. De az már nem hogy agyonvegyszerezett tsz-földről való-e a méz.
h_szilvi
 
 


:wink: en ugy tudom, h nem kaphatnak telen sem a bio mehek
hivatalosan is azt irjak:
Az ökológiai vagy más szóval bioméhészetben célkitűzés a méhek minél természetesebb körülmények között tartása. Ezen fő szempont alapján választja ki a méhész a méhlegeltetésre és a méhek elhelyezésére alkalmas területet, ami távol van minden külső környezetet szennyező forrástól, üzemtől, közúttól és szintetikus vegyszerrel kezelt mezőgazdasági területtől.
A másik nagyon fontos szempont, a méhek tartása során felmerülő különbözőség. A bioméhészetben a méhek telelő mézkészletét természetes eredetű méz adja, nem pedig jórészt répacukor etetéséből származó méz. A méhbetegségek megelőzésére nem használatosak antibiotikumok és egyéb szintetikus készítmények. A méheket pusztító atka lés egyéb betegségek, illetve kártevők ellen csak természetes anyagokat lehet alkalmazni, a vegyszer-, és gyógyszermaradványok elkerülése érdekében. Az ezen szempont alapján kezelt méhcsaládok terméke a bioméz.


http://www.pointernet.pds.hu/honey/vass.html
biobaba
 
 


Nemrég, pár hete volt egy"méz-botrány", amikor kiderült (rádióban hallottam, nem emlékszem, melyiken), hogy a Mo-n kapható mézek nagy százaléka sajnos káros az egészségre. Azóta nem hallottam, hogy bármi következménye lett volna annak, hogy ez kiderült.
Gondolom, hogy ezek nem bio-mézek voltak.

Picin
picinke
 
 


Jó bonyodalmas dolog ez a méz. Ezért keresek megbizható, a szakmáját szerető és értő méhészt. Nem cél, hogy bio legyen, csak, hogy jó :)
orsko
 
 


Orsi! Megkérdezem, melyik elérhetőségét adom meg és mondom. Beszélgess vele szerintem, ha tesztelni szeretnéd a megbízhatóságát.

hordozo
 
 


Sziasztok!

Egyik este álltam a nyitott hűtő előtt, és a következő vacsoraiheletet kaptam (meg is valósítottam, és mindenkinek ízlett): zöldséges túrókrém

maradék kecske-és juhtúrót joghurttal krémesítettem, reszeltem sárgarépát, uborkát, patiszont, ezeket kinyomkodtam, a túróba kevertem + ment bele apróra vágott olajbogyó (Corában lehet kapni nagy üveggel - nem bio :)), ízesítettem fokhagymával, talán borsikafűvel... Piritósra kentük, és majorannával megszórt paradicsomot ettünk hozzá.

Várnék olyan piskótarecepteket, amik a csakösszeöntöm-összekutyulum-kikenttepsibeteszem-kisütöm kategóriába tartoznak. Egyelőre csak a Pindi-féle vegán csokitortából áll a repertoár... Apropó, Pindi, annak a karobmáznak a receptjét, amiről meséltél, le tudnád írni?

GyeZsu
gyezsu
 
 


Indi, mi az a tojásos túrósajt? Részleteznéd? Köszi

GyeZsu, ez jól hangzik, nyamm :)

Eszter

Kép
esztercica
 
 


Osoa-Orsi,

édes kápiból én tejszínes "lucskos káposztát" szoktam.
Recipe:
olajba kápi belevág apróra, összeforgat, hagyma apróra, összeforgat + köménymag + babérlevél +borsikafű +vízzel felönt, megfőz + só + füstölt gabonahús kockákra, picit főz még + tejszín és kész. (Lehet behabarni is).

Sali: kápt megreszelni, állni hagyni, kifacsarni + olíva olaj, vagy hidegsajtolt napraforgó +fekete retek reszelve + lila hagyma + só, összekever, puliszkához finom

A dúsabb változat (répa, uborka, paradicsom + tejszín, vagy tejföl van még benne+pici mustár) vega gyroshoz lehet nagyon jó (meg a nemvegához is persze)
márti_23
 
 


[quote][/quote]

ezt a szendvicsfeltétre értem, a sima füstölt gabonahúst már a vízzel felöntés után érdeems hozzá tenni, h megpuhuljon
márti_23
 
 


ja, nem idézte, mégeccer: "füstölt gabonahús"=szendvicsfeltét

Másegyéb: káposztás tészta, káposztás lángos, káp. palacsinta, káposztás szójakocka, rántott káp.
márti_23
 
 


És még: párolt káposzta, káposztás röszti. Még nem csináltam, de most készülök rá savanyú káposztából (édesből is lehet): (gabonával) töltött káposzta.

hordozo
 
 


Mézforrásunk: Cseh Péter: cspeterkukackevenet.hu. Vegyes virágméz: 800Ft/kg, akácméz: 1150Ft/kg. 10kg-on felül házhoz szállít Bp-en (más településre nem kérdeztem rá, e-mailezzétek le vele). Mi nagyon szeretjük a mézét: szép, finom, gondosan készített.

hordozo
 
 


Sziasztok, szuper a sok recept, meg méz lelőhely! :)
Gyezsu, épp most nézegettem (mindennap nézek pár ilyen blogot, biztos ti is) a kicsi Vu-t, és ott volt egy piskóta, Neked :) :

http://kicsivu.freeblog.hu/archives/200 ... r_piskota/
picinke
 
 


Trappista: hát az izetlen gumiszerű massza, amit manapság igy hivnak, nem jöhet szóba. Már gyerekkoromban is elég vacak volt, de amit manapság kapni, az szerintem ehetetlen.

Tojásos túrósajtot Recca már feltette korábban ide, ha nem találjátok, akkor kikeresem. Nekünk végül megint nem lett belőle semmi, valamiért nem tudok a gondolattal megbarátkozni, hgoy tojás van benne és emiatt mindig "közbejön" valai és más étel lesz belőle. Most épp Stiriai spagetti lett sok mazsolával, ded életében először teljesen egyedül ehetett, azóta mondjuk foghatom a fejem, mert mindent egyedül akar (csak hát ő először borit, majd lapit, utána kóstol) :lol:

Paradicsomlével készült töltöttkáposzta, savanyú és édes káposzta vegyesen felszeletelve, a töltelék mazsolás rizs(vagy árpa, köles) és sk. levelekbe töltöm. Mig vega voltam, mindig ez volt karácsonykor. Jó hozzá a kapor, a csombor, a fokhagyma, a babérlevél

Nekem kedvencem a párolt káposzta, de lehet belőle finom fasirtot is késziteni, piritott rizsbe vagy tésztába fokhagymával, szezámolajjal és szójaszósszal párolni, vagy koreai palacsintába tenni (vastag palacsinták lesznek, a hagyományos tésztát lehet hozzá használni, tetejére ecet és szójaszósz keverékét spriccelni izesitésként és piritott szezámmaggal megszórni)
indianyo
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?