Új privát üzeneted érkezett!

Reni boldog névnapot!
Kép

Kép
dzsezmin

Óóóóó, tényleg, Reni, boldog névnapot!!
Szijjja Gabó!!!
Majd írok ám!!

KépKép
viol81

Reni!!
Boldog névnapot Neked!!!
Vendég

Sziasztok!

Ünneplősöknek sok boldogságot!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kicsit lemaradtam :oops:

Az volt a nagy harci tervem, hogy holnap délutánra meghívlak benneteket hozzánk, mert pár napig egyedül vagyunk megint a gyerekekkel, de Ágnes rettenetesen taknyos . Holnap kellene oltásra is vinnem, de szerintem be sem oltják így...

Már reggel korán keltünk, ovi, délután ovistánc, ovifoci, rohangálunk 3-1/26-ig...
Ági, itthon is csak így megy... :?

Kép
Kép
Kép
amica

Sziasztok!!

Kicsit eltűntem, Győrben voltunk pár napot... :lol:

Juti, üdv. itt!!!!

Dokihoz nem jutottam el, mert múlt héten betegség miatt nem rendelt, de majd holnap!!!! Remélem...

Jól vagyunk, hányi-mányi van még, meg émelygés, de ma pont eléggé elviselhető.. Kóla nem igazán segít, a renniet kipróbálom majd, meg az jó még ha eszem.. utána jobb.
Na ennyit rólam, sokat írtatok a napokban, visszaolvasok.

Erika

Kép
Kép
nercsi

Sziasztok!!

Amica
de jóóó is lett volna!Nem baj,eljön még a mi időnk!!
Kislánykádnak jobbulást!Most ő az első!!

Nercsi
jaj,Te szegény!!Tudsz az Aliz mellett pihenni??VAn aki segit?

KAtus?????
Többiek?????
Vendég

Sziasztok!

Itt vagyok én is, csak kissé felpörögtek az események!

Ma voltam szülésre felkészítő tanfolyamon a kórházban. A szülés volt a téma. Nagyon tetszett, nem bántam meg hogy elmentem.

Meg volt egy kis malőr is nálunk. Szombaton be kellett mennem a kórházba, mert ismét volt egy csepp rózsaszín vérzésem. Már másodszor. Először 6 napot bent kellett feküdnöm, most szerencsére hazajöhettem, nem kellet bent feküdni, és a bébivel is minden rendben.

Gyerekek! Olyan jó volt ez a tanfolyam, hogy ha most azt mondaná valaki, hogy mindjárt szülnöm kell, nem félnék egy cseppet sem. Már nagyon várom!

Jók legyetek!

Pussz!

jutiboszi

Juti
látod ezért érdemes volt elmenni!!!
Én anno nem voltam,(láttam sokat előtte élesben :wink: )de ha valaki aki nem eü.-s kérdezné menjen-e ilyenre,azt mondanám igen!!
Tényleg a félelmeidet győzi le.Amugy is minden kismama az ismeretlentől fél!Te már nem fogsz mert ismerős lesz minden.Tudni fogod a technikát is,meg a lehetőségeidet!!
Fogadsz meg dokit?Lehet még?
Vendég

Juti
azt lehagytam,hogy mitől van ez a rozsaszines folyás??Mit mondanak honnan jön?Megreped egy hajszálerecske a hüvelyben?
Vendég

Sziasztok!

Nyuszifülem alszik-iszonyú sokat ment ma is :shock: , estére már alig állt a lábán... Már 7kor aludt :shock: :shock: Anyum ma ment haza, volt egy kis pityergés is :cry: :cry: , olyan jó volt, hogy egy hétig itt volt.

Viol-nem bántott ám senkit Nyuszi, de mindig elbűvöli ez az öv és akkor megkaparintotta :lol: :lol: :lol:

Juti-én is jártam tanfolyamra, nagyon jó volt!!! Még mindig egy vöröshajú védőnő tartja? Sajnos a nevére nem emlékszem, vmilyen Éva :oops: . Ő utána emlékezett rám, mikor Kincsőt szültem, sokat segített a szopinál, ő tanította meg nekünk a fürdetést is :lol: :lol: . És pont abban a szülőszobában szültem, ahol bemutatták mi történik szüléskor és utána velünk.

Andi-jobbulást Ágnesnek!!!

Ankó

Kép[/url]
quito

Rik!

Háááááát, nem tudom, hogy megfogadok-e valakit! Most a Bikkeshez járok, nagyon elégedett vagyok vele, de még közvéleménykutatást akarok tartani arról, hogy érdemes-e megfogadni valakit. Eddig azt gondolom, hogy nem, mert elvégre is minden doki tudja a dolgát, és amikor bent feküdtem 6 napig mindenki nagyon kedves volt velem-már amennyire az idejük engedte. De most hogy jobban belegondolok, mégis megfogadom a Bikkes-t, mert bárkinél szülnék, úgyis adnék valamennyi pénzt, és mivel a Bikkes kíséri végig az egész terhességem, talán őt illeti meg a legjobban ez a pénz!
Igen csajok, most döntöttem. Megfogadom a Józsit!

Egyébként a 28. hétig lehet megfogadni valakit, ezt is ma tudtam meg. És lehet szülésznőt is megfogadni, de csak akkor, ha már van választott orvos is. Külön szülésznőt nem lehet! Ezt is ma mondta a szülész-főorvosnő! ( A Madam-ahogy bent hívják)

A rózsaszínes folyásról annyit, hogy nagyon lent tapadt meg a bébim, és valószínű a megerőltetéstől vagy egy hajszálér pattant el, vagy a méhszájhoz érhetett a méhlepény és az vérzett. Nem tudni, de azonnal orvoshoz kell menni. A múltkor, amikor bent is kellett maradnom, sokkal durvább volt. Akkor egészen sötét véres volt, de akkor sem volt semmi baj a bébivel-hál istennek!

Quito!

Még mindig az Éva tartja, nagyon kedves. Tényleg nagyon jó a memóriája, rám is emlékezett, pedig csak egyszer beszéltünk a kórházban, amíg bent feküdtem. Ő egy igazi angyal, nagyon kedves és segítőkész! Igazi védőnő!!!!

jutiboszi

Anikó
már azt hittem anyuddal hazavonatoztál! :lol:
Gondolom milyen szar lehet elengedni,olyan messzire!! :(
Kincső meg hát ügyes na!Azért megy ilyen sokat! :wink:

Juti
Azért az a jó ebben hallod-e hogy legalább tudod mitől van ez a rozsaszines valami! :roll:
A szülészt szerintem is jó megfogadni!Én azt tudom Neked erről irni,hogy mindkétszer a Berkesnél szültem.Nagyon rendi,barátságos,és talpraesett.Elsőnél 11 éve még nem fogadtam meg,akkor nem volt divat.Őhozzá jártam,és pont Ő volt ott akkor este.
Rendes volt meg minden.Én ugyebár kórházban doliztam ekkor,igy megkülönböztetett figyelemmel volt irántam.
Aztán 2.szorra előtte már jártam hozzá kivizsgálásra,és közelebbről megismertem,mert egy közös barátunk ajánlott neki személyesen.NA szoval megfogadtam a 30.héten az UH -kor.Beirta a naptárjába és ennyi volt.Szülésznőt nem fogadtam,mert szerintem mindegyik rendes.(mindegyiket madame-nak szolitják :) )
Most hogy megfogadtam végig velem volt,és bátoritott.
Ennyi a különbség...
De én olyat is hallottam,hogy megfogadtak valakit aztán csak ugyanugy tolofájásra jött be,mintha ügyeletes lett volna. :shock:

Jó éjt!!
Vendég

Én már harmadszorra másképp láttam a megfogadom dolgot...mindháromszor volt doki és utoljára szülésznő is. Személyesen beszélek a tapasztalatokról ha összefutunk, nincs kedvem ide bepötyögni...
Mindegyik szülés után azt mondtam, hogy bármikor a következőt, de így utólag egy csomó kórházi macerát kihagynék ha lehetne. Mennyivel jobb volt gátvédelemmel szülni és viszonylag háborítatlanul mint legelőször 6-7 gyakornoktól övezve...
Nem jártam felkészítőre, mert fölöslegesnek tartottam, feküdtem benn a győri kórházban és az elég volt...

Juti,
ha közel van a lepény a méhszájhoz az veszélyes is lehet. Gondolom figyelik, hogy nem húzódik-e rá és biztosan el is mondják neked a lehetőségeket. Violnál is ez volt a helyzet és nekem volt ismerősöm akit hetekre befektettek a végén, és császár volt természetesen.

Kép
Kép
Kép
amica

Igen, Amica, figyelik! De a legutóbbi UH-on már minden rendben volt. A doki szerint már jó helyen van a lepény. Egyébként mostanában igencsak megerőltettem magam, nem pihentem eleget, lehet, hogy ettől is vérezhettem.

Már eldöntöttem, hogy megfagadom a Józsit, nagyon jókat hallottam róla szüléseknél is!

24 hetesen megyek hozzá megint UHra, hátha akkor már megmutatja magát a Picurkánk, akkor majd megbeszélem vele a megfogadást is.

Szeretném ha Ő lenne bent, mert bízom benne, és a nyugodtsága talán átszáll rám is!

jutiboszi

Juti!

Nekem nem volt fogadott dokim, tekintettel arra, hogy egyet sem ismertem.
Az viszont már biztos, hogyha mégegyszer szülnék, semmit nem bíznék a véletlenre. Én is fogadnék. :wink:
Egyébként én terhesgondozásra a Tiboldihoz jártam, de mivel ő ott nem nagyon jelent meg, szinte mindig a Bikkes helyettesítette. Szerintem nagyon jó.
(Bár rosszabbat, talán csak egyvalakiről tudnék mondani, nem teszem.) Igazából szakmailag szerintem mindegyik nagyon topon van!

Kép
wirág&

Mindenkinek lehetnek rossz napjai, ez biztos, de tényleg szakmailag topon vannak. Szerintem is. Jobb, ha van fogadott orvosod, de szülésnél a legnagyobb segítség szerintem úgyis a férjem lesz. Nélküle biztosan elveszettnek érezném magam.

jutiboszi

Juti
az tényleg igaz,hogy valaki kell melléd!!
(bár a végén már mindenkit elküldenél a sunyiba.... :D )
24 hetesen miért mész ujból UH-ra?Mit néznek akkor???

Anikó
megkaptam a képeket!!!Mindegyiken aranyos,a legjobban a mama-Kincső összenézés tetszik! :D

Cajok,ha nem esik hétvége fele,nem talizunk valahol??
Vendég

Magánrendelésre megyek, kukit vagy cunit néznek. Még mindig nem mutatta magát a törpöm, hátha akkor majd látunk valamit!

jutiboszi

Juti
én drukkolok Nektek,hogy sikerüljön meglátni a kis édes alsóját! :D
Vendég

Köszi, köszi! Iszom előtte egy kis kólát, állítólag attól jó mozgékony lesz, hátha el tudjuk csípni mi is van ott alul.

jutiboszi

Sziasztok!

Nyuszifül ma reggel is kereste anyumat, nagyon összeszoktak egy hét alatt! :lol: És most le kellett tennem aludni :shock: , remélem csak az idő nyomta meg, nem pedig vmi betegség bújkál benne :evil: . Ma mennénk szurira...

Juti-nekem, ahogy hallgatok szüléstörténeteket, nagyon könnyű szülésem volt. Blikkesről én is jókat hallottam, férjem barátjának felesége :D nála szült, oké volt minden és a gondozás alatt is nagyon rendes volt.

Rik-micsoda naponta változó vonalzók :wink: , helyesek!

Megyek, én is szunyálok egy kicsit, tekintve azt, hogy a kisasszony 5.33kor keltette a családot :twisted: :twisted: :twisted: .

Egy unoka-mami kép:
Kép

Szép napot mindenkinek!!! :lol: :lol: :lol:

Anikó

Kép[/url]
quito

Anikó
IGEEEEN,ez az az kép!NAgyon pajkos összenézés van köztük!!Aranyosak nagyon!!
Remélem NYuszifülnek nem lesz semmi baja,igy az oltásra készülvén!MAjd ird meg kapott-e??
Azért változott mindig a vonalzóm,mert untam.Az utóbbi tetszett,de valami miatt nem ment semerre!!
Vendég

Sziasztok!

Rik-megkapta az oltást (bárányhimlő elleni volt) :cry: :cry: :cry: :cry: , nagyon sírt, borzasztó volt.... 9720 gr a kisasszony és 76 cm (ez elég pontatlan, mert nem igazán tűrte a fekvést :twisted: ). Egyszerre 4 foga jön :shock: :shock: , nem csoda, hogy ömlik a nyála és minden átmenet nélkül felsír mostanában.

És délután lefejelte az egyik Deák téri padot :evil: :evil: , alig lehetett megnyugtatni szegénykémet :cry: :cry: :cry: , nagy pukli van a szemöldökén és kis véres karcolás az orrán :? , mivel mindez egy nagy kaviccsal történt a kezében... Asszem, beleőszülök, mire felnő ez a gyerek, állandóan megy-rohan... Este egy óriási almát rágcsálva közlekedett a lakásban, vezetni kellett, mert alig állt a lábán, de leültetni nem lehetett :roll: :roll: . Jó kis időszak ez a mostani :twisted: :twisted: :twisted:

Megyek, vasalni kell... :evil:

Anikó

Kép[/url]
quito

Juti,
és mit mondtak, miért véreztél? Jah, most olvasom... Nekem azért kellett befeküdnöm, mert a méhszáj érintette a méhlepényt... :? Emiatt is lett császár, mert levált korábban, és az ugye gáz. Na de persze ez nincs mindenkinél így!! :D Csak nézni kell UH-on, hogy merre fejlődik.

Én Berkes ajánanám, de látom már nem kell, ott a másik Bés! :wink: Nekem ő vette le a 16 hetes vért, tényleg kedves és nyugis. :) A lényeg, hogy teljesen megbízz benne.

Erika,
ja, a múltkori vonalzók tényleg olyan furik voltak, nem lehetett rajt látni semmit, vagy alig. meg egymás mellett voltak. De ezek szuperek!! :)

Gabóóóóóóóóóóóóó!!!!!!!!!!
Mi újság veled? Meló megy??

Anikó,
szuper a kép!!! Igazi baba-mama páros!! :D Szegény kicsi lány meg... :( Púp volt, van és még lesz is... :?

KépKép
viol81

Viol!

A legutolsó UH-on azt mondta a Bikkes, hogy teljesen jó helyen van a lepény. Hálistennek! 3 hét múlva megint megyek, kuki vagy cunivizitre, mert kíváncsi vagyok, mi lesz, és eddig még nem mutatta. Ott is biztos megnézi a doki, hogy hol tart a lepényem. Nagyon türelmetlen vagyok, mert a párom se tudja eldönteni, mit mondjon. Most a fejébe vette, hogy egyik nap kiscsajnak hívja, másik nap kissrácnak, az egyik mindenképpen stimmel! :)

Én mindig kislányról álmodok, kíváncsi vagyok, hogy bejön-e!

jutiboszi

Lányok!

Szégyen ide, szégyen oda, be kell vallanom, nem mindig bírom elvégezni a házimunkát. Tud valaki egy megbízható takarítónőt? Elég lenne 2 hetente egyszer, de egyszerűen annyira fáradékony vagyok, hogy nem bírom egyedül. Az anyósomat nem bírnám megkérni, szegényem biztos szívesen segítene, de neki is annyi munkája van, nem akarom terhelni még én is! Az anyukám meg messze lakik.

Szóval? Sose volt még nálunk takarítónő, nem tudom honnan "szerezhetnék" egyet. És az árakkal sem vagyok tisztában. Tud segíteni valaki? S.O.S.?

jutiboszi

[quote="nercsi"]S írta:nercsiziasztok!!

Kicsit eltűntem, Győrben voltunk pár napot... :lol:

Juti, üdv. itt!!!!

Dokihoz nem jutottam el, mert múlt héten betegség miatt nem rendelt, de majd holnap!!!! Remélem...

Jól vagyunk, hányi-mányi van még, meg émelygés, de ma pont eléggé elviselhető.. Kóla nem igazán segít, a renniet kipróbálom majd, meg az jó még ha eszem.. utána jobb.
Na ennyit rólam, sokat írtatok a napokban, visszaolvasok.

Szia Nercsi!

Én is nagyon rosszul voltam az elején, és a Rennie sokat segített! Csak ajánlani tudom én is. Meg sokszor egyél, keveset! Nekem ez vált be!

Hogy vagy azóta?

Juti

jutiboszi

Sziasztok csajok!

Bocs, hogy ilyennel zavarlak bennetek, de esetleg nem tudnátok nekem itt Sopronban egy megbízható, belgyógyász/gastroenterológust ajánlani? Nem ismertek valakit?

Előre is köszi!

Kép
wirág&

Gyöngyi
én a Pálvölgyi dr.-nőt tudom ajánlani.Ő belgyogyász,de nem tom gastroenterologus-e?

Viol
köszi,nem sokáig lesz megint ez a vonalzó,mert közeleg Réka nagy napja!!!! :wink:

GAbó
merre vagy??Irj,milyena meló?????!!!!!!!!!!
Vendég

Juti, én nem tudok takarítónőt ajánlani,
én már beleőszültem a 3gyerekbe :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Azért nagyon fiús vonalzót csináltál :P

Anikó,
kitartást!

Wirág,
dokit se tudok :oops:

Na meg semmit, mert folyton rohanok. Kikészítő üzemmódban vannak a gyerekek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kép
Kép
Kép
amica

Katus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Elveszett az egyik BOBO :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: , a pampers viziló :(
Nincs valakinek felesleges?
Az ezer plüss közül ez lett Ágnes kedvence.

Juti,
mi teljesen egyedül vagyunk a városban, nagyszülők 67-77 között, 20-120 km-re...
takarító és bébiszitter is jöhet :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ha látsz anyukát 3gyerekkel kocsival rollerrel és biciklivel mi vagyunk, mert Csilláék elköltöztek :lol: :lol: :lol: :cry:

Kép

Kép

Kép
Kép
Kép
amica

sziasztok!

andi
sziasztoook!!!
olyan jó látni titeket!!!!
otthon el is mentem majd ezeket a fotókat :wink:
hja,mi már nem babakocsizunk!!!!

múlt pénteken hazafelé bedöglött az autónk,hazavontatott a sógornőm(meg szombat délelőtt a szervízbe),tegnap estére lett kész.92500 ft :cry: :cry: :cry: :cry: :evil: .meg megkaptuk a lakásvásárlás utáni illetéket,az me 2x199000!!!szóval csak dolgozni-dolgozni-dolgozni!!!!Kértem elengedést az illetékről,kíváncsi leszek,mit válaszolnak majd.

no,most folytatom a munkát!

mindenkinek szép napot!

csilla
Kép
Kép
Kép
szemizo

Csajok!

Az nlcafen könyv-, és nivea ajándékcsomagot lehet nyerni.
Csak el kell küldeni kedvenc fotótokat a gyerkőc/gyerkőcökről! :lol: :lol: :lol:

Kép
wirág&

Amica!

Igen, elég fiús a vonalzóm, de nem tehetek róla, a kék a kedvenc színem! A baba pelusa sárga, még lehet kislány! :)

jutiboszi

Sziasztok!Jó rég voltam :oops:
Rik!Már nem sokáig leszek ennyire behavazva :) Hétfőn felmondok.Elegem lett.Állandó délutánozás,nem fizeték ki 3-napomat.Meg ehhez hasonló dolgok :twisted:
Gratula minden kismamának :D :D Irigy is vagyok :oops:
Juti!Szia!Zsani vagyok 31 -éves és van egy 4-éves kislányom Virág.Gratulálok a kisbabádhoz :P

KépKép
kola2

ZSani!!!!

Mi történik OTT???
Ugy szerettél!!!!
IRJ!!!!!!!!!
Vendég

Sziasztok!

Hű, rég voltam. :oops:

Zsani! És már van új munkahely is a láthatáron? A kórházszavazáson Rád ismertem, nem volt nehéz. :-)

Amica! Tök jó a kép Rólatok. Látom még a régi babakocsi van rajta. :-)

Wirág! Megnézem a nlc-t. Szeretek nyerni. Múltkor egy mesekönyvet nyertem ott. :-)

Szia Juti! Olyan rég írtam, hogy még nem is "találkoztunk". Kriszti vagyok, 31 éves, Harkán lakom, két Kölköm van, látod úgyis a vonalzómon. :-)

Rik! Mit kap Petrus szülinapra? Én még nem tudom Noel ajiját.

Mindjárt rakok fel ÁbiZsani képeket, Lénáról, Ábiról.

KépKép
KépKép
mirama

Kép Kép Kép Kép

KépKép
KépKép
mirama

Dobok pár friss képet Miráról és Noelről :

Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép

KépKép
KépKép
mirama

Ábizsani
egyszerüen gyönyörűek!!Annyitra Ábi lett Léna!!! :D

Mirama
én is küldtem képet Petrusról,én is szeretek nyerni!! :wink:
A Rékának lesz szülinapja :D ,és már meg is kapta a nagy ajándékját!Akváriumost halakkal.Ezt kért!!Jó kis költség volt hallod-e!!!Mondtam neki,karira kisebb ajándékot kérjen! :P
Mi ez a kórházszavazás???
Vendég

Mirama
a festői képeid tudod hogy mindig gyönyörűek!!! :shock: :roll:
Hol jártatok?
Vendég

Rik!

http://www.hazipatika.com/simple/hosp2007
Itt lehet leírni a véleményedet a kórházadról, ragsorolni...stb.
Sopron elég hátul áll. :lol:

Palotabozsokon/ Mohács mellett /voltunk múlt hétvégén, Roland nagypapája volt 80 éves. Nagyon jól éreztük magunkat, megható volt az egész. 80 évesek és boldogok együtt még mindig. Ritka.

Jaj, jaj, bocsi, tényleg Réka és Noel egynapos. :-)

KépKép
KépKép
mirama

Pár kép, csak, hogy lássuk, hogy ezt a kort is érdemes megélni, sőt....

Kép Kép Kép Kép

KépKép
KépKép
mirama

Hétvégén mi is szülinapon voltunk, apósom 77éves.

Márton 18-án lesz 6éves. Mesekönyvet, tűzoltósisakot (amit hordhat :) ) és tűzoltóállomást kap emberekkel meg járgánnyal.

Kép
Kép
Kép
amica

Mártonnál tűzoltóőrület van? :lol:

KépKép
KépKép
mirama

Mirama
hát nagyon megható ez a kor,és még mindig szereteben élnek együtt!Ritka tényleg!!
Az uccso kép olyan megható ahogy közösnem nézegetika fekete-fehér képeket,az emlékeket!!
Felidézte az én meghalt nagyszüleimet,akikkel ugyanigy nézegettük ezeket a számukra oly fontos képeket!De sajnos eltüntek,elvesztek.Milyen kár is!! :(

Andi
mi ez a tűzoltóőrület???Ezeket Ő kérte?? :shock:

Csilla
milyen az uj lakás??Megszoktátok már??
Vendég

Rik!

Köszi a Pálvölgyit. Egyenlőre rajta kívül még senkit sem találtam.

Kép
wirág&

igen, az építkezés mellé beugrottak a tűzoltók és darunk meg munkagépünk már annyi van :oops: :lol: :lol: :lol:

találtam neki egy tűzoltós pólót is a takko-ban, a régi bob-ost már kinőtte. dobok képet, ezek nélkül tavaly meg sem tett egy lépést sem :lol: háttérben a munkás sisakja, még oviba is járt benne...

katus, az egy bugger:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
(de azt mondta a márton, ezt a pólót senkinek sem adja oda még ha kinőtte is, még a máténak sem, ezen egy jót mosolyogtam:D )
Kép Kép

Kép
Kép
Kép
amica

ezek is régiek, de
a nagypapa műhelyében fúrhat, fűrészelhet igazi szerszámokkal. nagyon szereti :!:

Kép

Kép

Kép

nekünk nem lakásba való gyerekeink vannak, de jó is lenne...

jankánál meg teljes lóőrölet van!!!!

mirama, találtam a toysrus-ban lóistállót, hozzá lehet venni külön lovakat és egyéb kiegészítőket, nem undormány és nem csicsapóni. szép. olyasmi mint a playmobil, de nem annyira leegyszerűsített formavilág.

Kép
Kép
Kép
amica

Vissza: Lakóhely szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?