Na, mekkora port kavart ez a téma!
Klárinak teljesen igaza van, a gátmetszés elkerülhető a szülés előtt jóval elkezdett intim tornával és a szülés után a szülés minden nyoma is eltüntethető ugyanezzel.
Zita, én nem szeretnék kekec lenni, mindenki véleményét tiszteletben tartom, csak (!) a tisztán látás kedvéért:
Azt írod, "nekem volt az előző szülésnél
természetesen".
Nos, ez éppen hogy nem természetes!
Ha már ezen a szón lovagolunk, a természeti népeknél a szokás még sok helyütt ma is a következő:
Ha egy ffi meg akar nősülni, leendőbelijét el kell hogy vigye a mamájához (mármint a lány leendő anyósához), aki kicsit közelebbről is "bevizsgálja" a menyasszonyt mint az nálunk szokás: medencealapi izmainak erejét teszteli ugyanis, és ha azokat nem találja elég edzettnek, a fia nem veheti el.
Ennek oka, h. arrafelé nem szülnek kórházban, hanem egyedül vonulnak el, persze szó sem lehet gátmetszésről és egy a kitolás során keletkező repedés életveszélyes is lehet.
De aki "leány a gáton", azzal ez nem fordulhat elő.
Vki egy másik topikban azt írja, nem akart gátmetszést, de a baba fejkörmérete 38 cm volt. Az én kislányomé 39 cm volt (maga az orvosom alig hitte el, hogy ezt megúsztam), de edzetten mégsem volt szükség arra, hogy elvágják a... Már bocsánat, de én továbbra is ellene vagyok!!
DE! Fentebb Zita azt írja, bízzunk az orvosok szaktudásában. Ezzel egyet is értek. Az orvosok nagyon jól TUDJÁK, hogy a mai nyugati kultúránknak (?
) nem része, hogy már a kislányokkal tudatosítsák, mennyire fontos, hogy intim testtájaikat felkészítsék az életre – nem csak az életadásra!
Az intim torna nem csak a kismamák tornája!
Vele megelőzhető: méhsüllyedés, hólyagsüllyedés, végbélsüllyedés, inkontinencia stb.
De mivel tehát ma az erre való felkészítés így Közép-Európában nem szokás, a gátmetszés térnyerése kultúránkban valóban elkerülhetetlenné vált!
Summa summarum, szerintem ha nem végzem ezeket a gyakorlatokat minden nap, nem kizárt, hogy ekkora fejű babával úgy végigrepedtem volna, mint egy papírlap...
Ja, én mindössze három órát vajúdtam (noha első szülés), tehát igazán gyorsan jött a baba, a kitolás is csak kb. 15-20 perc volt... Nem is ettől függ tehát, hogy van-e rá szükség.
Szerintem akkor is barbárság, példát kellene vennünk a távol keletiekről, pl. a koreaiakról, akik egyébiránt olyan szemérmesek, hogy csak na (van egy dél-koreai házaspár ismerősöm), de csodamód ez (!) náluk nem tabu, már az egész kicsi kislányokkal elsajátíttatják ezeket a gyakorlatokat...
P.S. Fent említettem, hogy ma Magyarországon a biztosító miatt azt is megvágják, akinél erre semmi szükség. A biztosító ugyanis a kórháznak fizet azért, ha gátmetszés történt. Gondolom, mert szövődménymentes szülésnél már bocs, de az orvosnak SEMMI DOLGA (ezért érthető, hogy vannak, akik csak gyakorlott szülésznőt választanak), és akkor miért fizessék őket, hogy éjjel-nappal legyen ott ügyeletes doki is??? Gondolom, ezért a vágás, mert a vágás és ellátása a szülészorvos dolga. (így csinál ő is vmit).
Ezt az infót fülesből kaptam, de úgyse mondom meg, kitől. – Szánalmas egy ország ez...
É.