Mindig ez van: kicsit elmegyek aludni, és pörögnek az események!
De ennek örülök!!
RJULI!!
Szuper, hogy beraktad a szabályzatot (vagy jogszabály?).
Tehát: a gyereknek joga betöltött 3 évesev oviba menni, csakhogy az ovinak nem kötelessége felvenni
Az iskola előtti utolsó óvoda év kötelező, de az is úgy van megfogalmazva, hogy kötelező oviba íratni, tehát a szülő kötelezettsége erről gondoskodni. Köszike: 5 éves koráig elutasítják, mert tesója van (jó ez egy kicsit biztos tűlzás, de..) aztán pedig közlik, hogy kötelességem beíratni, kicsit pofátlanságnak tűnik!!
Azt hiszem különbséget is kell tenni óvoda és bölcsöde között! Általánosságban a gyerekek 3 éves korra érnek meg szociálisan és az immunrendszerüket tekintve is a közösségre. Persze vannak eltérések, ezt tekintetbe kell venni. A bölcsöde általában csak megörző hely (tisztelet a kivételnek), legalább is itt Vecsésen, ahogy hallom. De az oviban foglalkozások is vannak, és igenis sokat fejlődik a gyerek minden tekintetben az alatt a 4 óra alatt, amit bent tölt.
Egyetértek veled rjuli, abban, hogy a bölcsi tényleg legyen a rászorulóké, és azt hiszem, ha valakinek muszáj dolgozni, és visz igazolást, annak a gyermekét felveszik bölcsibe és oviba is. De gondoljatok bele, ha a gyermekem betölti a 3. évét, és én pont terhes vagyok - már nem veszik fel (ó persze helyhiányra hivatkozva, ami sajnos igaz), és akkor én a kicsivel tuti 2-3 évig otthon vagyok. Ez azt jelenti, hogy 5-6 éves koráig elutasíthatják-.
Persze ez a törvényben sehol nincs leírva
De kérdem én hogy állnak a gyerekemhez, ha kiverem a balhét az önkormányzatnál, hogy vegyék fel??? Én félek, hogy a gyerek látná kárát!
Viszont nem látom jó ötletnek a magánovit, nincs mindenkinek rá pénze. Én legalábbis a gyesemből nem tudnék áldozni rá, havi 60-70 ezer forintot (ennyi fizetést kapunk sokan, akkor inkább nem dolgozom)
Igen benyújhatnánk petíciót a Szlahóhoz (is), de én azt gondolom, hogy ez országosan gond (ez egy tendencia), nem csak nálunk. Bár a mi településünkön hányni lehet a szociális beállítottságtól! Igen nálunk as a lakóparkok építése okozta a "gondot" .Felépítettek 3 lakóparkot és bezártak egy szép nagy ovit!! EZ MITŐL LOGIKUS DÖNTÉS
RJULI nem tudjuk, hol érint Titeket is ez a téma