Áfonya!
Megégetés? Ugyan már...Bár bevallom, amióta megláttam rengeteg hajadat, erõsen gyanakszom...
A tojást megkóstolta a fiam, úgy, ahogy volt, azóta elhiszi nekem, hogy az nem csoki
Anyapoc
A decoupage/dekopázs/ szó francia eredetû, kivágást jelent. Minden olyan eljárást értünk alatta, amikor egy papír mintáját kivágjuk, és díszítésként felhasználjuk. Ez lehet egy mûvészi kollázs, vagy egy használati tárgy dekorálása.
Menete:
--Körbevágjuk a mintát
--A díszítendõ felületet vagy lealapozzuk akril dekorációs festékkel, vagy hagyjuk natúron
--Decoupage ragasztóval bekenjük a felületet
--A mintát ráhelyezzük, majd a mintát a ragasztóval ismét átkenjük.
--Száradás után vagy lakkozzuk, vagy nem.
Ezt a HobbyMûvész katalógusából írtam ki, ott van egy csomó klassz ötlet is, a Húsvéti topicban Phaedra leírta, hogy hol lehet megrendelni. Neki ingyen jött a katalógus, nekem 700Ft-ért, gondolom ezt is Áfonya intézte
Most komolyan: Ebben a füzetben leírják, hogy hogyan lehet textilre, gyurmára, fára, meg minden egyéb felületre ezzel a technikával dolgozni, még matricafesték is van hozzá. A legismertebb decoupage, a szalvétatechnika, amikor a szalvéta mintája lesz a díszítõ motívum. Óvatosan kell bánni a dologgal, mert szerintem függõséget okoz
Mivel nekem nem volt itthon akrilfestékem, sem gipszformám, így én pácolt fadarabokat kezdtem díszíteni, hát nagyon nagy sikert aratott. Terrakotta cserép is esett már áldozatul, szerintem azon is szebb az eredeti festetlen felület. Most egy fakéreg kap díszítést, aztán jön a kõ. Olyan lesz az eredmény, mintha festve lenne a felületre a motívum. Ja, és a maradék tojásfestékemmel "pácoltam" be mindenféle fadarabot, olyan, mintha valódi fapácot kapott volna.
Sötétítõ: Nálam minden egy anyagból van. A függöny, az ágytakaró, a gyerek rácsvédõje, sõt, bevontam vele az ágy támláját képezõ szivacsot is. A konyhámban, és a kölyöknél a függöny anyaga a lámpa búrája is.
Hamár textilezünk:
Itt a tavasz, kiraktuk a kerti bútorokat. Tavaly hallottam egy jó tippet, nekem bejött: a hintaágy elkoszolódott-kifakult huzatára felhúztam egy paplanhuzatot, és a kispárna lett a díszpárna. Csak annyit kell tenni, hogy a paplanhuzatot hosszában le kell varrni, így a támla, és az ülõ rész szebben elkülönül. Szerintem olcsóbb, mint ekkora anyagot venni, és persze egyszerûbb is. Ráadásul az ágynemûgarnitúrákból nagyobb a választék sokszor, mint a megfizethetõ dekoranyagokból.
Még egy kis gyerekszoba:
Most arra készülök, hogy a töménytelen mennyiségû plüssbigyókra függönyakasztót varrok, azt a mûanyag, patentolható fajtát, és a szobán átfuttatott zsinórra aggatom õket. Így látszanak is, de mégsincs tõlük kupi. És ha a gyereknek kell, akkor leakasztom - mert galád módon olyan magasra teszem, hogy ne érhesse majd el. De lehet, hogy mégis bezsákolom inkább...
Agyagozik itt valaki?
Csi