Sziasztok!
Korábban párszor már hozzászóltam a témához, újabban viszont inkább csak olvasgatlak titeket.
Már kifejtettem párszor a véleményemet, de tömören csak ennyi: rengeteg szép név van, és minden név másképp hat a különféle vezetéknevekkel. Ami az egyikkel furcsán hangzik, a másikkal nagyon szép lehet. Na, ez volt a tömör, most jön a részletes
Nem értem, miért kell ledorongolni a másikat csak azért, mert valaki nem adná az adott nevet a gyermekének.
Szerintem fontos az, hogy adott vezetéknév jellegéhez illeszkedjék a keresztnév.
Nem akarok senkit kritizálni, nem ebbõl a célból fogok idézni.
Cili:
"Ez az ismerõsömnek 3 lánya van, a legidõsebb Lolita, a középsõ Lara ( így, u nélkül), a kicsi meg Léna! Ez is elég durva szerintem! A anyuka meg Hilda !"
Töredelmesen bevallom, van családomban Larisza, aminek Lara a becézése. Orosz név, sirályt jelent, és van Larisza nevû görög város is. És világéletemben borzasztó irigy voltam rá, hogy miért nem nekem van ilyen szép nevem. Akárhol kell bemondanom a nevét, szinte mindenhol rácsodálkoznak, hogy milyen szép.
És bizony, nekem a Léna is nagyon tetszett és tetszik, ebbe talán besegített az Omega együttes egyik száma is. Egyiket se érzem se csúnyának, se durvának, csak azért, mert nem a honfoglaló magyarokat nevezték így.
Ezek mellé persze hozzáteszem azt is, hogy a vezetéknevem szláv eredetû, ami mellé pl az Ildikó nem illik, egyszerûen furcsán hangzik, mint ahogy sok más név is. Viszont nagyon jól illik hozzá a fent említett két orosz eredetû név.
Ezzel ellentétben a férjem tipikus magyar vezetéknévvel rendelkezik, ami mellé meg ezeket nem fogjuk választani, mert kicsit szerencsétlen hangzást adna.
Szóval a feladat megvan, nem könnyû választani, de azért sikerülni fog.
Tinka