És még ezt is!
"4 hónapos kortól adható ételek
Igyekszünk időnket úgy beosztani, hogy lehetőleg olyan ételt találjunk ki, ami mind a két igényt kielégíti. Természetesen a családnak megfelelő fűszerezéssel kiegészítve. Idő kérdése és a kezdeti bizonytalanság után rájövünk, hogyan könnyítsük meg helyzetünket, hogy több szabadidőnk legyen. Törekedjünk arra, hogy a baba lehetőleg már 9-10 hónapos korától ugyanazt egye, amit a család.
Ha magunk vásároljuk meg a főzéshez szükséges hozzávalókat, és készítjük el a baba ételét, elkerülhetjük, hogy az ennivalóval adalékanyagok is bekerüljenek a baba szervezetébe. Kellő figyelmet fordítsunk arra, hogy minél változatosabban főzzünk. Ezzel elérhetjük - remélhetőleg -, hogy gyermekünk nem lesz válogatós, és szívesen eszi meg a legkülönbözőbb ételeket.
Mindig friss alapanyagot használjunk, és felhasználás előtt alaposan mossunk meg mindent. Ne legyen előítéletünk a gyorsfagyasztott ételekkel szemben, mert vitamintartalmuk megközelíti a friss zöldségfélékét. Lehetőleg kerüljük a konzerveket, mert sót tartalmaznak, és fogyasztásuk nem ajánlott 1 éves kor alatt.
Ha a mamának nincs elég teje, a zöldségpürék bevezetését már a negyedik hónaptól elkezdhetjük, egyéb esetben - ameddig a baba szopik - ne váltsuk fel az anyatejet más étellel.
Az édesburgonyát, sárgarépát, sütőtököt, fehérrépát megtisztítjuk, feldaraboljuk és párolórácson 10 perc alatt puhára pároljuk, vagy annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzzük. Fele levével összeturmixoljuk, ha sűrűnek találjuk, kevés levet öntünk hozzá, és langyosan kínáljuk.
Vegyes zöldségpürét úgy készíthetünk, hogy a fent említett zöldségekből kettőt kiválasztunk, és fele-fele arányban készítjük el. Figyeljünk arra, hogy mindig csak egy új zöldségfélével ismertessük meg a babát, hogy az esetleges allergiát okozó zöldséget könnyen ki tudjuk szűrni.
Fehérrépa és alma: 1db fehérrépát megtisztítunk, feldaraboljuk, és párolórácson 10 perc alatt puhára pároljuk, hozzáadunk egy meghámozott, kis kockákra vágott almát, és további pár percig pároljuk, majd kevés párolólével összeturmixoljuk, és langyosra hűtve kínáljuk a babának.
Burgonya és babarizs: A fent említett módon megpárolt édesburgonyát összekeverjük 1 evőkanál babarizzsel, és 2-3 evőkanál anyatejjel vagy tápszerrel hígítva adjuk a babának.
2 almát meghámozunk, magházát eltávolítjuk, kockákra vágjuk, és 10 perc alatt puhára pároljuk, majd saját levében villával összetörjük, és pépesen kínáljuk a babának.
Avokádó banánnal: Egy érett avokádót félbevágunk magját kiemeljük, kemény héját eltávolítjuk. Egyik felét összeturmixoljuk egy negyed darab érett banánnal, ha nagyon sűrű kevés anyatejjel vagy tápszerrel megfelelő állagúra hígítjuk.
5 hónapos kortól adható ételek
Ha a korábban bevezetett zöldségek nem váltottak ki allergiát, kezdjünk hozzá az eddig még nem kínált zöldségek kipróbálásához.
Cukkini: Egy kisebb cukkinit alaposan megmosunk, héját rajtahagyjuk, és a felét felkarikázzuk, majd valamelyik korábban adott zöldségfélével összeturmixoljuk, a szokásos módon anyatejjel vagy tápszerrel higítva megetetjük vele csemeténket.
Brokkoli: Ugyanígy készíthetünk brokkolit édesburgonyával, két rész sárgarépát egy rész karfiollal, sütőtököt gyümölccsel kombinálva.
Gyümölcsök: Ízletes a sárgadinnye banánnal, avokádóval, a reszelt alma párolt sárgabarackkal, szilvával.
Melyek azok az ételek, amelyek kerülendők 6 hónapos korban?
A méz, só, cukor, tehén és más állati eredetű tej, szójatej, tojás, olajos magvak és azokat tartalmazó ételek, fűszeres ételek, füstölt húsok, és termékek, pici magvas gyümölcsök, mint a málna, szőlő, eper, és a citromfélék.
Főzés 6 hónapos kortól
A baba étkezésében hat hónapos kor körül némi változás észlelhető. Kiszámíthatatlan, hogy mennyit eszik, és ha nem tudjuk elegendő anyatejjel jóllakatni, elérkezettnek látszik az idő, hogy megismertessük új ízekkel, más halmazállapotú ételekkel is. A szoktatást lépésről lépésre kell elkezdeni, ügyelve arra, hogy gyarapodása továbbra is folyamatos maradjon.
Alaposan gondoljuk át a baba heti étrendjét, hogy minél változatosabb legyen, és fokozatosan szoktassuk hozzá az újabb ízekhez. A szilárd ételek bevezetése mellett gyermekünk továbbra is kapjon tejet. Egyéves koráig naponta legalább 6 dl tejre vagy más tejtermékre van szüksége.
Adhatunk neki magunk készítette gyümölcs joghurtot is. Próbáljuk gyermekünket rászoktatni a rágás technikájára. Amikor eljutottunk odáig, hogy elég ügyesen tudja lenyelni az ételt, a korábban turmixolt ételeket próbáljuk meg villával összetörve adni neki.
Hamarosan beindul a fogzás időszaka, a folyamat minden gyermeknél más, és ez nehéz időszak a babának, a szülőknek egyaránt. Ebben az időszakban a babák különösen sokat rágcsálnak, nyűgösködnek, nyáladzanak minden új fog előtt. Ez a tünet azonban nem általánosítható, mert kibújhat úgy is a baba foga, hogy csak a kanál koccanására veszi észre a mama, a viselkedése semmit nem árul el az első fogacska kibújásáról.
Hat hónapos kortól kezdve a zöldségek és a gyümölcsök mellett fokozatosan szoktassuk csemeténket új ételek ízéhez. Kínáljuk meg alacsony cukortartalmú gabonapelyhekkel, zabpehellyel, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel, tésztafélékkel.
A hüvelyesek közül főzzünk vörös lencsét, barna lencsét, felesborsót, zöldborsót. Próbáljuk ki a spenótot, a gombát, a póréhagymát, a tőkehalat, lazacot, a szárnyasok közül a csikre és a pulyka húsát.
Húsfélék: Előfordul, hogy csemeténk nem fogadja el a húst, akkor hagyjunk ki legalább egy hetet, és csak utána próbáljuk újra kínálni vele. Féléves és egyéves koruk között megnövekszik vasszükségletük, mivel addigra kiürül a velük született vastartalék, és ezt pótolni kell.
A vörös hús az egyik legfontosabb vasforrás. Ha gyermekünk, nem neveljük vegetáriánusnak, vagy nincs meg benne ez a veleszületett hajlam, fordítsunk figyelmet szervezete vasszükségletére, mert a vashiány, vagy a következtében kialakuló vérszegénység, kihat további fejlődésére, és szellemi, fizikai visszamaradást eredményezhet.
A marhahús rágósságát csak úgy tudjuk elkerülni, és ezzel megakadályozni, a visszautasítását, ha darálva készítjük el. Karakteres ízét zöldségekkel sárga-, és fehérrépával, póréhagymával, zellerrel csökkenthetjük. Keverhetünk bele édesburgonyát, tésztát is.
Etetés 8-9 hónapos kortól
Megfigyelhetjük, hogy 8-9 hónapos korban a babák egyre nagyobb önállóságra próbálnak szert tenni. Elkezdenek csipegetni, kis ujjaikkal belenyúlnak az ételbe. Nem baj, hagyjuk, hadd próbálgassák. Ne fegyelmezzük, ne tiltsuk meg neki, hogy belenyúljon az ételébe.
Ha az evőeszközzel akar próbálkozni, adjunk a kezébe kanalat, tompa végű villát, tanulja meg a fogását, és ezek a kísérletezgetések vezetnek majd oda, hogy megtanuljon önállóan enni. Ezt követően újabb beruházásra szánhatjuk el magunkat.
Szükség lesz egy biztonságos etetőszékre. Az etetés jóval több időt vesz igénybe, mint korábban, főleg azért mert kicsinyünk maga is próbálkozik az önálló evéssel. Ne okozzon gondot, ha körülötte minden tele van étellel,sőt még a falra is jut belőle, fontosabb ennél, hogy hamarabb képes legyen az önálló evésre. Nagyon fontos, hogy legyen elegendő türelmünk és nyugalmunk gyermekünk etetéséhez!"
(Hát igen, türelem, meg nyugalom!
Pláne amikor kicsapja az ember kezéből a teli kanalat, meg amikor minden kanál kajába bele kell nyúlni mielőtt bekapná, mert ha nem, akkor bevágja a durcást és nem hajlandó kinyitni a száját!
)