Sziasztok lanyok!
Most epp van egy kis idom, ugyhogy gyorsan letamadlak Titeket egy halom kerdessel. Ugye nem baj?
Tudom, hogy mind nagyon elfoglaltak vagytok, de ha legalabb 1-1 kerdesre valaszolnatok, azt nagyon megkoszonnem, mert neha annyira el tudok bizonytalanodni, hogy jol csinalom-e a dolgokat... Elore is koszi!
Amugy a babaitok nagyon edesek, a szules elott rengeteget gyonyorkodtem bennuk!
Szoval, Petra ma 11 napos, nagyon jo baba.
Az elejetol fogva nagyon ugyesen szopizik, es az elso napok kivetelevel a tejem is elegendonek tunik. Az elmult napok meresei alapjan ugy tunik, hogy az etvagya szep fokozatosan no. A doktornenink szerint napi 7-8 x 70-80g-ot kene ennie, Petra viszont csak napi 6 alkalommal ker, atlagosan 4 orankent, de sokszor akar 4,5 oran at is nyugton van ket szopi kozott. Egy-egy alkalommal tegnap es ma 80-120g-ot evett, ezt altalaban eleg gyorsan, ugy 20-30 perc alatt elintezi.
Viszont attol felek, hogy esetleg tulterheli a kis gyomrat ezzel a mennyiseggel, neha kicsit nehezebben alszik el, foleg, ha sokat evett. Szerintetek erdemes inkabb felkelteni hamarabb, vagy ha alszik, akkor hagyjam beken, es akkor egyen, amikor jonak latja, es majd szep fokozatosan hozzaszokik a gyomra a terheleshez?
A kovetkezo kerdesem, ami mar az elejen felmerult, az az, hogy egy avagy ket cicibol kapjon egyszerre. A legelejen, amig nem volt meg igazan tejem, akkor persze valtogattam egy szopin belul tobbszor is, de amikor mar beindult, akkor azt a tanacsot kaptam, hogy egy szopi alatt csak az egyik cicibol kapjon, mert igy azt a cicit jobban ki tudja uriteni, es neki is kicsit nehezebb dolga van igy, jobban meg kell dolgoznia a tejert, tehat nem "lustul el". Most tehat egyik cicibol szopik, aztan azt a cicit igyekszem alaposan kifejni, es meg a masikbol, amelyikbol nem szopizott, szinten kifejek valamennyit, hogy azt is erje az inger. Ez igy jo szerintetek?
A kovetkezo kerdesem a fejessel kapcsolatos. En meg csak az elejen vagyok, de mar most nagyon unom ezt a macerat...
A vedonenink szerint ha nem akar nagyon szetdurranni a mellem, akkor az ejszakai szopik utan nem kell fejni, mert kulonben nagyon el fogok faradni. En ezen meg kicsit szigoritottam, mert lelkiismeretfurdalasom volt, igy en most a napi 6 szopi kozul 5 utan fejek, a 6. utan, ami ejszakara esik, nem fejek. Mennyire fontos ezt igy betartani? Es foleg, hany hetig kell fejni? Nekem Avent Isis mellszivom van, ezt minden fejes utan elmossuk es sterilizaljuk, de nem tudom, nem visszuk-e egy kicsit tulzasba a dolgot... Mert a tejet ugye 24 oraig lehet hutoben tarolni, akkor a mellszivot, amin csak tej van, nem eleg csak 2-3 fejes utan ujra sterilizalni? Vagy ne legyek ilyen lusta?
Es mennyire kell maximalistanak lenni a fejes teren? En abbol a mellembol, amelyikbol szopott Petra, van hogy 5-10 perc alatt kifejek kb. 30 ml-t, vagy akar tobbet is, de van, amikor hiaba probalkozom akar majd' egy oran at, egyszeruen par cseppen kivul nem sikerul semmit kipreselni. Ilyenkor ezt mennyire kell eroltetni? A masik mellembol pedig altalaban ugy 30-40 ml-t szoktam kifejni, csak hogy ne feszuljon, aztan abbahagyom. Ez eleg? Vagy azt is meg kene probalni uresre kifejni? (Ugye nem?
Mondjatok, hogy nem!
)
Es meg egy-ket kerdes a baboca viselkedesevel kapcsolatosan. Petranak a dokineni szerint is nagyon eros a keresoreflexe, sokszor van, hogy megeszik 100g-ot, ami neki szerintem meg eleg sok, elalszik, es amikor felveszem bufizni, felriad, es ehenkorasz modra ujra keresi a cicit. Ezert (ne vessetek meg
) szoktunk neki neha jatszocumit adni, mert e nelkul elegge felhergeli magat, ezzel viszont jol elvan, bar neha persze kiejti a szajabol. Ti hogy oldajtok ezt meg? Vagy nem minden gyerkocnel ilyen eros ez a reflex? Amikor oltoztetem, vagy tisztaba teszem, akkor is egyfolytaban tatog a kis szajaval, es keresne a cicit.
Kis edes.
Az elmult napokban pedig sokszor nem alszik el szopi utan, hanem nezelodik a kisagyban, mondogatja, hogy "eee-eee", ezzel vagy fel oraig, sot neha tovabb is el is van, aztan egy ido mulva felmergesedik, es akkor cumit kap. Korabban en sem voltam hive a cuminak, a cumizavar es egyeb rossz szokasok felvetele miatt, nem is akartam venni, de most nagyon sokat segit. Amugy ez normalis dolog? En korabban azt hittem, hogy ezek a pindurok meg egesz nap csak esznek es alszanak, Petra meg itt nezeget a kisagyban.
Na egyelore ennyi, bocsi a regenyert, remelem, volt, aki gyozte vegigolvasni.
Franyo,
Lattam, beirtal a tablaba, koszi szepen!
Urszila,
Epp az elobb adtam be Petranak az elso Konakiont, a dokineni nekem teaval javasolta. En kb. 10-15ml forralt vizzel adtam be, amikor Petra meg felalomban volt, aztan gyorsan szopi.
Kicsit meg igy is fintorgott.
Puszi:
Leszter es a 11 napos Petra