Mi úgy szoktuk, hogy kb. 3 havonta veszünk gabonát, tehát annyit veszünk mindegyikből, amennyi ennyi időre kell. Már amennyire sikerül. Én másnak is szoktam őrölni, itt környékbeli anyukáknak és nekik is persze mi vesszük a gabonát, ezért több fogy, mint ha ez nem lenne, meg ingadozik is emiatt a fogyás. Úgy mesélték nekem a Rábcakapiak, hogy többet nem is érdemes venni, mert úgy, ahogy őrölni is jobb frissen, csépelni is frissen jó. Ők mindig frissen csépelik, és nem csépelve jó tárolni, hanem ahogy ők tárolják, csépeletlenül. Ezt akkor mesélték, amikor dicsértem, hogy mindig milyen szép, kártevőmentes gabonát kapok tőlük.
Papírzsákban vesszük. Van egy kamránk egy félreesőbb helyen, ahol a sokat tároljuk, ami nem fér a spájzba. A spájzban kenderzsákokban tartom a gabonát. A zsákoknak az anyagot a Mesterségek Ünnepén vettem, kézzel szőtt, hagyaték anyag. A búzát és a tönkölyt 30kg-os zsákban tartom (egy 80kg-os régi zsákot, ami még egy molnáré volt, kettévágtam, két 30kg-os lett belőle
), a többi gabonának 5kg-os zsákokat varrtam és feliratokat hímeztem rájuk, hogy tudjam, melyikben mi van. Azt hallottam, hogy a kenderzsákba nem megy bele a moly. Szép eséllyel csak gabona-babona
, de régen csak kenderben tartották az ilyesmit, biztos ennek is megvan az oka! Minden gabonatároló helyen ragadós molycsapdát tartok. Még nagyon nem szívtam meg a molyokkal, de gyorsan lekopogom! Figyelek rá, hogy amennyire csak sikerül fogyjak ki a gabonákból, mielőtt újra veszek.
Lisztől 2 hetinél nagyobb mennyiséget nem érdemes őrölni, hogy mindig friss legyen. Van pár üvegem a polcon, amibe a malom előtti időkben is a lisztet tartottam. Azóta is abban tartom a lisztet, csak nem a zacskóból öntöm bele, hanem a malomból pereg ki. Pár üveg, csak hogy ne kelljen mindenhez őrölni is.
A pelyhesítéssel nem vagyok ennyire gondos, annak kb. havonta szoktam nekiállni. Pedig azt is sűrűbben kéne, de én így tudom megszervezni. Valaki szerint minden nap frissen kell. Nekem az túl nagy macera. A pelyhesítéssel több a munka, mint az őrléssel. Nem véletlenül drágább a pehely, mint a liszt. A kész pelyhet ugyanolyan üvegekben tárolom.
A malom mindig elöl van. Nem tudom másként elképzelni, mert nagyon nehéz gép. Malomkő is nehéz, motor is, tömörfa burkolat is... Semmit nem kell tisztítani, szétszedni. Csak használni: őrölni, pelyhesíteni, meg én ki szoktam mindig húzni a konektroból, ha nem használom. Ez a plussz macera.
Kivétel persze, ha fűszert őrölsz, és nem akarod, hogy fűszeres legyen a következő örlemény. Akkor kell fogni egy marék rizst (ha elég erős hozzá a malmod) és beleönteni – kész a tisztítás!
A helyigény készülékfüggő, mi az interneten megtaláltuk annak idején a pontos méreteket. Ha pont a mi gépünk érdekel, lemérhetem.