rambóka azért nem lehet erre válaszolni, mert kor-, helyzet-, férj-, babafüggő ez a dolog.
teljesen máshogy válaszoltam volna 24 évesen dominál, az akkori viszonyomban anyóssal sógornőmmel és férjemmel, meg a mostani fejemmel. máshogy válaszolsz ha első babád várod, vagy ha a másodikat. akkor is másként válaszolsz, ha az első babád simán szopott és nem volt gond, és ezt a második babánál mondják, és akkor is, ha ezt az első babánál mondják, és akkor is, ha a harmadiknál.
engem speciel a harmadik babánál (ha lesz, remélem) ha ilyet mondanának nem is érdekelne, max. nevetnék rajta egyet. ilyet nem lehet előre megmondani, vagy csak nagyon-nagyon ritka esetekben.
én úgy veszem észre első babánál - nálam is - valahogy kevesebb a tej, és nem csak azért, mert rutintalan az anyuka, hanem valahogy a tejcsatornák, vagy a hormonok vagy mittudomén nem úgy működnek. minthogy a második szülés is általában szignifikáns módon gyorsabb és könnyebb, a szopi is.
szóval ha első baba előtt, Domi előtt nekem ezt mondta volna valaki, hülyére idegeskedem magam, és baromira mérges lettem volna, honnan tudja az illető, és nekem biztos nem lesz kevés, mert csak akarni kell...de mindezt azért, mert bunkó anyósom és sógornőm mást se hajtogatott egész terhességem alatt:
Emőkének (sógornőm) mennyi teje volt, istenem!
napi egy litert lefejt még plusszba!
hát hiába, akinek sok teje van, az igen, az aztán az anya!
Ééééés folyik már az előtej? (20 hetes terhes koromban)(gúnyos vigyor) válaszom. nem. emőkének ilyenkor már melltartóbetétet kellett viselnie, úgy folyt az előteje...
hááát nem mindenki tud szoptatni...(és aki nem tud az egy utolsó senkiházi, nem is való anyának, az ugorjon kútba amint teheti)
ja, persze nemcsak sógornőm, anyósom is remekül szoptatta a lányát. (zsolti nem, de ez nem vont le az ő anyai értékéből semmit
)
na ezek után nem szopott a fiam. képzelhetitek. ha afene fenét eszik is, nekem meg kellett mutatnom parasztéknak, hogy nekem igenis van tejem, csak a fiam nem szívja ki.
ha van egy intelligens anyósom, sógornőm, és nincs ez a cirkusz, akkor lehet örültem volna, ha tudom előre mi lesz, és hideg fejjel tudtam volna racionálisan megszervezni dolgokat (pl. vettem volna anyatejet)
de ilyet nem lehet előre mondani. először nekem se jött fejéskor semmi, csak két csepp. igenis Norka elég inger a fejőgép, fent tudja tartani a tejtermelést, csak rá kell jönni, hogy kell fejni. a titka, hogy mikor ráteszi az ember a gépet a mellére (ja, ilyen esetben csak motoros fejő a jó, ha a tejtermelést akarom fejéssel beindítani), akkor nem jön 4-5 percig semmi, de nem szabad abbahagyni a fejést, ÉS inni kell egy jó nagy pohár vizet, ha nem szomjas az ember akkor is. és akkor lekezd folyni a tej. de két-három hét, mire feltornázza az ember a tejtermelést a 10 miliről a napi több száz milire.
szóval ezek után, amit domival megcsináltam (0 tejmennyiségről indultunk) azt mondom nincs ilyen hogy kevés tej. ha VAN tej, akkor az igenis növelhető.
(ha nem fogyózik az anya, eszik rendesen. én ha éheztem, nem jött a tej. norka sztem te túl hamar fogytál le, ez is gond lehetett a tejnél)