2007.07.11 15:45
Szerző: kismokus
Sziasztok Lányok!
Még adós vagyok a kórházzal kapcsolatban tapasztaltakkal.
A szülést már leírtam. Azt mondom, ott minden rendben zajlott, az egyetlen dolog, amit negatívumként említek, hogy mikor engem felvettek, 2 órán keresztül senki nem mondott semmit a páromnak, aki a folyosón várakozott.
Egy jótanács azonabn eszembe jutott: abban a csomagban, amit a szülőszobába (ill. a szüléshez) készítetek, legyen sima papucs, vízálló papucs, tusfürdő, törölköző, vagy ha egy csomagotok lesz, akkor ezek legyenek legfelül.
A szülés utáni dolgok már nem ennyire rózsásak. Vannak nagyon kedves csecsemősök, ill. gyerekágyasok, de sajnos vannak kifejezetten undokok is.
Mindenesetre a legfontosabb szabály: HA VALAMIT TUDNI AKARTOK, KÉRDEZZETEK (akár többször is), ÉS HA VALAMIT EL SZERETNÉTEK ÉRNI, MONDJÁTOK (akár többször is)!!!
Néhány negatív észrevétel. Ezek olyanok, amiken az ott dolgozók kis odafigyeléssel könnyedén javíthatnának, és akkor az ember nem jönne el ilyen savanyú szájízzel…
- a szülés napján olyan szobába kerültem, ahol két oldalról süt be a nap, és nem volt függöny az ablakon. Persze aznap volt vagy 35 fok, és egész délután az én ágyamra/rám sütött a nap. Végül a délutáni látogatásnál anyukám kért egy lepedőt, és a párom azt rakta fel függöny helyett, hogy legyen egy kis árnyékom…, de ez nekik maguktól nem jutott eszükbe (másnapra lett függöny, állítólag akkor jött meg a mosodából).
- miután elhelyezkedtem a szobában, mondták a gyermekágyasok, hogy jön tőlük valaki, és először vele menjek ki a mosdóba/WC-re. Ez tényleg így is volt, de sajnos nagyon gyenge voltam, és inkább visszafordultunk az ajtóból. A csaj azt mondta, hogy 1 óra múlva újra jön, és akkor megint megpróbáljuk. Azt hiszem ezután el lettem felejtve, mert nem jött senki, és végül az egyik szobatársammal mentem ki. A délutáni látogatásnál anyuval mentem fürdeni, és ő kért nekem tiszta hálóinget is (nem akartam még sajátot). A csaj rámutatott a szekrényre, hogy ott van, onnan vegyen ki anyu, ahelyett, hogy felállt volna, és adott volna egyet.
- többször is rákérdeztem, hogy mi a vércsoportja a babának, mert én ugye Rh- vagyok, és egyre csak azt mondogatták, hogy majd ekkor meg akkor lesz eredmény. Végül egy reggeli gyermekágyas vizitnél mondták meg, hogy mi a helyzet, pedig ez az eredmény a csecsemősöktől származott, vagyis már előbb tudhatták, de nem mondtak semmit (nem kellett szuri, mert a baba is Rh-).
- az igény szerinti, kizárólagos szoptatásról: hát ez a kórházban a 3 óránkénti szoptatást jelenti. 3 óránként hozzák ki őket, és a papíron, amit az anyuka vezet, hogy mikor mennyit evett a gyerek, ott is 3 óránkénti beosztások vannak. És ha az én gyerekemnek nem a 3 óránkénti az igénye???
- a kedvencem: a gyereket meg kell mérni evés előtt és után. Igen ám, de nem minden szobában van mérleg. Például nálunk sem volt, így minden etetés előtt és után át kellett mennünk egy másik szobába lemérni a babát. Ez egyrészt nekünk is kellemetlen volt, meg nyilván azoknak is, akikhez állandóan bejártunk (nem mondták ugyan, de hát gondolom, nem örültek olyan nagyon). És ha hozzágondoljuk, hogy én pl. nem álltam be a 3 óránként evők közé, és nekem pl. éjszaka a két etetés közé jött ki a szopi, akkor hogyan mérjem le a babát. Éjszaka rontsak be valahová, ahol éppen alszanak???
- volt egy szobatársam, akinek csak 3. nap körül lett teje, és addig mivel nem evett a baba, etetés után elvitték, hogy adjanak neki valamit, de vissza nem hozták, hanem csak a következő etetéskor. Majd egy „kedves” csecsemős közölte a csajjal: „ez így nem rooming-in, ha a baba állandóan bent van”…. Kérdezem én: miért nem hozták vissza a babát, vagy miért nem adnak az anyukának vizet, amit ő odaadhat a babának, és akkor nem kellene bevinni???
- és a cukros víz: azt hiszem, adnak a babáknak (első nap még nincs az anyukával). Szóval, ha ti ezt nem szeretnétek, akkor előre szóljatok! (Én is csak a papíron láttam, hogy „c. víz”…)
- egy furcsa dolog: szegény apuka tulajdonképpen csak üvegen keresztül láthatja a gyerekét. Az egyetlen „kibúvó”, ha azt mondjátok, hogy együtt fürdetitek meg a babát, de ilyenkor el kell érni, hogy valamelyik etetés előtt ott tudjon lenni, és a szobatársadnál ne legyen ott a babája.
- látogatás: nagyon szigorúak (vagy legalábbis van olyan nap, amikor szigorú a biztonsági őr), pl. 5 perccel sem lehet hamarabb feljönni, mint a látogatás kezdete.
- utolsó nap kicsit nehézkes a távozás: bár mindkét fél azt mondta, hogy mehetünk haza, a papírok sajnos csak délutánra készültek el, és így, csak akkor mehettünk haza.
Most ennyi jutott eszembe. Mondhatjátok, hogy nem nagy dolgok, de ezeken tényleg egy nagyon kis odafigyeléssel sokat javíthatnának az ott dolgozók. Persze vannak, akik tényleg segítőkészek, készségesek, róluk sem szabad elfeletkezni!!!