Tisztelt Csakany dr.! (es persze mindenki, aki olvassa
)
Lenne nehany kerdesem az ossejt levetellel kapcsolatban. Igyekeztem minel tobb cikket elolvasni a temaban, de annyira ellentmondoak a begyujtott informaciok, hogy (szerintem) keptelenseg tisztan latni...
Mi a ferjemmel rengeteget toprengtunk mar azon, hogy erdemes-e ezt a "viszonylag" nagy osszeget erre aldozni. Meg mindig nem dontottuk el, pedig mar csak masfel het van a kiirasig. Ellene szol, hogy nem tudjuk, mennyire megbizhato a Sejtbank Kft, illetve a svajci anyaceg, tovabba, hogy mennyire valoban egy kesobb potolhatatlan, egyszeri lehetosegrol szol. Ez az osszeg magyar szuloknek tul nagy ahhoz, hogy esetleg csaloknak, vagy legalabbis teljesen feleslegesen fizessuk ki. Mellette szol, hogy ez a kutatasi ag hihetetlenul gyorsan fejlodik, es ha ma meg nincs is tul sok felhasznalasi lehetoseg, ki tudja, hogy par ev mulva hol fog tartani az orvostudomany... Ha valoban van ra egy pici esely is, hogy ezzel meg lehet majd valaha gyogyitani a gyermekunket, akkor mar nem tunik olyan borzasztonak ez az osszeg.
Engem az valahogy kevesbe erdekel, hogy mennyire szabalyos vagy nem szabalyos a Sejtbank Kft. tevekenysege, ha valoban kijuttatjak a levett koldokvert a megfelelo helyre. Ha kesobb neadjisten szukseg lenne ra, nem hiszem, hogy mindenfele franya jogszabalyok miatt nem engednek, hogy behozzam, es ezzel esetleg segitsek a gyermekemen.
1. Tobb helyen olvastam mar, hogy az ossejteket kesobb is le lehet venni. Azonban ha csak akkor veszik le, amikor kiderul a betegseg, akkor jo esellyel mar az ossejtek is karosodtak, nem? Kulonben miert lenne szukseg csontvelodonorokra?
2. Azt is olvastam, hogy az ujszulottol levett ossejteket jobban fel tudjak hasznalni, mint a felnottektol szarmazoakat, mivel az ujszulott sejtjeinek membranjan meg nem talalhato meg az osszes immunogenitasert felelos feherje, illetve az ossejtekbol keletkezo sejtek az akceptor szervezetere kevesbe reagalnak ellenanyagtermelessel. (Ennek persze csak akkor van jelentosege, ha nem a donor, azaz a leendo baba kapja az ossejteket. Viszont ha ez igy van, akkor esetleg tobb gyermek vallalasa eseten eleg lenne egyikuktol levetetni a koldokvert... Mennyi esely lehet arra, hogy testvereknel fel lehet hasznalni egymas koldokver eredetu ossejtjeit?)
3. Mik az elonyei illetve a hatranyai egymashoz kepest az ujszulott korban illetve a kesobbiekben levett ossejteknek (nagyobb-e az egyiknek a mennyisege a masiknal, jobban szaporithato-e az egyik a masiknal, valamire jobban felhasznalhato-e egyik a masiknal, karosodottabb-e, kevesebb lehetoseget hordoz-e, kevesbe jol konzervalhato, stb.)
4. Szinten olvastam, hogy az ujszulottol levett koldokverben talalhato ossejtek mennyisege igen keves, azaz nem is biztos, hogy szukseg eseten elegendo a transzplantaciohoz. Mashol viszont azt irtak, hogy ezeket a sejteket jol tudjak szaporitani. Ebben mi az igazsag?
5. A genetikai eredetu betegsegek, feltetelezem, nem gyogyithatoak ezzel a modszerrel, mivel az ossejtek is hordozzak ugyanazokat a hibas geneket. Ez valoban igy van?
6. Talan a legtobb embert ez a kerdes erdekli: jelenleg, a human orvostudomany mai szintjen lehet-e a levett ossejtekkel gyogyitani valamilyen betegseget? Sok helyen azt irjak, hogy meg csak allatkiserleteket vegeznek, es embereknel meg csak 1-1 alkalommal kerult a lefagyasztott koldokver felhasznalasra. Mashol viszont azt olvastam, hogy a feherveruseget mar ma is lehet ezzel a modszerrel gyogyitani. Egyeb betegsegek tekinteteben mi a helyzet?
7. Van esetleg szemelyes tapasztalata a Doktor Urnak akar a Sejtbank Kft.-vel (megbizhatosag, szerzodesben foglaltakhoz valo huseg, stb.), akar magaval a modszerrel, az ossejtek felhasznalhatosagaval kapcsolatban? Egy cikkben azt is olvastam, hogy ez a 300 000 Ft-os osszeg nem lehet eleg arra, hogy a mintat az eloirasoknak megfelelo modon taroljak, mivel ez ennek a tobbszorosebe kerulne. Ez valoban igy van?
A hozzaszolasom eleg hosszura nyult, de azert remenykedem!
Valaszat elore is koszonom. Termeszetesen mindenki mas velemenyet is erdeklodessel varom!
Udvozlettel:
Leszter
38+4, szoval mar nagyon szorit az ido!
Ui.: Engem nagyon erdekelt volna, de a
www.rcog.org link valamiert nem mukodott, illetve valami egesz mas jott be helyette. Ha esetleg vannak meg hasonlo hiteles forrasok, nagyon megkoszonnem, ha irna nehanyat.