Alíz,
egyáltalán nem volt bántó, hallottunk mi ennél sokkal cifrábbat is...
Te nem hülyéztél le minket, nem mondtad, hogy "nekünk túl nagy kincs a gyerek, hogy otthon szüljünk", stb.
Tegnap nem tudtam reagálni, pedig nagyon akartam. Lássuk, fel tudom-e venni a még a fonalat.
lszg-vel és dodóval értek egyet: nem a mostani évi 3-400 otthonszülés menne a dokik pénztárcájára, hanem az, ha a nők rájönnének, hogy az amúgy komplikációmentes szülésükre a doki a gátmetszésre jön be, akkor lehet, hogy elég lenne a szülésznő is, gátvédelemmel?! Na EZ már pénztárcára menne... Ha a nő dönthetne, hogy akar-e orvost (ha amúgy nincs rá szükség), vagy nem.
Otthonszülés ellen agitál:
ITT a szakmai kollégium '99-es állásfoglalása. Ebből idézek:
Mindezeket figyelembe véve a Szakmai Kollégium véleménye szerint az a szülész szakorvos, aki "tervezett otthonszülés"-t vállal, vagy bármilyen egészségügyi dolgozó (védőnő, stb.), aki erre bíztat, nem pedig ellen agitál, vét hivatásának esküje és a fennálló szakmai irányelvek és protokollok ellen.
Tehát
kötelező ellene agitálni, ha nem akarok véteni az esküm ellen. Hm.
Ritához kérdések:
- mi a "gondozatlan" terhesség? (Nekem is ilyen volt az utolsó kettő? Voltam pár vérvételen, AFP-n, három uh-n, de nem voltam terhelésésen, CTG-n, manuálisan meg tán kétszer vizsgáltak meg (8. és 37. hét). Az illető nemtörődömségből lett gondozatlan, vagy meggyőződésből? (Szerintem nem mindegy, mert ha meggyőződésből, akkor ált. jobban figyel magára, mint egy nemtörődöm, azaz sok kockázati tényezőt próbál kikerülni.
- a hegszétválásos kétkesztyűs otthon indult szülés volt?
- arról te mit tudsz, hogy Geréb Ágit sok kórházba a mai napig
be sem engedik, hogy elmondhassa a beszállítás indokát és az előzményeket. Gondolod, (de most komolyan!), ha le lenne írva Ági által, hoyg eddig mi történt, azt figyelembe vennék?!?!?!?!?!
Amúgy Rita, nagyon örülök, hogy itt vagy, és nyitott vagy a támadásnak tűnő kérdésekre is! Mert természetesen ezek nem támadások, és igenis jó, hogy valaki józanul elmondja a "másik oldalt"!
Ezt írod még:
És még egy: tudok olyan orvosról, aki elvállalt kismamát ilyen terhesgondozási ellátásra azzal, hogy majd esetleg otthon fog szülni, aztán tényleg otthon is szült, de miféle gondozás az olyan, ahol az alapvető, a közös "munka" kapcsolatot megterheli egy, a szövetségük kiteljesedésére vonatkozó alapvető felfogásbeli különbség.
Nem éreztem így. Első gyerekemmel egy doki magánrendelésére jártam, majd 7 hónaposan "eltűntem." Egy évvel később mentem vissza, hogy megint babám lesz, és vérzek. Totálisan korrekt volt, kedves, pedig kiderült, hogy nem külföldre mentem szülni (ahogy ő gondolta, a külföldi férjem miatt). Vérzés elmúlt, jártam hozzá havonta továbbra is, majd kb. hat hónapos lehettem, amikor megkérdezte, hogy GÁ tudja-e már, hogy júli végén dolga lesz. Mondtam, hogy igen, és ezzel el is volt intézve. A kapcsolat továbbra is jó maradt, a hathetes kontrollra is hozzá mentem vissza. Akkor is borzalmasan korrekt és kedves volt. Nem kértem meg "háttérdoki" szerepre, mert tudtam, hogy ha sürgősen be kellene vinni, nem az a kh. lenne legközelebb. De tudom, ha pl. idő előtti burokrepedés, vagy fekvésből adódó császár lett volna indokolt, szülhettem volna nála.
Amúgy többször leírtam, hogy nem igazán értem azokat az otthonszülőket, akik kh-ba szállításkor bent lázadoznak és balhéznak. Én azért drukkoltam, hogy ne kelljen bemennem, mert tudom, hogy ott egy pisszenés nélkül eltűtrem volna mindent, hiszen,
nem ok nélkül kerültem oda, azaz az én kompetenciám véget ért, sőt Ágié is: ott az van, amit az ott dolgozók mondanak. Féltem volna nagyon, hogy az előítéletek miatt az én kooperatív magatartásom sem segítene, de mégis mindenben alávetettem volna magam az ottani "törvényeknek". Mert teljesen más, ha egy eleve kh-ban komplikációmentesen szülő kismama lázadozik, vagy ne legyünk iylen radikálisan, másféle kívánságai vannak, és totál más, ha egy kh-ba szállított otthonszülő. Neki végig kell gondolnia, hogy nem véletlen, hogy ő ott van, és hogy a beszállítás értük történt.
Asszem kb. leírtam mindent... (így is túl hosszú lett.)