Szia Éva,
Én is szoptatam még a fiam, amikor teherbe estem. A helyzet annyiban volt más, hogy õ 18 hónapos volt, amikor terhes lettem, és még három hónapig szoptattam, tehát már megvolt nélküle, amikor elválasztottam. Igazság szerint én csak azért válaszottam erl, mert õ éjjel is szopott, úgy 3-4 szer felkelt éjjel, és egészen addig, 21 hónapos koráig nem aludta át az éjszakákat, míg el nem válaszottam. Szóval ki voltam purcanva rendesen.
A te kisfiadnak inkább szüksége van még rá - nemcsak az öösszebújás miatt, de az sem elhanyagolandó. Szerintem próbáld meg legalább az éjszakai szopásról leszoktatni, a magad érdekében. A szervezetednek nagyon sok energiára lesz szüksége, éjszaka pihenned kell.
Pont most kérdezte valaki valamelyik topicban - nem tudom már melyikben, annyi van
, hogy terhes és szerintünk szoptathate tovább. Ha semmi gond nem volt az elõzõ terhességgel és a leendõvel sem lesz - és miért lenne - szerintem szoptass tovább. A természet bölcs, mindent úgy rendez el, hogy a kisebbnek jusson a több. Már a pocakodban rá fog jutni a több energia, amikor pedig megszületik, az õ igényeihez alkalmazkosdik a tejtermelés, mármint a minõsége, a mennyisége pedig a két csemete igányei szerint alakul.
Kérdéseidre: nekem legalábbis nem apadt el a tejem, és sokakról hallottam, hogy szoptattak tovább, tehát ez nem valószínû.
Ez jó kérdés, hiszen azt monsdják, ha a mama menstruál, már attól is megváltozhat a tej íze... De én ezt nem tudom, a fiam sose mondta, hogy fuj
, nem is fintorgott, szóval nem tudom...
Az elõtejrõl: ahogy írtam is - és azt hiszem Szõdy Judit írta a szoptatós válaszokat írja õ a Rendelõben, tudod - hogy a tej minõsége mindig a kisebb csemete igényeihez alkalmazkodik. Tehát biztos lesz elõtej, ill. az anyatej összetétele változik át elõtejjé...
Sokan szoptatnak egyszerre kettõt, ezt hívják tandem szoptatásnak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Emese születése után Ábel is szopni akart õjra, sde olyan erõsen szívta, hogy azt hittem, leszakad a mellbimbóm. Úgyhpogy nem hagytam neki
, de egy mukk nékül elfogadta. A maradékot (míg be nem áéllt a kereslet-kínálat, csak addig fejtem ) odaadtam neki. érdekes, kb. két napig itta nagy lelkesedéssel, utána nem kellett neki (talán túl édes volt).
Szerintem érdemes lenne megkérdezned errõl Szõdy Juditot - a babanetes gyermekorvost nem ajánlom, õ kapásból azt fogja válaszolni, hogy válaszd el a fiad. Két vagy három esetben is ezt válaszolta már a feltett kérdésre a Rendelõben...
üdv
Zsóka