Új privát üzeneted érkezett!

Szoval lesz valami Okosziget nevu helyszin is. A programfuzet 32. oldalan emlitik.
biobaba
 
 


Még a bio-témához: honnan tudjátok, ha valaki gyanús? Túl szép/olcsó/sok áruja van?

Olvastam még egy sampon receptet: 1 ek olívaszappan-pelyhet feloldunk 1 dl forró vízben. Nem próbáltam még, de jól hangzik.

Pindi
pindi
 
 


Bio piacon nem tudom , h ki gyanus, ki nem, en ott csak attol vasarolok, akirol van valami szemelyes infom, nem szoktam masokat gyanuugyileg vizsgalni:) Ugyh erre kivancsi vagyok en is:)

Mosogatogep: egy mosogatogep tenyleg elmosogat rendesen? Csak azert kerdem, mert en eddig ahanyat lattam, mindbol ugy jottek ki a cuccok, h en azzal inkabb nem ettem, hanem elmosogattam rendesen. Ha meg csak ugy tud rendesen elmosogatni, ha elotte le kell oblogetni a cuccot, h ne szaradjon ra, akkor meg tobb a vizfogyasztas. V csak ott eri meg hasznalni, ahol az van, h kaja utan rogton be, es rogton elindit?
biobaba
 
 

 
 

Biobaba: nekünk egy öko-minősített AAA kat. Wirlpool van. 15 literrel mosogat, nagyon nagy, saját víztisztítója van beépítve. nem kell előre öblíteni, gyönyörűen mosogat. Én szappankő alapú mosogatószert használok bele és ecetet öntök az öblítőrekeszbe.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


(most néztem meg, van rajta bio-eco és sima eco mosogatás is. én a bio-eco-t használom, és dugig tele indítom csak el ált. )

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Szia Livi,


ezt a mosogatógépet hol vettétek? gondolom whirpoolnak is sokféle mosogatógépe van le tudod írni ez pontosan melyik.

Egyébként én sem vagyok nagy mosogatógép barát apukámnál is úgy megy a gépbe az edény hogy előtte öblítés ugyhogy annyi idő alatt és vízzel az ember már el is mosogat. de ha ez tényleg jó Livi akkor lehet hogy meggondolom a dolgot márcsak a víz miatt mert nagyon sokat használunk. :(

Laura
tabajd
 
 


Mosogatógép: én is kételkedem benne, hogy vajon tényleg tisztára mos-e :roll: Mert nem hinném, hogy az odaégett edényt elmossa szépen, amit még kézzel is percekig kell síkálni, és előtte meg ugye áztatni.

Liv! :)
Kipróbáltad már odaégett edénnyel? Azt is szépen elmossa? Bocsi, tényleg nem kötözködni akarok, csak érdekel. :)
m_andi
 
 


Szerintem a mosogatógép akkor éri meg, ha minimum 3 tagú a család és otthon készül a kaja. Akkor az egy napi főzéssel, evéssel meg lehet tölteni, és ennyi idő alatt még nem szárad annyira rá, hogy ne tudja lemosni. A leégetett kajával nem boldogul, de azzal pl a férjem sem, micikétől sem várom el (micike a gép...)

Livi,
pontosan mi az a mosogatószer amit használsz? Ecetből hány %-osat teszel bele?

o
orsko
 
 


Kedves Indianyó és a többiek,
megvan az oltási kivezető szer, mind a kettő, DPT a nagynak, MMR a kicsinek! :D Hétfő reggel telefon a gazdagréti patikának, félretették, még aznap el tudott érte menni az apukám,mert arra volt dolga, tegnap már nálam volt a két kis fiola. Köszönöm a segítséget! Nekem azt mondták, hogy előtte-aznap-utána egyszer 3 golyót adjak be, ma kezdjük.
Más: nem olvasom végig a topikot, mert kicsit hosszú lenne (illetve tervezem, de még csak az elején tartok), ezért kérdezem: volt már szó a sütőporos mosásról? Én minden fehér mosáshoz teszek egy csomag sütőport, kevesebb mosószerrel mosok (kb. az ajánlott adag fele elég), és persze ecettel öblítek. Elég jól fehérít.
Nuska
nuska1
 
 


Szia Nuska!

Persze, mert a sutoporban altalaban foszfat van. En pl ezert nem hasznalok sutihez foszfatos sutoport.
Es a hagyomanyos mosoporok is tartalmaznak foszfatot.

Vízlágyításra leginkább foszfátot használnak, amely a természetes vizekben növeli a tápanyagkínálatot, az elszaporodott vízinövények elfogyasztják a vízben oldott oxigént. A kialakuló oxigénhiány miatt a halak és más vízi élőlények elpusztulnak (eutrofizáció-vízvirágzás). A foszfáttartalom Magyarországon a mosószerszabvány által szabályozott, a következők szerint:


Környezetbarát: 0-7% foszfáttartalom
Környezetkímélő: max. 15% foszfáttartalom
Megengedett: max. 20% foszfáttartalom

http://www.okoszolgalat.hu/zold_praktikak/mososzer

Biobaba
biobaba
 
 


Foszfat a sütöporban :shock:. Nem hasznalok, de ezt azért nem gondoltam volna...
Es vajon mit csinal az ember szervezetében?

Volt itt szo ivovizröl nem olyan rég. Mire jutottatok végül?
En most kipateroltam a vizszürönket, zavar, hogy igazabol gözöm nincs, hogy mit iszunk... Most palackozunk ujra és nagyon utaljuk :(.
saara
 
 


Sziasztok!

Livi, nagyon erdekelne, melyik aza amosogatogep, napokon belul aktualis a vasarlas, ugyhogy ha tudsz, legyszi segits.

Biobaba, mit hasznalsz sutopor helyett? Nezzek korula bioboltban?

Saara, nekunk aquaphor modern nevu viztisztitonk van es en jokat hallottam rola... Valamirol nem tudok...

judit
jud_it
 
 


Ja, mosgatogep: anyosomnak van egy eleg jo, nem obloget, csak a nagyon koszosakat a hasznalt papirszalvetakkal kitorolgeti es gyonyoruen elmossa. Ha nincs nagyon odaegve, a labasokat is.


j
jud_it
 
 


Na tessék, igyekszem környezetbarát lenni, mégis olyan tájékozatlan vagyok.. :oops: Bocsánat! Többet kell benneteket olvasnom...Pedig olyantól hallottam, aki mosódiózik,meg szódázik, meg biokozmetikumokat és tisztítószereket használ. De azért gondolom, hogy a sütőpor jobb, mint a Domestos, nem? És melyik sütőpor nem foszfátos? (Mondjuk soha nem teszem bele a sütibe az előírt mennyiséget, mégis finom mindig) Köszönöm, Biobaba!
Frosch mosószerről-mosogatószerről mi a véleményetek? A mosogatószert szeretem, a folyékony mosószert még nem használtam. A cimke szerint 98%-ban lebomlik. Most már kérdezek, és okulok :)
Nuska
nuska1
 
 


Pindi!

Hallottam olyat, hogy valaki ette a saját zöldségeit/gyümölcseit mindenféle mosás, stb nélkül a piacon. Ez garancia. :wink:

Amúgy én csak hallottam ezeket. Nekem olyan tapasztalataim vannak, hogy pár éve nagyon hamar minden megromlott, amikor zöldséget, gyümit vettünk, most a Ferinél nem ez a helyzet. Akkor most miért van ez a különbség? Van, aki szerint a nem bio romlik hamarabb, mert "fel van fújva+ egyéb adalékok vannak benne, van, aki szerint meg a bio, mert abban semmi "tartosító" nincs... :roll:



Még mindig szódabikarbóna :lol:
Élesztő helyett kenyérbe mehet, ugye? Van tapasztalatotok?
Picurkának milyen receptetek van gluténmentes kenyérre (pl kukoricás?)

Orsi
osoa75
 
 


Osoa!

Gluténmentes kenyér készülhet kukorica- és rizslisztből. :)

Bio: szerintem akié nem bio, az inkább megeszi a piacon a gyümölcsét, zöldségét, hogy ezáltal magasabb áron tudja eladni. Akié bio, az máshogy bizonyítja sztem be (pl. permetezési napló).
m_andi
 
 


Orsi :) Olyannyira mehet, hogy van is egy nagyon híres ír kenyér (Irish soda bread), teljesen egyszerű.

én babának először málét sütöttem: kukoricalisztet beáztatni egy éjszakára 1 ujjnyira ellepő vízben (na ezt nem túl hosszan hogy mondanátok :lol: ?) majd másnap így sütőben megsütöm - kábé 20 perc vont, ha jól emlékszem. Nagyon finom, mehet rá sós és édes feltét is, de magában is rágcsálható.

Igazi gluténmentes kenyereket majd Recca mond neked, ő gyakorlott a kérdésben (sajnos)

indianyo
 
 


Orsi, a legujabb ajanlas szerint glutent mar 6 honapos kortol lehet/erdemes adni a babaknak, h a szervezetuk (immunrendszeruk) alkalmazkodni tudjon hozza. termeszetesen fokozatosan kell (ezt is) bevezetni. az info a heim pal korhaz coeliakia centrum reszlegetol szarmazik (egyebkent meg az Europai Gyermekgasztroenterologiai Tarsasag ajanlasa) - szoval eleg hiteles ;)
ettol fuggetlenul persze suthetsz glutenmentes kenyeret a bebinek, es ebben tudok is valamennyi tanacsot adni, tekintve, h en kozvetlenul erintett vagyok a temaban (leven liszterzekeny), es magamnak (is) en sutom a kenyeret :)

sutopor feheriteshez: vmelyik mosodio csomagolasan is ez szerepel tippkent. de gondolom, itt is szamit a mennyiseg. ahogy Biobaba szazalekai is mutatjak ;)

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca
 
 


Bioboltban van foszfatmentes sutopor. De lehet, h mashol is van. Meg szodabikarbonat is hasznalok sutopor helyett. De van aki pl szodabikarbonara allergias.

Zoldseg, gyumolcs eltarthatosaga azert sok mindentol fugg szerintem. De leginkabb attol, h jol tarolja-e az ember. Pl vannak olyan zoldsegek, amiket nem szabad egy helyen tarolni, mert akkor hamarabb romlanak. De ezt meg nem tudom pontosan. Van egy jonak tuno konyv a Cser Kiadonal. Vermekrol, pincekrol, tarolasrol. De pl Agatha Christienel is van egy nagyon jo krumplitarolasi modszer:) Csak sajna mar nem jut eszembe, melyikben is. De el kell asni valahogy osszel, es meg tavasszal is olyan a krumpli, mint ujonnan.
Egyebkent en vaszonszatyrokban teszem a zoldsegeket a huto aljaba. Igy 1, nemelyik 2 hetet is nagyon jol bir.

Biobaba
biobaba
 
 


helyesen: sutoporRAL feherites :oops:


ismeri vki Jean Goodall A remeny gyumolcsei konyvet? Az alcime "Kalauz az esszeru taplalkozashoz", de szo van benne egy csomo mindenrol, ami osszefugg a taplalkozassal (gazdalkodas, novenytermesztes, allattartas, tulfogyasztas, vizgondok, stb.). beleneztem a konyvesboltban, es nem tudtam otthagyni ;)
recca
 
 


Köszi lányok! :)

Málét kipróbálom. Igazából nem tudom, hogy teszteljem-e már gluténnal. Én valaha (talán most is, de csak enyhén) allergiás voltam (parlagfű, ilyenek) és ezért gondoltam, kitolom a gluténos dolgokat, amíg lehet. (Bár nem értem, hogy ez az allergia hogy függ össze azzal, hogy a baba valamilyen ételre lesz érzékeny... :roll:
osoa75
 
 


biobaba
 
 


Akinek kell a filmből másolat, küldjön nekem privit, és akkor veszek cd-ket és másolok.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Recca, Jane Goodall-t imadom, egyszer az ELTE-n is lattam. Csodalatos ember, hihetetlen kisugarzasa van (mindig elpityergek, ha meghallom a hangjat, durva :shock: ).

Amig élek, remélek c. könnyve is nagyon jo, bar ott masrol van szo... Ajanlom.

Gyanus bio cuccok: Nekem néha a Biobarlangos zöldségek-gyümölcsök gyanusak, olyan szépek... A piacon sosem latok hasonlokat.
saara
 
 


Orsi, én is allergias voltam (szintén pollenre), senki mas nem az a csaladban és Vince tej- tojasallergias.
Mindig az én allergiamat szedik elö az orvosok, ha Vincuséröl van szo, szoval nem art az ovatossag. Persze az is lehet, h a 2 dolognak semmi köze egymashoz, nem tudom...

Erdekes, amit irsz a gluténröl Recca. a tejnél és a tojasnal is azt mondjak, h minél késöbb vezeted be annal kissebb az esély, h allergia alakuljon ki. De igaz, h a glutén, a tej és a tojas egész mas ételek...
saara
 
 


Orsi!
Én hozzátáplálásnál kezdésnek a rizs-, majd köleskására esküszöm. :)

hordozo
 
 


Sára!

Biobarlang :) (sose tudjuk meg...:roll:)
Balázsnak nincs allergiája, eddig, lekopogom. Szerintem Zsombornak sem lesz, sajna már találkozott bolti kenyérrel, egyszerűen észbontó, hogy mindent meg akar enni... :lol:

Ági!
Köszi, kölesgolyó nagyon megy, szopogatja, meg a krumpli (héjában sütve) eddig a nyerő, de a mostani gyümik is ízlenek neki.
Amúgy ezek a kásák nem fogják meg nagyon? Jól szét kell főzni, vagy csak normálisra és turmixolni?

Orsi
osoa75
 
 


Orsi, egyáltalán nem fogják meg. Pont jó lesz tőle a cucc. :) (Legalábbis nálunk.)
Én pehelyből csinálom a rizst és a kölest is, így már turmixolni sem kell, és hamar megvan. (De úgy is lehet, hogy lisztből vagy darából csinálod.)
A nagy melegre való tekintettel mi most fogjuk elkezdeni a kukoricát, annak hűsítő hatása van, szerintem Zs-nak is mehet már.

Pindi
pindi
 
 


nem akarok nagyon offolni, ezert csak roviden a liszterzekenysegrol. akit nem erdekel, ugorjon ;)
az allergiaknal nemtom, hogyan van, de a liszterzekenyseg nem allergia. ez egy genetikai meghatarozottsagu autoimmun betegseg (ami nem csak a belrendszert erinti!), kivaltasaert a gluten felelos (a glutenmentes dieta teljes tunetmentesseget hoz). erdekes modon gluten-fogyasztas mellett sem alakul ki mindenkinel, aki hordozza a "bunos" genszakaszokat, ezert bukkanhat fel olyan csaladokban is, ahol addig nem volt lathato nyoma. (aki nem hordozza, azoknal termeszetesen nem alakul ki.) mivel orokolheto, vannak "veszelyeztettebbek", igy foleg naluk erdekes, mikor kapnak eloszor glutent, es pont naluk rossz, ha kesobb kapjak (mondjuk 1 eves kor utan), mivel a betegseg kialakulasat ez a kesleltetes nem akadalyozza meg, viszont az immunrendszer "szenzibilis korszaka" mar elmult. ugyanis most azt feltetelezik, h 4-6 honapos kor kozott (az anyatejes taplalas vedelme alatt) az immunrendszer "megtanithato" a gluten elfogadasara (is), es igy kesobb sem fog korosan reagalni ra. pont iden kezdtek egy vizsgalat-sorozatot, amiben a (genetikailag hajlamositott) babaknak ebben a kritikus par honapban (tehat 4-6 honapos koruk kozott) nagyon kis adagban adnak (specialisan elkeszitett) glutent, majd 6 honapos kortol el lehet kezdeni a glutentartalmu etelek adasat is. termeszetesen mindez folyamatos ellenorzes mellett folyik. az eredmeny persze majd kiderul, de ha igy toleranssa teheto a szervezet, akkor ez nagyon megkonnyiti majd sok ember eletet ;)
de mindettol fuggetlenul a jelenleg ervenyes allasfoglalas az, amit mar fentebb irtam (a magyarorszagi nem, de az reginek szamit ;)). termeszetesen ez nem jelenti azt, h glutennal kell kezdeni a hozzataplalast, de nem biztos, h addig kell vele varni, mint a magyarorszagi gyermekorvosi ajanlas
ja es van olyan is, h gabona-allergia, de az egesz mas. es a tobbi etel-allergia is mas teszta ;) mondjuk az meg erdekes kerdes, h ezeknel (ill. ezek megelozesere) az immunrendszert lehet-e, ill. hogyan lehetne "dresszirozni" :roll:


Saara, sztem is hihetetlen kisugarzasa van ennek a nonek (meg persze a "csimpanzos" multja :P). irigyellek, h lattad eloben :D

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca
 
 


judit: jaj, most nem tudom....Whirlpool az biztos, nagy és nem fehér, hanem szürke, AAA kategóriás. Megnézem majd a papírját, ha nem szoptatok.... :wink:
azt tudom, hogy nem volt olcsó... :roll:

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Krumpli, répa eltartható egész télen vermeléssel. A földbe ásol egy nagy gödröt, beleteszed faládákba a krumplit, répát, és a tetejére csinálsz egy kis fedőt (ált. fából szokták, majd földdel és szalmával rétegzik és a föld legyen legfelül).

A gyümölcsnek, zöldségnek pedig tényleg nem tesz jót p. a nejlon, mert annak is kell "lélegeznie".

Gluténről már én is olvastam ezt, amit Recca írt. De nagyon sok ételnél igaz ez, hogy minél később vezeted be, annál kisebb az allergia kialakulásának veszélye.
m_andi
 
 


Orsi!
Én lisztből főzök ilyen korban minden kását. Vízzel és rakok még hozzá olajat, meg egy icipici malátát. Nálunk nem fogott, de nálunk minden életkorban sok a kaki, úgyhogy mi erre nem vagyunk érzékenyek. A teljes gabona nem hiszem, hogy nagy gondot okozhat.
Valszeg off, de hátha nem: Nagyon keresek olyan embert (embereket), aki épített magának kemencét és használja. Ha van köztetek ilyen, vagy ismertek ilyet, vagy van ötletetek, hol keressek, kérlek segítsetek!

hordozo
 
 


Agi,
az egyik rokonunk epitett Tiszakurton, hasznalja is. Illetve Szokolyan is van:
http://kacartanya.hu/keptar_kemence.htm.

Biobaba
biobaba
 
 


Agi, malata az arpa, ugye? akkor a kezdeti picike gluten is meg van oldva ;) (egyebkent miert jo bele a malata?)

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca
 
 


Biobaba!
Köszi, a Kacártanya bevált! Űgy tűnik, ott mindent megkapunk, amit szeretnénk. Nagyon lelkes vagyok! Köszönöm!
Recca!
Eszterem nem szerette az árpamalátát, ezért csak rizsmalátát használtam. Az íze kedvéért teszem bele. Így aztán teljesen közelíti az anyatejet összetételét, ízét és ha akarod állagát tekintve is. (Nagyon kevés kell bele, az én szájamnak egyáltalán nem érződik, de nekik szerintem számít.) Egyébként szerintem nem fontos a maláta, de én azért beleraktam. (Én csináltam rizsnyákot is, meg rizstejet, meg ilyesmiket, anyatejpótlónak, amikor már nem győztem tejcsit szerezni; azoknál fontosabbnak éreztem a malátát, hogy biztos elfogadja. Nagyon beváltak.)

hordozo
 
 


Én azért szoktam malátát tenni bele, mert egyrészt a fermentálási eljárásnak köszönhetően olyan enzimeket tartalmaz, amelyek segítik a gabona megemésztését, másrészt a cukor nagyon fontos a gyerekeknek, ugyanakkor az ember viszolyog attól, hogy cukrozza a kicsi ételét, de maláta formájában még egészségesnek tartom (kicsivel később mazsolával, datolyával édesítek).

Pindi
pindi
 
 


Recca, nagyon érdekes, amit a lisztérzékenységröl irtal, köszi! Ha nem gond elküldtem az irasodat egy ismerösömnek, mert a férje lisztérzékeny és attol tart, h a gyereke is az lesz... Sztem ö sem tudja, h mi ez valojaban...

Jane Goddall fanklub éljen :lol:!


Orsi, nalunk is rendben van a "cucc" a kasaktol, nem fog, szoval hajra :)!
En is zöldséggel vagy gyümivel szoktam keverni, nagyon csuszik.
saara
 
 


Ági,
bár gyakorlati tapasztalatom nincs, de mi is szeretnénk kemencét épiteni. A kacár tanyán kivül még a skanzenban is meg lehet nézni, illetve ott van direkt kemenceépitő tanfolyam is.
Egyszer beszéltem egy kemenceépitővel, aki olyan kicsi kemencéket épit, amiket a mindenféle rendezvényeken kenyérlángos sütésre szoktak használni. 130 ezer pénzért árulja :shock:
Ti kintre vagy a házba szeretnétek?

o
orsko
 
 


Orsi!
Holnap megyünk a skanzenbe, ott lesz a Kacár tanyás Lénárt István is, aki építette ott a kemencéket. Ő vályogtéglázni fog most, és talán lesz még kemenceépítés is külön, de Istvánnal úgyis mindent meg tudunk beszélni. Bennünk már rég érlelődik a kemence, és mostanra teljesen megérett: nem bírjuk tovább kemence nélkül! Sajnos bentre nem tudunk építeni, marad a kert. Azt a kiskemencét már 150e-ért kínálja a fickó egyébként, ismerem. Jópofa képződmény, gyakorlatilag egy átmenet a sütő és a kemence között. Csábító benne, hogy télen is használható szabad téren. Gondolkodom rajta, hogy több kemencét kéne építeni, köztük egy olyat, ami hasonlót tud, mint az. Elkeserít a gondolat, hogy ha lesz is kemencénk, télen nélkülözni kell. Jártunk Balácán, láttunk ókori római típusú kemencéket. Annyira tetszettek, olyan kis buksik voltak!
Indianyó!
A hajmosáshoz a mosódiót Te töröd porrá, vagy port veszel? Ha héjam van, akkor mennyit forraljak mennyi vízben mennyi ideig? És vajon lehet olyat csinálni, hogy előre megcsinálok egy nagyobb adagot és betöltöm valamibe, használom „samponnak”? Vagy nem áll el szerinted? Nekem nincs tapasztalatom mosódióval, de van itthon, kaptam egy zsákkal. Rég szeretnék valami jóval hajat mosni és ez nagyon megtetszett. (A joghurtod is nagyon bevált, imádjuk, köszi mégegyszer!)

hordozo
 
 


De jó lehet egy igazi kemence... Én most vettem a Vaterán egy rokkát, fonni szeretnék megtanulni - meg minden más hasznosat is, egy Kacár-tanyás nyaralás de jó lenne...

Rokka: Nagyon régi, szúette darab, szeretném lúggal lekezelni, majd olajozni. Egy szakember az Auro-féle lúgot ajánlotta (5000 ft 2 liter :? ) de azért a hamulúg csak jobb lenne, viszont a szappanfőzáés után most nem merek csak így beleugrani. Tudtok esetleg valakit ajánlani, aki ért a régi bútorok lúgos kezeléséhez?

Ági :) Nem hiszem, hogy elállna a "sampon", hiszen ez csak víz és szaponin. Én eleve port vettem mosásra (a héj jobban bevált a mosógépben, viszont ez kézi mosáshoz nagyon jó), abból még van. A héjat 2-3 percig szerintem elég forralni, de 5 perc se fog ártani neki.

indianyo
 
 


Indianyó köszi! És mennyi héj kell nagyságrenileg? Nem szeretnék 10szeres mennyiséget használni...

hordozo
 
 


Indianyo, az AURO lugjat ugyan nem ismerem, de pl a vorosfenyo gyantabalzsamukat hasznaljuk. Az nagyon jo! Sokba kerult, de nagy feluletre eleg, mert lehelletvekonyan kell csak felkenni. Szoval lehet, h az a lug is ilyen kiados. Az AURO honlapjan irjak, h mekkora felulet kezelesere jo valami.

Kacar tanyara mindenkeppen erdemes kimenni. Van ott minden:)

Kemencere nekunk is faj mar regota a fogunk, de ide nem fer:(
A Skanzenben - ha jol emlekszem - 16e Ft a 4 hetveges kemenceepito tanfolyam. A Kenderkocban is lehet kapni egy kis fuzetecsket kemenceepitesrol.

Biobaba
biobaba
 
 


Saara, persze ok :) gyerekkel kapcsolatban sztem erdemes lenne felvenniuk a kapcsolatot a coeliakia centrummal (heim pal) - ott mindenre valaszolnak ;)
fanclub :lol:


malatas hsz-ket koszi. mar ertem ;)

Agi, kemence-epites :D majd "szamolj be", milyen, miket suttok benne, hogy szuperal :)

Indi, rokka: ez is de klassz :)

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca
 
 


Ági :) 1-2 héj fél liter vízben elég lehet - az egy fél adag mosáshoz is elég.

Biobaba:) köszi! A viaszokat-festékeket már néztem, ha alkalom lesz rá, onnan fogom beszerezni. Azért ez a lúgos kezelés csiklandoz :wink:
A Skanzen-tanfolyamot is köszi!

Recca :) Na a fonás még hátravan, egyelőre még elméleti tudásom sincs róla :wink: De legalább forog a kereke, az embör gyerekének meg az nagyon tetszik :wink:

indianyo
 
 


Biobaba, Sára

próbáltam üzenetet küldeni, de nem hagyta a babanet... a favorit bicóról, hogy ne itt foglalja a helyet az üzleti élet...
szóval: az eladni kivánt bicó: 28-as váz, 5 éve nagy renováláson esett át, minek következtében ki lett cserélve az első villa, az első fogaskerék (ide váltós került) és a kerekek (szupervékony, de erős felnik, csak aszfaltra való). 3 éve áll, ennek megfelelően simogatandó állapotban van.
Ideális esetben 15 e pénzért szeretnék túladni rajta.
Szerintetek van rá kereslet? Bicikliboltban csak néztek üres tekintettel rám, hogy ki a fenének kell manapság egy favorit....

Amúgy vettem egy újat magamnak, nóném városi, középáras, de szerintem igazán nagy túrára mostanában úgysem megyünk, itthoni errearrára pedig jó lesz. Egyenlőre úgy próbáltam, hogy a kicsi a hátamon, a nagy első ülésben (hátsót még nem kaptam). Működik :)

Ági,
látom ti már jobban beleástátok magatokat a kemence témába :) majd ha mi odajutunk (szerintem jövőre) majd kérhetek tanácsokat, ugye?

o
orsko
 
 


Ha lesz előrelépés kemenceügyben beszámolok, akár sütünk, akár felsülünk. :) Most irány a Skanzen. ;)

hordozo
 
 


Orsi, hirdesd meg itt is: http://apro.bikemag.hu/
Jo lenne, ha tudnal fotokat feltenni az egesz bicajrol, reszletekrol...

Agi, skanzenrol is beszamolhatsz. Nagyon tele volt ma?

Szigeti Sportvarazs a Margitszigeten: irtam, h lesz egy Okosziget elnevezesu reszleg is. Ki is van irva hatalmas betukkel, h Bio- es Sportpiac. Hat vagy en nem tudom, mi a bio v ok:) Valoszinu, h ez lehet az alt. "tudasszint" a dologrol. Persze igy erthetobb, ha a rokonsagunkban se nagyon ertik, h mirol is beszelunk akkor, amikor a biorol mondunk valamit:(

Biobaba
biobaba
 
 


Biobaba :) Mi volt pontosan ott a bio, amivel nem értettél egyet? Sajnos az én rokonságom sincs tisztában a bio szó jelentésével.

Indianyó :) Jó lehet a rokka! Én régebben a szövést gyakoroltam, de már nincs meg a szövőszék. És miket akarsz majd gyártani rajta? Elméletet hogyan gondoltad elsajátítani? Könyvből vagy ismersz valakit?

Orsi :) Esetleg megpróbálhatnád még a vaterán, vagy a teszvesz-en eladni.

Tanulásról jutott eszembe. Nem tudtok vmi jó könyve(ke)t ajánlani, amiből a szövés, fonás, kötés, varrás egyéb "divatja múlt" régi foglalkozások le vannak írva, és esetleg lehet belőle tanulni is?
m_andi
 
 


Andi, az Elfeledett mestersegek a Cser Kiadotol.
Hat pl a cukorkasstand. Meg inkabb egeszsegsatrak voltak azok. A leirasban az volt, h termelok lesznek ott. No, egy arva termelot se lattam arrafele. Hajvizsgalat, meg vercukormeres. Az egyik satorban volt kb 6fele bio keksz. Az volt a biopiac:)

Indianyo, a rokkat szerintem lenolajjal kezeld. Barkacsboltokban arulnak.
biobaba
 
 


Biobaba :) Akkor ez így tényleg lehangoló lehetett. Én is mást vártam volna. Ennyit még akkor is látok, ha bemegyek egy bioboltba.
Könyvet meg fogom nézni! Köszönöm!
m_andi
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?