Yoan,
próbáld meg úgy beletenni, mintha kenguruban lenne. Ha elõször nem is, de hamarosan megszokja és nagyon fogja szeretni.
Kakukkfû,
bocsi.
Hogy mitõl lehetett: a fejés, mint írta Kati a rostos is szerepet játaszhatott, de ezenkívül:
melltatóban alszol éjszaka? Használsz melltartó betétet? Ha meggyûrõdik, akár a pizsama felsõ is, észre sem veszed, pikk-pakk, kopogtat mellgyuszi.
Lehet pl. attól, hogy nem pihentáél eleget (túl sokat neteztél
) Kicsit jobban érezted magad, hú túl vagyunk a nehéz sírós, hasfájós stb idõszakon, aztán már vígan voltál, kevesebb pihenéssel. Erre nagyon kell figyelni. Bizony még késõbb is (8-10 hónapos szopós babánál). Aztán pl. megemeled a babakocsit, tornázol, és kicsit jobban megerõlteted ezeket a részeket. Ezt lehet, hgoy észre sem veszed, csak már a kopogtatást...
Már archívban van, most nincs idõm keresgélni, ha azért akarsz tartalékolni, hogy legyen, akkor hagyd a csudába a fejést, ne kavarj bele a természet rendjébe. Mindig lesz annyi, hogy elég legyen. Sûrûbb mellretétel, néhány tejserkentõ praktika, mint több pihenés, és azt veszed észre, hogy a gyerkõc 1 éves szülinapi tortájának piskótáját is leginkább anyatejbõl készítenéd.
Ha el kell majd menned dolgozni, tanulni mondjuk 4-5 hónapos kora körül, akkor kicsit várj míg teljesen rendbe nem jössz, és megpróbálhatod megint. Bár szerintem az a 10-20 ml nem vmi sok, lehet, hogy nem kellene gyötröni magad, azt az idõt inkább töltsd a kicsivel, szeretgesd, táncoljatok, menjetek sétálni babakocsival, vagy kendõben, ez mind sokkal jobb, mint a ketyerével tölteni az idõt, igaz?
Egyébként itt volt már róla szó, sajnos nem mindenki tudja hatékonyan használni a mellszívókat, márhogy nem mindenkinek váltja ki a tejleadó reflexet. illetve még a kézi fejés sem.
Gyarapodás: a legújabb könyv szerint:
elsõ 3-4 hónapban 115-220 gr, 4-6 hó: 85-140, második félélv: 45-85. Az elsõ hét legalacsonyabb súlyához képest kell számolni.
A hosszt és a fejkörtérfogatot is együttesen kell nézni. Nem csodálkoznék, ha alapból te nem egy 180 centis anyuka lennél, mert azáért ez is számít. Lehet, hgoy viszonylag nagy babát szültél, de az örökletes tényezõk, azért számítanak. Mint ahogy nálunk is, én 176 vagyok, a férjem 183 meg majd' 100 kiló, nem is csodálkoztam, hogy a gyerkõc 3 hóanpsoan több mint 6,5 kiló volt. Most nem is látszik rajta. Szóval, ha jó kedvû, pisis, kakis pelus stb. akkor nincs gond.
Csak esetleg egy lasabban gyarapodó babád van. Örülj neki, az én gyerekem egy pohár víztõl is képest hízni, mi lesz ha kamasz lesz? Mit szólnak majd a lányok?
Kamélia,
töröm a fejem, de semmi okos nem jut eszembe. Mi lenne, ha írnál Ibolynak? Hátha vmin átsiklottunk. Nagyon jó volna látni a babát szopi közben. Megadjam az e-mail címét? Bár a
www.lll.hu oldalon is megtalálod.
Nem használsz vmi új parfümöt, tusfürdõt, nem eszel mostanában fûszeresebben? Nem vagy túl feszült? Minden rendben van a környezetedben? A pároddal nincs veszekedés, vagy vmi ideges légkör? Tudom ezek nagyon szeélyes infok, de ezek is befolyásolhatják.
Még gondolkodom.
Bocsi, hogy hosszú lettem:
Ágci