Sziasztok!
Lányok, ti miket szoktatok készíteni halból?
Nálunk ugyanis gyerekkoromban csak halászlé, rántott hal, és rácponty volt a "felhozatal". Ezeket mind a mai napig imádom is, de ahogy sétálgatok a nagyobb élelmiszer-üzletek tengeri halaspultjainál, azért nem veszek soha semmit, mert nem tudnék mit kezdeni velük.
Van valami gyors és kipróbált recept-ötletetek?
És még egy fontos dolog: ezek szálkamentesek? Ugyanis aki a lábam alatt mászkál a konyhában, õ 15 hónapos, így jó lenne, ha nem lenne sok szálka a halban.
A másik kérdésem nagyon bugyutának hangzik. A gondom az, hogy az én 15 hónapos kislányomról nemrég derült ki, hogy tej- és tojásfehérje allergiás. Vettem neki tojás nélkül készített tésztát, de nem igazán tudom, mit készítsek mellé. Tovább nehezíti a dolgot az, hogy még csak 4 foga van, tehát rágni nem nagyon tud. Valami olyasmire gondoltam, hogy apró, puhára fõtt husi legyen valami szafttal. Ilyen a pörkölt vagy az olaszos sertésszûz (ha valaki nem ismeri, szívesen leírom a receptet, nagyon fincsi), de több sajnos, nem jut az eszembe. Tudom, tudom, lehet kapni mindenféle porokat meg elõre elkészített mártásokat, de én nem igazán szeretem ezeket a "mûkajákat".
Szóval, ha volna valami értékes ötletetek, szívesen venném...
Ha már az édességekrõl (és a palacsintákról) esett szó nemrégiben, mostanában én rakott, csúsztatott palacsintát szoktam készíteni. Lehet, hogy bonyolultnak hangzik, de határozottan gyorsítja a készítést az, hogy csak az egyik oldalát kell megsütni és mivel csak egymásra rakjuk õket, nem kell tekergetni sem.
A receptet a Palancsinták könyvében találtam.
4 tojás sárgáját habosra keverek
5 deka vajjal és
5 deka porcukorral. Felengedem
3,5 deci tejjel, majd elkeverem
8 deka finomliszttel.
A 4 tojás fehérjét habosra verem még
5 deka porcukorral, és hozzákeverem az elõzõekhez.
A szokásosnál vastagabb palacsintákat kell sütni, de csak az egyik felét! Aztán lágy felükkel felfelé egymásra csúsztatom, és mindegyiknek a tetejét darált dióval és porcukorral szórom meg. De csináltam már úgy is, hogy egy diós-egy kakaós volt. Az utolsót a sült felével felfelé kell rátenni a többire.
Elméletileg itt még be kéne rakni a sütõbe átmelegíteni az egészet, de én nem szoktam, hanem azonnal megesszük.
Sziasztok: Laura