Sziasztok Lányok,
már egy ideje olvasgatlak Titeket és így utólag is szeretném megköszönni azt a sok hasznos információt amit megosztottatok egymással a Honvéddal kapcsolatban, és így egyben velünk is, passzív fórumozókkal.
Én is a Honvédban szerettem volna szülni, mivel a dokim ott dolgozott, de mivel június 17-re várom a babát, ezért erről már lemaradtam.
Múlt héten megnéztem a Szabolcs utcai szülészetet és szeretném Veletek megosztani a tapasztalatimat, hátha tudok segíteni azoknak, akik szintén ebben az "átmeneti" időszakban szülnének. Mielőtt belekezdenék, szeretném leszögezni, hogy amit olvasni fogtok az az én saját véleményem (bár próbálok nagyon objektív lenni), úgyhogy mindenkinek ajánlom, hogy menjen el és nézze meg mielőtt döntene, hogy akar-e ott szülni.
A szülészet egy külön épületben van, a főbejárattól kb. még 100 métert kell sétálni a Szabolcs utcán ahol lesz egy mentőbejáró, majd balra található a szülészet. A legfelső emeleten van a szülőszoba. Én bejelentés nélkül mentem, de úgy fogadtak, mintha vártak volna. Egy szülésznő odalépett hozzám és bemutatkozott, majd bevitt a szülőszobákhoz, aztán "átadott" egy kolleganőjének, mondta hogy a Honvédból jöttem és megkérte hogy vezessen körbe. Mindketten végtelenül kedvesek voltak, nem is találkoztam még nagyon ilyennel egészségügyi intézményekben (kivéve persze a Honvédban
.
Az egész szülészet nem túl nagy alapterületen van, úgyhogy ha nagy a forgalom, elég szűkös a hely. Van egy kis előkészítő helyiség külön WC-vel, ott történik a borotválás, beöntés, aztán van egy ún. vajúdó, de csak egy ágyat láttam ott, úgyhoyg azt hiszem, hogy a vajúdás is a szülőágyakon zajlik.
Három "szülőszoba" van, azért az idézőjel, mert nem nevezhetőek éppen szobának, inkább kb. 3x3 méter alapterületű fülkéknek, fallal elválasztva egymástól és fügönnyel leválasztva a folyósótól. Csak egynek van ablaka a három közül. Van bennük egy szülőágy, meg mindenféle műszer.
Aztán van még egy helyiség a folyósó végén, oda viszik a babát fürdetni, illetve ott van hely az apukáknak is. Az apukák bent lehetnek a szülésnél is, bár annyira picike az a helyiség, hogy maximum megállhatnak a sarokban, mozgásterük nem nagyon lesz, ráadásul nagyon meleg van és sötét, úgyhogy az "ájulós" apukáknak nem egy leányálom.
A gyermekágyas részlegre nem tudtam bemenni, mert nem lehet látogatni, de a szülésznő elmesélte, hogy milyen. Ha jól értettem, 3 ágyas szobák vannak, és 3 ágyhoz tartozik egy vizesblokk.
Van baba-mama szoba (2x3 ágy, ha jól emlékszem), de nincs 24 órás rooming-in, éjszakára mindenképpen elviszik a babát, de kb. reggel 6-tól este 11-ig a mamákkal lehetnek. Viszont ha nincs hely a baba-mama szobában, akkor "normál" szobába kerül az anyuka addig, amíg nincs üresedés, és akkor csak 3 óránként hozzák szoptatni. Továbbá nem ajánlják a baba-mama szobát a császárosoknak sem.
Amíg nem indul meg a mama teje, addig a babák tápszert kapnak cumiból, azt sajnos nem tudom, hogy lehet-e kérni, hogy ne kapjon pótlást. Ha a mamának sok a teje, azt leadhatja, és éjszakánként azt kapja a baba, de azt is cumiból.
Hát ennyi amit tudok a Szabolcs utcáról, de tényleg ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg a saját szemével mielőtt döntene, nagyon kedvesek az ott dolgozók, úgyhogy érdemes bemenni.
Jó babázást és babára várakozást mindenkinek!
Üdv.: Zsófi