No, még valami, aztán eldugulok
Most, hogy végre megszabadultam a szénhidrátzabálási kényszeremtől, már bírok zöldségeket is enni, és ennek nagyon örülök. És van egy jó görög receptgyűjteményem, és most ezeket kívántam meg belőle (és szóljatok, ha kell valakinek a receptgyűjtemény, hetvenvalahány oldal, és szerintem elég jók, mármint amiket megcsináltam belőle, azok olyanok, mint amiket G.o-ban ettem. Ezeket még nem próbáltam):
SÜLT FETA
(FETA PSZITI)
A feta eredetileg görög juhsajt, a görög vidék kedvelt és köznapi étele, amit majdnem minden étkezésnél a főételek mellé kísérőül fogyasztanak. Magyar szájíznek jobban megfelel más ételben való felhasználása és nem meleg, főtt étel kísérőjeként. Nagyon finom kisütve is, melynek egyik formája a következő.
Elkészítés:
Vágjuk ujjnyi vastag szeletekre a nem túl puha feta sajtot. Vágjunk alufóliából megfelelő nagyságu lapokat amikbe belecsomagolhatjuk a sajtszeleteket. Ezután a fetaszeletek mindkét oldalára csorgassunk olívaolajat, borsozzuk, szórjuk meg oreganóval és kevés piros csemegepaprikával, vagy ha nincs otthon oreganónk, szórjuk meg görög fűszerkeverékkel. Tegyünk minden szeletre karikára vágott vöröshagymát, majd csomagoljuk be egyenként a szeleteket az alufólia lapokba és tegyük forró sütőbe.
Körülbelül 15 perc múlva kinyithatjuk az alufólia lapok tetejét és még addig hagyjuk amíg kissé a sajt teteje megpirul.
Friss barna kenyérrel, görög salátával és olívabogyóval tálaljuk.
TÖLTÖTT ZÖLDSÉGEK
(GÉMISZTÁ)
A sütőben sült töltött zöldségek nagyon kedvelt ételnek számítanak nyáron Görögország minden vidékén.
Hozzávalók:
8 nagy, érett paradicsom
4 nagyhasú paprika
4 kövér, lila padlizsán (elhagyható, több paprikát kell tenni)
rízs (minden zöldségre egy púpozott leveseskanál rízset kell számolni)
2-3 lila hagyma (apróra vágva)
egy marék apróra vágott (dörzsölt ha szárazról van szó) zöldmenta
csipet só
só, bors
olívaolaj
150 gr fetasajt (morzsolva)
3-4 krumpli
Elkészítés:
1. A zöldségeket megmossuk, megtöröljük majd behelyezzük a tepsibe egymás mellé, hogy megtapasztaljuk hány zöldség is fér el békésen egymás melett. Ezekután levágjuk a paprikák és paradicsomok tetejét sapkaszerűen a szárral együtt, a padlizsánból pedig az oldalán vágunk ki sapkaszerűen egy darabot. A sapkákat félretesszük de úgy hogy tudjuk melyik hova való. Egyenként minden zöldséget kiürítünk, vagyis egy éles késsel óvatosan belül a belsejüket elválasztjuk a héjtól, majd egy kiskanállal a belet kikaparjuk. A paprikák magját eldobjuk míg a paradicsom meg a padlizsán belsejét összemixeljük. A legjobb ha a paradicsommagokat is kidobjuk, de ha az egész paradicsombelsőt turmixoljuk úgy is nagyon finom.
2. Az apróra vágott hagymát megfuttatjuk egy kevés forró olajon, majd a rízset is picit megkapatjuk a hagymával együtt, majd ezeket hozzáöntjük a felturmixolt zöldségbelekhez (dietásabb ha egyenesen összekavarjuk anélkül hogy olajon megfuttanánk is valamit). Ízesítjük a vad mentával, oreganóval, sóval, borssal és annyi vizet adunk hozzá ha kell (ha nem voltak elég "levesek" a zöldségek) hogy jó sűrű masszát kapjunk. Ebbe belemorzsoljuk a feta sajtot, de ez is elhagyható, böjtös napokon ez Görögországban kedvelt étel, akkor meg feta nélkül készítik.
3. Mikor a tölteléket ízesítettük, jól összekavartuk, elkezdjük egyenként megtölteni a zöldségeket, vigyázva hogy mindegyikbe egyformán jusson körülbelül 3/4-ig a töltelékből. A sapkákat ne keverjük össze, egyenként töltsünk és fedjünk be minden zöldséget. Ha marad esetleg pici töltelék és nem fér sehova, nyugodtan lehet a tepsibe önteni a zöldségek mellé.
4. A krumplikat megmossuk, hámozzuk majd vastagabb darabokra vágjuk (egy tojás nagyságú krumplit kettőbe, max. háromba) majd megsózzuk, borsozzuk, oreganózzuk. A krumplidarabokat beszúrkáljuk a zöldségek mellé és köré, úgy hogy minden szabad helyet elfoglaljanak.
5. Mikor a megtöltött zöldségek fényesen és vidáman mosolyognak vissza ránk a tepsiből, lelocsoljuk őket olívaolajjal úgy hogy mindegyikre, és a krumplikra is kerüljön. Minden zöldség tetejét egyenként még megsózzuk és megszórjuk morzsával.
6. 200 fokos sütőben körülbelül egy órát sütjük, addig amíg a sapkák jól megsülnek ropogósra. A paradicsomok sok vizet fognak ereszteni, ezért az elején éppen csak annyi vizet kell a tepsibe tegyünk hogy ne süljenek oda az alapanyagok.
Megj.:
Nagyon finom hogyha a töltelékbe teszünk fenyőmagot vagy akár mazsolát is. Ekkor értelemszerűen nem teszünk a töltelékbe fetát. De lehet a töltelékbe mixelni még egy cukkinit is (ne többet mert megváltoztatja az ízét az ételnek), egy répát, petrezselymet.