Na csajok, ez aztán szép sztori!
Hát nem tom.
Én is bajban voltam, mert nekem semmit nem mondott az orvosom (gondolom, mert doki vagyok én is) és nem adódott alkalom, h. rákérdezhessek.
Végig hezitáltuk a 9 hónapot, h. mi legyen, aztán hallottunk egy fülest, h. a terhesgondozással együtt szokott egy 100-as lenni a szülés (lehet, h. nem igaz, máig nem tudom! Lara, nektek mondott már vmit?).
Kb. kiszámoltuk, h. szülés után adunk 60-at.
Erre a csöppöm bekavart, és így a dokim által leszervezett dokinál szültem.
Ott álltunk meglőve, h. most akkor mi legyen!
Végül a szülésznőmet kérdeztem meg, h. mit tegyünk, de ő sem tudott mit mondani, csak azt, h. a pótdokim kb. 40-et szokott kapni.
Így végül az, akinél szültem, kapott 40-et, a szülésznőm 20-at és a saját dokimnak is adtunk egy 20-ast.
Elég érdekes volt, mert mind a két doki igen segítőkész volt a gyerekágy alatt, mindketten látogattak, de a sajátom a boríték után is!
Mondjuk ő kifejezetten meglepődött, h. kapott. De neki mindenképpen akartam adni vmennyit, mert elég sok mindent köszönhetek neki (pótdoki leszervezése, különszoba, gyerekágyon való beajánlás és bemutatás stb.).
Aztán azóta is ezen gondolkodom, h. vajon jó volt-ez így?
Nem sértődött-e meg a szülész, mert esetleg többre számított.
Vajon megbeszélik-e egymás közt, h. ki mennyit kapott?
Ha igen, akkor nehogy a saját dokim esetleg rossz szájízzel fusson majd neki a következő szülésemnek (azt már tényleg nála szeretném), mert esetleg ő keveslené ezt az összeget.
Vagy esetleg, ha a másikhoz kerülök megint véletlenül és ő kevesellte, akkor mi lesz?
Szóval szerintem tisztább ügy, ha megmondják, h. mennyit kérnek, mert akkor tudod, h. mire számíts, max. ha nem akarod kifizetni azt az összeget, elmégy máshoz!
De a legtisztább ügy az lenne, ha nem zsebbe, hanem az intézetnek kellene fizetni, az ellátás szintjének megfelelően.
Az ellátás szintjén nem azt értem, h. a profnál v. a rezidensnél szülsz-e, hogy nem indikálnak császárt, mondván dögöljön meg, ha nem akar fizetni, hanem azt, h. ha extrákat akar az ember, az kerüljön többe (külön szoba, saját szülésznő, választott doki, De akkor tényleg kapd is meg, amit szeretnél! Tehát, ha pl. vízben szeretnél szülni, akkor a doki ne rángasson ki az utolsó pillanatban és kényszerítsen fel a szülőágyra, mert az neki kényelmesebb, hanem alkalmazkodjon hozzád!).
És ne legyen ilyen, h. ha nem adod meg a főorvos által elvárt összeget, akkor attól kelljen tartanod, h. betart neked szülésnél!
De az, h. a tarifát burkolt fenyegetéssel együtt mondják, azért az durva!!!!
Dimet, szerintem is keress másik szülészt!!!!!!
De másik intézetet is! A szülés maximálisan bizalmi dolog és jelentősen tudja hátráltatni a lefolyását, ha nem bízol a dokidban, v. tartassz a körülményektől!
És szerintem szülésznőt is válassz! Olyat aki szimpatikus és végig veled van.
Vagy dúlát! Már, ha a választott intézetben megengedik, h. a párodon kívül más is bemenjen szülésnél.
Egyébként a konkrét kórházi hozzáállásról szerintem a dúlákat kéne megkérdezni, mert nekik van összehasonlítási alapjuk, hiszen évente több száz szülésen vesznek részt és kívülállóként tudják figyelni a személyzet hozzáállását!