Sziasztok!
Macsek!
Hát igen, ez az, amikor mama tervez...
És a ritkábban méricskélés tényleg jobbat tesz az idegeknek
Kakukkfû!
Azon kevés alkalmakkor, amikor fejtem, akkor én is többszörre gyûjtöttem össze egy lefagyasztandó adagot. Sose tudtam könnyen fejni, úgyhogy ki nem öntöttem volna egy csöppet sem.
Megpróbálhatod Emmát áttenni a másik cicire, ha bealszik, így fönntarthatod az érdeklõdését. De egyébként teljesen normális, amit csinál. Nem annyira az éhség az oka, inkább mamára vágyik
Fog majd másképp meg többet is aludni. Tényleg próbálj meg nappal pótolni kicsit, ha nem is alvást, legalább pihenést.
Gombóc!
Tudom, hogy nem egyszerû, de NYUGI! Nagyon ügyesek vagytok, le a kalappal a kitartásod elõtt, és nagy gratula a szopihoz!!
Cumisüvegbõl könnyebben jön a hami, ezért általában abból többet esznek, mint cicibõl, de nem azért, mert a cicizés a kevés, hanem mert cumiból hajlamosabbak túlenni magukat. Mi a helyzet a pisis-kakis pelusokkal?
Ha alszik, nem kell felébresztened. Hacsak nem kissúlyú, koraszülött vagy besárgult babáról van szó, nyugodtan hagyatkozhatsz a baba jelzéseire. Eleget evés: a babát figyeld! Ha megvan a megfelelõ számú pelus, akkor valszeg elég volt a bevitel
És az nagyon-nagyon jó, hogy ha gyakrabban kér enni!! Így több inger éri a cicit! Ha gyakran szopiztok, nem valószínû, hogy lecsökkenjen a tejecske mennyisége. Viszont beállhat egy reálisabb szintre, mert így tényleg a baba szabályoz. Az elején lehetnek ilyen nyugtalanabb napok, amikor nem alszik meg nagyon gyakran akar szopizni (akár óránként is), de hát ez most neki is új, be fog majd állni a dolog!
Fejés: tényleg figyelj a csomókra, viszont ha rendesen szopizik a lurkó, és nincs különösebb okod rá, akkor nem szükséges fejni.
És nagyon ügyelj a helyes mellrehelyezésre!!
Meglátod, menni fog!!!!
Bringa!
Igény szerinti szopi: hát mert így van berendezve az ember gyereke
Vagyis a tejecske nemcsak étel, hanem ital, mamaillat, mamaíz, biztonságigény is! Ezek meg ugye nem olyan dlgok, amik szabályozottan törnek rá az emberre.Ráadásul a babáknak az odabenti folyamatos tápanyagellátásról kell berendezkedniük a szakaszosra, hát ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Szóval valójában a gyakori, "összevissza" szopi a természetes. Természeti népeknél nézték, ahol ugye egyrészt meztelen a felsõtestük, másrészt meg egész nap hordozzák a babákat, akik így teljesen maguk szabályozzák a szopikat, hogy átlag 24 percenként szopiztak a babák.
Másrészrõl nemcsak az élettani háttere a fontos az igény szerinti szopizásnak, hanem a lelki oldala is. Az õsbizalom kialakulása szempontjából nagyon fontos, hogy NE próbáljuk bármiféle rendre szoktatni, hanem az õ jelzései szerint reagáljunk, mert így tanulja meg egyrészt azt, hogy a külvilág jó, másrészt meg azt, hogy saját magában is bízhat, hogy a jelzései figyelemre számíthatnak.
Nem említve azt, hogy a késõbbi helyes étkezési szokásokat is ezzel alapozhatjuk meg, hiszen az az egészséges, ha akkor és annyit eszünk, amikor és amennyire éhesek vagyunk, nem pedig ha külsõ ingerek (pl. kajaidõ) határozzák meg a táplálékfelvételt.
Ehhez kapcsolódik az, hogy a tejecskének és a szopizásnak fájdalomcsillapító, nyugtató hatása is van, tehát természetes vigasztalásként szolgál stresszes vagy fájdalmas helyzetekben. A közkeletû vélekedéssel ellentétben szopival NEM lehet bánatevõvé tenni a gyerkõcöt, ha pl. fájdalomcsillapításként használjuk, hiszen ez pont erre (is) van kitalálva. A bánatevõség akkor alakulhat ki, ha már olyan személyhez nem köthetõ dolgokhoz kapcsolódik, mint pl. a teás cumisüveg vagy a szilárd kaják.
Éjszakai evés: csatlakozom Ágcihoz, ez tényleg hülyeség, hogy a napirendnélküliség miatt kel. Egyrészt napközben sokminden elvonja a figyelmét, éjjel a szopira tud koncentrálni. Másrészt kinyílt a világ, nehéz feldolgozni a sok ingert. Harmadrészt pedig mamára vágynak
Napirend: itt egy kis félreértés van, ti. valóban biztonságérzést ad, és KELL is a rendszer (nyilván rugalmasan), de NEM a szopiban, annak lényege a "rendszertelenség"
Hanem pont azokban, amiket írtál: esti fürcsi, masszírozás, esetleg éneklés, de. pl. séta, ilyesmik. De ez is hónapok kérdése ám, mire kialakul, sõt! A szilárdat is kínálhatod kb. uazon idõben, mondjuk plusz-mínusz 1-2 óra eltéréssel, pl. mindig dél körül, vagy kora délután.
Na, most már csak legyen, aki végigolvassa, úgy belendültem
Pele