Tamina!
Én úgy tudom, hogy Bp-en három helyen csinálnak ilyen genetikai tanácsadást, érdemes lenne a többirõl is tájékozódni, mert azokról én sem tudok semmit!
Én a Sch-M-be a korom miatt (2 hét múlva 35 éves leszek, 20 hetes terhes vagyok) kerültem, egyébként minden eredményem (nyakredõ, AFP, B-HCG, genetikai UH) jó lett - lehet, hogy akiknél más eredményeket mérnek, azoknál kicsit más az eljárás, de ezt nem tudom!
Tehát: beutalóval lehet menni, amit a nõgyógyász ír. A kházban a 3. emeleten, a lépcsõtõl jobbra kell fordulni és sorszámot húzni a rendelésre. Elõször ún. adadfelvételre hívnak be, a kért adatok: név, szül hely/idõ, anya neve, foglalkozásod, kispapa neve, szül éve, foglalkozása. Hány éve vagytok együtt, házasságban éltek-e (ezt pld. nem értem, miért olyan fontos), van-e gyereketek, szülõk, testvérek egészségesek-e, hanyadik terhességed ez. Ennyi. Lehet, ha van betegség, azt részletezik, de nálunk nem volt egyéb kérdés. Ezután ismét ki kell menni várakozni. Adnak két papírt, hogy olvasd el. Az egyiken az áll, hogy mi a chorionbiopszia ill. az amniocentézis vizsgálat lényege (két-két mondatban), milyen rizikói vannak (esetleges vetélés, ritkábban hamis eredmény) és mennyi idõ múlva lesz eredmény (ch-nál 12-14 MUNKAnap, amnionál 3-4 hét), illetve hogy kb. 2 hét pihenésre/kíméletre lesz szükség a beavatkozás után. A másik papíron az áll, hogy mit kell a kórházba vinned a beavatkozásra (elõttte való este kell befeküdni, délelõtt csinálják, du. mehetsz haza).
Mikor bekerültünk a dokihoz (aki egyébként nagyon kedves volt, csak nagyon gépies) nagyjából szó szerint azt mondta el, ami a papíron állt, majd megkérdezte, igen-e vagy nem. Nagyon meglepõdtem, mert arra számítottam, hogy feltesznek személyre szabott kérdéseket, számolnak egyéni kockázatot, szóval, hogy tanácsot adnak. KÉrdeztem, hogy lehetséges-e elõször részt venni az UH-n és utána dönteni (aki igent mond, az uis részt vehet egy UH-n, amirõl azt hittem, részletes). Azt mondta, ez az UH csak arra szolgál, hogy megnézzék, él-e a terhesség. De az én babám már egy hónapja mozog, úgyhogyt ezt tudtam
Akkor megkérdeztem, nem akarja-e látni a leleteimet - csodálkozott, hogy nálam vannak (AFP, UH), de elkéret és megnézte, azt mondta, jók és hogy ennél részletesebb UH-t sehol sem tudnak csinálni. Azt mondtam, hogy ezek alapján én sokkal nagyobb kockáézatát látom a vizsgálatnak, mint amennyi esélyét a beteg babának és nem kérem az vizsgálatot. Ezek után mondta el, hogy ezekkel a vizsgálatokkal 9 féle genetikai megbetegedést tudnak szûrni, a maradék 30ezret nem, és hogy szerinte se túl indokolt, hogy aggódjak. És hogy máshol 38 év a korhatár, nem 35. Akkor aláíratták, hogy nem kérem a vizsgálatot és kész! SZóval, én ezt tanácsadûásnak kevésnek találtam, mert aki semmit nem tud ezekrõl a betegségekrõl, vizsgálati módokról, annak is kevés, én meg nmagyon utánaolvastam - hát, nekem sem mondott semmi újat és igazából nem is segített a döntésben.
REmélem, segítettem ezzel! De szívesen elolvasnám én is, hogy másutt hogyan zajlik egy tanácsadás, hátha más vagy részletesenbb! Úgyhogy, akinek van tapasztalata és ideje rá, írja le, kérem!
És mindenkinek (persze magunknak is
!) tökéletesen egészséges babát és aggódásmentes terhességet kívánok!
Márti