Krissi
Ezeket a recepteket egy Bigacsiga által megadott oldalról szereztem. Igaz kenyérsütõhöz valók, de én errõl az oldalról sütöttem a kakaós csigát gép nélkül és finom lett.
Kalács (alaptészta)
Hozzávalók: 1 1/2 kiskanál szárazéleszto, 20 dkg finomliszt, 20 dkg rétesliszt, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 3 evokanál tejpor, 1 mokkáskanál só, 3 dl langyos víz.
A hozzávalókat a kis dagasztóedénybe töltjük, és a SWEET BREAD programot indítjuk el. MANUAL üzemmódban a kész tésztából hagyományos fonott kalácsot készíthetünk.
Foszlós fonott kalács
Hozzávalók. 7 g szárazéleszto, 50 dkg finomliszt, 7 dkg vaj, 1 tojás, 2 evokanál tejpor, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2,5 dl langyos víz. A megkenéshez: 1 tojássárgája, 2 evokanál tej.
A nagy dagasztóedénybe beletöltjük a hozzávalókat, és SWEET BREAD, MANUAL programon elkészítjük a tésztát (kb. 2 óra). Amikor jelez a gép, hogy elkészült, és megkelt a tésztánk, lisztezett gyúrótáblára borítjuk, és 3 egyforma cipót formálunk belole, majd mindháromból egyforma vastag rudat hengergetünk. A három ágból copfot fonunk. Legjobb olajjal kikent magas falú tepsiben, cserépedényben sütni, vagy olajjal kikent sütolemezre tenni, megkenni tojássárgájával, majd 6 cm széles aluminiumfólia-csíkkal körülvenni a fonatot, hogy csak fölfelé nojön a tésztánk. 15 percig pihentetjük, közben a sütot elomelegítjük közepes hõmérsékleture (gázsütonél 4-es fokozat). 40 percig sütjük, 30 perc után alufóliával letakarjuk. Az ügyesebbek próbálkozhatnak négyes fonattal is. Ilyenkor 2 egyforma vastag 60 cm-es rudat formálunk. Az egyiket vízszintesen a gyúrótábla közepére fektetjük, a másikat középen keresztülvetjük és áthajtjuk rajta, igy négy ágat kapunk. Mindig a jobb oldali hármat fonjuk: a bal oldali egy ágat alulról hajtjuk közé.
Húsvéti koszorú
Hozzávalók: 1/4 csomag friss éleszto (kb. 1 dkg) vagy 1 1/2 kiskanál szárazéleszto (3 g), 40 dkg finomliszt, 1 evokanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 1 evokanál tejpor, 5 dkg margarin, 2 tojás, 2,5 dl víz.
Az élesztot a dagasztóedény aljára szórjuk, ráöntjük a lisztet, a sót, a cukrot, a margarint, a tejport, a másfél tojást (a maradék fél tojást a tészta megkenéséhez félretesszük) és a langyos vizet. Elindítjuk a SWEET BREAD, MANUAL programot. Ha a tészta kész, kivesszük a dagasztóedénybol, és lisztezett gyúródeszkán két egyenlo hosszú hengert sodrunk belole. Egymással keresztezve összefonjuk oket, majd körbetekerjük, és a fonat végét úgy illesztjük, hogy koszorút kapjunk. A koszorú egy-egy fonatába kifújt tojásokat ültetünk (olajjal bekenve), ezzel kelesztjük még kb. 10 percig, majd megsütjük. Ha kész a kifújt tojást kivesszük, és színes, festett húsvéti tojásokat teszünk a helyére.
Gyümölcsös kalács
Hozzávalók: 2,5 dkg friss éleszto, 50 dkg finomliszt, 2 tojás, 12 dkg cukor, 1 kiskanál só, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 evokanál tejpor, 1 dl tej, 1,5 dl langyos víz. A 10. sípszó után: 10 dkg rumba áztatott mazsola, 5 dkg durvára vágott fehérmandula, 5 dkg kandírozott meggy (vagy 5 dkg színes zselécukor).
Az élesztot egy bögrébe morzsoljuk, 1 dl langyos tejjel és két kiskanál cukorral simára keverjük. A nagy dagasztóedénybe töltjük a lisztet, a cukrot, a két tojást, a langyosra hutött olvasztott vajat, rászórjuk a tejport, ráöntjük a langyos vizet meg a cukros-tejes élesztot. Elindítjuk a SWEET BREAD programot. A második dagasztás után, mikor jelez a készülék, hozzáadjuk az adalék anyagokat
Mikoo
Nagyon döglödik a topic sajnos.
Lonch