Zsanett,
kérdeztél a jelzésekről. Hát régen az volt a bevett szokása a Szófiának, hogy "hőbörgött" ha pisilnie kellett. Amikor azt írtam, hogy kezd újra jelezni, akkor még úgy volt, hogy kezdett újból "hőbörögni". Aztán ennek a fajta jelezgetésnek is hirtelen vége szakadt. Viszont csinál mást, amiről - ha a földön van - szinte mindig felismerni, hogy most pisi lesz. Arról, hogy hanyatt, vagy oldaltfekve pisiljen, teljesen leszokott, csak hason pisil, és ezt úgy csinálja, hogy amikor pisilnie kelle, akkor felemeli kezét-lábát és a hasán "hintázik", mintha ki akarná préselni magából minél hamarabb a felesleget
Van egy olyan érzésem, hogy ez nem jelzés a külvilág felé, hanem csak úgy magának csinálja, de mindenesetre működik. Ölben persze szinte alig jelez, illetve néha van valami halvány mocorgás, morgás, de ez nem mindig egyértelmű. Kaka tegnap megint volt egy kicsi a pelusba (idén ez a negyedik kakis pelus!), mert a fogzás miatt hirtelen nagyon erős hasmenése lett, és valahogy becsúszott.
Nálunk a négykézláb még nem megy, csak a kommandós-jellegű lapokúszás, de az nagyon
Most amúgy a fogzási nehézségek miatt pár napig nem akartam macerálni a bilizéssel, így szinte egész nap pelus volt rajta, de olyan kis bágyadtka volt szegénykém, hogy látszólag nem is bánta. Nem tudom, írtam-e tegnap, de úgy néz ki, hogy egyszerre négy foga jön felül...
Ma mindenesetre már nem volt lázas, és kicsit több kedve volt játszani is, úgyhogy újból elkezdtük a bilizést, s nem nagyon esett ki a korábbi ritmusból.
Mindenkitől kérdezem: Szófia (az elmúlt pár nap lázas, nyűgös félfogsor-növesztős állapottól eltekintve) éjszaka már kb. 3 hete egyáltalán nem pisilt pelusba, csak a bilibe. Az este ráadott pelus mindig szárazon került ki alóla reggel. Kacérkodom a gondolattal, hogy nem adok rá pelenkát. Szerintetek? Picit félek azért tőle, mert ha véletlenül mégis becsurog egy kis pisi, nem biztos, hogy azonnal észreveszem, s akkor esetleg megfázhat...
Orsko,
írtad ezt a somogyi falus történetet. Ezzel kapcsolatban jutott eszembe, egy volt kolléganőm mesélte nemrég, hogy az ő nővérét (aki most harmincegynéhány éves) fél éves koráig pelenkázták csak a szülei, utána -mivel nagyon jól érthetően jelét adta mindig a pisilhetnékjének, kakilhatnákjának- ugyanazzal a bilifölétartós módszerrel, amit mi is alkalmazunk, pisiltették és kakiltatták otthon a babát, s csak elmenetelkor adtak rá pelust, egy éves kora után pedig már akkor sem. Ez ha jól tudom, Várpalotán történt (Veszprém megye), ami annyira nem is vidék. Ezt a történetet mesélgettem eddig mindenkinek, aki a biliztetést új hóbortként könyvelte el magában. Biztos volt még számtalan ehhez hasonló eset az országban.
Réka,
a sss, illetve cssss hangot én is nyugtatásra használom, úgyhogy mi a pssszzzz hangot használjuk a pisihez. Sokak szerint ez később probléma lesz, mert közösségben általában így csöndesítik a gyerekeket, de szerintem mire Szófia közösségbe kerül, addigra rég el is felejti, hogy babakorában erre a hangra pisilt
Viki (a 30 hetes Szófia mamája)