Az 5,1 önmagában nem sok, de igazából diétáznod kellene, és ha már elkezdted, akkor lenne jó nézni, szerintem leginkább reggeli utáni értéket (merthogy az szokott a legrosszabb lenni). Diétával nem fogsz ártani magatoknak, úgyhogy én a helyedben csinálnék egy 160-180 g-os diétát (150 alá ne menj). A 8,0 egyébként nem nagyon rossz a terhelésre, de nem is jó jel, és tovább romolhat, főleg, ha nem diétázol.
Azért érdemes mindenképp diétázni, hogy a hasnyálmirigyed terhelését csökkentsd. A terhesség alatt olyan hormonok termelődnek, amik az inzulin hatékonyságát rontják, tehát a terhesség előrehaladtával egyre több inzulint kell termelnie a szervezetnek, hogy fenntartsa a normális vércukorértéket. És az már látszik ebből az eredményből, hogy a hasnyálmirigyed valószínűleg kezd kimerülni. Ezért érdemes vigyázni rá , és inkább elküldeni szabira egy kicsit.
Ha nem tudod, hogy csináld a diétát, szívesen segítenek itt. (Én most nem leszek 3 napig). Kell hozzá szénhidráttáblázat és mérleg. A lényeg, hogy egyszerre kevés szénhidrátot egyél, és egy nap 5-6 étkezésre oszd el az adagot. Pl 170 g-osnál: reggeli (7körül!) 40, tízórai (10 körül) 20, ebéd (dél körül) 50, uzsonna (3 körül) 20, vacsora (6 körül) 40.
Semmi cukor, méz, fehér liszt. Ami jöhet: zöldségek, legtöbb gyümölcs, rizs, krumpli, gabonafélék, (előnyben a hántolatlan), tejtermékből leginkább a savanyítottak, és különösen a túró és a sajt, mindenféle hús és tojás. A szénhidráttartalmát mindennek bele kell számolni, különösen a gabonafélék, gyümölcsök és magasabb CH tartalmű zöldségek (pl répa) esetében.
Reggelire semmiképp ne egyél gyümölcsöt, ne igyál tejet, mert az gyorsan emeli a cukrot.
Most nincs több időm, de remélem, ezzel a kaotikus leírással is tudsz kezdeni valamit. Keddtől megint itt leszek. Ja és itt a neten találsz CH-táblázatot pl a kcal.hu-n. Sok sikert!