Új privát üzeneted érkezett!

Indi, te egy zseni vagy! :) Ma előadtam egy patikában a bőrgyógyászos-ekcémás sztorit, és kaptam 300g lanolint! (Így is vonakodtak, meg nem hitték el, hogy én azt akarom, meg kifaggattak, hogy mit kezdek azzal a ragaccsal, de a végén csak kiadták.) Hálás köszönet! :)

Pindi
pindi
 
 


Sziasztok!

Régóta olvaslak titeket, próbálok eligazodni a mosható pelenkák tengerében. Kisfiúnk május végén születik, és úgy döntöttünk, mosható pelust szeretnénk használni vele.
A prefold pelus tetszik legjobban írásaitok alapján. Igazándiból már van is itthon BM minta darabunk, csak hát az a bajom vele, hogy nem bio. Tudtok esetleg valamilyen internetes helyet, ahol lehetne olyan mull, flanel vagy frotir pelenkát venni, ami bio, és tudnék belőlle prefoldot varrni?
Igazándiból melyikből érdemes egyáltalán? Mi a különbség köztük? :oops: Már funkció tekintetében.
Illetve még egy kérdés. :D Szerintetek 2,5 éves gyereknél érdemes váltani textilre? Nagyon gondolkodom rajta.
Bocsi, hogy ismeretlenűl ennyi kérdést zúditottam rátok! :oops:

Indi nagyon szépek a kötéseid, be.bea neked pedig a keresztszemeseid. Ugye te ugyanaz a be.bea vagy?

KépKép
KépKép
fioona
 
 


Pindi :):):)

Szia Fioona! Nos, azt gondolom, hogy a nem bio mosható is fényévekkel kevesebb terhet jelent a természetnek, mint az eldobható... így egy nagylánnyal is mindenképp érdemes, neki nem is kéne olyan sok pelus - gondolom - mi legalábbis napi 5-6 pelussal elvagyunk, ha csak a pisit nézem. A kaki persze más tészta, szerencsés esetben egybe megy :wink:

A Kék Pandában van időnként organikus flanell és frottír is - utóbbival az a baj, hgoy elég durva, ritka szövésű és a mosás során még durvul és ritkul, sajnos nem ugyanaz a biofrottír, mint amiből a Popolini nadrágpelus készül (az nagyon finom anyag!)

Én nadrágpelus-párti vagyok.
Köszi :)

indianyo
 
 

 
 

Köszi a gyors választ!

Nézegettem én is Kék Pandát, sajna most nem találtam olyat. :(
Viszont akkor rájuk szólok telefonon, lesz e.
Ha nem kapok, akkor is eldobható lesz, ebben már döntöttem! :wink: Csak szeretném, ha minnél több szempontból is a legjobb lenne. A nadrágpelusnál viszont olcsóbb lenne varrni.
Napi 5-6 pelcsi megy el nálunk is. Gondolkodom még a Onesize peluson is. Ha azt veszek, biztos, hogy nem bírom ki, hogy ne adjam a lányra. :D 13 kiló, de nagyon karcsú, sztem jó lenne rá.
Később meg a tesó használhatná. remélem lassan bilizik a drága Kíváncsi vagyok, mit fog hozzá szólni!

Még egy kérdés, ami közben eszembe jutott. Ezúttal a gyapjú külsökről. A Kék Pandába kaphatók közül, melyik miért jó? Gondolom mindkettőnek van előnye, hátránya a másikhoz képest.

KépKép
KépKép
fioona
 
 


Gyapjúkülső: A gépi kötöttet én nem próbáltam, nem tudom, mennyire jó - kézikötés-párti vagyok :wink:

A patentos gyapjú nagyon finom dolog, de elég drága és több méret kell belőle - ez a hátránya, előnye, hogy ugyanúgy lanolinozható, mint a kézzel kötött, így nem ázik át, bár a combnál a pamut szegés esetleg átázhat, oda extra lanolin szükséges.

Nekünk Popolini és Monapel egyméretű pelusunk van, én esküszöm rájuk. Igaz, a saját gyártmányaimra is :)

Ezek a márkák nekem azért is fontosak, mert itthon készülnek, elletétben a például a kínai gyártásúakkal.

indianyo
 
 


Indi, a popolini magyar pelus???? nemstudtam
orsko
 
 


Orsko,

popolini nem magyar, de van magyar gyára Szombathelyen, és az itthon forgalomba kerülő pelusok ott gyártódnak :)

Csilla
csillahbabe
 
 


Csilla, köszi :)

Érdekes, hogy amikor kb 3 éve elkezdtem a textilezést, még nem is hallottam a prefoldról. Volt a tetra, és a nadrágpelenkák.
Egyébként, mivel azt szoktam meg, nekem a tetra is működik. Pl az éjjeli csomag: két tetra két ágnesbetéttel, BM külső rája.
orsko
 
 


Fioona, ha olcsón szeretnél kijönni, akkor a Monapel lenne a legjobb, azt a nagyra is rá tudod adni most, utána meg a kicsire végig. Bár én nem igazán szeretem a Monapelt, a mai fejemmel - ha tehetném - talán a Lotties tendyjét venném, ami frottír és bio. Ez a monapelnél drágább, de a Popolininél olcsóbb sokkal. Bár nem tudom, hol készítik (talán Németo-ban, nem itthon, az biztos.)
És inkább a külsőn spórolnék azzal, hogy magam kötöm. (Persze ha tudsz varrni, az más, én nem tudok...)

Pindi

Igen, a Bambino kínai, mérgelődtem is, hogy ezt nem néztem meg, mielőtt megvettem... :(
pindi
 
 


Fioona...nekem 2éves lesz május végén a lányom, és bilizik, igaz néha sikerül, néha nem. Ma pl szólt, hogy kell kakilni, csak ugye anya bénázott, nem voltam gyors és mire leértem a bilivel...
Szokott ülni bilin? Tud már beszélni? Nem próbáltad még leszoktatni?
Amúgy igen, ugyan az a bea vagyok:) Keresztszemezek, ha van időm:) Honnan ismersz?

A lotties bio pelus...nem olcsó. Németországban gyártják, azt hiszem...Viszont nekik nincs prefoldjuk, vizsont volt alkalmam megtapogatni a pelusokat, és a frottír nagyon jó puha!

A Bambino Mio nem bio pelus, viszont prefold, mi is azt használjuk. Régebben lehetett kapni a poppolininél prefoldot, mostanában nem láttam a kék panda oldalán...
Ha tudsz varrni, akkor tudok küldeni szabásmintát...van vagy 20 fajta...
AIO pelust nem javalom...eddig csak rossz tapasztalatokat hallottam.
De tul. képpen miért ragaszkodsz a biohoz? Már az nagy csoda, ha mosóst használsz, esetleg környezetbarát mosószert használsz...kár, hogy kevés olyan anyuka van, aki ezt a fajta pelenkázást folytatja!

Lányok mi a különbség, a poppolini és a popponella között? Kb egyformák, de a nevük más...

Szerintetek mit lehetne tenni hogy minél többen használjanak mosható pelust?
Nálunk van egy környezetvédő egyesület...még nem jutottam el hozzájuk, és nem is tudom, van-e éretelme...védőnővel próbálkoztam, de nagyon ellene vannak, sőt van aki még nem is hallott mosható pelusokról! Agyrém!

KépKép
be.bea
 
 


Bocs a sok viszontért...kicsit sietek...

KépKép
be.bea
 
 


Bea, a poponella a popolini régi neve volt, kb. 3 éve váltottak.

Most megint van a kékpandánál pop. prefold! S-M méretben.

Pindi
pindi
 
 


Bea, mit lehetne tenni?

Lassan talán nálunk is felismerik, hogy mekkora problémát jelent az eldobott pelenka mint hulladék. Ny-Európában ez már megtörtént, sok helyen gazdasági eszközökkel próbálják elősegíteni a mosható pelusok használatát.
Néhány példa: Ausztriában 1998-ban bevezették, hogy a gyerek születésekor a szülők kupont kapnak, amivel kedvezményesen vásárolhatnak mosható pelenkákat, és ezt a helyi hulladékkezelő cég, a szövetségi tartomány, a település és a pelenkabolt közösen finanszírozzák. Ez nagyban hozzájárult a mosható pelenkák terjedéséhez, pl. Tirolban a kuponok 40%-át felhasználták.
Nagy-Britanniában sok település támogatja, utólag visszatérítik a pelenkák árának egy részét vagy a mosószolgálat díjába szállnak be.
Finnországban a hulladékkezelő cég ad ki egy 20 oldalas füzetet, amit az anyasági csomaggal minden anyuka megkap. Létezik még egy egyesület is, ami pl. ismertető előadásokat, témanapokat tart, tanácsadói hálózatot tart fenn.
Stb.

Ezektől talán még messze vagyunk, meg kicsik vagyunk hozzá...

Mit tehetünk mi? Lehetne pl. csinálni egy ismertetőt (ilyesmit csinált Liv a hordozókendőkről), amit aztán bárki szabadon letölthet, kinyomtathat, kitehet az orvosi rendelőben, baba-mama klubban, osztogathat. Meg persze jó példával és szóval "terjeszteni az igét". A fontos az lenne, hogy eloszlassuk az előítéletet, hogy a mosható pelenka egyet jelent a tetrahajtogatással, ecetes áztatással, vasalással, gumibugyival...

Hosszú lett, tudom, bocs. :oops:

Pindi
pindi
 
 


Sziasztok!

Én úgy tudom a BM pelus benne volt egy különszámban, amit a kismamák kapnak a védőnőnél...
Úgy tudom az egészségpénztár is támogatja a pelust, dehát ha pl valaki 2ezret fizet havonta, anniyt igénylhet vissza az árból, az meg vajmi kevés.
Én próbáltam faliújságra tenni anyagot a mosható pelusról, kaptam szórólapot is, de senki sem jelentkezett. Gondoltam már arra is, hogy beteszem a helyi kábeltvbe...de pl ezt sem nekem kellene megtennem, hanem azoknak, akik forgalmazzák.
sajnos a mai anyukák a kényelmet nézik, és nem azt, hogy mi a jó a környezetnek mi a jó a babának...ez van sajnos.

KépKép
be.bea
 
 


Na igen, Bea, de ha tudnának róla, hogy ez sem akkora macera, akkor talán többen választanák. Azt nem hiszem, hogy a kényelmüket előbbre helyezik, mint hogy mi a jó a babának, csak ők azt hiszik, hogy az a fontos, hogy mindig száraz legyen a popsi.

Azon viszont mindig meglepődök, amikor gyesből (!) élő családok eldobhatót használnak (és nem is a legolcsóbbat, pont azért, mert jót akarnak a babának...). Még olyannal is találkoztam, akinek közben volt otthon mosható nadrágpelenkája, kapta külföldről, de ki sem próbálták...

Meg azt is kéne hangsúlyozni, hogy ez nem egy on/off dolog, nem egy életmódválasztás, nem kell fanatikus környezetvédőnek lenni hozzá, hanem "normál" szülők is használnak ilyet. Ha az eldobható mellett, annak kiegészítésére használják, már akkor is sokat tettek a környezetért és a babáért.

Külföldön elég jó piaca van a használt pelenkáknak is. Ha lenne nálunk is, akkor az egyszeri nagyobb beruházás sem riasztaná vissza az embereket.

Én eddig még csak a Kushies reklámjával találkoztam. Igaz, nem veszek mamás-babás újságokat, csak néha kapok. (Viszont jár nekem egy amerikai "natural parenting" magazin, az tele van ilyen reklámokkal, olyan jó látni, az ember kedvet kap hozzá... :))

Pindi
pindi
 
 


Sziasztok!

Köszönöm a sok tanácsot. Monapelhez nincs sok bizalmam. Ráadásul vidéki, és kocsimentes család révén, marad a netes rendelés. A Kékpandából mást is rendelnék, így az ott kaphatók a favoritok. Mosódióval mosok, nyár óta. Szívem szerint az egész gyerekt bioruhába öltöztetném, de azt nem bírnánk anyagilag, így igyekszem legalább a közvetlen bőrkontaktusú "ruhaneműket" beszerezni. Persze a többitől se zárkozóm el, csak ők a "B" terv.
A kékpanda egyébként tényleg állít ki egészségpénztáros számlát, ezt már megérdeklődtem. Viszont mi se tudjuk az egészet onna fedezni.
A Kismama újságban láttam már BM és Kushis hirdetést is. Igaz tiszta véletlen, mert egyébként elsiklanék felette. Most már kifejezetten figyelem, talán csak ezért láttam. Egyébként itt a környezetemben se használ senki moshatót, sőt mielőtt netünk lett volna, nem is tudtam róla, hogy vannak modern textil pelusok.

AIO pelust nem veszek az tuti, viszont tudok varrni, szívesen fogadom a mintákat, bár most elromlott a gépem, de lesz az még jó. Amúgy én szeretek hajtogatni, ezért szimpi a prefold.
Az én lányom letagadja a kakit, még akkor is, ha már a pelusba van. :( Lusta a lelkem. Azért néha már termel a bilibe. Viszont előfordult már az is, hogy láttam rajta, hogy visszatartja, pelusba, bilibe egyaránt. :(
A Lottiz is szimpi, csak ott a külsők nem tünnek olyan jónak. :? És ki tudja melyik külsővel kompatibilis a belső. :roll:

KépKép
KépKép
fioona
 
 


SZerintem a lotties kb akkora lehet mint a poppolini...igaz még nem láttam poppoinit, de a kép alapján. De erre is lehet adni gyapjúkülsőt. A monapeles megoldású bugyija elég nagy, de a többi szerintem kb akkora mint a többi bugyis belső.
Ha adsz egy mail címet priviben, akkor szívesen küldök mintákat, csak írd meg mekkora méret kell!

Pindi! Egyszer ajánlottam egy leendő anyukának a mosóst, ott volt az anyja is...erre mondjják, hogy igen, a régi textil az igazi, nem volt piros a gyerek feneke stb...erre megszületett a baba és mentünk meglátogatni. Éppen tisztábatették. Mondja a nagymama, hogy az eldobható pelenka egy álom! Szóval...ilyenek vannak sajnos. Többen érdeklődtek már a mosós pelusról nálam, de eddig senki sem vett, senki sem akarja kipróbálni sem!
A túl kicsi reklám meg semmit sem ér, talán ha plakátokon reklámoznák a védőnőnél vagy kórházakban, akkor többen meglátnák, de így...
Egyébként már én sem tudom, hogy hogy találtam a mosható pelenkára:) Valahogy az interneten, de hogy hogyan arra már nem is emlékszem. :oops:

Nálunk a Brendonban lehet kapni Kushies pelust, de olyan drága, hogy olcsóbb, ha az ember lánya netről rendel:)

Amúgy van az a leszoktató pelenka...látott már valaki ilyet? Kb hány darabot érdemes venni? Megéri?

KépKép
be.bea
 
 


Én még a váradósság felénél is keményen hezitáltam, mert csak a hajtogatós változatokról hallottam és azok nem voltak akkor sem -ma sem szimpatikusak. Az győzött meg, amikor elkezdtem levelezni amerikai környezettudatos anyákkal - kábé 5 perc alatt született a döntés. De sehol nem hallottam a mosható nadrágpelenkákról korábban.

Popolini és Monapel magas derekúak, de nem vastagok, mi azokat használjuk. Nem vastagabbak, mint két prefold vagy tetra.

Fioona :) Nem akarok itt most reklámozni, csak a tények kedvéért: Monapelt helyi képviselői hálózaton keresztül a gyártótól neten rendelhetsz, így a szállítás benne van az árban. Kék Pandából pedig 20 ezres rendelés felett ingyen szállítanak.

ÉS bizony, komoly munka lenne reklámozni, bemutatókat tartani, de megérné. Én már tartottam kis fejtágítót a doktornéninek és védőnőnek, tágra nyílt szemmel figyeltek, amikor elmondtam, hogy mi mit használunk (havonta járunk méricskélésre és sose íratunk fel semmilyen kencét, már fura volt ér rákérdeztek, hgoy miért) és nagyon örültek, hgoy kiteszem a szórólapomat.

indianyo
 
 


Fioona, nekem sem tetszik a lotties külseje, én gyapjúgatyával használnám.

Bea, Indi, milyen szórólapotok van, honnan lehet szerezni? (Vagy Indi, neked sajátod van?)

Én bizony egy Kushies reklám kapcsán jutottam el a mosható pelushoz, még évekkel azelőtt, hogy egyáltalán tervbe lett volna egy baba. Talán azért is a Kushies volt a szimpatikus, amikor dönteni kellett. (Ma már nem azt választanám, de ez más kérdés...)

Pindi
pindi
 
 


Pindi :)

Nekem 3 szórólapom van: a saját kötött gatyós-mosható pelus tanácsadós(ez csak egy kézzel írott lap), a monapeles és a nandus - szórnék én mást is szívesen.... Érdekes egyébként, hogy míg a pelussal kapcsolatban minden rendben ment, a kendőzésről nem tudtam a doktornénit meggyőzni teljesen - igaz, ő csupa rosszul kendőző anyukát látott eddig.

indianyo
 
 


Indi, és monapeles és nandus honnan van? Vagy azért van olyanod, mert területi képviselő vagy? Nekem Lanás van, azt szoktam kirakni, ha olyan helyen járok.
Nálunk az orvosok és a védőnők (volt már mindegyikből több is) csendesen tudomásul veszik a dolgokat, nem mondtak még soha se jót, se rosszat rá. Rá se kérdeznek. (Illetve egyszer, amikor vizsgálat után beraktam a kendőbe Kicsilányt, és ő egyből elkezdett szopizni, mondta a védőnő mosolyogva, hogy "de jó". Ennyi.)

Pindi
pindi
 
 


Pindi :) Igen, azért vannak szórólapjaim, mert árulom őket, de persze az összeset szívesen árusítanám, nemcsak ezeket, és bármilyen szórólapot ki is tennék, ami pelus vagy kendő. A sajátot pedig azért írtam, hogy elgondolkodjanak esetleg emberek azon, mi a szösz is ez a pelenkázás, hátha kedvet kapnak és akkor már egy füst alatt a környezetbarát mosás és tisztálkodás is szóbakerülne.

indianyo
 
 


Mikor a legutóbb dokinéninél jártunk, beszélgettem a védőnőkkel a textilpelenkáról. Mondták, hogy nem is sokkal azelött állapitották meg egymás között, hogy semmivel sem kevesebb a pelenkakiütés, amióta eldobós pelenkába vannak csomagolva a gyerekek. Milyen érdekes ez, pedig a reklámok ugye másról sem szólnak, mint a tisztaszárazérzésről. KÉrdeztem, hogy hány textilbe csomagolt gyereket ismernek, Villőn kivül egyet....

Pindi,
te hova jársz dokihoz, védőnőhöz?

Indi,
ha majd talákszunk és adsz szórólapot, kiteszek abban a rendelőben, ahová járunk, jó?

o
orsko
 
 


Orsko, nem hiszem, hogy mi voltunk az az egy. :) Áruház tér, egyébként.

Pindi
pindi
 
 


most lattam a kék panda honlapjan, h a popolininek is van prefoldja (csak S-es és M-es méretben :x). Probalta mar valaki?

Amugy baratkozunk még Monapellel, bugyor nem zavarja, de nem volt még föproba. Most egyedül vagyok egy ideig, mindent megteszek, h sporoljak az energia tartalékaimmal :)
A külsö amugy kicsit nagynak tünik, de megoldjuk...

Azért jobban tetszik a prefold, de tesztelünk tovabb :)
saara
 
 


Pindi, mi Csillagtelepre járunk, és ez azt jelenti, hogy van még Csepelen valaki, aki textilezik :) hurrá
orsko
 
 


Sziasztok!

Bea 13 kiló a kiscsajom, de ehhez 98-104-es ruhákat hordunk. :?
Viszont küldhetsz újszülöttekre is. :D
Mail címem már megírtam, remélem megkaptad.

Mi vettünk BM leszoktató pelust, viszont még nem használjuk érdembe, csak azért vettem, hogy mikor kell, legyen kéznél.
Belűl frotír anyaga van, ami mosáskor nagyon szöszöl. :( A próba Bm-el mostam együtt, és nagyon megszenvedtem mire leszöszőltem.

Más. Nem tudom mennyire ebbe a topikba illik, de ezt bármelyikről elmondhatnám. Gondolom melltartóbetétet is moshatót használtok.
Abból mennyi kell, egy csak szopizó baba mellé? :oops: Mennyit bír az el? Tudom nehéz válaszolni, de ha mégis lenne ötletetek, azt megköszönném.
A poppolininél néztem ki, a gyapjúsat, és a pamutot is venném.

Indi köszi a tippet, most nézegettem, cirka 33000 Ft-nyi cuccot vennék a pandába, persze nem csak pelust. Szóval igénybeveszem az ingyen szállítást! :wink:

KépKép
KépKép
fioona
 
 


Fioona: én vettem is mosható melltartóbetétet, varrtam is, de nekem kellett mellé az eldobható. A mosható nem bírt annyit, átázott, főleg az elején. Inkább csak itthonra mertem használni. Most, hogy nem folyik annyi, már jó. Nekem 12 db. volt, annál szerintem jóval több kell, ha csak azt használod.

Pindi
pindi
 
 


Köszi Pindi, én azt reméltem jobb a mosható. :roll:
Azért a későbbi időre veszek. Gondolom amíg a kereslet-kínálat egyensúly be nem áll, adddig problémás.
Ha belegondolok, anno nekem se volt elég néha az eldobható éjjelre. :D

KépKép
KépKép
fioona
 
 


Jelentem, kiprobaltuk a textilt éjszakara, siman ment, aminek nagyon örülök :)!

1 BM belsö és egy monapel féle betét. Nem is volt szétazva reggelre:)

Köszönöm mindenkinek a biztatast és a jo tanacsokat!!

(éljen!!) :)

Sára

Kép

Kép
saara
 
 


Sára :) éljen!!! :)

Fioona :) jól nekiindulsz, ha 30 ezren felül van :) Igaz, ez egy önmagát gerjesztő dolog, elkezded, és naagyon nehéz abbahagyni :wink:

indianyo
 
 


Indi ez nem csak pelus. :oops: :D Vettem melltartó betétet is, remélem bevállik. Éjjel már azt álmodtam, hogy a nagylányomat pelenkáztam textil pelusba. :D Rendelést leadtam, most már csak várni kell. Van köztük 1size is, attól félek kicsit, de kipróbáljuk. Azt adhatom a nagylányra is a kistesóig. Remélem ő is kedvezőn fogadja.

KépKép
KépKép
fioona
 
 


fioona! Küldöm holnap mailben a pelusokat, remélem lesz egy is időm. Előkavartam a cd-t, amire elmentettem őket!
Mostanában nem sok időm van netezni, mert varrnom kell...

Ezen kívül házat veszünk, így rohangálok jobbra balra. Intézzük a dolgainkat...a kertben is dolgozgatni kell...elvagyunk.

KépKép
be.bea
 
 


sziasztok!

szóval itt egy kérdés: hány BM prefoldot vegyek egy újszülöttnek? van pár tetrám, és lesz pár AIO-csak a praktikum kedvéért, ha megyünk valahová.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Livi :) Én 15 pelussal számoltam. Ha anyagilag megengedhető, akkor 20 is hasznos. Napi 6-8 pelus a minimum, mosás-száradás idejét figyelembe véve ez reális - nálunk legalábbis.

indianyo
 
 


Livi: Sokat számít, hogy milyen gyakran mostok és milyen szárítási lehetőségetek van. Nekünk 20db van, kétnaponta mosunk pelenkát (két gyerekre) és jó időben tudjuk kint szárítani. Ha jók a szárítási lehetőségek, elég 15 is.
Borús időben kb. egy nap a száradási idő, napos, szeles időben kevesebb, bent a lakásban - nálunk legalábbis - több. (Kicsit lassabban szárad, mint a Kushies basic vagy a Monapel, mert ez tiszta pamut. K. Ultránál és classicnál viszont sokkal gyorsabb. A többit nem ismerem.)
(Bár ha így kint felejti őket az ember az esőben, mint most én, akkor mindegyik lassan szárad...)

Én úgy vettem, hogy egy szettet (12 belső és 3 külsö) és egy belső csomagot (8 belső), így volt a legolcsóbb (<20e). Újszülöttnek nem volt mindig elég a 3 külső, gyakran kellett mosni és viszonylag lassan szárad.


Én szeretem az AIO-t, de a kicsinek végül nem vettem, mert BM-mel megoldható ugyanaz: előre beteszem összehajtva a külsőbe a belsőt és így viszem magammal. Így a peluscsere annyi, mint eldobhatóval vagy AIO-val, két mozdulat. (Illetve ha nem akarom a külsőt mosni, akkor azt a levételnél külön rakom.)

Pindi
pindi
 
 


Sziasztok! :)

Mi az az AIO?
Másik kérdés: útközben hogyan pakoljátok el a használt pelust? Ha pisis akkor egyszerűbb, de a kakis...

Valaki írta, hogy rózsaszínű lesz a bm külső. Ez tényleg így van, de MITŐL??? :shock:

Orsi
osoa75
 
 


Orsi: AIO = All-In-One Amikor egyben van a külső és a belső, ilyen a Kushies Ultra, a Popolini Easy fix és a Monapel All in One. Néha 2in1-nak is hívják.

Kakis pelus: én a nagynál betétet használok, így nem kell vakargatni, kidobom a vécébe (ja, igen, ha van a közelben...). A kicsinél úgy ahogy van megy a zacsiba, és itthon mielőbb a mosógépbe. (Anyatejeset itthon is csak akkor szoktam leöblíteni erős zuhanysugárral, ha darabos vagy "megáll" benne az anyag...)

Nem csak a BM, minden műanyag külső rózsaszín lesz. Nem tudom mitől, de egyszer sokáig álltak a pelusok a vödörben, és a belső is rózsaszín lett. :shock:

Pindi
pindi
 
 


Pindi: köszi! a külsőről még nem döntöttem, mert van egy BM second hand, és 3 kicsit mindenképp veszek, meg szeretnék közben egy gyapjút is kipróbálni, mert ha beválik, áttérek a gyapjúkülsőre.
Az AIO "őrületről" nem tehetek, nagyon szeretem őket.... :oops: :lol: persze állandóra nem. azért veszek 20-at, mert a szárítás megoldható erkélyen. Az AOI-kat a radiátoron szárítom, az így fél nap.

Még annyit akartam írni az AOIimról (Kushies), hogy 1 éve nyúzzuk őket, és SEMMI gond velük. nem eresztenek, nem színeződtek el, nem szakadtak, nem nyúltak, nem bolyhos a tépőzár, szóval elégedett vagyok.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


kakis pelus: nálunk ugyanez, kidobom a betéttel és kész.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Livi, ilyen gondjaim, amiket leírtál, nekem sincs velük, teljesen jól működnek, és főleg a külsők meglepően jó állapotban vannak. (Korábban hallottam olyat, hogy fél év alatt tönkremennek, de ez nem igaz.)
VISZONT: így valamivel több, mint másfél év után a flanel kezd elhasználódni. A bolyhok eltünedeznek, és a tölteni való részen az anyag helyenként kezd szétfoszlani. Nem tudom, a második gyereket ki fogja-e bírni, örültem volna, ha igen.


Pindi
pindi
 
 


Pindi: igen, azért írtam, mert állítólag 1 év alatt tönkremennek...hát, legfeljebb plusz betétet teszek bele a huginak majd, ha nagyon elkopna a flanel.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


[quote="indianyo"]L írta:indianyoivi :) Én 15 pelussal számoltam. Ha anyagilag megengedhető, akkor 20 is hasznos. Napi 6-8 pelus a minimum, mosás-száradás idejét figyelembe véve ez reális - nálunk legalábbis.


Indianyó: gondolom, ez napi mosást jelent! :lol: nyáron mindenképp belefér...:)

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Sziasztok!

A betét: ez az eldobható hálószerű, kakifelfogó? Nekünk ált. sosem ott van, ahol kakis lesz, vagy egy része tuti, hogy csak simán a belsőn köt ki.

Még egy kérdés: szerintetek nem zavarja a nedves pelus a babát? A kakit rögtön jelzi, érdekes, a pisinél csak akkor nyűglődik, ha már tocsog... :oops: . Egyébként érdekes, hogy betét is tök nedves, de a popó ált. száraz, hogy van ez?

A tépőzárak mennyi bírnak? Én csak kézzel mosom a külsőket általában, de így is meg vannak kicsit tépázva, nem tudom, meddig bírják... :roll:

Érdemes lenne mást is kipróbálni? Eddig amúgy bevált a bm-abszolút.

Orsi
osoa75
 
 


Livi :) két-három naponként mosok általában, együtt pelust, babaruhát és saját ruhát, ágyneműt, ahogy egy adag összejön. Nekünk is van talonban tetra, ha kifogynánk a száraz pelusokból.

Orsi :) Mi a Popolini-féle kakifelfogó betétet használjuk, tekercsben kapható, többször mosható és wc-ben lehúzható az anyaggal együtt. És persze sokszor megy félre a kaki, ha folyós nálunk is, viszont a szilárd ételekkel a kaki is szilárdul - no meg gyakorlatilag moshatatlan foltokat hagy maga után :(

indianyo
 
 


Orsi, hogy teszed be a betétet? Mert a BM oldalain és leírásában keresztben mutatják, úgy tényleg nagy eséllyel mellé megy. Én hosszában szoktam.
Mi a dobozos Popli betétet használjuk, ez is mosható. Nekem leginkább a K. ultránál megy félre, ahol nem tudom a külső alá betűrni, így könnyen elmozdul. A külön külsősöknél csak ritkán. Bár az anyatejes alá még nem próbáltam, szerintem nem lenne sok értelme...

Pindi
pindi
 
 


huginak én sem tervezek kakifelfogót. én is használtam sok félét, a lényeg, hogy hosszában legyen és tényleg be legyen "tűrve" valami alá, mert az feszesen tartja.

Pindi: a K ultránál én a plusz belsőre "feszítem ki" a betétet, eddig még nem volt gond, ha a kaka nem folyt, persze.

tépőzár: itt semmi gond velük.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Sziasztok!
nekünk 19 belsőnk van. 3 külsőnk.
A külső kb 10 hónapot bír, ha állandóan azt használod, úgy értem, minidg az azaonos méretű bugyit. Tavaly áprilisban vettem, és februárban jött meg a nagyobb méret, és amit addig használtunk, a gumija annyira kinyúlt, hogy ihajjjjj.... A tépőzárral semmi gond nem volt, csak a gumi ment tönkre.
A pelenkabetét. kushiest próbálunk, és nem voltam tőle elragadtatva, nem lehetett kimosni, állandóan elszakadt...
Bm és a Poppolini jó viszont. Utóbbinak a dobozos változatást használjuk. Én úgy csinálom, hogy duplán teszem, tehát a hoszabik oldalánál félbehajtom, és úgy teszem a pelusba, garantáltan nem lesz kakis a belső. A kimosom a piset, akkor utána kivasalom, kettéhajtom , és mehet a pelusba újra. vasalás után olyan, mintha új lenne.
Röviden ennyi.
:)

KépKép
be.bea
 
 


Liv, én is a betét alá hajtom, de így közte és a pelenka széle közt marad egy kis hely, ahová a lágyabb cucc általában bemegy.

Bea, nem értem, hogy rakod. Hosszában vagy keresztben?

Pindi
pindi
 
 


Bea!

A bm gumija ment tönkre?
Mi is a Pop. betétjét használjuk és újrafelhasználjuk :) (már amelyiket még lehet). A hosszában hajtogatás engem is érdekel, de akkor ha duplán teszed, hogy tűröd be? Én eddig széltében tettem, ez lehet a baj és ahogy Pindi írja, van még ott hely, ahova beférkőzhet a cucc és akkor külsőt kell sikálni-garantáltan :(

Orsi
osoa75
 
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?