Ezeket talaltam, egyiket sem probaltam:
Tesztarecept:
Egy kilogram kalacstesztahoz az alabbi anyagok szuksegesek: 0.5 kg
liszt, 5-5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 db tojas, 3 dkg eleszto, 3 dl tej.
A kesz teszta feluletere teszunk majd 6-8 dkg cukrot, 5 dkg lisztet, es
6-8 dkg diobelet. A sutes kozbeni nedvesiteshez 10 dkg cukorbo, 0.5 dl
vizbol és 5 dkg vajbol keszitsunk kevereket. (A vizbe tesszuk a vajat es
a cukrot es ugy felfozzuk.)
Meleg tejjel (40-42 C-fok) erlelt kovasszal, valamint porcukorral, egesz
tojassal es a visszamaradt tejjel, liszttel tesztat gyurunk. Erleles
utan a tesztat fel centimeter vastagra nyujtjuk es ket centimeteres
szeles csikokra vagjuk. A csikokat a vajazott (esetleg zsirozott) kupos
hengerre csavarjuk ugy, hogy a szeleiknel takarjak egymast. A teszta
feluletet kenjuk meg elkevert tojasfeherjevel, majd kristalycukorban es
vagdalt diobelben hengergessuk meg (esetleg szorjuk meg)
Sutes:
Az igy elkeszitett tesztat 10-20 percig erleljük ( a fonott kalacs
tesztanal valamivel rovidebb ideig). A beerett tesztat a hengerrel
egyutt tegyuk az allvanyra es parazson (zart helysegben esetleg
infrasutoben vagy gazlang folott) lassu forgatas kozben szep pirosra,
pirosasbarnara sutjuk.
Kozben a nedvesito anyaggal tobbszor locsoljuk meg. A tesztat meg
melegen huzzuk le a hengerrol. Kihules utan szeleteljuk karikara, majd
feluletet vanilias cukorral meghintve talaljuk.
Jo sutest kivanok!
a masik:
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/haztart/zilahy/html/zilahy5.htm#1 -Afonya