2007.03.30 06:00
Szerző: Anonymous
Jó reggelt!
Ha esetleg valamelyikőtőket érdekelné!
Tesómmal beszéltem ,és ő mondta, hogy gyed-gyes-táppénzzel kapcsolatos kérdésetek van.
Itt is beszéltünk róla, és arra jutottunk, hogy jobb, hogyha munkaviszony mellett nem igényli a feleséged a gyest, mert – igaz, hogy havonta 25 ezerrel jobban jár -, de új jogviszonynak számít, és, ha újra táppénzre megy, csak azt fogják a táppénzalapnál figyelembe venni, amit a gyes mellett kapott. Ha ez nincs meg 180 nap (tesóm azt mondta, hogy hamarabb akar újra táppénzre menni) akkor csak a minimálbér alapján kapná a táppénzt, sőt , ha újabb baba születik, akkor a gyást és a gyed-et is. Ez nagyon kevés lenne , a minimálbér 60%-a. Azért csak 60, mert a folyamatossága is megszakad a gyessel, és nem lenne meg a 2 év, ami viszont a 70%-hoz kéne.
Tök bonyolult így, de most leírom a másik variációt is:
Ha visszamegy dolgozni a 2 év után (amikor lejár az első baba utáni gyed), nem kéri a gyest, és hamarabb lemegy táppénzre, mint 180 nap, akkor a táppénz alapja ugyanannyi lesz, mint a gyás alapja volt (amit a gyerek ½ éves koráig kapott), és, ha 70% volt (ha volt előtte folyamatos 2 év munkaviszonya), akkor 70% lesz. Aztán a 2. gyerek születése után a tgyás, és a gyed összege is hasonló lenne, mert az alap marad a folyamatos jogviszony miatt.
Ha esetleg nem menne el táppénzre, csak 180 nap munkaviszony után, akkor is jól jár, mert a munkaviszony jövedelme alapján kapna táppénzt, tgyást, gyedet (ez lehet, hogy magasabb lenne, mint az előző), és a % maradna 70( ha volt 2 éve). Így is folyamatos lenne a jogviszonya.
Szerintem tehát a munkaviszony melletti gyest ki kéne hagyni, ha akartok még egy babát hamarosan, mert hosszú távon nagyot lehet bukni vele. Ha minimálbér alapján kapna táppénzt, az havi 65500x60%=39.300 Ft lenne.Ennyi lenne a gyás, meg a gyed is 2 évig, ha marad a 2. gyerekkel is otthon. Én nem javasolnám ezt a variációt.