Panda!
Karaj körtével és krumplival:
- személyenként 1 vastagabb szelet hús (pl. sertéskaraj, -comb, de esetleg pulykamell (ha gyorsan kell elkészülnie)), nagyon picit kiklopfolva
- páchoz: 10 ek olaj, 1,5 citrom (héját vékonyan lehámozni, levét kifacsarni, de a maradékot is a tepsibe tenni), valamilyen zöldfűszer (rozmaring, kakukkfű, jó a szárított is, de frissel finomabb), 6 gerezd fokhagyma (kicsit megtörve, de nem kell meghámozni és péppé zúzni)
- hámozott, karikákra szelt krumpli (mennyiség az étkezők étvágyától függ (nekünk kb. 1 kg kell), karika vékonysága a hústól (gyorsabban puhuló húsoknál vékonyabbak kellenek, mert nincs előfőzve, de esetleg elő lehet))
- 4-5 körte negyedelve, magház kivágva, nem kell hámozni (körtével nagyon finom, a sütés végére karamellesen édesre sül (cukor nélkül), de ha nincs, szerintem édesebb almával is meg lehet próbálni).
Az elkészítés egyszerű: páchoz valókat összerakni, húst bepácolni. Várhat pár órát a pácban, de lehet rögtön sütni. Ehhez az egészet egy nagy sütőtepsibe kell tenni (pácostul, citromostul, fokhagymástul), húst sózni, borsozni, majd mellé a krumplit, körtét és az egészet jól összforgatni. Mehet a sütőbe (lassabban puhuló húsnál alufóliával érdemes először letakarni, de aztán fedetlenül is sülnie kell), 200 fok. Karajnál kellhet 1 óra is (csak a feléig takarjuk), krumplira vigyázni kell, nehogy elégjen (szoktam alá pici vizet tenni, ha a hús még nem jó, de már pirulgat a krumpli).
Elég hosszúnak tűnik az elkészítés, de egyedül a krumplipucolás a hosszabb idő, ha a húst szeletelve tudod venni. (Pl. itt a Sparban megcsinálták, hogy kicsontozták a karajt és vastagabban felszelték, ja az eredeti receptben csonttal együtt sütik, de nekem a gyerekek miatt úgy nem jó.)
De találtam még itt a neten recepteket:
Ananászos csirke:
Nagyon egyszerû feltétet írok le:
egy kis csirke v. pulykamellet (kb fél kiló) megpárolunk, erre 2 dl. tejszínt öntünk, amibe sok peterzselyemzöldet, fokhagymát, kis borsot és ízlés szerint sót, vegetát teszünk, és mikor épp kész, akkor beleöntünk egy doboz kukorica vagy ananász (vagy mindkettõ) konzervet lecsurgatva, lé nélkül. nagyon hamar kész, és nagyon finom. Köret bármi lehet hozzá, de mi legjobban sült krumplival szeretjük.
Lecsós csirke:
Krumplit (nyers) karikára kell vágni, és a tálba alulra tenni. Jó, ha van alatta esetleg szalonna is A krumplira bármilyan gyorsan sülo húst rá lehet dobni: csirke, pulyka, de lehet sonka!, kolbász is. Sok fokhagyma, és kész lecsó rá (én a nyáron elrakottat öntöm rá) Ezt a sort lehet még folytatni is, de le is lehet zárni egy kis (füstölt) sajttal. Ez is nagyon finom, de a lecsót nem szabad eltúlozni, mert akkor leves lesz az egészbol.
Olaszos sertésszûz (bár én eddig csak pulykamellbõl csináltam ):
(Olíva)olajban apróra vágott vöröshagymát pirítunk, erre dobjuk rá a csíkokra vágott apróhusit (fél kilóból szoktam egyszerre készíteni). Pár perc múlva kifehéredik, ekkor adjuk hozzá a fûszereket:
2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva,
10-15 dkg gomba, szeletben,
10-15 dkg gépsonka, vékony csíkokra vágva,
só, bors, oregánó, kakukkfû, olívabogyó ízlés szerint,
1 nagy konzerv paradicsompüré + egy pici cukor, hogy ne legyen olyan savanyú
szendvicsparadicsom (bár én ezt csak nyáron szoktam belerakni).
Értelemszerûen addig rotyogtatjuk, amíg a husi puha nem lesz. (Hamar kész lesz.) Tollszártésztát (penne) fõzünk hozzá.
Tejfölös-sajtos hús:
en alt pulykamellbol csinalom, de allitolag nagyon fini darabolt csirkebol is. Aszeleteket megforgatom fuszeres lisztben (so, bors, szerecsendio, paprika - utobbi legyen a legtobb), aztan kis olajjal kikent talba lerakom. Erre jon jo sok hagyma, ra reszelt sajt (fustolt esetleg), erre olajjal elkevert tejfol (kb 1 dl olaj - 4 dl tejfol). Folia ra es mehet a sutobe.
Tepsis karaj:
A tepsibe öntesz egy kis olajat, majd karikára vágott fott krumplival kibéleled. Erre karikára vágott hagyma, majd a befuszerezett karaj v. comb szeletek jönnek (só, bors, grillpor stb.). Utána ismét hagymával és burgonyával folytatom. Alufóliával letakarva puhára sütöd, majd fólia nélkül megpirítod.
Ezt még csülökbol is fincsire lehet készíteni.
A másik variáció: a kivajazott jénaiba rétegesen beleteszed a lisztbe-tojásba-reszeltsajtba forgatott hússzeleteket. Felöntöd tejszín-tojás-sajt eleggyel úgy hogy ellepje. Szintén fólia alatt sütöd, majd anélkül megpirítod
Ez állítólag nagyon jó (többen kipróbálták):
TÚRÓGOMBÓC
hozzávalok:
1/2 kg tehéntúró
csipet só
1 cs. vaniliás cukor
1 evokanál kristálycukor
2 db egész tojás
4-6 evokanál búzadara
Az egészet jól összekeverjük, legjobb robotgéppel, de kézzel is lehet és rögtön forrásba lévo vizbe kis gombócókat formálva kifözzük. Nekem van egy fagylaltos kanalam azzal szoktam a vizbe szaggatni a gombocokat, így szép egyformák lesznek és a kezem se lesz ragacsos.
A kifott gombócokat piritott zsemlemorzsába forgatjuk.
Mi tejfölt és fahéjas porcokrot szórunk rá, de lehet gyümölcsszósz is tálalni hozzá.
Garantáltan nem fo szét és nagyon finom.
Azért 4-6 kanál a búzadara, mert nem mindig egyforma a túró, ha vizesebb 6 kanál ha szárazabb 4 kanál is elég.
Más receptekhez képest ezt nem kell pihentetni és nem kell a tojásfeehérjét sem külön felverni!!!
Na elég lesz?