Jópofa dolog a gyerekkel együtt tevékenykedni, még ha nincs mögötte pedagógiai elv, akkor is
nekem fiú a nagyobbik gyermekem, és voltunk olyan szerencsések, hogy az elmúlt másfél évben az apája sokat volt itthon, igy a gyermek jól rá lett szoktatva a férfias tevékenységekre. Fát vág, fűrésszel, csákányozik, havat lapátol, kapál, téglát pucol, fúr farag... és még nem volt balesete...
azért nekem is tud segiteni, ha nagyon akar
Egyszóval klassz dolog ez neki is, nekünk is.
kérdésekre válaszolva:
csurgatott tojásleves: laza rántást kell csinálni, felengedni vizzel, fűszerezni (hagyományosan köménymaggal, de nekem sokkal jobban izlik tárkonnyal, főleg frissel nyáron), ja persze só, bors, levespor vagy kocka is kell bele. Ha összeforrt kikevert tojást kell lassan, folyamatos keverés mellett belecsurgatni. Persze közben a levesnek lobogva kell forrnia. 1 liter levesbe 2 tojást szoktam tenni.
buggyantott tojásleves: ezt is rántással kezdem, vajas, világos de sűrűbb rántás kell hozzá. Fel kell engedni vizzel, só, bors, babérlevél és mustár a fűszerezése. Ha összeforrt, tejfölt rakok bele, ilyenkor ha nem sikerült a rántást eltalálni (többnyire nem sikerül) és hig lett a lé, lehet habarni a tejföllel. Végül lesz egy jó sűrű tejfölös mustáros lénk, amiben jöhetnek a buggyantott tojások. Én külön szoktam elkésziteni őket: forró sós, ecetes vizbe bele kell ütni a tojást, és megfőzni.
tejleves: szintén vajas rántás az eleje, de ezt tejjel kell felengedni. Lehet bele egy kis vizet is rakni. Innentől kezdve kedv és izlés kérdése a végeredmény. Lehet csinálni édesen cukorral vagy mézzel, piritott durvára tört magokkal. Ennél a levesnél különösen fontos a levesbetét, annélkül meleg tej az egész. Az édes változat nagyon finom csikokra vágott palacsintával (hmmm, hétvégén csinálok is ilyet
). A sós változatba sót kell tenni ugyebár, és egyéb fűszereket, pl szerecsendiót, kurkumát, gyömbért, stb (nem tudom pontosan megmondani, mert a fűszerezéssel én úgy vagyok, hogy a lehetséges dolgok közül az aktuális kedvem szerint válogatok, ennek eredménye, hogy időnként nagyon jól, időnként nagyon rosszul főzök). Ebbe a megfelelő levesbetét a tészta, mégpedig a frissen készitett. Ha valaki tud cérnametéltet csinálni az a legjobb, én reszelt tarhonyát szoktam. Ehhez tojásból és lisztől olyan kemény tésztát kell gyúrni, amilyet csak lehet, és sajtreszelőn lereszelni. Jó sok kell a levesbe.