Sziasztok,
nálunk ez volt az alaprecept:
Finom zöldséges burgonya
Hozzávalók:
1 kisebb póréhagyma
2 sárgarépa
1 közepes fehérrépa
2 közepes burgonya
4 dl sómentes csirkelevesalap
2 dkg vaj
A csirkealaphoz:
1 kg csontos csirkeaprólék
2 póréhagyma
2 közepes vöröshagyma
fél zellergumó
2 szál kakukkfű
1 babérlevél
6-8 db egész fekete bors
A csirkealap elkészítéséhez nem használunk sót, mert a kisbabák veséje nem elég fejlett a só emésztéséhez. Ezt a sómentes alaplét több étel elkészítésénél fel lehet használni. Amit nem használunk fel, fagyasszuk le kisebb adagokban.
A hagymákat, a zellert megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A konyhakész csirkeaprólékot folyó csapvíz alatt megmossuk, majd az előkészített zöldséggel, a fűszerekkel együtt feltesszük főni.
Annyi vizet öntünk rá, amennyi jól ellepi. Amikor felforrt, leszedjük róla a habot, és lassú tűzön 2 óra alatt puhára főzzük. Levesszűrőn átszűrjük, a tetejéről leszedjük a zsírt, és ezt a levesalapot használjuk a zöldséges burgonyához.
A megtisztított zöldségeket felkockázzuk, a póréhagymát vékony karikákra vágjuk, és vajon üvegesre pároljuk.
A burgonyát meghámozzuk, kockákra aprítjuk, és a zöldségekkel együtt a hagymához adjuk, majd az egészet felöntjük a levesalappal, és 20 perc alatt készre főzzük. Ha a hozzávalók megpuhultak, turmixgépben pépesre turmixoljuk. 6 adagra valót tudunk belőle készíteni.
Jó étvágyat hozzá