Akkor itt az ideje a családi ebédeknek
Jövök én is!
Ugye nálatok is előfordult már, hogy vendégségben kajálva valamilyen ételt jobbnak találsz, mintha te készítenéd el. Vagy az, hogy frissen megfőzve nem tudsz belőle jóízűen enni, mert főzés közben elkóstolod az ételt
Van egy igen nagy kedvencem, melyet imádok elkészíteni is, mindemellett frissen, forrón az igazi… Szóval a húslevesről kezdtem el beszélni, ami talán a kismamák számára is egy ideális étel, hiszen „gyógy levesnek” is szoktam hallani…
Elkészítése véleményem szerint sokkal könnyebb, mint amennyire sokan megijednek tőle! A hozzávalókat igen vegyesen szoktam összeállítani, a mennyiség is változó. Itt most egy kb 4 fő részére 2× - i étkezésre elegendő mennyiségű „nyamiról” essék szó.
Tessék elővenni egy minimum 20 cm átmérőjű fazekat, mely legalább 16 cm mély! (még mielőtt rákérdeznél a méretre: 16 = 4×4…) Na és mit is teszünk bele?? Íme:
1 db csirke farhát
25 dkg csirke nyak
egy jó férfias marék csirke zúza, szívvel, májjal
2 pulyka nyak (10-12 cm hosszú)
(Itt megjegyzendő, hogy igen pénztárcakímélő, melyeket az imént felsoroltam. Ezt így ebben a formában szoktam felhasználni, más esetben tetszés szerint választhatók a húsok, csak más-más főzési ideje van)
A húsok előkészítésénél ügyeljünk, hogy túl zsíros ne legyen levesünk!
Zöldségelés:
1 fej közepes hagyma
1 csomó petrezselyem zöldje
2 db sárgarépa
2 db fehér répa
15 cm3 zellergumó
30 cm3 kelkáposzta
10 cm3 karalábé
utóbbi 3 tétel tetszés szerint
fél paradicsom
fél paprika
Fűszer:
Ici pici őrölt piros paprika
Másfél csapott evőkanál só
Pár szem fekete bors
Csipetnyi kurkuma (ne tessék össze-vissza ragozni)
Elkészítés:
Ott tartottunk, hogy elővettétek a fazekat!
Tegyük bele a pulyka nyakat (azért kezdjük ezzel, mert kicsit mintegy órányival hosszabb a főzési ideje, mint a többi cuccnak) és öntsük fel annyi vízzel, hogy 2× ellepje a húst, majd a sót is tegyük hozzá! Indítsuk a legnagyobb lángon, de miután forrni kezd harmadoljuk a hőmérsékletet és kezdjük el a zaccolást
(kis teaszűrőt a kezünkbe vesszük és amilyen óvatosan csak lehet a szürke habot távolítsuk el a víz pereméről!) Fontos az óvatosság, mert a zaccolás „szakszerűtlensége” zavarossá teheti a levest! Lassú tűzön egy óra főzés után a csirke anyagot passzírozzuk a pulyka nyakak mellé és figyeljük, hogy a fazékban legyen annyi légüres tér, hogy be is tudjuk zöldségelni! A hőszabályzón nem állítva ismételgetjük többször a zaccolást, egyenlőre fedőt nem teszünk a fazékra. Közel újabb egy óra elteltével a megtisztított zöldséget beletesszük a „leves kezdeménybe” megfűszerezzük (vigyázat, a hús sózva van már!) és ezután lehet a fenséges illatok érzésére elkezdeni kóstolgatni! Javaslom, hogy ne nagyon legyünk mohók, mert hamar megégethetjük a nyelvünket:)
Itt már jöhet a fedő! Vigyázzunk, hogy ne forrjon a leves!!! Csak párolódjon! Amikor a zöldség és a húsok is megpuhultak, akkor tálalható! A zöldségek igen pikáns ízt adnak a tányéron is, tessék bevállalni a zellert is! A kedvencem… A leveshez cérnametélt tésztát, vagy májgombócot főzzünk! A tésztát javaslom kis olaj és őrölt pirospaprika hozzáadásával megfőzni, hogy az ízek még hatásosabbak legyenek!
Hááát megéheztem… azt gondolom itt az ideje egy újabb húsleves készítésének