Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Várunk itt mindenkit, akinek tuti jó receptjei vannak és ezeket másokkal is megosztaná.
osoa75
 
 


Szia Orsi :)!

Beirok 3 kedvenc francia receptet, ezek sik-suk kész vannak és nagyon finomak (a csalad szerint :wink:)

Itt egy leves recept, ami a csaladban van nagyon régota:

- 5-6 db sargarépa
- 2 krumpli
- 1 poréhagyma
- olaj

A hozzavalokat felapritjuk, egy kis olajban megpiritjuk, felöntjük vizzel + vegeta. Megfözzük. Mikor kész összeturmixoljuk.
Mi ugy szeretjük, ha jo sürü, tehat nem rakom bele az egész fözölevet turmixolasnal.

****
Kapribogyos rizs a la apukam :wink:

- 2 fej hagyma
- barnarizs (1 csésze rizshez, 1,25-1,5 csésze viz)
- kapribogyo (nem kell sajnalni)
- olaj
Kukta!

A hagymat bö olajban megpiritjuk, mikor szép sarga hozzaadjuk a rizst és a kapribogyot, egy kicsit megpiritjukaz egészet. /Fontos, h ne sajnaljuk az olaj, mert ettöl (is) lesz finom a rizs./
Hozzaadjuk a vizet és lezarjuk a kuktat. 25 percet kell fözni miutan a kukta elkezdett sipolni. (ha fehérrizs 20 percig)

Ha kikapcsoltuk a gazt jo, ha hagyjuk egy kicsit allni.

Köretnek is jo, mi magaban szoktuk enni.

***
Szegfüszeges sargarépa:

- 1 kg répa
- 1-2 hagyma
- 5 szem szegfüszeg /ki hogy szereti/
- olaj
- 1 e.k. liszt
kukta

A sargarépat vékony karikakra vagjuk. A hagymat felapritjuk és megpiritjuk olajban (itt sem szabad sajnalni az olajat). Mikor szép sarga hozzaadjuk a répat és a szegfüszeget, kicsit megpiritjuk aztan raszorjuk a lisztet, megkeverjük az egészet és lezarjuk a kuktat. 15-20 percig kell fözni miutan a kukta elkezdett sipolni.

Ha kikapcsoltuk a gazt jo, ha hagyjuk egy kicsit allni.

a végén fel lehet turbozni egy kis tejföllel (én nem szoktam).

Sára

Kép

Kép
saara
 
 


Sziasztok,
szivesen látnék néhány jó kása receptet.
köszi
orsko
 
 

 
 

Sziasztok!

Kenyér, ahogy én sütöm:
10 deka mag (bármi én többfélét szoktam)
10 deka bio tönköly fehérliszt vagy bio búza finomliszt
40 deka Graham liszt
1 lapos ek só

3,5 dl langyos víz, ebbe keverek 1 csomag száraz francia sütőélesztőt és 1 teáskanál fruktózt, 1 ek olívaolajat. Ezt beleöntöm a gépbe, rászórom a lisztes keveréket.
A 8. programon (dough) 1,5 óra alatt megkel, utána formába teszem (hosszúkás), még 20 percet kelesztem és 180 fokon 45 percig sütöm.

Ha tk. tönkölylisztet, rozslisztet használok, akkor 20 deka finomlisztet teszek, mert akkor nem olyan tömör.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Lányok, köszi szépen! :lol:
Kása engem is érdekelne. :)

Orsi

Balázs: 2004.04.29., Zsombor: 2006.11.01., Domonkos: 2008.04.17.
osoa75
 
 


Nekem van kölessüti receptem, de ezt innen a babanetről csentem :)

1 csésze köles
Fél csésze méz
4-5 csésze víz
és hozzá bármi: mazsola, kókuszreszelék, dió, gyümölcs, szóval bármi.
Be egy hőálló tálba és addig sütni, amíg a köles beszívja a vizet.

Állítólag a zabpehellyel ugyanígy működik.
Van még almás süti és gyömbéres süti receptem is, de elő kell ásnom...

Orsi

Balázs: 2004.04.29., Zsombor: 2006.11.01., Domonkos: 2008.04.17.
osoa75
 
 


Nálunk az egyszerű zabkása és a köleskása a menő, főleg így télen.

Zabkásának a titka, hogy nem mindegy, milyen zabpehelyből készül, olyan kell, ami szétfő, így finom krémes, nem pedig szottyos lesz. A plusban kapható Morning Sun márkájú "zart" zabpehely nagyon jó, egy perc alatt szétfő, de nem bio. Mostanában a Dm-es alnatura bio zabpelyhet használjuk, előtte kicsit darálunk rajta egyet, így az is jó.

Recept: 1 dl zabpehelyhez 2,5 dl víz /fő. Lábasba tesszük, leheletnyi só, és pár percig főzzük.

Köleskása: 1 dl köles 3 dl víz/ fő. Ugyanúgy készül, de kb. 40 perc alatt fő meg.

Utána mehet bele bármi, ha édesen, akkor gyümölcs, magvak, méz, lekvár, mazsola, ha sósan akkor bele lehet főzni zöldségeket.

Maradék köleskásából pedig kölesfelfújtat lehet csinálni. (Rizskoch mintájára)

Pindi
pindi
 
 


Ma pedig ezt főztem: Kép

Vöröslencseleves

2 fej hagyma
2 db nem szétfövő krumpli
1 gerezd fokhagyma
1 ek olaj
1 tk curry
1 tk pirospaprika
1/2 tk chili vagy cayenne bors (ha gyerek is eszik belőle, elhagyható)
6 dl víz
1 1/2 dl vörös lencse
1 doboz darabolt paradicsom
1 tk (nád)cukor


Krumplit, hagymát vékony karikára vágjuk, fokhagymát összenyomjuk. A hagymát és a fokhagymát olajon megpirítjuk, és a fűszerekkel pár másodpercig pirítjuk. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Ízlés szerint sózzuk, addíg főzzük, míg a lencse megfő.

Ebben ugyan van paradicsomkonzerv, szóval lehet, hogy mégsem tudatos... Viszont nagyon finom egytálétel, így télen különösen jól esik!

Pindi
pindi
 
 


Saara,
azt a zöldséges krémlevest én sváb krumplileves néven ismerem :) tojást szoktam buggyantani hozzá.
a rizshez mennyi olaj kell?

Pindi,
imádom a vöröslencsét, hétvégén kipróbálom ezt a levest.

o
orsko
 
 


Sziasztok!

A Rapunzel-nek van bio sürített paradicsoma, én most azt használom paradicsom helyett.

Ajánlom a cukkinit és a kuszkuszt mint gyorsan kész ételeket.
Nyáron csináltam cukkinis lecsót (hagymát olajon üvegesre, rá karikára vágott paprika, felnegyedelt paradicsom, kockázott cukkini - ez utóbbit azt hiszem, később tettem csak bele -, só). Jó paradicsomosra csináltam, majd kuszkuszra mertem (ha nem volt elég lé, kiegészítettem forró vízzel).

Télen pedig, hogy nincs nincs paradicsom meg paprika, megpárolom a cukkinit, teszek hozzá sót, majorannát, kapribogyót, sűrített paradicsomot, olivaolajat, citromlét. Ezt is lehet kuszkusszal, rízzsel - mi ma főtt tésztéval ettük.

GyeZsu
gyezsu
 
 


holnapután veszek cukkinit... :lol:

én a zabkását bio zabkorpából főzöm, vagy ugyanilyen (biopont) darabos zabpehelyből. ezekből jó "kásás" lesz.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Livi, ezt pontosan hogy csinalod?
"a keltekercset (gombás-sajtos-tejfölös barna rizst töltök bele és sajtszósszal leöntöm)"
Biobaba
biobaba
 
 


Ez meg egy finom leves voroslencsebol:

EZOGELIN

Hevítsünk fel 2 ek. olívaolajat és 2 ek vajat. Adjunk hozzá egy nagy fej darabolt vöröshagymát és 2 gerezd zúzott fokhagymát, majd 2 perc alatt pároljuk puhára. Keverjünk bele 2 ek. paradicsompürét, 1 darabolt paradicsomot, 2 ek. orölt pirospaprikát és ½ tk. török vörös borsot. Adjunk hozzá 1,5 csésze vörös lencsét, ¼ csésze fehér rizst és 6 csésze csirkelevest. Lassú tuzön fozzük 30 percig, idonként megkeverve, amíg a risz megpuhul, a lencse pedig szétmállik. Adjunk hozzá ¼ csésze bulgurt és 1 ek. szárított mentalevelet. Sózzuk és borsozzuk, majd további 10 percig fozzük, idonként megkeverve. Ha a leves túl suru, öntsünk hozzá egy kis vizet. Forrón tálaljuk, cikkekre vágott citrommal.
biobaba
 
 


Még a kásáknál vagyok leragadva :)
Van egy kásaféleség, a nagymamámtól tanultam, kapolcsi kaja, szegények eledele: a lisztes terc.
Lisztet (nem sima, hanem rétes, vagyis darás) egészen kevés zsiradékkal, vagy akár annélkül is meg kell piritani (nem kell nagyon, csak éppen sárgára), és lobogó forró vizzel nyakonönteni, és rettenetesen keverni, de csak pár percig. Nem kell sok viz, akkor jó ha morzsás. Lehet enni sósan és édesen is, tejföllel, kefirrel, lekvárral, befőttel, stb.
Én újabban darával csinálom, reggelire.
o
orsko
 
 


Almás süti:

Fél kg tk búzaliszt, 15 dkg vaj, pici só, annyi víz, hogy gyúrható tészta legyen, 2,5 kg alma, fahéj, kevés méz vagy szőlőcukor, 3 ek. zabpehely.
Az összegyúrt tésztát osszuk két részre (40-60%). A két részt nyújtsuk ki.
Az egyik rész legyen nagyobb, mint a tortaforma alapja, hogy annak az
oldalára is kerüljön tészta. A kinyújtott tésztát helyezzük bele a
kivajazott tepsibe. Ebbe szórjuk bele a zabpelyhet. Az almát hámozzuk meg,
aprítsuk fel és kevés vajon pároljuk meg. Fűszerezzük fahéjjal, vaníliával
és keverjünk ebbe is 2-3 evőkanál zabpelyhet és kevés mézet. Hagyjuk hűlni,
aztán helyezzük a toraformába. A tetejére szórjunk kevés zabpelyhet és
helyezzük rá a másik kinyújtott tésztarészt. Nyomkodjuk és villával
szurkáljuk meg az egészet majd egy kevés tejjel kenjük meg a pite tetejét.
Forró sütőben 180 fokon addig süssük, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Orsi

Balázs: 2004.04.29., Zsombor: 2006.11.01., Domonkos: 2008.04.17.
osoa75
 
 


[quote="biobaba"]L írta:biobabaivi, ezt pontosan hogy csinalod?
"a keltekercset (gombás-sajtos-tejfölös barna rizst töltök bele és sajtszósszal leöntöm)"
Biobaba


a levelek vastag részét kivágom, és leforrázom, letörlöm. A főtt rizst hagymás majoránnás pirított gombával összekeverem, reszelt sajtot hozzákeverem (minden jó meleg, persze, így a sajt olvad és kicsit összefogja) só, bors, ezt beletöltöm a levelekbe, szorosan egymás mellé le kell rakni. a sütőben 20-25 percg sütöm. közben pár deci besamelt főzök és ha kész, beleszórok egy jó marék reszelt sajtot, kicsi fehér borsot, elkeverem, ezzel öntöm nyakon. jó kiadós! :roll:

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


ja, tejfölt akkor teszek bele, ha nagyon szétpergős a rizs. nem mindig kapok olyan jó késésra főzhetőt.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Sziasztok!

Orsi (Orsko), leves: nem csodalom, mert tényleg nagyon egyszerü, csodalkoztam volna, ha mas nem ismeri! :lol:

A rizshez mondjuk 8 evökanal olaj siman mehet.

Még annyit, h a kukta nem a legjobb, mert nagyon melegen föz, sok minden elvész allitolag, de eszünk salit pl. a kuktaba fött ételekhez :lol:.

Zabkasa: nekünk nagyon bejön a Biopontos aproszemü, egy kicsit beaztatom elötte (1/4 orara) és sik-suk kész par perc alatt.

Engem amarantos receptek, tapasztalatok is érdekelnének. EGyszer föztem és nagyon keserü lett. Foggalmam nincs, mit lehet belöle csinalni.

Gyezsu köszi a süritett paradicsom tippet. Tettem el fagyasztoba, de nem sokara elfogy.

OFF
Egyébként most tettem el ennyi mindent elöször mélyfagyiba (cukkinit is :)), nagyon-nagyon jo! A gyümölcsöknél (szilva, öszibarack) rajöttem, h pont akkor kell enni, amikor leengedett, mert nagyon hamar megbuggyan. Februarban sargabarack, öszibarack, stb (+ az illat!!!) akkora luxus, hogy csak na, imadom :) !

Sára

Kép

Kép
saara
 
 


Sziasztok!

Ha főtt csicsókára van ötlet, az is jöhet! Nyersen rendben, de főzve (párolva) édes íze lesz, és azzal nem tudok mit kezdeni.

Saara, a makrobiotika a mélyhűtött kajákra azt mondja, hogy bennük marad a hideg, és egyáltalán nem táplálóak. Ott ugye minden frissből frissen készül, és ha jól emlékszem az is fontos, hogy az évszaknak meg égtájnak megfelelő alapanyagokból készüljön az étel. Na, ezt csak mint egy újabb gondolat, megközelítés - éljen az arany középút :)

A krumplis lángos gondolom nem éppen egészséges (bő olajban sül), de egyébként egyszerű, finom, kiadós, és nincs benne se hús, tej, se tojás (viszont van benne élesztő). És biztos el lehetne készíteni forró olaj nélkül is.

Egyébként újabban a hagymát sem olajon párolom, hanem egy kis vízzel.

GyeZsu
gyezsu
 
 


Hű, de pörög ez a topik! Helyes, akkor most már tényleg maradjunk ennél.

Karfiolfőzelék

Kölespehely/rizspehely darálva (hamarabb megfő) az én karfiollevesem levével lassú tűzön sűrűre főzve, joghurttal nyakonöntve és jó darabos karfiollal összekeverve. Ma ez volt az ebéd - elégedett volt az ügyfél :) ui. Magamnak is így főzném, csak kevesebb gabonával - én szívesen eszem hígabban viszont kevésbé puhára főtt zöldségekkel.

Mi húsevők vagyunk, így a kedvenc levesemet leírom

Palócleves

Hagymát és fokhagymát megpárolunk, hozzáadjuk a kockára vágott marhahúst, kicsit elősütjük, majd pirospaprikát, sót, borsot (ízlés szerint, elhagyható az utóbbi kettő) babérlevelet és tárkonyt vagy majorannát (üti egymást a két íz, ezért vagy-vagy) valamint esetleg köménymagot hozzáadva puhára főzzük sárgarépával és krumplival (ezeket később adjuki hozzá). Tejföl/joghurt sokat lendít az ízén.

Kukoricadesszert

Kukoricapehely (bio natúr, csak kukoricát tartalmaz, DM-ben kapható) megdarálva (egészben hagyva kicsit gumiszerű lesz nedvesen, ezért daráljuk) összekeverve gyümölccsel és a gyümölcs levével/tejjel/joghurttal. Zöldségekkel is finom, eddig paradicsomlével/sárgarépával opróbáltuk. Pillanatok alatt elkészül és remek

indianyo
 
 


Gyezsu, köszi, ezt (sem) tudtam :(
Nem tudom hogy vagytok ezzel, szerintem nem egyszerü megtalalni azt a bizonyos középutat :(. Mindig az van, h belelkesedek valamin és rövid idön belül kiderül, h nem jo.
Nah mindegy, bocs az OFF-ért.

A gyümölcsök maradnak, föleg a gyerköc kapja (a maradékot pedig anyja eszi :)). Jo evö, de elég valogatos. Ugy érzem a hideg gyümi mégis jobb, mint a banan :roll: Almat mar nem eszi, mas gyümölcs mar/még nincs:(

Ha van tipped, h hogyan lehet elkésziteni a langost (és mas hasonlo ételeket) olaj nélkül engem érdekel! Semmit nem sütök ki olajban, ugy érzem nagyon egészségtelen. Es föleg nagyon büdös :mrgreen:

Orsi (Orsko), a levesröl még eszembe jutott, h mégis mas lehet a kettö, mert az "enyémnél" joval több répa van, mint krumpli. Kb 1/4-3/4 az arany (a répa javara).

Sára

Kép

Kép
saara
 
 


Kihasználom, hogy fejesugró-bajnokom épp újságot olvas apróra :lol:

Saara :)

Én a panírozott ételeket sütőben sütöm, nagyon finom minden husi és zöldség fokhagymás durvára darált kenyérmorzsával beborítva(tojás nem kell hozzá), rozmaringgal és olivaolajjal megszórva és úgy megsütve. A krumplit is sütöm. Olajdban sütés szóba sem jöhet - nem bírom a szagát, no meg az olajban tocsogó ételek gondolata se tölt el örömmel.

indianyo
 
 


Olajokrol:
a napraforgo olajat 120 fokig lehet melegiteni, ha ennel melegebb lesz, akkor mar keletkeznek azok a bizonyosak:)

Olivaolajat lehet magasabb homersekletre is heviteni. De tul magasra azt sem. En nehany dolgot, amit elvileg olajban szokas sutogetni, a sutoben sutom ki (pl. fasirt). Hat langosra kivancsi lennek en is:)

Biobaba
biobaba
 
 


Na, végre kicsit több időm van, végre beszállok a főzőcskébe :)

Ma ezt főztem:

Kapros rakott káposzta kölessel: édeskáposztát megpároltam, kaporral összekevertem, darálthúst hagymás alapon puhára főztem, kölest egy zöldségleves kockával megfőztem, lerétegeztem és átsütöttem. Isteni lett. Tejfölt tettem volna bele, ha nem diétáznánk (Flóra ekcémás lett és próbáljuk felfedezni, mitől), de így is nagyon finom.

Indianyó,
jól látom, hogy nálatok zöldbab nélküli a palócleves?
Mi el sem tudnánk képzelni :) Férjem kedvence, de kizárólag zöldbabbal. :)

Darastercről jut eszembe, nagyon szeretem, de kell hozzá néhány különlegesebb fűszer:

Fűszeres, paradicsomos darasterc
2 ek vajon (vagy tisztított vajon) 1 bögre búzadarát pirítunk (most tervezem teljes kiőrlésűvel kipróbálni, de biztos jó), nem túl sötétre. Egy másik edényben 2 ek vajon (ghín) fűszereket pirítunk a következő sorrendben:1 tk fekete mustármag, 1 tk római kömény, 1 ek aprított gyömbér, zöld csili ízlés szerint, 1-2 hagyma felkarikázva. Kb 3 percig pirítjuk a hagymával együtt, amíg a hagyma megpuhul és átlátszó lesz. 1 nagy felkockázott paradicsomot (télen lehetőleg eltett parit, nekem már sajna elfogyott) is beleteszünk, és még néhány percig pároljuk. Hozzáadjuk a megpirított darát, esetleg korianderlevelet apróra vágva és 2 bögre forró vizet (lehet picit több, ha nagyon száraznak tűnik). Gyorsan összekeverjük és kis lángon fedő alatt 3 percig főzzük, utána hagyjuk még kicsit duzzadni. A tetejére mehet korianderlevél, kókuszreszelék, kesudió :P

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Jövök a marokkói levessel, amit hagyományosan Ramadan alatt készítenek, ez töri meg a napi böjtöt, de nekünk bármikor lecsúszik :) Hús nélkül is nagyon jó és tápláló! Sokoldalú és variálható, tehát lehet lencse helyett rizzsel, árpával, vörös lencsével és nem muszáj bele cérnametélt, fűszereket ki lehet hagyni, sőt, van aki felvert tojást ad hozzá stb.

Harira

Hagymás alapon kockára vágott csirkehúst (eredetileg inkább birka) átsütünk, teszünk hozzá tetszőlegesen sót, kurkumát, pirospaprikát, sáfrányt, gyömbért, szerecsendiót, fahéjat, borsot, római köményt, petrezselyemcsokrot (ki lehet hagyni ezekből :) ) Kockázott paradicsomot vagy pürét és beáztatott csicseriborsót teszünk bele és felengedjük vízzel. Tehetünk bele csirkeszárnyat, aprólékot is. Ha már félig puha a borsó, mehet bele a beáztatott lencse. A végén jön a cérnametélt és a citromlé, és vízbe áztatott néhány evőkanál liszt, habarás gyanánt. Ne legyen túl sűrű, inkább bársonyos.Tálaláskor minden tányérba egy karika citrom és petrezselyem- vagy korianderzöld dukál.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Sáfrány! Köszi, hgoy szóltál! Dehogy zöldbab nélküli! Az a dolog veleje. Jó sok finom zöldbabocska :)

indianyo
 
 


A földimogyoróolajat lehet rendesen hevíteni, nem lesz ragacsos, nem füstöl, kiváló átlátszó marad. Jó drága.
h_szilvi
 
 


Szilvi, pont ezt akartam irni :)
Probalok csak azt hasznalni fözésre (Byodo, 2 dl, 1000 Ft :shock: :shock: :shock: ).

Ez az egyetlen földimogyoroolaj, amit talaltam itthon. Erdekel, ha mas félét is tudtok!
saara
 
 


Sziasztok!

Na, én is leírom, mit alkottam :) Szombaton hallottam a Góvinda konyháját a Civil Rádióban (ez itt a reklám helye, de tényleg jó), az ottani recept kapcsán mondták el a panír készítését - ez a panír nem az a panír, ez egy sajtszerűség, amit Vikó is írt (amikor forr a tej, "szétcsapatni", csak Vikó ecettel mondta, a rádióban meg úgy mondták, hogy annyi citromot belefacsarni, ahány liter tejből készül. (Ha szétvált, leszűrni, utána lehet fűszerezni.) Szóval csináltam, fűszereztem, és csináltam hagymás-paníros rakott krumplit, ez volt ma a spenót mellé.

A spenótot úgy készítem, hogy a spenótleveleket megmosom (szárát azt mondta a néni, akitől veszem, hogy csak nyáron kell leszedni, akkor nagyon erős), leforrázom, hogy ne legyen keserű , megpárolom, összeturmixolom, majd visszateszem főni, hogy megfűszerezhessem: só, bors, fokhagyma.

Holnapra készítettem gombás csirkemellet (a rakott krumpli lesz hozzá a köret), ami szerintem csirke nélkül is isteni: hagymán megpároltam a felkockázott laskagombát, beletettem egy főtt krumplit, összenyomtam, fűszereztem (só, borsikafű,... ), aztán rétegelve leraktam ezt és a csirkemell szeleteket egy jénai tálba, és megsütöttem.

Biobaba, és honnan tudom, hogy hány fokosra hevül az olaj?... Legközelebb kipróbálom a krumplilángost sütőben, és beszámolok az eredményről :) Vikó, hogy is van ez az olivaolajjal megszórás? Egyébként én darával szoktam panírozni, nem zsemlemorzsával - bár alapvetően nem szoktam panírozni...

GyeZsu
gyezsu
 
 


Indianyó,
nálunk ezért nincs "rántott" semmisem. Pedig szeretnék a lurkók. De ha pl. karfiolt akarok a sütőben "rántani", akkor elő kell főznöm a karfiolt? Lehet így "rántott" sajtot is, vagy az azonnal szétfolyik nekem, panír ide vagy oda?
h_szilvi
 
 


Én is szoktam Indianyóhoz hasonlóan sütni husit, egy olasz recept alapján: Citromos-bazsalikomos-fokhagymás pácba rakom a csirkemellet, utána zsemlemorzsába forgatom és olívaolajjal kikent tepsibe teszem, lehet rögtön mellé a hasábra vágott krumplit is, amit 'összemaszírozok' egy kis sóval meg viszonylag több olívaolajjal, a hússzeletek tetejére is locsolok még kicsi olajat és letakarás nélkül megsütöm. Nagy kedvenc, mert nagyon egyszerű is ahhoz képest, hogy milyen finom!

A rozmaringról jut eszembe egy szuper krumpliköret:
Lehetőleg öntöttvas vagy tapadásmentes edényben kell csinálni:olívaolaj, karikára vágott hagyma, fokhagyma ipari mennyiségben, jó sok rozmaring, feldarabolt krumpli fedő alatt süt, 10 percenként kever rajta egyet. Akkor jó, ha szépen odakap. Ez is egyszerű és nem kell hozzá sütőt begyújtani.

GyeZsu, miért darával panírozol? Nem lesz nagyon kemény?

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Szilvi :) Én szeretem, ha ropogós a zöldség, úgyhogy nem főzném elő sem a répát, sem a karfiolt, de persze úgy is lehet. Sajtot esetleg egy kis előre megpirított zsemlemorzsával szórnék meg, akkor nem kell olyan sokáig sütni - de inkább vastagfalú serpenyőben készíteném és nem sütőben. Mondjuk a panír - mármint az indiai sajt - nem olvad, úgyhogy az nem folyna ki a bundából.

A kenyérmorzsa mindig a finom házikenyerek maradéka. Fehérkenyér morzsája nem ízlik annyira, akkor inkább kukorica- vagy egyéb pelyhekkel próbálkoznék. Olaszországban kukoricadarába forgatott tepsiskrumplit készítettünk rozmaringgal, az is finom, sül egy jó kis kéreg a krumplin.

GyeZsu :) befogom az olajos üveg száját és spriccelem az olajat - jó bőven, mert nagyon szeretem :) Panír: a citromtól savanyúbb lesz a savó, mint az ecettől, persze ha például gyümölcslevest készítesz a maradékból, akkor direkt jó a citromos változat, zöldséges ételekhez nekem az ecet jobban illik, mert az elpárolog és alig érezhető az íze. Indiában egyébként nem találkoztam a citromos változattal.

Szicíliai sárgarépaköret

Nem túl puhára főzünk karikára vágott sárgarépát. Egy serpenyőben vastag cikkekre vágott hagymát, fokhagymát olivaolajon összepároljuk a sárgarépával és kapribogyóval, adunk hozzá borecetet/balzsamecetet és valamilyen édesítőt (erre a sűrű barnacukor és az erdei méz vált be nekem leginkább), ne legyen túl édes!. Só, bors ízlés szerint adható hozzá. Nagyon finom, hidegen a legjobb például sült husihoz.

indianyo
 
 


[quote="safrany"]
írta:
safranyKapros rakott káposzta kölessel: édeskáposztát megpároltam, kaporral összekevertem, darálthúst hagymás alapon puhára főztem, kölest egy zöldségleves kockával megfőztem, lerétegeztem és átsütöttem. Isteni lett. Tejfölt tettem volna bele, ha nem diétáznánk (Flóra ekcémás lett és próbáljuk felfedezni, mitől), de így is nagyon finom.



ez nagyon jól hangzik! :wink:

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Gyezsu, vannak folyadek homerok, az enyem 100-ig birja. De nem szoktam erre hasznalni, mert nem sutok napraforgo olajban, olivaban nagyon ritkan. Legkisebb langon nem hevul szerintem annyira a napraaforgo sem. De tok jol megvagyunk az olajban sultek nelkul, egyedul a langos...:) Bar most, h Szilvi irta a rantott sajtot... Lehet, h kiprobalom sutoben:)

Biobaba
biobaba
 
 


Az egyszerűség nevében, s hogy a nevemre is utaljak:

Sáfrányos spagetti (egy olasz családtól tanultam)

Fölteszünk vizet a spagettinek. Egy serpenyőben nagy fej apróra vágott hagymát sok vajon üvegesítünk, sózzuk, (opcionális: húsosszalonna, de szerintem jobb nélküle). Ha felforrt a víz, beletesszük a sót és a spagettit. Amíg fő, reszelünk egy kis parmezánt, és a főzővízből kiveszünk kb. fél bögrényit (tészta mennyiségtől függ). Beleáztatjuk a sáfrányt (jobb, ha por) és hozzáöntjük a hagymás vajhoz. Ha a spagetti majdnem al dente, leszűrjük (nem kell nagyon) és hozzákeverjük a hagymás sáfrányos 'szószhoz'. Ha túl száraznak tűnik, mehet hozzá még egy kis félretett főzővíz vagy vaj. Tálaláskor megszórjuk reszelt parmezánnal. Buon appetito!
Arányok: 300 g spagettihez szoktam 1/4 teáskanál sáfrányt, tehát elég sokat. Szerintem egy Kotányis zacsi maximum 500 g tésztához elég, de már úgy sem az igazi...
Tudtok még helyet, hol lehet igazi sáfrányt szerezni? Én csak a Kotányit tudom. Nemrég fogyott el a marokkói sáfrányom, nászútról hoztunk ipari mennyiséget :D

Valaki kérdezett csicsóka recepteket. A mostani képmásban van egy pár:
Csicsókasaláta
Csicsókaturmix
Rakott csicsóka
Csicsókaköret
Csicsókapogácsa
Csicsókatorta
Beírjam valamelyike(ke)t?

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Szia Sáfrány!

A sáfránynak van egy magyar megfelelője, de nem jut most eszembe a neve. Én érdeklődtem csicsóka receptek után, a saláta és a turmix nem hoz lázba, de a többit írhatod :)

És mivel jönnek nálunk a születésnapok, jöhetnek a nasi- és tortareceptek is :)

Almatea: kis edénybe gyűjtöm az almacsutkát, -héjat, aztán ha már elég van, akkor áztatom, felforralom - majd leszűröm.

GyeZsu
gyezsu
 
 


GyeZsu,
a sáfrányos szeklicére gondolsz? Sajnos semmilyen szinten nem pótolja a valódi sáfrányt. :( A körömvirág színezésre elmegy, de a sáfrány íze teljesen egyedi.

Majd írom a reciket is holnap. :)

Nasiból is tudok sáfrányost :)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Földimogyoró olaj a biobarlangban (www.biobarlang.hu):
Byodo, 250 ml: 1.150 Ft,
Rapunzel, 250 ml: 1.710 Ft.
(Sáfrányuk sajnos nincs :) :( )
Budapesten 5.000 Ft felett ingyenes a házhozszállítás. Szilvi, ha csak ezt vennél tőlük és nem sürgős, én szoktam néha rendelni, kérek neked is, aztán pl. ovin keresztül eljuttatom hozzád.
De - emlékeim szerint - mogyoróvajat 3 éves korig olvastam a tiltólistán, akkor gondolom a mogyoróolaj sem annyira ajánlott kicsiknek, nem?

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok,
nagyon jó recepteket irtatok, hetekre megvan a menü :)
egy a baj: sütőm nincsen. Ez esetben, ha nem akarok olajban sütni, mit tehetek?

orsi
orsko
 
 


Orsko :) Egy jó vastag falú - mondjuk öntöttvas - serpenyő vagy lábas is megteszi. Azt hiszem, lábast ikejában lehet kapni elég jó áron ( :?: )
Egyébként a budapestmindeningyenen épp egy-két hete ajánlottak fel egy elektromos beszerelhető sütőt... Hátha megvan még.

indianyo
 
 


Aszongyahogy, csicsóka:

Csicsókapogácsa

20 dkg csicsókát megfőzünk, még melegen áttörjük. 2 deka élesztőt 1 dl lanygos tejben kis cukorral felfuttatunk, összegyúrjuk sóval 30 deka liszttel, 10 deka vajjal, 1 tojással. Duplájára kelesztjük. Nyújtjuk, háromba hajtogatjuk (én tekerni szoktam :) ) pihentetjük, 2-3 centi vastagra nyújtjuk végül és kiszaggatjuk. Tojással megkenjük, bekockázzuk, (vagy nem) és megszórjuk durvára vágott dióbéllel. Előmelegített sütőben sütjük. Frissen jó!

Csicsókaköret

Adhatjuk halhoz vagy húsokhoz, vajas csicsókaként vagy forró olajban kisütve :wink: A felkarikázott csicsókát sóval, fokhagymával petrezselyemmel fűszerezve pároljuk meg vajon.
Főzelék is készülhet belőle a krumplihoz hasonlóan, babérlevél helyett szerecsendióval.

Csicsókatorta -inkább nem írom le, kicsit furának tűnik.
Viszont az jutott eszembe, hogy ilyen tócsniszerűséget is lehetne belőle csinálni, azt lehet minimális olajjal, vagy akár anélkül is sütni szerintem.

Még nem próbáltam egyiket se, így felelősséget nem vállalok :)

Én kenyérrevaló kenőke és felvágottpótló receptjeiteket, ötleteiteket várnám! :)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Indi, megnéztem, nagyon jó az a budapestmindeningyen oldal :)
de nem igazán az a baj, hogy nem tudunk sütőt venni, hanem, hogy nem tudjuk hova tenni. Néhány négyzetmétert nem adnak ingyen valahol????

Sáfrány,
felvágottpótléknak én időnként nyelvet szoktam főzni. A főzővízbe sót, sok fokhagymát, borsot, babérlevelet kell tenni. Jó puhára főzni, ha kihül szépen lehet szeletelni, és kenyérre tenni.
A nagymamám csinált régebben olyat, hogy főt húst összedarabolt és aszpikba tette, az is kenyérre való.

o
orsko
 
 


Igen, ikeas ontottvas serpenyo jo, de nem mindent lehet benne megcsinalni, ami olajos sutes lenne. A sulya is jo:) Talan 6000 korul van (az ara), Senior a fantazianeve es francia gyartmany.

Biobaba
biobaba
 
 


Lengyel tojás

eredeti recept: 6 keménytojás összetörve, 10 deka vaj, 1 nagy fej hagyma apróra vágva, só bors, mustár.

én receptem: sok tojás, sok hagyma, só-bors csínján, mustár ízlés szerint és annyi tejföl/joghurt, amennyitől kellemesen kenhető állagú lesz. A hozzávalókat villával alaposan összekeverni és hűtőben pihentetni. Főtt krumpli tetején, ill almaszeletekkel is angyon finom csemege. Legjobb rozskenyérrel.

Nyelv, óh!! A legkedvencebb kedvencem :) Ugyanezt lehet császárszalonnával, nagyon vékony szeletekre vágva elképesztően finom!

Szendvics: nagyon szeretem a nyers gombát ill. almaszeleteket zöldsalátával és valamilyen finom kencével. Pl. krémsajttal: szitán lecsöpögtetett házi joghurtot (kb. egy éjszaka alatt csöpög ki a leve) ízesíteni különféle fűszerekkel . Kedvenceim: durvára tört borsos, fokhagymás, csemegeuborkás, paradicsomos, mustáros.

indianyo
 
 


Indi,
császárt nem mertem említeni egy reformos receptes topikban :)
orsko
 
 


Orsi :) én úgy vagyok ezzel, hogy egészségesebb a disznózsír, ha jó helyen legelt a malacka és szeretve nevelték, mint a "reform"margarin és finomított "ét" olajok - és ezt 10 éves vega-lét után mondom. Persze nem rábeszélési szándékkal :wink:

indianyo
 
 


Sziasztok!

Csicseriborsó-főzelék receptet tudtok? Vagy belőle valami finomat?

Amúgy mi sem iszunk tejet nagyon, én a pici miatt abszolút nem és ált. zabtejet használok mindenhez. Nekünk bejött :)

Brokkolikrém-leves:
0,5 kg brokkolit megfőzünk 1,5-2 l vízben, hozzáadunk fincsi bio leveskockát, majd a végén tejszínnel (zabtejjel) meglocsoljuk. Aztán az egészet leturmixoljuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Orsi

Balázs: 2004.04.29., Zsombor: 2006.11.01., Domonkos: 2008.04.17.
osoa75
 
 


NIncs véletlenül jó palacsinta (vagy valami hasonló) receptetek-tej nélküli? Zabtejjel nem lett az igazi... :oops:
Bármi más édesség-féle is jöhet, néha tandem-szoptatok, gondolom érződik... :lol: :lol:

Orsi

Balázs: 2004.04.29., Zsombor: 2006.11.01., Domonkos: 2008.04.17.
osoa75
 
 


Orsi :) palacsinta tej nélkül, szódavízzel is finom ám! esetleg ízesítsd a tésztáját fahéjjal vagy citromhéjjal.

Vega libazsír

Olivaolajat olvasztott vajjal (az olaj legyen többségben), fokhagymával és bármilyen kedvünkre való fűszerrel elkeverve, hűtőben tárolva nagyon sokáig elálló, kenhető finom kenyérkence. A kizárólagos húsevő apukám se vette észre, hogy mit eszik :)

indianyo
 
 


Palacsintatesztaba lehet keverni meg reszelt almat is. Csak ilyenkor vastag palacsintat kell csinalni:)
biobaba
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?