Új privát üzeneted érkezett!

Szia Tarkabab!

Először is nagyon örülök, hogy írtál arról, ti hogy csináljátok. :)
A tálkás pisilős képeitek nagyon tetszenek. A fiammal próbáltuk, egyszer-kétszer, de a khm... célzás nem volt az igazi. ;) De a következővel megint meg akarom próbálni, mert olyan praktikusnak látszik.

Lívia, két fáradhatatlan kissrác álmos anyukája.
http://www.babakozelben.hu
livia76

Ha hiszed, ha nem, Szirkánál is résen kell lenni, mert képes kilőni belőle :) Nagy kakáknál meg vigyázni kell, hogy túlságosan bele ne engedjem (már majdnem 8 kiló!) Mikor még szopik is közben, úgy érzem magam, mint egy kínai akrobata :lol:
Most a hálószobában és elmenéskor használjuk a tálkát, egyébként van egy bilije, de egyre jobban beválik a csap.
A blogban írtam, nemtom olvastad-e, hogy mikor kicsi bilit kerestünk, megkérdezték, mennyi idősnek lesz. Képzelheted az eladó arcát, mikor meghallotta, hogy 10 hetesnek :shock:

A fiad mennyi idősen lett szobatiszta?
tarkabab

[quote]H írta:a hiszed, ha nem, Szirkánál is résen kell lenni, mert képes kilőni belőle

:)

Ezt a szopi közben edénybe dolgot olvastam, de nem mertem kipróbálni. Tuti biztos voltam benne, hogy a végén az ölemben köt ki az egész! Szerencsére elviselte a gyerek, hogy megszakítottuk az evést, elmentünk elintézni az ügyet, és utána folytatta a szopizást.

Bili tíz hetesnek, hát nem megszokott dolog, az biztos. :)

Hogy mikor lett szobatiszta... Attól függ, mit tekintessz annak.
1 éves kora után nem viselt pelust nappal, és nem kakilt be 1-2-nél többször. De szólni, hogy pisilnie-kakilnia kell, 2 éves koráig nem kezdett.
(Gondolkodtam, hogy vajon miért, de ő pl. akkor se szólt nagyon sokáig, ha szomjas v éhes volt. Pedig a jelbeszédet is használta, tudta ezeket a jeleket. De valahogy nem foglalkoztatta ez a dolog. )

livia76

Hú, én nem biztos, hogy kitartanék 2 évig, ha nem jelezne... Te tényleg fáradhatatlan vagy! :)

Olyat tapasztaltál, hogy részletekben engedi el? Szirka most ezzel szórakoztat. Egy "korty" a bilibe, aztán lemászik róla, 5 perc múlva visszakéri, megint pár csepp, megint lefeszíti magát, aztán már azt gondolom, hogy biztos nem ezért mocorog, nem teszem vissza, akkor a pelusra pisil, amin ül, utána megint a bilibe - 20 perc leforgása alatt. És ha kiviszem a bilit, hogy ne a pisi fölé tartsam negyedjére is, akkor tuti, hogy nedvesen találom, mire visszaérek.
Aztán meg egész nap rendben megy a dolog, és két nap múlva megint előveszi a műsort, egyszer-kétszer lejátssza.

Nem tudom, mi lehet az oka. Nincs vmi tipped?
tarkabab

Hát ez elég érdekes. Első gondolatom az volt, ahogy olvastam ezt a cseppenként dolgot, hogy nem lehet valami enyhe húgyuti probléma? De az, hogy utána egész nap minden ok, nem erre vall.
Nem rémlik, hogy nálunk lett volna hasonló "játék".
Sajnos, nem tudok segíteni. Éva meg, akinek jóval több tapasztalata van nálam pisiltetés területén (is), újszülöttel babázik, biztosan nincs ideje fórumozni.

Amúgy nem vagyok fáradhatatlan, a gyerek hólyagja lett erős nagy korára, 2-3 óránként pisilt csak, szopi és ivás mellett is. :)

(Vigyázat, vesszőparipa következik! Bocsánat a hossz miatt.)
Különben, elnézve a hagyományosan szobatisztaságra szoktatott kortársakat itt a szomszédságban, páran 1-2 hét alatt túl vannak rajta, de ez a legritkább. A többség elég sok frusztrációt elszenved, mire megszabadul a pelustól 2,5- 3+ éves kor körül.
Értelmes két és félévesektől 2 percenként megkérdezik, hogy kell-e pisilniük. Kakisruhamosás napi rendszerességgel. Értetlenség, hogy az amúgy okos gyerek miért nem "szól". Hetekig rohanás, mert csak másodpercekkel a csurgás előtt szólnak az addig pelusos babák.

Szóval a pisiltetős módszer is munkaigényes, viszont valahogy kevésbé zavaros, ellentmondásos, mint a megszokott szobatisztaságra nevelés. Az EC-s baba ezzel a készségével is olyan ütemben fejlődik, mint a mozgásban, beszédben, stb. Nincs elkendőzés évekig, aztán hirtelen elvárások. :)

livia76

Az utóbbi napokban nem is csinálta ezt a részletezést - remélem, hogy tényleg nem volt semmi baja. Az újabb móka, hogy most a csapba szereti :)

A hagyományos módszerről nekem más a tapasztalatom. A nagy gyerekeimmel még nem ismertem a biliztetést, de az égvilágon semmi gondunk nem volt a szobatisztasággal. Nem is nagyon izgatott, hogy mikor köszönt be, nyáron viszont sokat voltak puci fenékkel (főleg az udvaron), így aztán volt alkalmuk megfigyelni, mi történik.

Most is inkább kíváncsiságból kérdeztem rá, hogy nálatok mikortól van, fontosabbnak tartom az egészben a kommunikációt meg azt, hogy megadhatom a babámnak most, amire szüksége van. Most már késő van, de legközelebb leírom, milyen sokat jelent nekem jelenleg, hogy Szirka nem használ pelust - olyan sokat, hogy mindegy, mikor lesz szobatiszta.
tarkabab

Tarkabab,
olvasom a blogodat (ki is linkeltelek :oops:), de eddig nem esett szó a nagyokról. Hányan vannak, hány évesek?
Le a kalappal, így még jobban csodállak, hogy mindezt ilyen klasszul és flottul és pozitívan csinálod!
Én lehet, hogy most a szükségesnél gyakrabban használom azt a kifogást, hogy a pici baba mellett van még három másik, akinek szintén ezer igényük van, stb..... Igy, bevallom, :oops:, hiába határoztam el, hogy kipróbálom a mosható pelust ezzel a babával, nem lett belőle semmi...
Jó olvasni téged, írjál sokat!

És persze ez az egész topik is érdekes, bár nem veszem le a pelust Timóról, de megtanultam tőletek, hogy észrevegyem pl. a kalilás előtti jeleket. (Mondjuk csak néhány másodperccel akció előtt, tehát le se tudnám vetkőztetni, de akkor is örülök neki!)
h_szilvi

Esett, csak kevés. Néha nehéz is megállni, hogy ne csapjon át a blog a család blogjába vagy az én blogomba és megmaradjon a Szirka blogja.
A fiam 16,5 éves, róla többször van szó/kép, itt látszik a legjobban:
http://szirkababa.blogspot.com/2006/08/ ... olvas.html
A nagylányom 20 éves és elég ritkán van itthon, kollégista és hétvégén inkább a barátjához megy, meg nem nagyon szeret részt venni a családi programokban - róla lehet, hogy nincs is fenn kép.
Szóval ők már olyan nagyok, hogy orülhetek ha vmihez még egyáltalán szükségük van rám :) És nincs bennem semmi csodálnivaló, mások is így csinálják, csak nem fényezik magukat egy blogban :wink:
Sztem azért kár furdalni, hogy nem csinálunk meg mindent, amit jónak tartunk/tartanánk. Mindig van "még egy" dolog, amit szeretnénk, de senkinek sem jó egy stresszes anyuka, egy túlfeszített rendszer.
Nagyon jó, hogy így figyelsz a kicsire, végül is ez a lényeg. :)
tarkabab

Milyen korán szültél?! A fényképeket elnézve, magamnál (37) jóóóóval fiatalabbnak saccoltalak, de hát az nemigen lehetséges.
És akkor, ha nem vagyok indiszkrét, Szirka egy második házasságból született? (És a szerelem fiatalított meg téged?:wink:) A férjemnek (47) is van egy nagylánya, 27 éves, persze ő se lakik velünk, hanem otthon, Amerikában.

A fiad naggyon jóképű. :D
h_szilvi

Amúgy mag csak ne szerénykedj! Megérdemled a dícséretet te is, nem csak Szirka! :)
h_szilvi

én is 37 vagyok :) (áprilisi)
a nagylány úgy "jön ki", hogy 2 éves korában fogadtuk örökbe
jó a sejtés :) a Szirka papájával "csak" 13 éve élek együtt
a volt férjem meg jó barátunk, hogy még furább legyen...
tarkabab

Tarkabab,
akkor mégis én leszek az idősebb: én április 1.! :D
És akkor így már értem a húszéves leányzót... És a nagyfiad is örökbefogadott, vagy ő közös az első férjeddel? Bocsánat, de ez annyira érdekes, izgalmas, klassz...

A többiektől meg bocsánat, hogy offtopik... :oops:
h_szilvi

Csak akkor, ha hajnal 1 előtt születtél :lol:
A nagyfiamat szültem, igen, és a papája, a volt férjem is látható a blogban, ő Pali.
Én is bocsánat! És ha van még kérdés, inkább privizzünk vagy a tarkabab freemailre írj vagy a blogba lécci, hogy ne nyomjuk szét ezt a jó kis topikot.
tarkabab

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
h_szilvi

elkezdtük, kérjük a drukkokat :)
orsko

Hajrá orsko, kalandra fel! :) És kíváncsian várom a tapasztalatokat.

livia76

menni fog :)
kb két hete már látom Villőn, ha kakilni akar, ilyenkor pocaksimogatással szoktam neki segíteni. Már csak egy lépés volt, hogy ilyenkor tartsak alá egy pisilősedénykét (vettem egy kicsi lavórszerűt). A pisit is sikerült már kétszer elkapni :) csak akkor nem sikerült, mikor nem hittem el, hogy negyed órán belül kétszer akar pisilni... egyenlőre még nem alakult ki a biztos pisijel, még nem tudom, hogy a nyugtalanság pisit, böfit, vagy vmi mást jelent.
orsko

tk tegnap kezdtük, még jó, hogy nem fix...
a nagyfiúval alapvetően délelőttönként mászkálunk, ez alatt nem lehet kislányt pisiltetni. nem lesz szerintetek baj, hogy valamikor pelusba kell pisilnie? nem zavarja össze?
orsko

Hihetetlen sikerélményeink vannak :) létezik, hogy annak ellenére, hogy még csak harmadik napja próbálkozunk, és korántsem kizárólagos módon, vagyis a nap kb felében és éjjel pelus és külső is van a kislányon, mégis akárhányszor úgy gondolom, hogy most pisi lesz és kisedény fölé tartom, tényleg pisi lesz.
teljesen odáig vagyok :)
orsko

Nagyon örülök a sikereiteknek! Újra átélem veled a picibabás izgalmakat! Tök jó! :)
Szerintem ha napi rendszerességgel biztosítassz neki pisilési lehetőséget, pl ahogy írod, hogy a nap felében pelus, a másik felében nem, az én tapasztalataim és a többiek szerint sem zavarodik össze.
Hideg éghajlaton és több gyerek/ egy főgondozó felállás mellett szerintem nem megy másképp.
(Amikor pl költözés miatt hetekre felhagytak a pisiltetéssel, és csak pelus jött, ilyesmiről rémlik, hogy zavart okozott.)
Mennyi idős is Villő? Nagyon gyorsan "kapcsolt", a leírásod alapján.

livia76

Livi,
Villő most 2 hónapos. gyors kapcsolásnak az is lehet oka, hogy elég érzékeny a feneke, sokat van kipirosodva, és gombás fertőzéssel is küzdünk, és nyílván sokszor kellemetlen neki a pelusban. ezért jobban szeret pelenka nélkül lenni.

a nagy lelkesedés után kicsi visszaesés jött, de nem lepődtem meg, ez sok egyéb tanulási folyamatra jellemző. és hát hasfájós napok voltak-vannak, a folyamatos nyugtalanság közepette nem tudom mikor van pisi. őszintén szólva én akár hosszú távon is megelégednék csak azzal is, ha a kakit sikerülne pelenkán kívül intézni, mert nem szeretem a kakák mosását...

sajnos a család nem sokat segít a pisiltetésben. többször előfordult már, hogy láttam villőn, hogy menni kellene pisiltetni, hajoltam le, hogy felvegyem, erre a fiam a hátamon termett, hogy lovacskázzunk... de ez a kisebb baj, a nagyobb, hogy a férjem sem segít. néhány hete, mikor arra próbáltam rávenni, hogy tanulja meg a textilbe pelenkázást, azt válaszolta, hogy minek, úgyis pisiltetni fogunk. de sajna ezt sem hajlandó csinálni. azért bízom benne, hogy ha fixálódik a rendszer, ő is beszáll.

technikai kérdésem van, elsősorban tarkababhoz, mert edénnyel kapcsolatos: gyermek feneke belelóg a kakiba, ha edény fölé tartva szoptatom. marha macerás így csöpögő fenékkel hurcolászni, fél kézzel tartva, a másikkal az edényt egyensúlyozni alatta. te hogyan csinálod?

orsi
orsko

Két napja csak úgy viccből kipróbáltam a pisiltetést. Isteni! Nem is a pisi része, inkább a kaki meggyőző. Eddig minden hajnalban minimum fél órás küzdelem árán szabadult meg tőle Momó, most viszont alig egy perc volt a pisivel együtt. :D Tegnap minden kaki a mosdókagylóba ment (5 db) és pisis pelus is csak 5 volt a tizenvalamennyik helyett. Textilpelussal ez olyan, mint az álom. És a legjobb, hogy nem is kell nagyon sietnem, van idő kicsomagolni.

Kérdés: a kakinál és a pisinél is ugyanaz a "jelszó"? Vagy fontos, hogy megkülönböztessük?

Réka
rikax1977

Réka, gratulálok! Ez aztán a gyors siker. :) Pápá, kakis pelus! Ilyenkor képzelem, hogy a babánk magában felsóhajt: Ez jó volt, anyukám! :)
Egy kis emlék: a fiam féléves kora körül olyan boldogan nevetgélt-dumált egy jó kakilás után, hogy a nagyanyám majd leesett a székről nevettében, valahányszor hallotta.

Ti milyen textilpelust és külsőt használtok?

Én ugyanazt a psss hangot illetve kézjelet használtam kakira és pisire is. Nem olvastam sehol, hogy létszükséglet lenne megkülönböztetni.

Várom, hogy Tarkababnak legyen ideje válaszolni Orsi kérdésére az edénnyel kapcsolatban, mert engem is nagyon érdekel ennek a trükknek a kivitelezése.

livia76

Lívia

Monapelt használunk. A külső is Monapel, a légáteresztő változat. Egy baj van csak velük, hogy keményednek. Bár ez a víztől van, nem a pelus a hibás :) Szóval kéthetente egyszer öblíős vízbe is kerülnek.

A psss helyett én inkább a "pisi, pisi, pisi"-t választottam, mert néha amikor Momó szomorú, sss-vel is nyugtatgatm és elég vicces lenne, ha ilyenkor mindig ürítene. De az nagyon jó, hogy nem kell megkülönböztetni a kakit a pisitől!

Ez a kézjel dolog nagyon izgat. Mikor mutatod és mit? A siket pisi-jelet használod?

Réka

rikax1977

sziasztok!
bocsi, rémesen nincs időm :(
a tálkával nem volt semmi trükk, csak annyi, hogy figyelni és nem engedni belecsúszni. de miért kell hurcolászni?
itt van kép, hogy hogyan tartottam: http://szirkababa.blogspot.com/2006/05/ ... pisss.html

most már egyébként akig tálkázunk, kinőtte (7 hónapos). nem is szereti már.
tarkabab

Később jutott eszembe tegnap, hogy a képen nem szopás közben van a tálkával, ezért ott két kézzel fogom. Szopi közben csak a külső kézzel tartom a combját. Gondolom, ha elég fenn fogjuk a combját, akkor kevésbé tud a popsija belelógni. A másik oldala a testemnek támaszkodik, azért nem csúszik le. Meg valahogy az ölemben sosem állt a tálka egészen vízszintesen, így az alsó sarkában összegyűltek a dolgok és megint csak nem lógott bele. Amikor kezdett nagyobb lenni (és nagyobbakat is kakált) előfordult, hogy beleért egy kicsit a feneke - letöröltem és kész. (Wc papír majd nedves popsitörlő)

Hát, nem tudom, el lehet-e ezt magyarázni...
tarkabab

Sziasztok,

Lívia meghívására jöttem, mint gyakorló biliztető. Lotte lányunk 3,5 hónapos, és 6 napos korában kezdtük. Nagyon jól megy a dolog, én nagyon tudom ajánlani mindenkinek! Be kellett volna ide már régebben néznem, milyen jó, hogy vagytok többen is!

Nem is emlékszem, hogy hogy kezdődött nálam, valamikor a terhességem közepén a textilpelenka mellett döntöttünk, és annak kapcsán jutottam el az EC-ig. Aztán föliratkoztam az angol nyelvű yahoo listára még valamikor májusban, aztán a hollandra is (Hollandiában éltem, holland a férjem), mások tapasztalataiból is sokat lehet tanulni.

Mielőtt ideírok egy egész történetet, arra gondoltam, hogy érdemes lenne egy magyar nyelvű yahoo levlistát is indítani. Ott sokkal átláthatóbban és praktikusabban tudnánk beszélni. Úgyhogy csináltam egyet tegnap este. Érdekel titeket egy ilyen lehetőség?

A levlista neve "Baba a bilin", és itt az oldal: http://groups.yahoo.com/group/babaabilin/

Egyelőre bárki feliratkozhat, hogy ne kelljen várni a jóváhagyásra. Ha van kedvetek, akkor gyertek! Ha senkit nem érdekel, akkor törlöm a csoportot.

Aki nem ismerős a yahoo levlistákkal, annak itt egy kis infó:

Angolul yahoo groups a dolog neve. Lényege, hogy ugyanazon téma iránt érdeklődők csoportosulni tudnak és emailen keresztül kommunikálni. Tehát nem egy ilyen fajta internetes fórumon, hanem emailen át történik a beszélgetés. Előnyei: maguktól bejönnek az üzenetek, nem lehet elfelejteni, könnyen szét lehet választani a különböző kérdéseket, mivel külön szálakat lehet indítani. Keresni lehet a régi üzenetek között. A csoportnak van saját oldala, ahova fényképeket, fájlokat, linkeket lehet tenni.

Zsanett
- lányunk Lotte, 15 hetes
zsanettrp

Zsanett

Első felindulásomban csatlakoztam a Baba a bilin-hez, de már nem tudom, hogy miért. Annyi e-mail címem van már, hogy plusz egyet már biztosan elfelejtenék megnézni rendszeresen :) Ide viszont mindennap ellátogatok. Bocsi.

Bárki

Mikor mutatjátok a pisi jelét? Én közvetlenül azelőtt, mielőtt felveszem a pelenkázóról, hogy odavigyem a mozsdókagylóhoz. Ez így jó?

Ha tud már ülni, rá lehet-e tenni a bilire úgy hogy én közben fogom? Azért kérdezem, mert én 6 hónapos koráig csak szoptatni fogom és ez az anyatejes kaki csak úgy lövel ki belőle! :D Attól tartok, hogy megiljed a visszacsapódó kakitól és kaki-sztrájkba kezd. Viszont úgy okoskodtam, hogy minél hamarabb szokja meg a bili érzését, annál hamarabb lesz szobatiszta. Ez nagy hülyeség?

Réka

rikax1977

Ezek szerint nem érett meg még a hangulat egy yahoo csoportra, de mégsem törlöm, később jól jöhet, ahogy egyre többen leszünk.

[quote="rikax1977"]Z írta:rikax1977sanett
Első felindulásomban csatlakoztam a Baba a bilin-hez, de már nem tudom, hogy miért. Annyi e-mail címem van már, hogy plusz egyet már biztosan elfelejtenék megnézni rendszeresen :) Ide viszont mindennap ellátogatok. Bocsi.

Semmi probléma :) Azért indítottam, mert nálam pont fordítva van: minden fontos dolog/csoport emailen jön be, fórumokra általában el szoktam felejteni benézni. :) Mondjuk én csak egy email címet használok.

[quote="rikax1977"]H írta:rikax1977a tud már ülni, rá lehet-e tenni a bilire úgy hogy én közben fogom? Azért kérdezem, mert én 6 hónapos koráig csak szoptatni fogom és ez az anyatejes kaki csak úgy lövel ki belőle! :D Attól tartok, hogy megiljed a visszacsapódó kakitól és kaki-sztrájkba kezd.

Én az elejétől bilire is ültetem Lottét. Az ázsiai bilit használjuk, ami keskeny és magas, ölbe lehet venni, nem járunk el a fürdőbe, hanem itt a nappaliban végezzük a dolgot, roppant kényelmes. Ebből még sosem csapódott vissza a kaki. Sima bilit még nem használtunk, de szerintem abból sem fog.
Én interneten vettem ezt a bilit, de azon tűnődtem, hogy lehet, hoyg érdemes lenne kínai boltban megkérdezni, hogy van-e vagy tudnak-e szerezni. Itt egy kép:
http://www.theecstore.com/index.php?mai ... cts_id=548
De vannak más változatai is, láttam már olyat, aminek kerek a hasa, lényege, hogy babaméretű a nyílása, nem esik bele az újszülött feneke sem.
Jó alternatíva lehet egy homokozóvödör is - csak arra kell vigyázni, hgoy ne legyen éles a széle. A konyhai tálakkal nekem az a tapasztalatom, hogy túl szélesek és nem lehet kényelmesen ölbe venni.
(Ahogy ezt írom a nappaliban a laptopon, Lotte éppen fölébredt, és most itt ül az ölemben a bilin, a háta a hasamnak támaszkodik.)

[quote="rikax1977"]V írta:rikax1977iszont úgy okoskodtam, hogy minél hamarabb szokja meg a bili érzését, annál hamarabb lesz szobatiszta. Ez nagy hülyeség?

Szerintem nem kell a bili a szobatisztasághoz. Olyan társadalmakban is szobatisztává válnak a babák, ahol egyáltalán nem használnak bilit, hanem a földre végzik a dolgot. A lényeg nem az, hogy hova végzi a dolgát, hanem az, hogy tudatában legyen annak, hogy végzi. Persze a bili igen hasznos tud lenni, és el tudom képzelni, hogy minél hamarabb megszokja, annál könnyebb lesz majd használni, de nem hiszem, hogy magához a szobatisztasághoz hozzájárul.

Zsanett
- Lotte lányunk 2006 3 hónapos és 3 hetes
zsanettrp

Zsanett

Szerinted milyen előnyei vannak az ázsiai bilinek? Ti miért azt választottátok? Fiúbabához is inkább ezt ajánlod?

Réka

rikax1977

Réka,

Én közvetlenül pisilés/kakilás után mutattam neki a kézjelet. Amikor még ott vagyunk a tetthelyen.

livia76

[quote="rikax1977"]
írta:
rikax1977Szerinted milyen előnyei vannak az ázsiai bilinek? Ti miért azt választottátok? Fiúbabához is inkább ezt ajánlod?

Réka,

az ázsiai bili előnyei: erre van kitalálva, ezért minden szempontból kényelmes.
1. Pont akkora, hogy a baba kényelmesen ráfér és olyan a pereme, hogy kényelmes neki. Lotte most 4,5 hónapos, és amíg ülni nem tud, addig ezt fogjuk használni. Akkor majd át akarok állni egy olyanra, amit a földre tudunk tenni.
2. Az alakja miatt roppant kényelmesen lehet ölbe venni, és a babát könnyű ráültetni.
3. Kicsi, ezért nem nagy ügy elvinni. Mi utazásra is ezt visszük, időközben már többek között egy kávézóban és egy konzulátuson is használtuk - senkinek fel sem tűnt semmi a dologból.
4. Szerintem nem drága, főleg ha a kihasználtságát nézem.

Itt lehet kapni pl: http://www.babygerecht.de/Windelfrei-se ... ::177.html

Így hirtelen ezek. Sajnos a fiú témához nem tudok hozzászólni, mert elképzelésem sincsen, hogy működik egy fiúbaba, mennyire pisil szerteszét :) De szerintem az amerikai listán nagyon sokán használják, fiúkkal is.
zsanettrp

Zsanett,

nem tudok németül, elolvastattam a bilirendelős oldalt, tényleg van minimum rendelendő mennyiség? Én csak egyet szeretnék, nem sokat.

orsi
orsko

Orsi!

Nekem is kene majd.
Nem irjak, h lenne min. rendelheto mennyiseg. V csak nem latom? Mibol gondolod, h van ilyen?

Biobaba
biobaba

Igen, úgy tűnik, hogy min. 10 euróért kell rendelni, ezt nem tudtam. Talán akkor ha több ember összeáll, akkor a postaköltség is kevesebb lesz. Illetve még mindig érdemes lehet elmenni egy kínai boltba és megkérdezni, hogy nem tudnak-e szerezni.
zsanettrp

Ja, akkor osszeg fix, nem az, h hany darabot rendeljen az ember a bilibol. Hat ha mar ketten rendelunk, nem kell olyan sok. Bar lehet, h en meg megprobalom mas uton. Azt irjak, h szingapuri, mintha a Lehel ternel lattam volna szingapuri boltot.
biobaba

Zsanett

Elmó előreálló kukival is tud felfelé vagy 90 fokban jobbra pisilni. Mikor hogy. Hiába próbálom a fitymáját megigazítani az akció előtt, nem segít. Úgyhogy néha a mozsdókagyló mellé megy a dolog és akkor jön a tükörtisztogatás és a csempemosás. :) Tudom, hogy az egyik ujjunkkal le lehet nyomni a fütyit elméletileg, de Momó akkorákat rúg egy-egy nyomásnál, hogy a fütyike hopp, kiugrik az ujjam alól :D

Bilirendelés

Nekem is kellene egy, ha rendel valaki.

rikax1977

Re ázsiai bili: szerintem azoknak, akiknek már több hónapos a babája, lehet, hogy nem éri meg - bocsánat, erre nem figyeltem pár napja, amikor írtam. Mivel ez egy igazi bababili, leginkább az első időszakban kényelmes, olyan fél éves kortól szerintem már nem elég nagy. (Mi 6 napos korban kezdtünk, azért mondtam, hogy nagyon kihasználtuk.) Van viszont egy olyan bili, hogy Baby Björn Little Potty - kis mérete miatt ugyancsak kiváló a bababiliztetéshez, és ezt már tényleg sokáig szokták használni. Biztos meg lehet rendelni bababoltokban.

http://www.amazon.com/Baby-Bjorn-Babysw ... B000056J78
zsanettrp

Tesómmal akartam rendeltetni a bilit, mert neki van erre való kártyája, de egyikünk sem tud németül. Egy kollégája olvasta el, nekem a tesóm tolmácsolta, és ide már úgy jutott el, hogy minimum mennyiség van. De a minimum összeg sem jobb.
Összeállunk?

Zanett,
Villőm majdnem 4 hós, és mi olyan felemás módon pisiltetünk. Ha első gyerek lenne, vagy a fiam lenne nagyobb, biztosan jobban menne, de úgy nehéz, hogy mikor vinném a kislányt pisiltetni, a nagyfiú lovacskázzunk csatakiáltással a hátamra ugrik...És ennek megfelelően egyáltalán nem fix a tudás, nem úgy van, hogy bugyit le, pisi és kész, és csap fölött álldogálni sokáig nem jó, kis műanyag lavorkát a feneke alá tartani sem jó.
A baby björnös bilikén önállóan ülni kellene, nem? Azért az még 2-3 hónapig nem jön szóba.

Annyira sajnálom, hogy az első gyereknél még nem tudtam a pisiltetésről...

orsi
orsko

[quote] írta:gy nehéz, hogy mikor vinném a kislányt pisiltetni, a nagyfiú lovacskázzunk csatakiáltással a hátamra ugrik...

Azt mondod, jók a kilátásaim, Orsi? :)

livia76

Az a baj, h igy elore nem lehet tudni. Baratnom kicsi lanya nem szerette a pisilteto pozt, de nagyon jol elvan egy ilyesfajta bilin,mint ez a baby bjorn. Bar nekem is szimpibbnek tunik az azsiai, mert azt konnyebben a labam koze veszem, mint egy ekkora bilit.

Hat a fix osszeg itt jobb, mert hamarabb osszejon a 10 ajro, mint a tiz bili:) Meg rokont megkerdem, h mikor jon, mert akkor talan postakoltseget lehetne sporolni. Addig ne rendeljetek:)

Biobaba
biobaba

[quote="orsko"]
írta:
orsko
menne, de úgy nehéz, hogy mikor vinném a kislányt pisiltetni, a nagyfiú lovacskázzunk csatakiáltással a
hátamra ugrik...És ennek

Hát ezt el tudom képzelni. Gondolom az ilyesmi idővel majd egyre jobb lesz, ahogy a fiad is nagyobb lesz, jobban megérti, hogy néha várnia kell, meg ha Villő tud már ülni, akkor nem kell majd tartani.

[quote="orsko"]
írta:
orskoA baby björnös bilikén önállóan ülni kellene, nem? Azért az még 2-3 hónapig nem jön szóba.

Nem kötelező rajta önállóan ülni, efőlé is lehet tartani a babát. Főleg ha már van valamennyi tartása (Lotte sem tud egyedül ülni, de kis támasszal igen), akkor ez nem gond. Viszont ez inkább földreülős mint lábközévevős. De ez inkább előny egy idő után, ahogy nő a baba.
zsanettrp

Teljes elkeseredés van rajtam... lehet, hogy nem küzdök a pisiltetéssel, marad a bejáratott pelenkázás.
Mondtam Embernek, hogy vennék ilyen ázsiai bilit, mert szerintem fontos lenne, hogy kényelmesen érezzük magunkat pisilés közben, erre lecseszerintett, hogy miből gondolom, hogy attól majd működni fog a dolog. Tk igaza van, mert ha azon múlik a boldogság, hogy milyen eszközt használunk, már rég rossz. Persze segiteni nem akar....
Mivel itt a majdnem 3éves, a férjem is sokat van itthon, én dolgozom, és háztartok, egyszerűbb kicsirélni a pelust két-három óránként, mint figyelni a jeleket. PEdig tudom, hogy jó lenne, mert a kiscsajnak nagyon érzékeny a feneke (a fiamnak rinocéroszbőre van, soha nem volt piros, a kicsivel már bőrgyógyászaton is voltunk miatta), szóval jó neki, ha nincs bedunsztolva. és hosszú távon nem több időráforditás, mint a pelenkamosás.

Azért még kérdezek:
Mivel igazából nem jutottunk el a fixálódásig, még csak úgy sikerül elkapni a pisit, ha nagyon figyelem vagy a gyereket, vagy az órát. Lehet, hogy hülye a kérdés, de "idomitódik" annyira a gyerkőc, hogy akkor pisil, ha bilizünk? A kérdés lényege tk elvi: hosszú távon én irányitok, vagy a gyermek igényei?

Livia, neked biztos nem lesz nehéz, mert nálatok a pisiltetés a bejáratott rendszer. Annyi figyelem és idő persze nem jut a kisebbre, mint jutott anno a nagyobbra, de ez természetes.

Zsanett,
a lábközétevős szoptatás közben is használható, nem? Mert jelenleg tk ez az egyetlen, ami műxik (najó a fürdés utáni pisi is fix), de a kislavórszerű műanyagedénykével egyre kényelmetlenebb, ahogy nő a gyermek- nehéz tartani, hogy ne lógjon bele a feneke a pisibe.
Amúgy igaz, hogy hamarosan jobb lenne egy ülős fazon.

Biobaba,
szólsz, ha kiderül, mikor jön a rokon?

orsi
orsko

Maris szolok:) Husvetkor jonnek.

Biobaba
biobaba

Orsi,

pedig tényleg fontos, hogy kényelmes legyen, mert ha nem az, akkor az embernek már eleve nincs sok kedve, azt pedig a baba is megérzi. Persze a legjobb mindenképpen az lenne, ha az urad is támogatja a dolgot, mert amúgy el tudom képzelni, hogy nagyon fárasztó lesz. Miért kételkedik? Mennyire tud a dologról, esetleg érdekelné, hogy olvasson róla? Persze ha teljesen meggyőzni nem is lehet, már az is sokat segít, ha nem akadályoz, csak szemlél. Sok férjről hallottam, akik idővel teljesen megtértek, amikor látták, hogy tényleg működik, pedig az elején hallani sem akartak a dologról. Sok pali örült, hogy így legalább nem kell majd a kakis pelenkákat cserélnie - de ehhez persze az kell, hogy azokat legalább cserélje. Gondolom erőltetni nincs értelme, de ami infót tudsz, azt add meg neki, hátha az is segít.

Az, hogy hogyan fog menni a biliztetés, és milyen irányba fejlődik, sok mindentől függ. Nem hiszem, hogy lenne egy szabály, amely mindenkire érvényes. És persze minél természetesebben áll hozzá a szülő, annál természetesebben veszi a baba a dolgot. Szerintem az egész módszer egyik legfontosabb része az, hogy a baba egyszerűen beleszokik a dologba. Tehát nem a pelenkába szokik bele, hanem a bilibe. Ez nem szobatisztaság ilyenkor még, nem is mondja senki, hogy az, egyszerűen egy megszokás, amitől aztán később könnyebb lesz, amikor eljön a valódi tudatosság ideje.

Mi így csináltuk:
az elején gyakorlatilag találomra, de rendszeresen helyeztbe tartottam Lottét (ébredés után mindig, és az első hetekben leginkább aludt ugye). 3 hetesen kezdtem azt látni, hogy rendszer jön a pisilésbe, és hogy benn tartja a biliztetésig. Persze csak ha időben jött a bili. (A kakilás nálunk az elejétől a bilibe megy, szerintem Lotténak egyszerűen könnyebb/kényelmesebb így, mint fekve, és mivel elég bilialkalom volt napközben, mindig kibírta a következőig.) Kb. 4 hónapos koráig olyan 30 percenként pisilt napközben, a 3. hónapban kezdte egyre többször benntartani ha pl. elmentünk sétálni. Volt egy időszak, amikor kidugta a nyelvét pisiléskor - ez nem tudatos jel, de nagyon egyértelmű volt. Most már nem jelez. Viszont kb. a 4. hónaptól elkezdett ritkábban pisilni, most 40-60 perc az átlag, de rendszeresen van 1-2 óra is, ha úgy jön ki pl. az alvás. Most gyakorlatilag teljesen időzítés alapján működünk, és néhány hete érzem azt, hogy valóban reagál a hangjelzés és a bili kombinációjára. Tehát én figyelem az órát és bilire rakom, ő pedig az esetek 95%-ában elvégzi a dolgát. Tehát lassan eljutunk oda, hogy ha valahova megyünk, akkor előtte tudunk pisilni, akkor is, ha nemrég voltunk, és ha valahova odaérünk, akkor általában még száraz a pelenka. (Induláskor és érkezéskor mindig bilizünk.)
Mi amúgy gyakorlatilag teljesen Lotte ritmusa szerint végezzük a napi dolgokat, szerencsére csak nagyon ritkán vagyunk időhöz kötve, ezért nekünk eddig sem volt nagy gond megvárni, hogy mikor alkalmas a séta vagy a bevásárlás. De ha lesz második baba, ott már gondolom ez is nehezebb lesz.

Abból szerintem semmiképpen sem szabad kiindulni, hogy te tudod majd irányítani a dolgot, mert a módszernek pont az a lényege, hogy nem stresszel és nem erőltet, hanem a babát követi. Ahogy nőnek, úgy nő a rugalmasságuk is, de ezt nem szabad kihasználni, meg nem is igen lehet szerintem.

Most írta valaki a holland listán, és teljesen igaza van, hogy rengeteg lehetőség van a két véglet között (csak pelenka vs. kizárólag biliztetés). Mindenkinek a saját mértékét kell megtalálnia. Ha úgy érzed, hogy a teljes biliztetés nem válik be, akkor sem kell teljesen feladni a dolgot. Talán jól működne egy olyan részmegoldás, hogy reggel ébredés után, napközben alvás(ok) után, szoptatás közben/után, fürdés után és lefekvés előtt mindig bilire rakod. Már ez is tök sokat tud segíteni. A lényeg nem azon van, hogy ne legyen egy pisis/kakis pelenka sem, hanem azon, hogy a baba az ürítéssel ne veszítse el teljesen a kapcsolatát. Ha ezt tartod szem előtt, akkor talán máris könnyebben megtalálod az egyensúlyt.
zsanettrp

Zsanett, es ejszaka, h csinaljatok?
biobaba

Zsanett,

köszi, reméltem, hogy kapok biztató szavakat :)
Férjem támogatja a módszert, elvileg tetszik neki, egyetért vele, csak konkrétan tenni nem akar az ügy érdekében. Pelenkázni hajlandó, de pelenkát hajtogatni nem. (Vannak még ilyen dolgai, pl a gyereküléseket nem tette még soha be a kocsiba....)
Azt hiszem, mi nem leszünk 100%-os biliztetők, és ebbe bele fogok nyugodni...

orsi
orsko

Biobaba,

mi együtt alszunk egy ágyban, Lotte velem egy takaró alatt, férjem egy másik takaró alatt. Éjjel az ágy mellett két sámlin van a bababili, WC-papír, néhány pelenka, a sarokban meg egy lavór, ahova a használt pelenkát egy laza kézmozdulattal behajítom (illetve általában mellé, reggel aztán összeszedem :)). Hosszában csíkra hajtogatott tetrát használunk, egy gumírozott fleece öv tartja a helyén. Van egy éjjeli lámpa, aminek gyenge piros fénye van (galócát festettem egy fehér búrára), ez sokszor egész éjjel égve marad.

Lotte most már általában fölébred, ha pisilnie kell, de mint minden, ez is hullámokban változik. Van hogy csak nyöszörög álmában és bepisil, van, hogy forgolódik és van hogy kinyitja a szemét és megvárja míg én is magamhoz térek. Van hogy reggel 5-6-kor felébred és még száraz az esti pelenka (8 körül alszik el), van hogy éjfélkor már bepisil. Van hogy én nem ébredek fel időben, vagy mielőtt megmozdulnék visszaalszom...:) Kakilni nem szokott éjszaka, az vagy reggel 6-7 körül a bilibe megy, vagy ha fölkeltünk (8-9), a fürdőben.

Éjszaka, ha már bepisilt, akkor gyorsan kicserélem a pelut, amikor észreveszem, és alszunk tovább. Ez kb. három kézmozdulat. Ha látom, hogy jön a pisi meg forgolódik vagy fölébredt, akkor fölülök, lábam közé teszem a bababilit, Lottét rárakom (háta a hasam mentén), pisil, törlés, visszafektetem, bili vissza, lefekszem (ez kb. két perc), általában ilyenkor szopik egyet, és alszunk tovább. Van hogy fel sem ébred igazán és cici nélkül alszik tovább. Nem használunk semmilyen alátétet, eddig egyszer lett pisis a lepedő, kicsúszott a pelu az öv alól.

Ezt most kb. 2 hónapja csináljuk így. Az elején pamut nadrágpelenkában aludt, elég korán megpróbáltam az éjszakai biliztetést, akkor még lavórral, de amíg nem lett tartása a gerincének, addig nem volt kényelmes a dolog, úgyhogy fel is hagytam vele egy időre. Aztán volt egy idő, hogy fölkeltem és kimentem vele a fürdőbe (egy viszonylag hosszú időszak volt, amikor korareggelig nem pisilt, úgyhogy nem kellett az éjszaka közepén felkelnem) - pont beszűrődött annyi fény kintről, hogy nem kellett a lámpa. Aztán ahogy tél lett és sötét, ez már nem ment, úgyhogy megpróbáltam megint az ágybabilit, és ez most nagyon simán megy. Amíg tart, addig élvezzük :)
zsanettrp

Ja, azt még elfelejtettem mondani, hogy Lotte egy hosszúujjú bodyban alszik, amit nem gombolok be alul, így könnyű hozzáférni.
zsanettrp

[quote="orsko"]P írta:orskoelenkázni hajlandó, de pelenkát hajtogatni nem. (Vannak még ilyen dolgai, pl a gyereküléseket nem tette még soha be a kocsiba....)
Azt hiszem, mi nem leszünk 100%-os biliztetők, és ebbe bele fogok nyugodni...

Orsi,

érdekes határokat húz meg a férjed. Ki tudja, tán mégis belelendül majd ahogy múlik az idő.

Szerintem igazad van, a biliztetésnél fontosabb az, hogy meglegyen a lelkibékétek, úgyhogy csak lazán. Hajrá :)

Zsanett
zsanettrp

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?