Sziasztok!
Egyszerre olvastam el az utolsó pár hozzászólást és jókat mosolyogtam. Pl. azon, hogy valakinek azért nem tetszik egy név, mert sok van belõle. A mi vezetéknevünkhöz nagyon nehéz volt választani, és utólag derült ki, hogy "divatos" nevet választottunk. De pl. a fiam nevét eszembe sem jutott a szülõágyon ezért Kendére változtatni. Maradt a Máté András, ami szerintem szépen cseng és ha felnõ, választhat majd, mint a lányom is, aki Sára Réka lett. Hozzáteszem, igen gyakorinak mondják ezeket a neveket, mégsem fordul meg minden gyermek a játszótéren, ha elkiáltom magam!
Még minden második sem.
Mit nevezünk régi magyar névnek? Mert ha jól emlékszem, ide soroltatok bibliai eredetû neveket is, görög, latin, héber eredetûeket és németeket is. A ma annyira elfogadott Zsanett név is egykor felháborította az embereket! Mi alapján húzzuk meg a határt? Igaz, nekem is borsódzik a hátam, amikor egy Dzsennifert vagy Kevint hallok megszólítani, de szíve joga mindenkinek, hogy olyan nevet adjon, amilyet szeretne, nem?
Egyik ismerõsöm pl. imádta a Celeste c. sorozatot. A lánya Szelesztina lett. Szerintem ez sem jobb!
Tóth Apolkának pedig sok gondja lesz majd a kicsinyítõ képzõjébõl, ha felnõtt lesz. Apolka néni?!
én pl. gondolkodtam a Nátánon. Aztán letettem róla mássalhangzótorlódás miatt. És csak most jutott eszembe egy asszociáció: sátán.
Szóval nehéz. És kevesen vagyunk, akik tényleg átgondoljuk.
és még valami: nekem nagyon fontos volt a jelentése a névnek. A legtöbb fiúnévnek pl. harcias jelentése van. Én nem szerettem volna, ha harcias a fiam...
A név kötelez. Érdemes mindent végiggondolni és nem az alapján elnevezni, hogy mi divatos és mi nem.
Szerintem.
Solya