Szirmi! Apázz sokat!!!
A closty a következő hónapra is kihat ám...
Nekem ez a kedvencem:
Lencsefőzelék zöldfűszeres pulykacombbal
Hozzávalók 6 személyre:
A főzelékhez:
50 dkg lencse
1/2 l füstölt lé, kockából
2 babérlevél
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
1 teáskanál édes-nemes pirospaprika
1 evőkanál mustár
2 dl tejföl
A sülthöz:
1 kg pulykacomb
1 csokor petrezselyem
20 szál snidling
1 szál rozmaring
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
Én malackával, vagy füstült csülökkel jobban csípem!
Előkészítés: A lencsét megmossuk, pár órára beáztatjuk. A húst kicsontozzuk, megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, összevágjuk, és a csont helyére a húsba töltjük a snidlinggel és a rozmaringgal együtt. Feltekerjük, és zsineggel szorosan összekötözzük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk.
Elkészítés: A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A hagymát, a fokhagymát a tepsibe szeleteljük, rátesszük a húst, meglocsoljuk az olajjal, és kevés vizet aláöntve, a sütőben 60-70 percig sütjük. Sütés közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Közben lemossuk a lencsét, és feltesszük főni a füstölt lével (vagy vízzel és a füstölthús-kockával ), a babérlevéllel. A főzelékhez a hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és megfuttatjuk benne a hagymát. A lencséhez adjuk, ha szükséges, sózzuk. Amikor már majdnem teljesen puha a lencse, elkészítjük a rántást. A maradék olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük a fokhagymát, a pirospaprikát. A lencséhez keverjük, és legalább 10 percig nagyon kíméletesen, nehogy leégjen, kiforraljuk. Belekeverjük a mustárt, a tejfölt, és ha valaki szereti, pici ecetet is. Amikor összeforrt, tálalhatjuk. Tetejére tesszük a szeletelt sültet, annak a levével meglocsolhatjuk, és kevés tejfölt még csurgathatunk rá.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 1160 kcal