Új privát üzeneted érkezett!

Eddig csak olvasva követtelek titeket, tetszik a topik, csak nincs időm írni nagyon. Viszont most lenne egy biztosan nagyon bután hangzó kérdésem :oops: : miért jobbak ezek a szirupok, vagy maláták mondjuk a méznél? (Ha jobbak). Gondolom, a cukornál azért, mert nincsenek úgy finomítva, vannak bennük értékes anyagok is. De van egyéb áldásos hatásuk is? Milyen típusú szénhidrátból állnak? Én kicsit kétkedek, mert úgy érzem, ezeket se nagyon kéne fogyasztani ideális esetben, nem?
Mi egyébként mézet meg gyümölcscukrot használunk.

köszi a választ:
Eszter

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Szia Safrany,

Én azért kerestem valamilyen édesítőt a cukron kívűl mert nem szeretnék cukrot adni viszont a lányom csak 6 hónapos múlt és a mézet azt hiszem legalább 1 éves korig nem ajánlják, mert allergizáló, egyébként a méz gondolom jó.

Laura
tabajd
 
 


Szia Eszter!

Nem hiszem , h jobbak lennenk ezek a szirupok a meznel, vagyis talan annyival, h nem baj, ha meleg eri oket, mig a meznel elvesz sok ertekes anyg a melegites hatasara. Legalabbis en ezt tippelem. Egyebkent en a kukorica malata szirupot csak arra hasznalom, hha kenyeret csinalok neha teszek az elesztohoz egy kis kanalnyit. Mara nem. Tobbnyire nem edesitunk semmit. Ha netan, akkor azokkal, amiket irtam korabban.

Biobaba
biobaba
 
 

 
 

Sziasztok!

Livi, elég jol beindult a topikod par hét alatt :)!

A kérdéseidre valaszolva:

1. Hetente 1* vasarolunk be a biopiacon (MOM). Néha-néha kimarad valami és potoljuk bioboltban
2. Piac, bioboltok, DM
3. Örülök, ha naponta 1* eszünk meleget :lol:
4. 3 embernek fözök
5. Mélyhütö: Rengetek öszibarack, szilva, paradicsomszosz, fött cukkini, bio borjuhus a gyereknek (a nagyok nem esznek hust), néhany füszer, gyalult tök.
6. Kamra (polc :)): Gabonapelyhek: zab, tönköly buza, barnarizs, arpa, amarant (amivel nem nagyon tudok mit kezdeni), köles, hajdina, bulgur. Lisztek (buza, tönköly, rozs, stb), tésztak, sok füszer, magok, olivaolaj, repceolaj, sezamolaj, sok aszalt gyümölcs és bio étcsoki :oops: .

A meleg ételekröl annyi, hogy nyers zöldségeket és gyümölcsöket is kell fogyasztani, de ezt gondolom mar ti is tudjatok. Fözéssel kinyirjuk a lényeget a kajabol.

Hus: Biopiacokon lehet kapni hust, halat is altalaban.

Agi, le a kalappal tényleg, h ennyi mindent magad csinalsz! Jol hangzik a malom. Hol szerezted be?

Nem tudom ki kérdezte az édesburgonyat. A MOM féle biopiacon lehet kapni. Szerintem nem puffaszt, én szoktam adni a manomnak és eddig nem volt vele semmi baj.

Tabuleh: szoktam még adni hozza paprikat (édeset, lehet akar kaliforniai - bar nem mondhato idényzöldségnek :?) és uborkat. Nagyon jol passzol hozza.

Kemence: A TERC kiadonak van egy jo kis (bubos) kemencés könyve. Sok régi képpel, néhany metszet is van benne. Sabjan Tibor a szerzö.

Mi cserép (vagy nem) kalyhat szeretnénk. Jo kalyhast keresünk, nem tudtok egyet véletlenül?

Ahogy irtam rengeteg gyümölcsöt fagyasztottam le, mert édesszaju a gyerekem. Viszont nagyot csalodtam, mert teljesen mas az ize, mint a frissnek. Sokszor elég pocsék, én eszem meg, mert tudom, hogy mi és, hogy valaha finom volt:(. Fagyaszto ize van az egésznek, pedig alaposan ki lett mosva a gép szezon elött...
Lehet, h van ennek vmi spéci eljarasa, amiröl nem tudok??

Erdekelne még, mit tudtok kalcium forrasnak tejtermékek helyett. A szezammagot mar ismerem. Minden mas érdekel!

A receptek nagyon jok, érdekel, ha van még (Szilvi azt hiszem irtad, hogy van még.... :))

Sára

Kép

Kép
saara
 
 


Sziasztok!

Zsuzsi!
Kanada: mennyire van már hideg ott? (nekem is van egy 60 év körüli ismerősöm, aki ott él).

Saara!
a csicsókát írtam, hogy puffaszt (topinambour)
az édesburgonya talán a batata, de most nem tudom franciául...
(azóta folyton rácsodálkozok, hogy mennyire tökéletesen írsz magyarul :oops: , nekem nem megy ennyire a francia..szóban meg most kevesebb lehetőségem is van...)
mennyi idősek a gyerekeid?


Ági! hamarosan megérkezik a pelyhesítő :)

a kürtőskalácsról: azt mondtad, hogy télen olajban sütöd. ezt hogy csinálod?

Méz: én úgy tudom 1 éve skor alatt a botulizmus (mérgezés) miatt nem javasolják.

fagyasztott gyümölcs: hát teljesen más lesz, az biztos, én gyümölcslevesbe szoktam utána felhasznánli, vagy kevert sütibe beledobálni..
mi mostanában (nyáron) inkább aszaltunk (körtét, őszibarackot, szilvát, almát és zöldségeket is)


meg van már a karácsonyi menütök?

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


Sziasztok!

Zsuzsi!
Kanada: mennyire van már hideg ott? (nekem is van egy 60 év körüli ismerősöm, aki ott él).

Saara!
a csicsókát írtam, hogy puffaszt (topinambour)
az édesburgonya talán a batata, de most nem tudom franciául...
(azóta folyton rácsodálkozok, hogy mennyire tökéletesen írsz magyarul :oops: , nekem nem megy ennyire a francia..szóban meg most kevesebb lehetőségem is van...)
mennyi idősek a gyerekeid?


Ági! hamarosan megérkezik a pelyhesítő :)

a kürtőskalácsról: azt mondtad, hogy télen olajban sütöd. ezt hogy csinálod?

Méz: én úgy tudom 1 éve skor alatt a botulizmus (mérgezés) miatt nem javasolják.

fagyasztott gyümölcs: hát teljesen más lesz, az biztos, én gyümölcslevesbe szoktam utána felhasznánli, vagy kevert sütibe beledobálni..
mi mostanában (nyáron) inkább aszaltunk (körtét, őszibarackot, szilvát, almát és zöldségeket is)


meg van már a karácsonyi menütök?

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


Sziasztok!

Reni, köszi, tényleg nagyon jol esik :)!
Az édesburgonya amugy patate douce.
Tegnap egyben elovastam az egész topikot biztos kicsit kevertem a hsz-okat, bocsi :mrgreen:
Egy gyerekem van, a nagyok mi vagyunk (férjem+én) :lol:
Mi is vegak vagyunk (oko-lakto), de kezdjük leépiteni a laktot :)
Szoval arra akartam kilyukadni, hogy a gyerek kap hust, de mi tovabbra sem eszünk.
A fiam tej- és tojasallergias (nagyon), emiatt sok szakirodalmat olvasok. Az egészböl az szürtem le, h a tojas nagyon jo kaja, van, aki tökéletes eledelnek tartja.
A tejröl viszont nagyon meglepö dolgokat olvastam/olvasok. Egyaltalan nem olyan egészséges, mint hisszük, kalciumforrasnak sem a legjobb a sok telitett zsir miatt, amit tartalmaz. A zöldségekben (föleg kaposztafélékben) levö kalciumot pl. sokkal jobban felveszi a szervezet, mint a tejtermékekben levöt :shock:. Nagyon fura, mert nekem is teljesen beépült az agyamba, h a tej egészséges és A kalciumforras.
Ez a téma nem tudom mennyire tartozik ide.... :oops:

Reni, hogy megy nalatok az aszalas?

Mas: Ti hogyan szervezitek a fözést? Mikor föztök?
Par napja este allok neki, nem tul vidam viszont nyugi van :?.

Sára

Kép

Kép
saara
 
 


[quote="reni4"]
írta:
reni4Méz: én úgy tudom 1 éve skor alatt a botulizmus (mérgezés) miatt nem javasolják.


Reni! ha botulinus toxin van a mézben, attól az egész család kipurcan, szóval szerintem nem ezért nem ajánlják a mézet! inkább azért, mert nyers. vagy a virágpor lehet allergizáló...

el sem tudom képzelni édesítés nélkül az életet és az ételeket, valahogy nekem ez meredek. nálunk fruktóz van, ami nem vált ki inzulinválaszt a szervezetben, szerintem ettől épp elég egészséges. nem szeretném, hogy egy egész ízvilág kimaradjon a gyerekeim életéből! szóval ez nem menne nekem. de az alternatív édesítésre szuper a Stevia is, ami egy növény, tehát 100% természetes, elég drága, de hát mi nem, ami jó?!

tényleg, írjatok, mit csináltok karácsonyra! én pulykát sütök gesztenyével, húslevest, eggnog-ot, sok sütit...mindenféle jót. még nincs meg a teljes menü.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Liv, regen en se tudtam elkepzelni edesites nelkul:) Most is edesitunk, de lenyegesen kevesebb dolgot. Egy csomo dolog onmagaban is edes, es nem szorul plusszra, ugyh ezzel semmit nem vesz el az ember az iz vilagabol:) Szoval nalunk is ismeri a gyerek azt az izt, h edes:)

Biobaba
biobaba
 
 


Nagyon becsülöm azokat, akik ilyen "szigorú" étrendet tudnak tartani, pl. no cukor meg csak bio-ételek.
Én magunkról azt mondanám, hogy amit itthon eszünk, annak a nagy része egészséges. De közel sem minden bio, és közel sem minden teljes értékű. Pl. most is van itthon a nádcukron kívül bolti kristálycukor, meg bolti finomliszt, meg nem-barna tészta.
Ez nem csak lustaság kérdése, vagy nem-akarásé, hanem egyszerűen pl. a fiúk van, hogy 5-re érnek haza (mert zeneóra van a suliban délután). Ha nem enne a suliban (ún. vegetáriánus menüt, a la Sodexho), akkor ehetne kenyeret (mint tízóraira). Ez számomra nem alternatíva. A nagyfiam gyermekvasutas. Amikor szolgálatban van, napi 3x kapnak enni, mivel reggel 1/2 7-kor találkoznak a Moszkván és este 1/2 9-re ér haza. (Gyakran jön haza éhesen, mert a vacsi olyan volt, amit nem akart megenni, de tiltakozik, ha szendvicset akarok reggel adni neki... Hiába, kiskamasz. Ha senki nemvisz kaját, ő sem akar.) Nyáron a vasutas tábor két hét, a konyhás nénik külön főztek neki. De nem mondhatom, hogy "na rántott sajtot, azt köszi ne!", vagy kakaós palacsintát se, vagy ne igya meg a tízóraira adott Sió gyümilevet. Vagy pl. a két ünnep között mennek 3-napos téli túrára és kell vinniük szaloncukrot is. Nem fogok bio-szaloncukrot rendelni a
reformcukrásztól és persze neki sem fogom azt mondani, hogy ne egyen belőlük. Zseléset magától nem eszik, mert tudja, mi a zselatin, de odáig még nem jutott, hogy a "látens zselatint" is keresse (pl. joghurtban).

Úgyhogy én úgy érzem, hogy egy egyensúlyt kell megtalálnom, megtalálnunk. Abban a pillanatban, hogy "vallásosan" ügyelek minden apróságra, elfelejtem, hogy miért is csinálom az egészet, elvesztem a rugalmasságomat, a minden-nap-mindent-újra-átgondolok-ot.
Hangsúlyozom, ez RÁM és RÁNK vonatkozik. Nem szándékom senkit megsérteni, akinek sikerül az, ami nekünk nem!!! :D


Karácsony: 24-én este sajtfondü lesz, mint kb. 8 éve mindig. Ez ünnepélyes, különleges, klassz móka a gyerekeknek, de legfőképpen: kevés munka van vele, nem kell órákat a konyhában tölteni, hanem élvezhetjük az ünnepet. (A bagett piszkés szokott lenni, plusz sok zöldséget eszünk hozzá). És utána mézeskalács meg aprósütik. Másnap úgyis "betegre-evés" anyukámnál, aki már most készül és főz 13-15 főre... 26.-án megint itthon szoktunk lenni, és semmi különöset nem eszünk.
h_szilvi
 
 


Ja, egg nog nálunk is van, Theo specialitása, persze biotojásból, lévén, hogy nyersen van benne. :oops: (A felnőttek vodkát vagy rumot is kapnak bele... :oops:)
h_szilvi
 
 


Szilvi, azért olyan szempontbol mas a helyzeted, hogy 4 gyereked van, ugy, hogy van egy kisbabad is meg egy kiskamaszod is :) (javits ki légyszi, ha rosszul irtam). Suliba jarnak, mint irod, nem teheted, hogy tizorait, ebédet meg uzsit csomagolsz mindenkinek (vagy teheted, de akkor te vagy wonder woman)! A helyedben biztos örülnék, h ilyen jol tudom tartani a frontot :)! Mar az is nagy teljesitmény, hogy magatol nem eszik zselés szaloncukrot, nem?
Mondjuk ebbe az egészbe biztos bele lehet öszülni....

A sajtfondü remek ötlet, lehet nalunk is ez lesz, pont valami egyszerüt akartam alakitani. Nagyon brutalis kaja, de nagyon finom. Ez a bajom a tejtermékekkel: imadom öket :lol:!
Francia (svajci?) sajtokat hasznalsz vagy magyaros verziot csinalsz?

Sára

Kép

Kép
saara
 
 


Saara,
csomagolni csomagolhatnék, hat szendvicset nem sokkal több idő megcsinálni, mint kettőt, de a harmadik napon már nem ennék meg... :P (A gyerkők életkor: holnapután-11, 9, 5 és fél és 5 hónapos. Nagy a szórás. A legnehezebb a harmadikkal. Már nem tekinti kicsinek magát, de nem fogja föl, hogy nem egy kategória a nagyokkal. Pl. ami zsebpénzt és más, különféle előjogokat illeti...)

Milyen a "magyaros" verzió? Igyekszem "sajt-sajtokat" venni. Svájcit, hollandot, sőt a szlovák sajtokat is elég jónak ítélem. Többször volt, hogy megvettem a kész keveréket, President-márka és a Cora-ban szokott lenni, de most nem volt. :( Pedig nagyon jó, és semmi E meg tartósító nincs benne...
A magyar sajtokkal nincs szerencsém. Gumi lesz belőlük...

Én is imádom a tejterméket, ezért is olyan fájó, hogy a tejről egy hete le vagyok tiltva (mert Timó kicsit ekcémás, és ki kéne deríteni, hogy attól-e). Pedig nem iszom pohár-tejeket, de a gabonakávémba meg a reggeli müzlicskémbe azt rakok. Most kókusztej megy az utóbbiba, hááááát... Nagyon szeretem, de kókusztejnek... (Savanyítottakat meg erjesztetteket ehetek.)
h_szilvi
 
 


Sziasztok!

Szerintem a maláták semmivel sem jobbak vagy rosszabbak, mint a méz, hanem teljesen mások. Én azért használtam őket, mert egy év alatt nem akartam mézet adni. A maláta a gabona csírázása során a keményítőből lett cukor, tehát gabona. A mézet a méhek virágporból és a garatmirigyük váladékából készítik elő. Tehát ez egy elég speciális, virág alapú méhecskés étel. Én minőségileg teljesen másnak érzem a kettőt.
Én is használok cukrot, nádcukrot, lehetőleg finomítatlant, bár nem biot, mert így sokkal olcsóbb. Nekem nem tetszik, hogy a cukrot teljesen lecseréljem mézre, pont azért, mert a méz számomra egy ilyen különleges minőség.
Persze mi is csak keveset és kicsit édesítünk, nekünk ez így jó.

Szilvi!
Szerintem nagyon jól csinálod! Nagyon jól egyensúlyozol a szempontok között! Nyilván 10 év múlva teljesen másképp kell szerveznem majd a háztarást, mint most, hogy csupa kicsike gyerek randalírozik itthon.

Saara!
Én délután próbálok főzni, ha olyan a helyzet (ritkán végzek, általában pucolásig, stb. jutok) és este készre csinálom. Esetleg meghagyok valami kevés munkát igénylő fázist, ami frissen jobb, másnapra. Pl. rizst feldobni és elrotyog magában. Nekem a délelőttöt nagyon megterheli, ha akkor kell főznöm. Jobb olyat csinálnom, ami nem baj, ha elmarad (pl. teregetni, hajtogatni, stb.), mert akkor nyugodt vagyok és felhőtlenül tudok a gyerekek rendelkezésére állni, ha kérik. Meg a férjem 7-1/4 8kor indul, és ő is visz az ebédből. Azért is kell este kész lennem.

Reni!
Ha szeretnéd egyeztethetjük, hogy nekem hogy vált be a pelyhesítés. (Remélem utánanéztél és tudod, hogy egy kis munka van vele (nem úgy, mint a malomnál, amit fel kell önteni a garatra és kész) és nem fogsz csalódni és szidni miatta :(. Anyagilag biztos, hogy nagyon bejön és sokkal finomabb és egészségesebb így a pehely. Nekem a munka sem megterhelő, de ez olyan egyéni!)
A kürtőskalácsot leírtam a december 10-i hozzászólásomban. Kérdezz róla, ha valami nem érthető!
Karácsony: halászlé, utána diós süti. Az alja egy linzer jellegű tészta, a krémje sült alma és darált dió keveréke. Ezt két napra főzöm, ez a 24-i vacsora és a 25-i ebéd. 24én ebéd mákos/diós guba, saját sütésű kifliből. 26án anyukámékhoz megyünk, nem engem terhel a menü. :)

hordozo
 
 


Sziasztok!

Livi!
ezt így olvastam több helyen. ettől függetlenül lehet, hogy Neked van igazad.

Saara!
nálunk is a fiam tej- és tojásallergiás volt.
a tejről én is olvastam, hogy milyen hatást fejt ki (Tóth Gábor is írt egy könyvet, élelmiszeripari mérnök. meg még sokan mások is, csak most ő jutott eszembe). én is iszok azért tejet, de nem sokat.
kalcium nagyon sok van pl. a szezámkrémben.

a tojásra mondják, hogy jó B12 forrás. (de én nem eszek tojást)

Ági!
dehogy szidlak! :) inkább hálás vagyok, hogy felhívtad a figyelmem!!!
tegnap megérkezett délután. mindjárt ki is próbáltuk. tetszik! még egyelőre búzát lapítottunk és el is készítettem kásának.
majd müzliszeletet szeretnék csinálni, csak most nekiállok beiglit sütni, szerintem majd ünnepek után.
vendégek jönnek több napon keresztül.

a kürtőskalács: az nem teljesen világos, hogy hogyan sütöd olajban?
hogy teszed bele a fát?
ha most nincs időd leírni, akkor nem terhelnélek ezzel...
sietek én is...

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


sziasztok!

én mindenkivel egyetértek, persze, le a kalappal, Biobaba, nagyon jól csináljátok, nekem nem menne, de jók vagytok!!!

eggnog: Szilvi, én is anyukám tyúkjainak "kapirgálós" tojásait használom, a személy szerint ismert tyúkoktól, remélem, az elég bio. :))

hú, de béna vagyok, a zselatinról nem is tudtam, hogy az valami "gyilkos" dolog! :wink: a zselés szaloncukor sem vegetáriánus? bocs, hogy nem vagyok képben!

a fondü jól hangzik, de még nem ettem. biztosan jó lehet! a sajt már maga jó kaja, hát még olvasztva!

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Reni!

A fára fel van tekerve a kalács. A tálcában a forró olaj. A tálca két szemben levő szélén bevágás van, azon támaszkodik fel a fa fém része (a nyele töve és a végén is van egy fém direkt ennek). Így forgatom a fát; az alul levő része a kalácsnak mindig beleér az olajba. Most érthető?
A búzát megpároltad előtte? Vagy áztattad? Vagy csak szárazon? Hol vetted a pelyhesítőt? Kézi vagy elektromos?

hordozo
 
 


Saara!
bocs nem válaszoltam a kérdésedre. (ezért jöttem vissza.. :oops: )
az aszaló: ez gépi, több tálcája van. korábban próbáltam napon, de folyton megpenészedett a gyümölcs.

Ági!
Köszi a leírást!
akkor az a speciális tálca szükséges lenne...úgy tűnik.

pelyhesítő:
tekerős, a márkája: Anni.
férj rendelte, Kaposvárról. így ezt kaptam Karácsonyra, meg szülinapra.
a búzát nem pároltam előtte.
Te hogy csinálod?
KUkoricát is próbáltál már, vagy azt nem lehet?

a malom kapcsán gondolkodtam azon, hogy vajon szójababot lehet-e?
olajosat nem lehet, és nem tudom, hogy ez annak számít-e :roll:


Szilvi!
jó sokan lesztek akkor Anyukádnál! :)

üdv mindenkinek:

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


Sziasztok!

Hétfőn fél éjszaka muffint sütöttem ovis, bölcsis karácsonyi bulira (mazsolás- csokisat), mára sikerült utolérnem magam.

Édesítésre mézet használunk. Én úgy tudom nem az allergizáló hatása miatt nem lehet adni egyéves kor alatt (hiszen az később is ki fog jönni, ha allergiás az ember gyereke), hanem mert botulotoxint tartalmazhat. A sütiket cukorral édesítem, mert nem szeretem bennünk a méz ( általam túl intenzívnek tartott) ízét.
:oops:

A Mikulás hozott nekem egy üveg juharszirupot, amit szívesen kipróbálnék sütibe, csak nem találtam még receptet hozzá. Ha valaki tudna feltenni, akkor lécci, lécci lécci...

Köszi
Dati
datolya
 
 


Sziasztok,

Nekem kicsit más kérdésem lenne nem kaja dolog. Ti a takarítást hogy oldjátok meg? most nem a mindennapi dolgokra gondolok hanem mondjuk karácsony előtti nagytakarítás úgy hogy nincs nagyszülő a közelben egyszóval tök egyedül vagyok a gyerekkel egész nap, és örülök ha az alap dolgokra jut idő. Faluban lakunk de újak vagyunk nincsenek még ismerősők sem barátok akikre a babát lehetne hagyni na nem is szívesen hagynám senkire.

Köszi Laura
tabajd
 
 


Datolya,
Isten ments, hogy sütibe tedd a a drága finom juharszirupot... Nem mintah tönkremenne a sütétstől, de sztem el fog veszni az íze. Legalábbis így gondolom, de ha másnak van MÁS tapasztalata, szóljon...


Ági,
na most akkor már azt is tudom, hogy az "igazi" vegánok miért nem esznek mézet. Valamiért azt hittem, hogy "állatvédelemből", ahogy bőrcipőt sem hordanak. (Tényleg vannak ilyen radikálisok is...)


Liv,
eredetileg a zselatint csontból főzik. Van olyan zselé (meg gumicukor), ami pektinnel vagy agar-agarral van, de a hipermarketek választékából ezek hiányoznak. :wink:


Pelyhesítő nagyon izgalmas! Ági, igaz, hogy a vásárolt pelyhek már hőkezelve vannak? Ezért áztatod vagy főzöd te is előtte? És utána is lehet pelyhesíteni, tehát nem csak csontszáraz dolgokat bír?
Azt hallottam ui., hogy bár a nem-hőkezelt gabona sokkal egészségesebb (ld. Bircher, stb.), de nehezebben emészthetőek, és ezért a kisgyerekeknek és időseknek megterhelő, merthogy az emésztés több energiát vesz el, mint ad... Te mit tudsz erről?
h_szilvi
 
 


Drága Laura,
nekem csak az alap dolgokra jut idő. Meg energia. Ilyenkor sincs csili-vili. :oops: Megcsinálok pár olyan dolgot, amit amúgy nem csinálok hetente, de komplett nagytakarítás nálam nincs... :oops:
h_szilvi
 
 


Szia Laura! En sem csinalok nagytakaritast karacsonykor.
Ez a kis ajandékom sajat magamhoz :lol:
Meg ha rendszeresen takarit az ember, el lehet ezt halasztani tavaszig szerintem (hatha addigra szereztek ismerösöket a környéken :wink:).

Szilvi, nem tudok magyaros fondue-röl :lol:! Csak kérdeztem kivancsisagbol.

Sára

Kép

Kép
saara
 
 


Köszi a válaszokat! Továbbra sincs sok időm írni, pedig szeretnék.

A botulotoxin miatt nem lehet adni a mézet, a felnőttek számára veszélytelen mennyiség a pici babáknak árthat.

Az édesítésről van egy tapasztalatom - amikor terhességi cukrom volt, kénytelen voltam leszokni az édesítésről, és azt tapasztaltam, teljesen megváltozott az ízlésem. Úgy is mondhatjuk, normálisabb állapotba került, kiélesedett. A bolti cukorozott joghurtot pl, amikor már ehettem, émelyítően édesnek találtam, a teámba azóta is sokkal kevesebb mézet igénylek, de sajnos alaposan visszaszoktam :( Jó lenne, ha lenne erőm nélkülözni megint az édes ízt, de most nem tudom magam elszánni, hiányzik a környezet támogatása, sajnos. Itthon próbálok minél kevesebb édességet, sütit csinálni, de a mézet, fruktózt nem tudom belőle kihagyni, ha már csinálok.
A sózással, persze, ugyanez a helyzet, jól rá- és le lehet róla szokni. Jó hír, meg rossz is egyszerre :)

Én sem nagytakarítok, elég jól szinten tartjuk a lakást (a férjem sokat segít, főleg ő takarít :oops: )

Karácsonyi menü:
-petrelymes-fokhagymás rákfarkak (ezt csak karácsonykor szoktuk enni)
-diós avokádókrémmel töltött csirkemell
-borjú saltimbocca (pármai sonkás, zsályás, vajon kisütött borjúszelet)
-saláták
-diós-csokis torta
-bejgli

:oops: Háát, karácsonykor sok különlegeset eszünk, de csak ilyenkor van ez a habzsi-dőzsi :D

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Reni, Toth Gabor "Ne veszitsd el a csontjaidat" c. könyvre gondolsz?

Safrany, gratulalok a menühöz, jol hangzik (ezt vegaként mondom :wink:!)

Sára

Kép

Kép
saara
 
 


Eszter, es mennyi ido alatt hozod ossze ezeket?
Meg honnan szerzed be az alapanyagokat? Receptek?:)

Biobaba
biobaba
 
 


Sziasztok!

Rég nem jártam erre..., jó sokat írtatok. :)

Hát, mi közel sem állunk ahhoz, hogy úgy táplálkozzunk, mint sokan közületek, mert amiket itt felsoroltatok nálunk megfizethetetlen lenne. De mondjuk, nincsenek is már ilyen ambícióim, örülök, ha legalább egészségesen tudom elkészíteni amit sütök-főzök, és örülök, ha otthoni, nem kell megvennem, mert ez így sokkal biztosabb.

Laura, pl. én kristálycukrot használok, (mézet csak teába), de Krisztának semmit sem édesítek külön. Nincs semmiféle malátám meg ilyesmi, de nem tudom, te mit szeretnél édesíteni a babának. A mézet nem szabad, cukorra meg nincs szüksége. A gyümölcsök amúgy is édesek, a zöldségek is édeskések, úgyhogy szerintem nincs amit édesíteni neki. Kriszta egyedül a tejpépet kapja, ami édesített, de az már gyárilag, és nem túl édes. Nos, ez neki bőven elég szerintem. Igaz, én sót sem tettem eddig még a kajáiba, pedig sokan kiröhögnek miatta: mi az, hogy nem ízesítem az ételét? Hát én megenném úgy? A válaszom: igen. Én valóban szeretem azokat a főziket, amiket Krisztának összekutyulok. :) Ő különben sem tudja, hogy létezik más. :roll:

NAgytakarítás: Nálam tavaly ilyenkor volt utoljára, így most nagyon ideje volt egy újabbnak. Kriszta 2 napig anyóséknál volt, azalatt megcsináltam szinte felét a dolgoknak. :roll: Azóta, rendre-szerre csinálgatok ezt-azt. tegnap pl. 3 és fél órát aludt, ilyen meg nem volt picibaba kora óta, és egy jót haladtam azalatt.

Reni, ZSuzsi helyett válaszolnék, mert ő most elutazott és csak év végére jönnek haza: Ahol ő lakik, a préri közepén, nagyon szélsőséges a hőmérséklet. Október óta már nagyon hidegek vannak, és elég sokáig, mintegy 4 hónapig tart ez a hideg. Már volt -25-30 fok is, amikoris az autókat az emberek a konnektorban tartják, hogy nehogy lefagyjon az akkumlátor. :shock: :shock: :shock: De gyönyörű a táj, hatalmas a hó, és rengeteget süt a nap. Ez az esős-tócsás idő helyett azt most szívesebben fogadnám. 2 hétig! :P :) :wink:

Most már nem tudok többet írni, igyekszem még benézni! :)

JA, elmondaná valaki, mi az az eggnog? :oops: (tojásos micsoda?)

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith
 
 


Edit,
amikor ABigéllel kezdtem a hozzátápit (ill. nem is csak az elején), nagyon nem akarta megenni a zöldségeket. Semmilyet. Akkor javasolta a dokink a malátát. És érdekes módon, az "édes brokkoli", meg csicsóka, meg sárgarépa a gabonákkalegyütt lecsúszott... Azóta ezt kinőtte, de az elején tényleg csak mindent édesen (még ha nem is TÚL édesen) fogadott el.

Az egg nog házi tojáslikőr: tej, tojás, vanília, szerecsendió, valamilyen égetett szesz (a felnőttekében), illetve opcionális egy (nagyon) kevéske gyümölcslé bele.


Jaj, én nem bírom a szélsőséges időjárást. Nekem inkább Hollandia. Inkább essen az eső, meg legyen szürkésebb, de se a hőséget, se a hideget nem szeretem. Nekem már néha Mo. is szélsőséges. :oops: De még épp elmegy...

Ne pőanaszkodjatok: most gyönyörűen süt a nap itt is! :)
h_szilvi
 
 


Igen Szilvi, itt is szépen süt a nap! :)

Datolya!
juharszirup. én amihez hallottam: palacsintatölteléknek ették, de nem próbáltam...talán túl édes is úgy.
de nem akarok hülyeséget mondani.


Laura!
takarítás: én beosztok minden napra valamit. ez normál esetben is így van.
ilyenkor ünnep előtt direkt nem csinálok pl. abalkpucolást, meg függönymosást, mert azt már nem bírnám. (pláne, hogy a függönyöket még vasalni is kell, ilyen az anyaga.)

sütést próbálom előző napokban. hozzánk jönnek 25-én délután, meg 26-tól 27-ig, a főételt aznap csinálom meg.
porszívózát holnap. mert itt is alszanak.
ágyneműt is felhúzom előre.
fürdőszobát kitakarítom.
és utána mikor elmennek, kezdem előröl.. :wink:
végül is nem tudom, hogy az a könnyebb, ha jönnek, vagy ha megyünk.

a szüleim elég messze laknak (250 km), 4 gyerekkel nem egyszerű.


Sedith!
köszi a választ!
nekem szimpatikus az, hogy házilag készíted el a dolgokat.

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


A juharszirup nagyon fincsi palacsintában kombinálva dióval, banánnal és/vagy almával. Még jobb, ha a kész palikat kisvajon átpirítod. De ez minden palacsintára érvényes :)

A menühöz valókat, amit lehet, a biopiacról, a rákot a Nagycsarnokban vettem, az Ázsia boltban, pármait a Fény utcai piacon fogom.
Nem vészes az elkészítés, mert csomó mindent meg lehet csinálni előre, Szenteste csak a rákot meg a borjút kell, a csirke az hideg. A torta már a mélyhűtőben, a salikat (majonézes krumpli és francia), csirkét egy nappal, a bejglit kettővel előtte csinálom meg.
Melyik recepte(eke)t írjam le?


Megyek, mert felébredt Flóra...

KépKép
KépKép
safrany
 
 


A bejglit tudom, a tobbi erdekelne. Bar tudok franciasalit is, de erdekelne, h te h csinalod. Biopiacon kitol tudsz venni csak csirkemellet?

Biobaba
biobaba
 
 


Nem tudok venni csak mellet. A többi részt máskor, másra használom fel.
Írom majd a recepteket is, most nincs időm...

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Sziasztok,

Köszi a válaszokat a takarítással kapcsolatban.
Én az édesítést szintén nem viszem túlzásba, gabonakását adok Emesének és abba szoktam vagy anyatejet keverni vagy egy kis juharszirupot egyszerűen mert így szívesebben eszi. De ma pl. anyatejet és egy kis répát tettem bele és megette az egész adagot.
Ja még egy kérdés anyukám véletlenül vett tönkölybúzát nem lisztet az van ráíva hogy csíraztáshoz meg tönkölyfű készítéséhez használható. Ismeritek? mit kezdjek vele? Olyan mint a búza mikor learatják. egyelőre spájzoltam de jó lenne ha nem maradna rám. Ági, rizsszirupot azóta sem találtam sehol, és bocsi de a Nap-rá az gondolom egy biobolt, de hol?

köszi Laura
tabajd
 
 


Sziasztok!

Reni!
Próbálok válaszolni, bár inkább mennem kéne haladni és aludni. :(
Ha a pelyhesítőbe szárazon rakom a gabonát, kicsit töri. Nem lesz szép a pehely és lesz benne töredék is. Én nem szeretem így. Két megoldást tudok. Vagy megmosod a gabonát, kiteríted száradni egy éjszakát/fél napot és akkor pelyhesíted. Vagy gőzön párolod 5 percet, akkor pelyhesíted. Én ez utóbbit szoktam, így könnyebb nekem megszervezni az életet. Ekkor nem a hőkezelésre megy ki a dolog, hanem a nedvesítésre. Ha túl nedves, akkor eltömődik a pelyhesítő, mert kenődik a szem. Ezért jó a gőz, azzal nem tud túl nedves lenni. A hőhatás ekkor nem jelentős, mert rövid az idő.
Kukoricát nem lehet, én is sajnálom, de az valami más eljárás. :cry: Szójababról nem tudok.

Szilvi!
Lehet, hogy lehet kapni hőkezelt gabonapelyhet is, de amit csak úgy gabonapehelynek veszel, az nem hőkezelt. Hallom, hogy van, aki csak beáztatja a pelyhet és úgy eszi meg és lehet erről olvasni többfélét. Én most azzal a véleménnyel tudok azonosulni, ami szerint a gabonáknak jelentős hőkezelésnek kell átesniük (vagy csírázáson) ahhoz, hogy hasznosítani tudjuk őket. Én ehhez tartom magam. A szemes gabonát sokat kell főzni, a töretet már kicsit kevesebbet, pelyhet még kevesebbet, darát, majd lisztet legkevesebbet értelemszerűen. Rizst legtöbbet, zabot legkevesebbet.
Mi az a Bircher?

Laura!
Ha nem tudok/akarok olyat szervezni, hogy egyedül vagy csak egy gyerekkel legyek, nem nagytakarítok. Úgy csinálom, ahogy jól esik, és ez mindig mindenre vonatkozik. Kistakarítás, nagytakarítás, főzés, mosás... Bármikor felmentést adok magamnak, ha kell. Ma pl. annyi dolgom lett volna a Karácsony körül, és egy hete már olyan szoros beosztás szerint csinálom ezeket a feladatokat, hogy nem bírtam tovább és ezeket ellustiztam. Nem tudom, hogy leszek kész, de nem is érdekel, legfeljebb nem leszek kész. De jól érezzük magunkat!

hordozo
 
 


Bircher = egy svájci ürge, aki az eredeti Bircher-müzlit kitalálta. Éjszakára beáztatta a töretet ill. pelyhet (nyersen), reggel ment rá a gyümölcs (nyers v. aszalt), olajos magok, stb. és tej vagy tejszín. Legalábbis Benda Juditék így mondták nekem.

Egy időban gyakran ettünk ún. svájci müzlit, de kicsit "adaptáltat": töretet csináltunk búzából, kiszitáltuk a lisztet, a töretet vajon megpirítottunk, majd elraktuk. Esténként fejenként egy-egy evőkanállal beáztattunk épp annyi vízbe, hogy reggelra beszívja, és reggel ment rá alma, banán, barack (ha volt épp) vagy más friss gyümi és kb. egy fél marék igen apróra vágott dió. Kevéske tejjel ettük. Igaz, hogy egyszerre egy befőttesüvegnyi gabonát őröltünk/pirítottunk, és tudom, hogy akkor sok jó dolog elvész, de még így is munkásabb ez a reggeli, mint amire manapság hétköznap időnk van...
h_szilvi
 
 


Sziasztok, hát, le a kalappal, nagyon ügyes mindenki, milyen jó kajákat főztök...a gabonadolgokhoz nem tudok hozzászólni rendesen, mert nem mindennapi kaja nálunk. A malmon most gondolkodunk, de a párom szerint ennyi időm tényleg sosem lesz, hogy még ezt is magam készítsem elő, inkább töltsem a gyerekkel a malmozós időt... :D :D hát, nem tudom. még meglátjuk.

nagytakarítás: mi pár hónapja költöztünk, a lakás még mindig olyan 70%-ban van kész, és én szeptember óta takarítok... :? már elegem van! megcsinálom, ami nagyon muszáj, de nem fogok túlzásokba esni, az biztos.

én még sütök egy sajttortát holnap, ma még begyúrok egy linzert (csokis :oops: ,hehe) aztán a pulykát vasárnap sütöm, meg az eggnog-ot is holnap csinálom.

tavaly egy pár hónapossal sokkal könnyebnek tűnt a készülődés, mint most egy pocakkal és egy totyogóval, az biztos! :D

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Sziasztok!

Akkor hozzátápi terén én szerencsésnek mondhatom magamat Krisztával, mert mindig mindent megevett. Kivéve a puliszkát túróval, pedig külön-külön mindkettőt szereti. :roll: Amúgy mindent úgy natúr megeszik. Hál'istennek!

A kajákat pedig tényleg, magam készítem neki. Néhány üveg babakaját vettem eddig csak, főleg barackosat, mivel most nincs gyümölcs és fagyasztani sem tudtam, mert mire észbekaptam, már nem voltak jók a barackok. :(
Múlt héten pl. egyik nap csakis Krisztának főztem, kb. 2 hétre valót, hogy az ünnepeken ne kelljen céklát meg borsót főznöm! A kész kaját joghurtospoharakban lefagyasztottam, csak kiolvasztom, keverem egy kis tápszerrel és kész is. Püréként még a krumpli sem rossz. Különben nagyon.

KArácsonyi készülődés. A nagytakarításom nagyrésze már megvan, még a fürdőm maradt A-tól Z-ig. Azt rögtön csinálom is, mert Kriszta elaludt. Azonkívül holnap délután még egy porszívózás-felmosás-prtörlés, vasárnap pedig főzés délelőtt, délben fadíszítés és délután már megyünk is anyósékhoz. 6-tól van istentisztelet, szeretnék elmenni Krisztával, kíváncsi vagyok, kibírja-e, főleg csendben és egyhelyben. HA nem, kijövök vele. (Különben apósom a lelkész.) Aztán vacsi és ajándékozás.

Mi mindig Anyóséknál szoktunk lenni Szenteste, a vacsit most közösen dobjuk össze: anyós töltött káposztát és sültet készít, sógornőm kolbászt fog sütni, én pedig egy hagymás-gombás sültkrumplit készítek (itt tanultam egy másik topikban, ahová a Zasuzsival írunk) bécsi szelettel és valamilyen salátát, de ezt még nem tudom, mi lesz.

Sütit idén rendelek, mert István nem engedte, hogy süssek. Nem vagyunk nagy sütiamatőrök, így nagyon kevés kell, épp kínálni, ha valaki jön, de anagyoin kevéssel is sok idő eltelik. Így ma vásárolok vagy 3 félét, és kész. Anyós biztos süt. És édesanyám a húgommal ismét.

25-én megklátogatjuk a szüleimet, Mamáimat + nagynénit, és kb. ennyi, esetleg még sógornőméket, persze. Utána itthon leszünmk. NAgyjából ennyi.

Ha többet nem tudnék esetleg jönni, akkor már most kívánok mindnyájatoknak, Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket és egy nagyon boldog, szerencsés új évet! :)

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith
 
 


Sziasztok!
gyorsan megköszönöm a válaszokat!
Ági! köszi, hogy szenteltél rám időt...


én is kívánok békés karácsonyi ünnepeket!
gyerekeknek meg felnőtteknek értékes, meghitt perceket!

Üdv.:

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


Sziasztok!

Ismét én...
Valaki kérdezte, hogy milyen más kálciumforrások léteznek a tejen kívül. VAlahogy hihetetlennek tartottam én is, hogy nem a tej "A" kálciumforrás, így utánanéztem egy kicsit. Háááát, meglepő dolgokat olvastam. És valóban elgondolkodtató. Idemásolom a linket, ha gondoljátok, elolvashatjátok. http://www.vegetarianus.hu/irasok/tej/tej4.html

Más kálciumforrások: szója, dió, mandula, mogyoró, mák, mazsola, olajos halak és a gyümölcsök közül a banán. Búza, szezámmag (ebben sokkal több van mint a tejben!) csalán, káposzta, mák!, petrezselyem, hagyma, napraforgó, dió, narancs, mandarin,mogyoró, szójabab. (Bocs', ha ismétlődnek, kböző helyekről másolom.)

NA, lehet, még találnék, de már nincs időm. Hulla vagyok, és még fürdenem és mosogatnom kellene. NA jó, asszem fordított sorrendben :P , de nekem már mindegy. Jó éjt! :)

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith
 
 


Liv,
csak annyit, hogy az elektromos malom gyors ám! Fél kiló liszt sztem olyan 2-3 perc alatt megvan, de sose mértem... És ha te sütöd a kenyeret (akár géppel, én azzal sütöm), ég és föld a különbség a bolti tk liszt és e között: ízben is, állagban is. Sok ismerősöm küzd, hogy külön sikér, meg nagyon élesztő ízű, stb. Soha nem rakok bele külön sikért, nmert a frissen őröltben benne van, és valahogy pont ezért az élesztő mennyiséget is a harmadára tudtam csökkenteni. (Ha belerakom, nagyon magas és levegős lesz, mi pedig a "sűrűbb" kenyeret szeretjük...


Tőlem is mindenkinek gyönyörű Karácsonyt! Kép
h_szilvi
 
 


Sziasztok,

néhány dolog megragadt bennem, mialatt végigolvastama topikot, ezekre reagálok:

valaki kérdezett jó kályhást. Ismerek egyet: http://www.doroginfo.hu/idill/
ha majd egyszer lesz helyünk mi is náluk csináltatunk cserépkályhát.

kemence: jaj de szeretnék egyet a kertbe, szerintem nyáron csinálunk is majd. hogy hogyan még kérdés, de jó pár éve Moldvában láttunk egy építést, nem tűnt bonyolultnak. Arra emlékszem, hogy törött üveget raktak az aljába.
majd ott fognak sülni a kenyerek és mindenféle jók.

tojás: erre nagyon kényes vagyok, ha szökőévente egyszer kitalálok nyers tojásos kaját, akkor csakis ózonnal kezelt, szalmonellamentesítettet veszek. Szerintem a biotojás nem ilyen, és attól, mert bion tartják a tyúkokat, még simán lehet fertőzött. Anyósom kapirgáló tyúkjaitól származó tojás is ki van zárva, előfordul ott hébe-hóba patkány pl. Ti láttatok már szalmonellás embert? horror...

méz: botulizmus miatt nem adható csecsemőnek, de azt hiszem az új szabvány szerint rozsdamentes cuccokban készült mézben nincs, bár nem vagyok biztos. ÉS persze honnan tudjam, hogy a a méhész mit használ.

nagytakarítás: most állok neki :) vagyis fel fogok mosni, és elpakolom a szanaszét hányt mindenféléket. ha a kicsilány hagy...

orsi
orsko
 
 


Sziasztok!

Edit, köszi! én kérdeztem a kalciumot.
Van egy könyvem, amit egy homeopathias orvos irt és szerinte a tehéntejet a bociknak talaltak ki :), szerintem van benne valami, ezért is okoz ilyen sok allergiat, az ember gyomraban levö enzymek nehezen (vagy nem) tudjak feldolgozni. Es ez egyre kevésbé megy, ahogy öregszünk, tehat ennyit a tej jotékony hatasarol a csontritkulas ellen... :?
A tejipar propagandajarol is egész megdöbbentö dolgokat olvastam... :(

Nagyon jokat irtok a malomrol, kedvet kaptam hozza!

Orsi, köszi a kalyhast! Mi olyat szeretnénk, ami tüzhellyel egybekötött. Egyelöre. De jol hangzik a kemence a kertben, talan idövel:)!

Szilvi, rizsmalatat hasznaltal az édes brokkolihez:) ?
én is hasonlo problémakkal küzködök... (nalatok mikor mult el?). Most sütötökkel édesitek mindent, de lassan sarga lesz a gyerekem ettöl a sok töktöl :(

Melyik szirupnak/malatanak van a legkevésbé jellegzetes, ill. erös ize?

Köszönöm!

Sára

Kép

Kép
saara
 
 


Szilvi: hát, valóban bonyolultabban képzeltem... :wink: a bolti liszt tényleg néha nem jön be, olyan "fura".

Orsi: jó takarítást! hát, ebben nem vagyunk egyformák, akkor sem vennék bolti tojást, ha rá lenne írva, hogy az ANTSZ-ben tojták! :wink:

Saara: talán az unokabátyáménak lehet ilyen kályhája...majd megkérdezem.
A sütőtök problémát ismerem, a lányom is sokáig csak a sütőtökkel kevert kajákat ette meg! Ne aggódj, nem sütőtökös szendvicset fog vinni az érettségire..de nem tudom, meddig fog tartani, kitartás!

-boldog karácsonyt mindenkinek!

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Karácsony előtti utolsó belekotyogásom két beígért recept lesz, többre nem futja most...

Diós avokádókrémmel töltött csirkemell:

A bőr nélküli csirkemellbe zsebet vágok (persze mindig kiszakad valahol, de sebaj :) ). Beletöltöm az egy avokádó, néhány kiskanál citromlé, kb. 5 deka darált dió, só és frissen őrölt bors keverékéből álló masszát. (Ha marad, - és most maradt - megesszük pirítóssal).
Besózom a melleket és megforgatom összetörtkorinandermag és egy csokor apróra vágott petrezselyem keverékében, olívaolajos tűzálló tálba teszem, a tetejére is locsolok egy kis olajat és jó forró sütőben 20 perc alatt megsütöm. Most lett kész, istenien néz ki :)

A franciasalit pedig úgy csinláom, hogy répát, fehérrépát, pasztinákot, kevés zellert felkockázok, forró sós vízben megfőzöm, a vége felé megy bele a mélyhűtött zöldborsó. Leszűröm, hideg víz alatt lehűtöm. A főzőlével a laskagomba levesünket engedtem fel ma :) Tartárt csinálok házi készítésű majonéz, és tejföl, mustár keverékéből, összekeverem a zöldséggel és még egy-két almát is belekockázok. Mehet bele petrezselyemzöld vagy tárkony is.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Bocs a hibákért, elfelejtettem ellenőrizni. :oops:

KépKép
KépKép
safrany
 
 


[quote="saara"]
írta:
saara
Szilvi, rizsmalatat hasznaltal az édes brokkolihez:) ?
én is hasonlo problémakkal küzködök... (nalatok mikor mult el?).


Aha! :lol:
Mikor múlt el? Nem tudom. Talán, amikor elkezdte ugyanazt enni, mint mi, saját akaratból.
Én nem ismerem a többi malátát, 5 éve még örültünk, ha rizst tudtunk szerezni, aranyárban, de annak nincs erős íze.

Nekem is inkább "szabadon szaladgáló" biotojás, mint szalmonella-mentesített. Tudom, nagyon durva egy fertőzés, de a környezetemben többször előfordult (érdekes módon NEM tojástól), és annyira nem parázok. Pedig tudom, akár bele is lehet halni...

Én ma délelőtt takarítottam, de holnap megint kell,mert a család most a konyhában pattogatott kukorica-láncot fűz a fára, és bizony a kuki törik, meg lepottyan, meg kiesik a szájukból, amikor beszélnek, fűznek meg rágnak egyszerre... :wink:
És már csak az egyik gyerekszoba néz ki úgy, mint egy hadszíntér...
h_szilvi
 
 


Hello!

Sáfrány, nagyon jól hangzanak a receptek! Főleg az avokádós csirke. Múlt héten vettem egyet kipróbálásképpen, hogy ízlik-e főleg Krisztának. MAngóval és almával úgy seperte befelé! :lol: :lol: :lol: Régebb kóstoltam az avokádót, de akkor nem ízlett, fura volt, mert nem ilyenre számítottam. Most nagyon finomnak tűnt. Ezt a csirkét ki is fogom próbálni. Még van egy mexikói szószféleség, amit Zsuzsi leírt egyszer, de hátha ismét le tudná írni, mert elég sok időbe telik visszakeresni (a másik topikban írta le).

A franciasalit én is készítem, de a tiedhez képest kissé "génmódosítottan" :shock: :lol: :P Teszek még bele2-3 kockára vágott főtt krumplit, 1-2 lereszelt savanyú uborkát és amikor van, egy kis doboz morzsolt kukoricát. A többi ugyanaz. NAgyon finom így is. Jobbanmondva a férjem csak így szereti. :roll: :roll: :roll: Mentem!

JA, még annyi, hogy én is úgy tudom, hogy a sütőtök és a répa sárgítja a bőrt, ezért Kriszta csak 1-1 alkalommal kap belőlük egy héten.

Pussz...

Edith, Kriszta és Boróka
Kép
Kép
sedith
 
 


Koszi Eszter a receptet.

Talaltam egy olyan honlapot, amin keszetelek konzervalasarol van szo. Nekem kulonosebben azert szimpatikus, mert nem fagyasztos tarolasrol van szo es nincs bennuk tartositoszer.
http://konzerv.grocceni.com/keszetel.html
Persze leginkabb husos kajak.

Biobaba
biobaba
 
 


Saara, a cserépkályhás csinál tűzhelyes kályhát, nekik is olyan van és már láttam működés (gesztenyesütés) közben. majd egystózer nekünk is olyan lesz :)

szalmonella persze, hogy nem csak tojásban van, pl nyers húst sem eszek...
ismerősi körben egy gyerek szalmonellás lett, nem halt bele, még csak súlyos beteg sem lett, de hónapokig fertőzött volt, karanténban volt, és a családnak rendkívül marerás lett az élete, mert pl a gyerek kakáját veszélyes hulladékként kellett kezelni....

orsi
orsko
 
 


[quote="orsko"] írta:orskode hónapokig fertőzött volt, karanténban volt, és a családnak rendkívül marerás lett az élete, mert pl a gyerek kakáját veszélyes hulladékként kellett kezelni....

orsi


Ez tényleg durva, de erről még nem ahllottam. Olyan kéthetes történet "szokott" lenni, nem?
Amúgy nekem már egy sima bárányhimlő is macerás... :oops: Nem is beszélve arról, amikor tavalyelőtt valamelyik fejtetűt hozott haza és át is adta a többinek (mi felnőttek megúsztuk)...Mert ugye miért nézegetném a fejüket, ha nem is vakarják?! Úgyhoyg jó sok lett addigra már... Na, bocsánat.
h_szilvi
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?