Míra-mézes
75 dkg liszt,
35 dkg porcukor,
5 dkg vaj/marg.,
4 tojás,
4 evőkanál méz,
4 teáskanál szódabikarbóna,
2 kávéskanál őrölt fahéj,
1 kk őrölt szegfűszeg, (nem elírás, ennyi kell, és ennyi jó bele)
csipet só.
Minden hozzávalót összegyúrni. Nem érzékeny, ha nincs időd "elvan" a hűtőben sokáig. Nagyon sok lesz belőle.
180 fokon süss egy pár próba darabot kb. 5-10 percig. (enyém sütőben ez hat perc közepes fokozaton)
Majd látni fogod, hogy mennyire barnul. Világosra kell sütni, mert a méztől hamar megbarnul, és meg is keseredik.
Amikor kiveszed várj vele egy kicsit, mert lehet, hogy nagyon puhának találod és nem tudod leszedni a tepsiről.
Ahogy hűl, keményedik, jobban lejön. Aztán majd újra megpuhul. (Na, ez az a nagyon fontos pont. Ha ezt nem írja le a kedves topiktársunk, akkor betonra sütöm a cuccot. És valóban el kell hinni, hogy a nagyon puha puszedli megszilárdul, és mégsem lesz kemény, pár perc után puha lesz)
Törd ketté és látod a közepén, hogy megsült-e.
Ha száraz süsd kevesebb ideig, ha nyersnek gondolod, vagy süsd tovább vagy süsd magasabb hőfokon. (ez csak az első sütésnél macera, ha megvan a hőfok, meg a perc, akkor nagyon haladós)
Díszítés(máz):
1 tojásfehérje és 12 dkg porcukor, sokáig verni.
Nem kell rásütni, egy éjszaka alatt rászárad. De az ételfestékes valami miatt tovább szárad, de ha nincsen benne ételfesték, akkor nagyon szép fehér lesz a máz.
A habot felvered és ebbe kevered a porcukrot. A cukrot legalább háromszor szitáld át.
Ez a nagy írokázos barátnőm tanácsa. Eldugul a zacsi, ha nagy szem cukor kerül bele.
Én nem kentem meg tojással.
Sima sütőpapírra teszem őket, egyszerre több tepsit töltök meg sütés előtt, mert a sütése nagyon haladós. Rendesen terpeszkednek sülés közben, nem szabad sűrűn rakni.
Fém sütisdobozban tartom őket, akkor nem száradnak ki a fűtés miatti száraz levegőtől
(forrás:
http://gportal.hu/gindex.php?pg=1325712 ... f8198d190b )
Világbajnok mézeskalácsrecept
Érdekessége, hogy ez rögtön puha, nem kell várni, hogy "beérjen". A tészta sok, lehet fél adagot is persze, de ha az egészet megcsináljátok eláll a hűtőben egy hétig is legalább. Én napi két három tepsinyit (cc 100db) sütök meg egy nap. Így tart 3-4 napig mire elfogy.
2 kg liszt
70 dkg porcukor (másfél zacskó)
70 dkg méz (nagyonsűrű termelői mézből lehet, hogy kevesebb is elég, én ezesetben utánpótlom a lisztet, míg jó nem lesz.)
1 dr 5ker méretű sütőpor
8 db tojás
1 db kockaráma
fűszerek
Lisztet a cukorral és a sütőporral valamint a fűszerekkel összekeverjük. Bele ütjük a nyolc egész tojást.
Felolvasztjuk a kockarámát a mézben. Ha felolvadt várunk egy kicsit amíg meg nem hül, hogy bele bírd dugni az ujjad. Akkor ezt is beleöntjük a lisztes cukros keverékünkbe. És az egészből egy tésztátgyúrunk. Addig kell gyúrni, míg el nem válik az edény oldalától. Mivel ez jelentősen függ a méz minőségétől ezen a ponton bátran adhatunk még lisztet hozzá.
Sűrű gyurmaszerű állaga lesz, amikor jó. Kiszaggatjuk kb 0.5cm vastagra, vagy vékonyabbra, megdíszítjük, (vagy nem).
Előmelegített sütőben 3-5 perc alatt sül meg. Kicsit megdagad, így érdemes hagyni a tepsiben köztük 5mm körüli helyet.
Ez most lehet, hogy bonyodalmasnak hangzik, de nem az.
(forrás:
http://www.izgi.hu/izgi/forum/phpBB2/vi ... =8&start=0 keress rá a világbajnok mézeskalácsreceptre )