Na a kocsiban úgy felpörgettetek, hogy aludni sem tudok miattatok. 2 záró gondolat, ha már kiebrudaltatok.
1. Továbbra sem értem, ha ti magatok nem vagytok vallásosak, a gyereket nem akarjátok vallásosan nevelni, egyáltalán még hittanra járatni sem, miért kell a gyereket megkeresztelni, pláne így "hasból" választva egy egyházat. Az nem érv szerintem, hogy azért, hogy lehessen majd templomi esküvője, mert:
- miért akarna egyáltalán olyat, ha nem kötődik semmilyen egyházhoz, nem kap vallásos nevelést (az szerintem nem válasz, hogy mert szép a templom, szép a ceremónia, de ide még visszatérek, teszek is egy *ot)
- ha vallásos társat választ, akkor az esküvő előtt még mindig megkeresztelkedhet a társa felekezete szerint
- katolikus esküvőt lehet úgy is kötni templomban, hogy az ember nincs megkeresztelve (ennek persze feltételei vannak), de szerintem ez más egyházaknál is elérhető.
2. Kicsit zavar, amikor bulvár-hírekből (és hasonló stílusú dolgokból, ld. Laga linkje) felcsipegetve szidjátok/szidjuk a dolgokat (jelen esetben katolikus egyházat). Halkan megkérdezném, jártatok valaha katolikus hittanra? Voltatok az elmúlt években egyáltalán misén? Vagy ennyivel beéritek, amit itt-ott szenzáció gyanánt lehet olvasni, hogy véleményt alkossatok vmiről? És azért egyet gondoljunk meg: Jézus a katolikus egyházat alapította. Az összes többi egyház csak később jött.
*: A történet ott kezdődik, hogy Zs. vallásos nevelést kapott, én meg nagyon nem. Szüleim "rutin"-katolikus családokból származtak, ők maguk hamar kiábrándultak az egyházból, engem ennek szellemében nem kereszteltek meg, mondván majd felnőtt fejjel eldöntöm én, akarok-e és melyik egyházhoz csatlakozni. (Azt nemtom, hogy amit nem ismer az ember, arról hogyan dönthet, de mindegy...) Nem is akartam persze. Sőt, én Zsombornak is megmondtam, hogy neki bármennyire is fontos, én nem fogok majmot csinálni magamból egy tetszetős ceremónia kedvéért, nem fogok égre-földre esküdözni (és gyakorlatilag hazudni) a templomban, színlelni vmit, ami nem én vagyok, ami nem az enyém! Bár tudtam, hogy neki nagyon fontos az egyházi esküvő, ezért mégis elkezdtünk jegyesoktatásra járni, de akkor még nem volt eldöntve semmi. (Nikcsi, te tulképp miért vágytál/vágynál templomi esküvőre? És melyik felekezet ceremóniája szerint? Miért pont aszerint? Szilvi ti miért pont az evangélikus templomot választottátok? Laga?)
(Aztán nálunk máshogy alakult, egy nagyon szerencsés véletlen folytán olyan házaspárhoz kerültünk jegyesoktatásra, akik maguk 6 fiút neveltek fel, hónapokig jártunk hozzájuk beszélgetni, és aztán úgy alakult, hogy úgy döntöttem, megkeresztelkedem, de ez egy másik történet.)